Tax

Upptäck taxens fascinerande ursprung och fördjupa dig i deras unika egenskaper som både sällskapshundar och jaktkamrater.

Tax

Taxen är en populär hundras som har erövrat många hjärtan runt om i världen. Med sin karakteristiska kroppsbyggnad, energiska natur och charmiga personlighet har taxen blivit en älskad följeslagare och jakthund. Denna mångsidiga ras, som finns i olika storlekar och pälsvarianter, har en fascinerande historia och en lojalitet som gör den till en utmärkt familjehund.

I denna artikel kommer vi att utforska och lära oss mer om taxen, en älskad och unik hundras. Vi kommer att ta en närmare titt på taxens ursprung, egenskaper, träning, hälsa och hur de kan passa in i olika livsstilar.

Basfakta om tax

Taxen är känd för sin vänliga och självsäkra personlighet. Med ett jämnt temperament och modig natur är de energiska och passionerade jakthundar. Deras aktiveringsnivå är medel, och de trivs bäst när de får tillräckligt med mental och fysisk stimulans för att hålla dem nöjda och glada.

 • Rasgrupp: 4 (Taxar)
 • Energinivå: Medel
 • Mankhöjd: 25-47 cm
 • Vikt: 3-9 kg
 • Förväntad livslängd: 12-16 år
 • Fäller päls: Ja

Olika typer av tax

Taxar är en populär hundras som finns i olika varianter baserat på storlek och hårlag. Dessa charmiga hundar förekommer i tre olika storlekar: kanintax, dvärgtax och normaltax. Storleken bestäms främst av bröstomfånget.

 • Kanintax är den minsta varianten och har ett bröstomfång på upp till 30 cm för tikar och en vikt på ca 3-4 kg.
 • Dvärgtax är något större med ett bröstomfång på 30-35 cm för tikar och en vikt på 4-6 kg.
 • Normaltax är den största av de tre och har ett bröstomfång över 35 cm för honor och 37 cm för hanar, med en vikt på upp till 9 kg.

Förutom variationen i storlek finns det också olika hårlag hos taxar. Det finns tre huvudsakliga typer: korthårig, strävhårig och långhårig.

 • Korthårig tax har en kort, tät och glänsande päls som ligger platt mot kroppen. Denna typ kräver ingen särskild pälsvård.
 • Strävhårig tax å andra sidan har täckhår som är jämnt åtliggande, tätt och strävt över hela kroppen, förutom på nospartiet, ögonbrynen och öronen. Dessa taxar behöver trimmas för att hålla pälsen i gott skick.
 • Långhårig tax, vars päls är slät och glänsande med underull. Pälsen är längre på undersidan av magen och halsen samt vid benen än den är runt ryggen och nacken. Denna variant behöver regelbunden borstning för att hålla pälsen fri från tovor.

Oavsett vilken storlek eller hårlag en tax har, är de generellt sett älskvärda och lojala sällskapshundar. Deras unika egenskaper och individuella utseende gör dem till populära hundar bland både barnfamiljer och äldre personer.

Historia

Taxen, även känd som Dachshund eller Teckel i tysktalande länder, har sitt ursprung i Tyskland och anses vara en ras som har renodlats från lågbenta tyska stövare. Redan under medeltiden var taxen välkänd och avlad från stövare för att bli en specialiserad grythund för jaktändamål. Denna ras har en rik historia och har erkänts som en av de mest mångsidiga och användbara jakthundarna.

I Sverige introducerades de första taxarna som allround-jakthundar. Med tiden kom de dock att specialiseras som grythundar och långsamt drivande hundar. Det var under denna utvecklingsfas som Svenska Taxklubben grundades år 1901. Klubben spelade en viktig roll i att främja rasen och uppmuntra till avel av sunda och välformade taxar.

Taxens popularitet har över tid sträckt sig bortom jakten och de har blivit älskade som sällskapshundar över hela världen. Deras karakteristiska utseende med den långa kroppen, korta ben och låga hållning har gjort dem till en av de mest igenkännbara hundraserna.

Utöver att vara utmärkta sällskapshundar är taxar också kända för sin intelligens, envishet och mod. Dessa egenskaper har gjort dem framgångsrika inom olika områden, inklusive agility och lydnadsträning.

Idag är taxen inte bara en älskad familjehund utan också en populär hundras utställning och inom olika hundsporter. Deras mångsidighet och charm har gjort dem till en favorit hos hundälskare runt om i världen.

Tax

Temperament

Taxen är inte bara känd för sitt unika utseende utan också för sin charmiga personlighet och unika temperament. Till sin natur är taxen vänlig och har ett jämnt temperament. De är inte nervösa eller aggressiva, vilket gör dem till utmärkta sällskapshundar och familjehundar.

En av de framstående egenskaperna hos taxen är deras passion och uthållighet som jakthundar. De är energiska och har en utmärkt näsa, vilket gör dem till fantastiska spårhundar och eftersökshundar. Deras mod och självsäkerhet är också tydliga drag som utmärker rasen. Trots sin relativt låga hållning och korta ben, utstrålar taxen en stark karaktär och är redo att ta sig an utmaningar.

En annan egenskap hos taxen är deras envishet och energi. De är envisa hundar som inte ger upp lätt. Detta kan vara en utmaning för vissa ägare, men det visar också på taxens starka vilja och engagemang.

Det är viktigt att notera att de långhåriga varianterna och dvärg- eller kanintaxar ibland kan ha mindre utpräglade jaktegenskaper. Dessa varianter kan vara mer anpassade som sällskapshundar och kanske inte har samma intensiva jaktinstinkter som de andra taxvarianterna. Detta gör dem dock inte mindre älskvärda eller förmågande som sällskapshundar.

Sammanfattningsvis är taxen en hund med en vänlig och jämn temperament. De är passionerade, uthålliga och energiska jakthundar med en stark vilja och envishet. Deras mod och självsäkerhet gör dem till pålitliga följeslagare och deras charmiga personlighet gör dem till älskade sällskapshundar. Oavsett vilken variant av taxen man väljer, kan man förvänta sig en hund med en unik karaktär och mentalitet.

Aktivering

Taxen är en anpassningsbar ras som kan trivas i olika typer av hemmiljöer, men man bör vara medveten om deras behov av träning och aktivering. Trots att grytjakten har minskat i popularitet i Sverige är det viktigt att komma ihåg att många av taxens egenskaper och kroppsbyggnad har utvecklats för att vara en användbar grythund.

Taxar är vanligtvis nöjda med att vara inomhus, så länge de får tillräckligt med lek och aktivitet i närheten av sina ägare. Det är dock viktigt att ägarna uppmuntrar dagliga promenader för att undvika fetma, som kan vara ett vanligt problem för dessa små hundar. Två promenader om dagen på upp till 20 minuter vardera, tillsammans med kortare promenader, bör vara tillräckligt för att tillfredsställa deras energibehov.

Taxar är avlade för att vara fokuserade och självständiga under jakten, vilket kan ge dem en viss självständighet i träningen. Men det betyder inte att de är omöjliga att träna. Faktum är att denna ras kan vara ivrig att lära sig och delta i lydnadsträning. Det är viktigt att hålla träningen positiv och rolig för dem. Belöningar i form av leksaker kan vara mer effektiva än godis som motivation under träningen.

Utöver lydnadsträning kan taxar också dra nytta av andra typer av mentala och fysiska aktiviteter. Aktiveringsspel, som gömmande av leksaker eller sökövningar, kan stimulera deras jaktinstinkter och hjälpa till att hålla dem mentalt stimulerade. Dessutom kan de njuta av agility eller andra former av hundsport som ger dem möjlighet att utnyttja sin smidighet och snabbhet.

Taxen är, med det sagt, en mångsidig ras som kräver daglig träning och aktivering för att hålla sig nöjd och frisk. Med rätt mängd motion, mental stimulans och positiv träning kan taxar trivas och utvecklas till väluppfostrade och glada sällskapshundar.

Hälsa

Taxen är generellt sett en frisk ras och har potential att leva länge. De blir ofta mycket gamla, vilket är en positiv aspekt för många taxägare. Svenska Taxklubben är engagerad i att främja aveln av mentalt och fysiskt friska taxar genom att uppmuntra uppfödare att följa hälsoprogram och avla på sunda individer.

En av de vanligaste hälsoproblemen hos taxar är ryggproblem, inklusive diskbråck. Dessa problem kan vara relaterade till deras kroppsbyggnad med en lång rygg och korta ben. Taxuppfödare har identifierat ryggproblem som en viktig sjukdom att ta hänsyn till i avelsarbetet. Genom att undvika att använda taxar med ryggproblem i aveln och följa aktuell forskning inom området strävar man efter att minska förekomsten av dessa problem inom rasen.

En annan sjukdom som kan förekomma hos taxar är PRA, en ärftlig ögonsjukdom som kan leda till nedsatt syn och i värsta fall blindhet. Det är viktigt att uppfödare genomför nödvändiga tester för att identifiera eventuella bärare av sjukdomen och undvika avel med drabbade individer.

För att säkerställa en god hälsa hos taxar är det viktigt att ägare regelbundet besöker veterinären för hälsokontroller, vaccinationer och förebyggande vård. Det är också viktigt att ge taxen en balanserad kost, motion och mental stimulans för att hålla dem i god form och främja deras välbefinnande.

Skötsel

Taxens päls-, klo- och öronvård är viktiga aspekter av deras övergripande skötsel. För den korthåriga taxen krävs ingen speciell pälsvård. Deras päls är kort, tät, glänsande och ligger platt mot kroppen. En regelbunden borstning kan dock vara fördelaktig för att hålla pälsen ren och minska mängden löst hår.

För långhåriga taxar är det viktigt att borsta och kamma pälsen med jämna mellanrum för att undvika bildning av tovor, särskilt på områden där håret är längre. Genom att göra detta kan man bibehålla pälsen i gott skick och minska risken för tovor och trassel. Dessutom kan man överväga att klippa håret runt ögonen för att förhindra irritation och ögonskador.

Den strävhåriga taxens päls behöver trimmas för att behålla rätt struktur och utseende. Pälsen består av två lager – täckhår och underull. Trimming hjälper till att upprätthålla den rätta textur och hindrar pälsen från att bli för lång. Det är viktigt att notera att pälsen inte ska klippas utan trimmas för att bevara rasens karaktäristiska utseende.

När det gäller kloklippning är det rekommenderat att klippa taxens klor varje vecka eller varannan vecka för att undvika att de blir för långa. Långa klor kan vara obekväma för hunden och kan även orsaka problem med gången. Om du är osäker på hur man klipper klor på rätt sätt, kan du be din veterinär eller en professionell hundfrisör om hjälp för att undvika skador på klon eller klokapillären.

Utöver päls- och klovård är det också viktigt att ge extra omsorg åt taxens öron. På grund av deras slappa form kan luftcirkulationen vara begränsad, vilket ökar risken för öroninfektioner. Det är viktigt att regelbundet inspektera och rengöra taxens öron en gång i veckan. Du bör rådfråga din veterinär för att få rätt instruktioner om hur du kontrollerar och rengör öronen på rätt sätt för att undvika skador eller infektioner.

Barn & Djur

Taxar kan vara utmärkta familjehundar och trivs ofta i närheten av barn och andra djur. Men som med alla hundar är det viktigt att vidta vissa försiktighetsåtgärder och tänka på barns säkerhet när hundar och barn interagerar.

När du har små barn och en liten tax är det viktigt att övervaka deras interaktioner noggrant. Eftersom taxar är relativt små kan de vara mer känsliga för grov hantering eller att bli trampade på av ett lekfullt barn. Lär barnet att vara försiktigt och respektfullt gentemot hunden. Undvik att låta barnet dra i hundens öron eller svans, och undvik lek som kan vara för intensiv och överväldigande för hunden.

En korrekt introduktion mellan barn och hund är också viktig. Lär barnet att alltid närma sig hunden på ett lugnt och respektfullt sätt, utan att skrämma eller överväldiga den. Visa barnet hur man försiktigt klappar och hanterar hunden. Det är också viktigt att förklara för barnet att hunden kan behöva sin egen plats och tid för vila och lugn.

Se även till att din tax har en egen fristad där den kan dra sig tillbaka om den känner sig överväldigad eller trött. Det kan vara en speciell plats eller en hundbädd där hunden får vara ifred. Det är viktigt att barnet respekterar hundens utrymme när den befinner sig där.

Kontinuerlig träning och socialisering av din tax är också viktigt för att säkerställa en positiv interaktion med barn och andra djur. Träna din tax i grundläggande lydnadskommandon och se till att den är väl anpassad till olika situationer och miljöer. Det är också en god idé att gradvis introducera din tax för olika barn och djur i kontrollerade och positiva möten.

Vanliga frågor om Tax

Hur tar man hand om en tax?

För att ta hand om en tax bör man ge dem regelbunden motion, rätt kost, regelbunden pälsvård och ge dem mycket kärlek och uppmärksamhet som en del av familjen.

Vad används tax till?

Taxar används traditionellt som jakthundar, särskilt för grytjakt där de används för att jaga djur som räv och grävling. Idag används de främst som älskade sällskapshundar och inom hundsporter och tävlingar.

Hur är tax?

Taxar är kända för att vara envisa, energiska och självsäkra hundar. De är vänliga och tillgivna mot sina familjer och kan vara modiga och alerta.

Vad jagar en tax?

Taxar har en stark jaktinstinkt och är kända för att jaga småvilt som räv, grävling, harar och andra byten som kan söka skydd i underjordiska bon eller gryt.

Hur smart är en tax?

Taxar anses vara intelligenta hundar med god inlärningsförmåga. De kan vara snabba på att lära sig nya kommandon och har förmågan att lösa problem.

Är alla taxar skälliga?

Taxar har en benägenhet att vara vaksamma och ge skall, men inte alla taxar är nödvändigtvis skälliga. Med rätt träning och socialisering kan man hjälpa till att kontrollera och hantera skällandet hos en tax.

Hur mycket kostar en tax?

Priset på en tax kan variera beroende på faktorer som rasrenhet, avelslinjer och uppfödare. Generellt sett kan kostnaden för en taxvalp variera från 15,000 till 25,000 kronor.

Källor:

Svenska Kennelklubben

Svenska Taxklubben

Kategorier: Hundraser, Hundar