Träna valp rumsren – så gör du! (9 enkla steg)

Lär din valp att bli rumsren med 9 enkla steg

Träna valp rumsren

Hur fort valpen blir rumsren beror inte på valpen, det beror mycket på dig och hur mycket ni tränar med att få valpen rumsren. Det gäller att du är redo att springa ut så fort valpen har vaknat, ätit, druckit, lekt eller promenerat. Förbered dig på att ta ut din valp var eller varannan timme!

När du ska lära din valp att bli rumsren handlar det helt enkelt om att du ska lära din valp att kissa ute. Inte att inte kissa inne. Ha tålamod, och belöna din valp när hen kissar ute.

Om olyckan är framme så är det medel vi finner effektivast mot urinfläckar är Urine Off som används mot katturin, men fungerar lika bra till hundens kiss i soffan eller på mattan för att få bort fläckar eller odörer! Trixies Valptoalett är också ett utmärkt alternativ för valpar.

Tänk på detta:

  • Bli inte arg på din valp när det händer en olycka. Valpen förstår inte varför du är arg och du kommer enbart förstöra er relation till varandra.
  • Bli inte orolig om det tar längre tid än tänkt med att träna din valp att bli rumsren. Valpar är individer och behöver olika lång tid att lära sig.
  • Tryck inte ner din valp i dess urin eller avföring. Det är djurplågeri och en väldigt ineffektiv metod. Även med den här tekniken förstörs er relation.

Träna din valp till att bli rumsren

Med dem här 9 stegen är din valp rumsren på nolltid.

1. Ha tålamod

När du misstänker att det är dags så kan du lyfta ut valpen (förutsatt att det inte är en väldigt stor valp) och bära ut den till den gräsplätt den ska kissa på. Beröm ordentligt när valpen kissar utomhus.

Börjar din valp göra annat som att bita på pinnar eller hoppa runt så får du vänta ut den. Låt inte valpen dra iväg innan den har gjort ifrån sig. Bli inte tjatig mot valpen eller skäll på den för att den inte kissar, låt det ta sin tid och skapa inte en stressig miljö runt din valp.

Du som valpägare måste ha tålamod. Det kommer bli bättre, det är bara temporärt du behöver springa ut hela tiden. Med tiden slutar valpen kissa inne, den slutar kissa hela tiden. Glöm inte bort det!

2. Kissa så fort valpen vaknar

Så fort valpen vaknar, oavsett om det är efter en natts sömn eller en tupplur, så ska du ta ut hen för att kissa. Är det på morgonen gäller det att du skjuter på dina morgonrutiner lite – annars kommer du ha en valp som kissar inne så fort hen vaknar.

Klä på dig ordentligt så att du klarar av att vara ute en stund, för din valp kanske inte gör ifrån sig direkt. Bär din valp ut för annars finns det en risk att hen kissar på vägen ut, och det är just det vi vill undvika.

Du kan också be en familjemedlem att bära valpen medans du klär på dig kläder, på så sätt undviker ni att valpen kissar medans ni gör er redo att gå ut med den.

Tips: En valp kissar sällan när den blir buren.

Det är viktigt att du inte stressar valpen här. Det kan ta lite tid men det är viktigt att du behåller lugnet och inte påverkar valpen genom att skapa en stressig miljö. Så fort valpen har kissat belönar du hen med godis och verbal belöning, och kanske till och med lite lek.

Om du håller den här rutinen och gör det varje dag så kommer valpen snabbt att lära sig att när hen vaknar ska vi kissa ute.

3. Gå ut direkt efter mat

Du bör ha som rutin att när hunden har ätit mat, oavsett tid på dygnet, så går ni ut tills din valp har gjort ifrån sig. Precis som för oss människor så sätts tarmsystemet igång när valpen har ätit klart och den behöver därför kissa en kort stund efter.

Vanligtvis tar det ca. 10-20 minuter innan valpen blir nödig efter den har ätit mat, men det är en riktigt bra vana att gå ut direkt efter. Låt dock valpen äta i lugn och ro, och gå sansat ut med hen.

4. Kissnödig efter lek

Valpar leker mestadels av tiden dem är vakna, och dem blir kissnödiga av det.

När valpen leker eller tränar är den upptagen med att lära sig nya saker och ta in intryck och dofter, därför glömmer valpen ofta att den är kissnödig och därav kanske den inte ger någon signal utan bara sätter sig och kissar spontant.

Det är viktigt att du tar ansvaret och bär ut valpen när ni har lekt eller tränat en stund. Låt valpen lugnt och avslappnat inse att den är kissnödig och hitta en bra gräsfläck att kissa på i lugn och ro.

5. Rasta på samma plats

Valpar kissar gärna på samma ställe och därför är det så lätt hänt att valpen kissar på mattan, i soffan eller i hundbädden om och om igen. Doften av valpens egna urin indikerar på att här ska jag kissa. Det här är min toalett.

Det är därför en bra idé att tidigt lära valpen vart den platsen är och ta med den dit varje gång. Försök att undvika att valpen kissar inomhus då det ofta leder till att valpen kissar där igen.

Det bästa är om du har en gräsmatta ansluten till ditt hus eller lägenhet så att du kan vistas där mycket och enkelt. Var konsekvent mot dig själv och bär dit valpen varje gång. Bor du utan tillgång till gräsmatta kan du bära valpen till ett lämpligt ställe.

6. Ta bort mjuka föremål

Valpar har instinkter och dem söker sig därför bort från sin sovplats när dem ska utföra sina behov. Det är inte så ofta valpar kissar direkt på golvet eller annat hårt underlag, men däremot mattor, leksaker, soffan m.m är väldigt fint att kissa på.

Rulla ihop dina mattor och ställ undan dom, ta även bort andra mjuka underlag en valp skulle kunna kissa på. När min Xoloitzcuintle var valp kissade hon alltid på sina egna leksaker så det kan vara värt att ta undan dem din valp inte använder.

7. Sätt timer

Ett av dem lättare sätten att träna din valp rumsren är att ställa en timer. Det är så himla lätt att man glömmer bort när valpen var ute sist och jag rekommenderar därför att du sätter timer varje timme i början. När du märker att din valp inte kissar direkt kan du börja öka på tiden.

8. Under nattens gång

Det sista du ska göra innan du somnar och det första du gör när du vaknar är att rasta din valp. Desto senare och desto närmare läggdags det är desto bättre. Har du svårt att sova kan det vara avkopplande att ta lite luft och rasta hunden igen. Ju senare du går ut med valpen och desto tidigare du vaknar – desto mer kortar du ner tiden mellan din valps morgon- och kvällskiss.

9. Ställ klockan

Det är en bra idé att ställa klockan ett par gånger under natten. Du får verkligen förbereda dig på att kliva upp och gå ut under natten om du ska skaffa valp. Det går dock fort för valpen att sova hela natten, men det brukar kunna ta en vecka eller två. Bli inte rädd om det tar längre tid.

Det kommer självklar kännas jobbigt och drygt, och du kommer kanske hata din valp ett par gånger men det här är för ditt och din valps bästa. En valp tycker inte heller om att kissa här hen sover, så om det händer ska du inte skälla på valpen.

Tips: Förbered kläder du snabbt kan ta på dig när du måste gå ut under natten. Om du tar för lång tid på dig finns det risk att valpen gör ifrån dig inomhus.

Lär dig valpens signaler

Träna Valp Rumsren

När du tränar en valp att bli rumsren är det viktigt att du lär dig valpens signaler och kroppsspråk. Det är rekommenderat att du sover nära din valp så att du kan vakna av valpens signaler. Det är nu när valpen börjar ge ifrån sig signaler att den är nödig som du kan börja se att hen snart är rumsren.

Vanliga signaler på att valpen är kissnödig är att:

  • Valpen gnyr
  • Valpen vandrar runt
  • Valpen känns orolig
  • Valpen sitter vid dörren

Många använder en valpmatta som absorberar valpens urin. Man placerar den framför ytterdörren och sätter hunden när när den ska kissa. När valpen har förstått att det är där den ska kissa så tar du bort mattan. Valpen kommer då att trampa runt eller gny när den inser att hens kissmatta är borta, den kommunicerar alltså med dig när den vill kissa – praktiskt om du bort i våningshus.

När olyckan är framme

Om du upptäcker att din valp kissar inomhus kan du försöka avbryta det genom att lyfta upp hunden och kupa den andra handen under rumpan genom att trycka under svansen. När du trycker under svansen hjälper det valpen att hålla tätt.

En valp kissar sällan när den blir buren så det är bara att ta ut din valp och låta den kissa klart utomhus. Om valpen har kissat klart så bör du ta stunden i akt och låta valpen bli bekväm innan ni går in – det hjälper din valp att lära sig att kissa gör vi utomhus.

Hittar du en gammal kiss- eller bajsfläck bör du kasta lite papper på det så att det kan suga upp lite, och sedan gå ut med din valp och ta hand om det när du kommer in.

Din valp ska alltid gå i första hand och olyckan är redan skedd, du vill inte ha en till olycka innan du kommer ut med valpen.

Straffa aldrig valpen

Träna Valp Rumsren

En valp kissar eller bajsar inte inomhus för att det är kul. Det är en olycka och det var inte meningen, det är snarare ditt fel som inte läst av din hund och tagit ut den i tid så att den får göra ifrån sig utomhus.

Bestraffa aldrig din valp när det sker en olycka. Det kommer att förstöra din relation till din valp samt att hunden kan få psykiska skador. En hund som är rädd för dig är en hund som kommer leva hela livet i rädsla och otrygghet.

Se istället till att belöna din valp ordentligt med massor av gott godis, roliga lekar och busiga leksaker när hen gör ifrån sig utomhus – visa att gör du det här ute får du massor av skoj. Din valp kommer vilja gå ut och kissa!

Tryck aldrig ner nosen i kiss eller avföring

Det här är en rent utav hemsk härskarteknik som är uråldrig. I de flesta fall tycker valpen redan att det är jobbigt att den har gjort en olycka inomhus, den behöver verkligen inte att du trycker ner den mentalt. Det kommer i de flesta fall ge en motsatt effekt.

En stressad hund är svårare att träna till att bli rumsren. Straffa aldrig din valp när den gör fel, belöna valpen när den gör rätt så kommer du ha en riktigt trygg och bra hund.

Hur ofta behöver en valp kissa?

En valp behöver kissa var eller varannan timme och oftast behöver en valp bajsa 15-20 minuter efter att den ätit mat. Tips är att ställa timer på 60 minuter mellan kisspauser.

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning