Toypudel

Är du nyfiken på en Toypudel? Vi har samlat information och fakta om den här supersöta pyttelilla hundrasen!

Toypudel

Pudeln har rykte om att vara eleganta och tjusiga hundar – toypudel lever verkligen upp till detta rykte genom sin lilla storlek och att dee ibland har en snygg frisyr. Trots detta vill vissa toypudlar mer än gärna hoppa ner i en lerpöl. Faktum är att pudlar först avlades fram som jakthundar för de rika och för den högre samhällsklassen i Europa.

Det som gjorde dem så populära är deras otroliga intelligens. Toypudeln anses vara en av de smartaste hundraserna, och de är mycket lätta att träna, extremt villiga att göra människor nöjda och älskar att stå i centrum för uppmärksamheten genom tricks och aktiviteter.

Inget av detta har förändrats under årens lopp: Pudlar rankas ständigt som en av de 10 mest populära hundraserna i världen.

I den här artikeln kommer jag att berätta om toypudelns karaktärsdrag, temperament, hälsa och mycket mer!

Basfakta om Toypudel

Ursprungsland: EnglandSmeknamn: Pudel, Toypudel
Ursprungsår: 1876Pälsstruktur: Lockig päls som behöver trimmas
Rasgrupp: 9 (Sällskapshundar)Färger: Enfärgad vit, svart, grå, blå, silver, brun eller aprikos
Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Nej
Energinivå: MellanPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: MellanBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MellanNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejToypudel Livslängd: 13-15 år
Toypudel Mankhöjd:
Hane: 24-28 cm
Hona: 24-28 cm
Toypudel Vikt:
Hane: Upp till 2.5 kg
Hona: Upp till 2.5 kg

Utseende

Storpudel, mellanpudel, dvärgpudel, och toypudel är alla av samma hundtyp men klassas som olika raser i Sverige, så de ser mer eller mindre likadana ut – med undantag för storleken. Toypudel är den minsta av de fyra typerna, de har en mankhöjd på 24 – 28 cm och väger under 2.5 kg.

Toypudel

Den mest igenkännliga delen av toypudelns utseende är deras lockiga päls. Toypudlar fäller inte mycket, vilket gör dem bra för ägare med pälsallergi. Även om det tekniskt sett inte finns några hypoallergena hundar så kommer de flesta människor att tycka att toypudlar är tillräckligt allergivänliga för att inte riktigt känna av allergenerna.

Dessutom kan hundstylister styla din toypudel på många olika sätt, och rasen har blivit känd för sina otroliga showklippningar.

Historia

Pudel är Frankrikes nationalhund, vilket är anledningen till att många kallar pudeln för ”fransk pudel”. Trots denna starka relation till pudeln så har pudlar faktiskt sin ursprung i Tyskland, där de utvecklades och avlades som jakthundar för ankjakt.

Ordet ”pudel” kommer från tyskan som översätts i stil med ”plaska i vatten”. Eftersom pudelns rasstandard och avelsstrategi först skrevs i England, följt av Tyskland, anser man pudel komma från de länderna.

Under 1400- och 1500-talet var pudlar enbart en hund för de rika och överklassen, där pudeln har förekommit i målningar av bland annat Rembrandt och den tyske konstnären Albrecht Dürer.

Toypudeln började bli populära i slutet av 1700-talet och syntes i konstverk och vid den franska aristokratins hov.

Pudeln stambokfördes däremot första gången i England 1876 och klassas därför som en Engelsk hundras.

Temperament

Toypudel är otroligt smarta. De tenderar att se sig själva som en viktig och central del av familjen, dem har starka personligheter och de lär sig saker på nolltid. De blir legitimt missnöjda om de tycker att dem lämnas utanför familjeaktiviteter.

Naturligtvis är detta temperament ett slags tveeggat svärd. Toypudel är en hängiven sällskapshund som älskar att stå i centrum för uppmärksamheten, lära sig trick och gå långa promenader. De är utmärkta i agility- och lydnadsträning och kan leka med barn i timmar.

På grund av sin extrema intelligens är toypudel till och med snabba på att lära sig att delta i mer komplexa lekar som till kurragömma. Å andra sidan kan pudlar utveckla vanliga stressbeteenden i kombination med separationsångest.

Om du lämnar dem ensamma för länge eller inte ger dem den uppmärksamhet de förtjänar kan dessa valpar bli passivt aggressiva och göra saker som de vet att du inte gillar – medan du är där och tittar på.

Den som äger en toypudel bör inte låta hunden bli hanterad som en bebis. Toypudelns pyttelilla storlek gör det frestande att bära med sig hunden överallt, och de är så söta att det inte är konstigt att ägarna frestas att skämma bort dom.

Men återigen, pudlar är smarta. En toypudel som blir buren överallt kommer att börja förvänta sig att bli buren överallt. Därför bör varje toypudelägare utnyttja rasens intelligens och lust att vara till lags till att lydnadsträna sin toypudel.

Aktivering

Det är här som toypudelns egenskaper som idealisk sällskapshund verkligen visar sig. Medan större pudlar kan vara aktiva hundar och kräver någon form av daglig motion så kan toypudlar få alla sina behov tillfredsställda direkt på vardagsrumsgolvet. Dessa små hundar kommer att vara nöjda med vilken typ och mängd av motion som helst som deras ägare ger dem.

Deras lilla storlek gör dem till utmärkta lägenhetshundar, och deras medfödda önskan att vara knähundar gör dem perfekta för äldre och personer med funktionshinder. Pudlar i alla storlekar är utmärkta terapihundar, och särskilt toypudel älskar att sitta nära dig flera timmar i sträck.

Hälsa

Även om de fyra pudelsorterna är av samma ras så lider dem inte av samma sjukdomar. Medan standardpudeln är mer benägen att bli uppblåst i magen kan toypudel vara något mer mottagliga för sjukdomar som påverkar blodkoagulationen, däribland Von Willebrands sjukdom och blödarsjuka.

Toypudlar lider också av allmänna sjukdomar hos småhundar, t.ex. patella luxuation och Legg-Calvé-Perthes sjukdom, som orsakar minskad blodtillförsel till lårbenshuvudet.

Slutligen kan mindre hundar vara mer benägna att drabbas av tandproblem.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Toypudel:

  • Von Willebrands Sjukdom
  • Blödarsjuka
  • Patella luxuation
  • Legg-Calvé-Perthes sjukdom
  • Ögonsjukdomar
  • Tandproblem

Skötsel

Ingen hundras är perfekt, och för pudlar är den största motgången deras behov av pälsvård. Den pälsen som inte fäller och är allergivänlig kanske du tänker? Den kommer att behöva borstas. Mycket borstning – helst varje dag. Eftersom deras hår krullar in i sig självt är det extremt benäget att mattas och få tovor, och om det inte sköts kan det orsaka hudinfektioner och kan behövas rakas bort helt.

Förutom borstningen behöver toypudeln ett bad och en klippning var fjärde till sjätte vecka. Medan utställningshundar har en mängd olika komplicerade frisyrer att välja mellan så väljer de flesta ägare som inte är intresserade av utställning en mer vanlig klippning eftersom den är lätt att underhålla.

Precis som alla hundar måste du klippa toypudelns klor regelbundet. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt öronen, eftersom deras hår växer upp inuti öronkanalen, vilket fångar vax och smuts och kan leda till infektioner.

Särskilt viktigt för toypudlar är tandhygien. Eftersom toypudlar har samma antal tänder som andra pudelvarianter men har mindre munnar är det därför lätt att mat fastnar och att karies snabbt uppstår. Därför är det viktigt att borsta din toypudels tänder två till tre gånger i veckan enligt veterinärer. Borstning förhindrar uppbyggnad av plack och tandsten.

Det är viktigt att du som ägare till en toypudel ser till att dessa små valpar får tillräckligt med motion och äter en hälsosam kost så att dem inte blir överviktiga.

Barn & Djur

Toypudeln trivs bra i hushåll med andra hundar, och rasens låga bytesdrift, höga intelligens och vänliga attityd gör dem idealiska för hushåll med katter också.

Toypudlar älskar barn och är ivriga att leka med dem, men de flesta veterinärer och uppfödare rekommenderar hushåll med barn under 10 år att välja standard- eller storpudeln, helt enkelt för att toypudel och dvärgpudel är så små. De kan lätt skadas av barn som ramlar eller om dem hanteras för hårdhänt.

Övervaka alltid barnen när dem leker med en hund och lär dem hur man på rätt sätt interagerar med husdjur.

Vanliga frågor om Toypudel

Vad kostar en Toypudel?

En toypudel kostar 20 000kr – 30 000kr i vanliga fall. Det skiljer sig från olika uppfödare och meriterande föräldrar till kullen kan ha ett högre pris.

Kategorier: Hundraser, Hundar