Det orsakar torra trampdynor (& hur du enkelt motverkar det)

Lider din hund också utav torra trampdynor? Jag kommer att lära dig vad som orsakar det och hur du motverkar torra trampdynor

torra trampdynor hund

Eftersom hundar bär hela sin vikt på sina tassar är det viktigt att hålla trampdynorna i gott skick för att ha en glad och smärtfri hund utan torra trampdynor.

Även om slitage på din hunds tassar är normalt så är torra och spruckna trampdynor en stor anledning till att oroa sig. Håll utkik efter tassar med sprickor på trampdynorna, som ofta följs av ett onormalt beteende hos hunden, bland annat följande symtom:

  • Haltade
  • Slickar eller tuggar på torra trampdynor
  • Undviker ojämna ytor
  • Unviker att gå ut

Men vad orsakar egentligen att trampdynorna torkar och spricker?

Hundens trampdynor blir torra av flera olika anledningar men oftast är det på grund utav vädret eller underlaget. Följande är dem främsta anledningarna till att din hund har fått torra trampdynor och/eller spricker i dom:

  • Trampdynor torkar ut av vägsalt
  • Varma underlag kan bränna hundens trampdynor
  • Hunden kan ha brist på vitaminer & mineraler
  • Gått mycket på hårt underlag (t.ex asfalt)
  • Gått mycket på snö/is
  • Går ofta där det är blött

Så motverkar du torra trampdynor

Gör det till en vana att regelbundet undersöka om din hund har torra trampdynor, förslagsvis när du klipper klorna. Sära försiktigt på hundens tår och undersök under, på sidan av trampdynorna och mellan tårna efter eventuella skador eller annat som inte ska vara där (t.ex. grus, stenar och is). Det är också ett bra tillfälle att kolla om det finns någon svullnad eller missfärgning. Notera också om din hund visar några tecken som tyder på att den har ont eller är öm när du undersöker tassen.

Smörj in trampdynorna

Du bör återfukta din hunds torra trampdynor om dem är spruckna, flagnar eller är för torra. Undvik att använda lotions eller fuktighetskrämer som är avsedda för människor och håll dig till produkter som är speciellt framtagna för hundens tassar. Var försiktig så att du inte överdriver – om din hund redan har mjuka trampdynor kan mjukgörande göra dem mer mottagliga för att rivas upp eller spricka när hunden går på ojämna ytor.

Rekommenderade salvor för torra trampdynor:

Lägg till kostillskott i maten

Tassens och trampdynornas hälsa går hand i hand med hudens hälsa. En hund som saknar vitaminer, mineraler eller andra näringsämnen i sin kost kan få försämrad kvalité både i hyn och på trampdynorna. Istället för att smörja in dem torra trampdynorna på hunden utifrån kan du addera kosttillskott till hundens mat.

Rekommenderade kosttillskott för torra trampdynor:

Unvik promenader på het asfalt

Varm asfalt kan bränna hundens trampdynor. Du kan enkelt testa om underlaget är för varmt för din hund att gå på genom att lägga handflatan på asfalten. Om du tycker att det känns varmt så är det för varmt för din hund att gå på! Eftersom underlaget är så pass varmt är det förmodligen för varmt för en promenad med hunden eller andra utomhusaktiviteter.

Om det är varmt ute är det viktigt att du inte anstränger hunden eller går för långa promenader, försök att gå med hunden på gräs och i skuggan och ha gott om svalt, friskt vatten tillgängligt för att ofta låta hunden få i sig vätska.

Skölj rent & torka tassarna från vägsalt

Vintern kan också skada din hunds trampdynor med snö, is och salt. Inget vägsalt är helt ofarligt för din hund, och många av dessa produkter kan få hundens trampdynor att torka ut, spricka eller till och med brännas, och om hunden får i sig det genom att slicka bort det från tassarna kan det vara giftigt. Försök att undvika att promenera din hund på saltade gångvägar om det är möjligt.

Var noggrann med att skölja och torka av din hunds tassar efter promenader där det har saltats på vägen.

Tips: En tvättkopp som är anpassad för att tvätta hundens tassar är ett utmärkt inköp under vinterhalvåret!

Använd hundskor på vinterunderlag

En skadad torr trampdyna är mycket smärtsamt för din hund oavsett om det beror på att trampdynan har slitits vid alltför mycket löpning och lek, om den har skurits upp under en vandring, om is har byggts upp mellan trampdynorna eller om den har bränts och fått blåsor av att gå på varma underlag.

Det bästa sättet att skydda din hunds trampdynor från slitage är att låta din hund bära hundskor när den är med på aktiviteter eller vistas i miljöer som kan skada trampdynorna.

Applicera vax på hundens trampdynor

Ett enkelt sätt att skydda hundens tassar och torra trampdynor är att använda ett vax för torra trampdynor, vilket är ett bra alternativ om din hund inte gillar att ha hundskor på sig. Tassvax är lätt att applicera och återfuktar tassar, vilket skapar en skyddande barriär runt hundens trampdynor som stöter bort is, salt och smuts samt hjälper till att skydda hundens trampdynor från att saltet torkar ut trampdynorna. Applicera på hundens tassar precis innan du går ut.

Rekommenderade vax för torra trampdynor:

Frisera mellan tassarna så snö inte fastnar

Håll hundens tassar klippta från den överflödiga pälsen mellan tårna och trampdynorna. På så sätt samlas det inte ”snöbollar” lika enkelt mellan tårna och trampdynorna. Dessa snöbollar bildas när snö och is packas in i hundens päls, smälter på grund av deras kroppsvärme och sedan fryser igen. Snöbollarna på din hunds tassar och ben kan orsaka en hel del smärta och obehag eftersom de trycker isär din hunds tår och drar i pälsen.

Vanliga frågor om torra trampdynor på hunden

Hur ofta ska man smörja tassar?

En bra idé är att applicera vax innan varje promenad när det är vinterväglag ute. Har hundens trampdynor börjat bli torra och spricka bör du smörja in trampdynorna två till tre gånger om dagen med tass salva.

Vad kan man göra åt torra trampdynor?

Torra trampdynor kan lindras och motverkas med antingen vax som är anpassad för hundtassar alternativt med återfuktande salva.

Kategorier: Artiklar, Hundar