Tax

Går du i tankarna på att skaffa en Tax valp? Vi hjälper dig ta reda på faktan du behöver!

Tax

Den lilla och pigga taxen är lätt att känna igen genom sin långa kropp och sina korta ben – den har länge varit en favorit bland familjer. Även om de inte ser så ut så var taxar avlade för jakt och kunde med sina korta ben krypa in i grävlings- och kaninhål för att driva upp sitt byte.

Det förekommer fortfarande att taxar används som jakthundar, men de flesta moderna taxar är lika nöjda med daglig lek och promenader för att sedan slappna av i soffan tillsammans med sina människor.

Allmän information om Tax

Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: MedelPälsvård: Medel
Kräver aktivering: MedelBarnvänlig: Nej
Kräver motion: MedelNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejLivslängd: 12-16 år
Mankhöjd: 25-47 cmVikt: 3-9 kg
 • Ursprungsland: Tyskland
 • Ursprungsår: 1891
 • Rasgrupp: 4 (Taxar)
 • Smeknamn: Dachshund, Teckel
 • Pälsstruktur: Korthårig, strävhårig eller långhårig
 • Färger: De vanligaste färgerna är svart med tanteckning, rödbrun eller viltfärgad
Tax

Kanintax, dvärgtax och normaltax

Taxar finns i tre olika storlekar; kanintax, dvärgtax och normaltax.

 • Kanintax. Den minsta varianten av taxar med ett bröstomfång på 25-30 cm för tikar och 27-32 cm för hanar samt en vikt på 3-4 kg.
 • Dvärgtax. Mellantaxen med ett bröstomfång på 30-35 cm för tikar och 32-37 cm för hanar samt en vikt på 4-6 kg.
 • Normaltax. Den största utav dom tre taxarna med ett bröstomfång som är över 35 cm för honor och 37 cm för hanar samt en vikt på under 9 kg.

Dom tre taxarna även tre olika pälstyper; korthårig, strävhårig och långårig.

 • Korthårig. Pälsen ska vara kort, tät, glänsande och slätt åtliggande samtidigt som den är fast och hård. Kräver ingen pälsvård.
 • Strävhårig. Hela kroppen med undantag för nosparti, ögonbryn och öron ska vara täckt av jämnt åtliggande, tätt och strävt täckhår med underull. Pälsen behöver trimmas.
 • Långhårig. Slät och glänsande päls med underull. Pälsen är längre på undersidan av mage och hals samt vid benen än vad den är runt rygg och nacke. Behöver regelbunden borstning.

Historia

Med sitt bedårande utseende och sin knasiga personlighet är det kanske en överraskning att taxar ursprungligen avlades för jakt. Det stämmer – den lilla korvformade hunden brukade leta sig in i hålor och sedan driva ut grävlingar. Även moderna taxar har bevarat sin modighet och sin energi.

Taxar var avlade för att jaga grävlingar – det här är inte någon blyg liten hund. Dom är väldigt högljudda och mycket reserverade, men söta som få. Rasen kommer från Tyskland och kallas för Dachshund där Dach betyder ”grävling” och ”hund” betyder.. ja, hund. Dom är utmärkta jakthundar som har sitt ursprung från medeltidens stövare. Idag är dom specialiserade som grythundar i Sverige och men vissa uppfödare avlar efter sällskapshundegenskaper. Den Svenska Taxklubben bildades 1901. Första stamboken utkom 1891 i Tyskland.

Temperament

De är energiska och alerta med ett högt och intensivt skall, men dom är av uppenbara skäl inte lämpade som vakthundar. Taxar kan vara mycket lekfulla och behöver en rejäl dos uppmärksamhet varje dag. Dom tenderar också att vara grävande – det är inte ovanligt att dom gräver hål i trädgården eller gräver ner sig i filtarna i sängen.

Trots ett rykte om att vara envisa och busiga kan taxar ta sig an lydnadsträning ganska bra. Som med de flesta hundar är tålamod och konsekvens avgörande. Som med alla hundraser är det viktigt att socialisera din tax vid en tidig ålder. Även om taxar inte anses vara direkt aggressiva mot människor så kan dom vara lätt irriterade och reaktiva. Mindre taxar som de flesta har kan vara bra med barn, beroende på hur väl barnen beter sig. Men om hunden är obekväm eller irriterad kan den bli utåtagerande. Det är viktigt att lära barnen hur de ska interagera med hundar på rätt sätt och att alltid övervaka dem när dom leker med en hund.

Taxar klarar sig inte bra i kallt väder och behöver kläder när dom går utomhus under längre perioder när det är kallt.

Aktivering

Taxen är en flexibel ras och kan vara en bra hund i nästan alla hem (se bara upp för alltför många trappor!). Även om taxen är energisk så är dom ofta helt nöjda med att hänga inomhus, så länge som ägaren är i närheten och dom får massor av lek. Den här rasen tenderar att vara lat, så ägarna måste uppmuntra dagliga promenader (fetma är ett stort problem för den här lilla hunden). Det bör räcka med promenader två gånger om dagen på upp till en 20 minuter vardera utöver korta promenader.

Taxar är avlade för att vara fokuserade och självständiga under jakten, men det betyder inte att dom är omöjliga att träna. Denna ras kan faktiskt vara ivrig att lära sig det mesta av lydnadsträningen – kom bara ihåg att hålla det hela positivt och roligt. Liksom för de flesta hundar kan godis vara en bra motivator, men jag tycker att leksaker fungerar bäst med taxar.

Hälsa

Taxar är i allmänhet en frisk och sund hundras, men det finns några saker du bör tänka på.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Tax:

 • Diskbråck och andra ryggproblem
 • PRA (ögonsjukdom)

Uppfödare som tar ansvar avlar inte på föräldradjur med ryggproblem.

Skötsel

Korthåriga taxar är mycket lättskötta och behöver bara torkas av med en handduk eller borstas snabbt en gång i veckan. Strävhåriga taxar behöver trimmas med jämna mellanrum. Långhåriga taxar behöver borstas oftare, med särskilt fokus på eventuella tovor. Bada din hund vid behov eller max en gång i månaden.

Regelbunden borstning är ett utmärkt tillfälle att kontrollera saker som pälsens kvalité (matt päls kan betyda brist på näringsämnen i kosten), klornas längd samt öron- och tandhälsa. Taxar behöver få extra omsorg om sina öron varje vecka, eftersom deras slappa form kan förhindra att luften cirkulerar ordentligt vilket kan leda till infektioner. Det är viktigt att prata med din veterinär om hur du kontrollerar och rengör din tax öron på rätt sätt.

Barn & Djur

Den här lilla rasen kan vara bra med barn i familjen, men kan behöva extra träning och socialisering för att vara lugn i närheten av dem som hunden inte känner. En tax passar utmärkt för både en ensamstående vuxen, en familj och äldre personer, så länge som ägaren är tålmodig, förlåtande och har ett sinne för humor som matchar taxens pigga attityd.

Generellt kan dom vara svåra att introducera till en familj med hund eller om det hastigt introduceras en hund i deras liv vid vuxen ålder.

Vanliga frågor om Tax

Vad kostar en Tax?

En tax kostar från 12 000kr upp till 17 000kr. Storlek och meriter är betydande när det kommer till taxens pris.

Betygsätt den här sidan

Kategorier: Hundraser, Hundar