Lydnad för nybörjare (så fungerar det)

Lydnad För Nybörjare (Så Fungerar Det)

Det kan kännas lite läskigt att börja träna lydnad, det finns många kriterier som ska uppfyllas, detaljer som ska tänkas på, osv. Man vill göra rätt från början för att eran lydnadsträning ska bli så problemfri som möjligt. Det är lätt hänt att hundar hakar upp sig på vissa av hundens beteenden som kan vara svåra att bli av med i efterhand. Här går vi igenom ett par tips och idéer som kan vara till stor fördel när man ska börja sin lydnadskarriär.

Viktigast av allt; ha kul!

Att göra träningspassen riktigt roliga för dig och din hund är A och O, i alla lägen. Hunden ska vilja göra rätt, på så sätt får du även även de bästa resultaten. Många gånger finner man sin inspiration online, och det är lätt att tycka att tävlings- och träningsekipagen ser lite strikta ut, rakt på sak och de ser väldigt seriösa ut. Vad man kanske glömmer eller missar är att all den träning som lagts ner på att helheten ska se så komplett ut grundar sig på extremt många roliga belöningar.

Av den anledningen är det också väldigt viktigt att ha låga förväntningar på sin hund. Att förvänta sig mer än hunden klarar av är som att be om frustration. Var noga med att bilda dig en realistisk helhet. Är din hund lättdistraherad, har svårt att hålla ögonkontakt eller är generellt ointresserad av det du har att erbjuda som belöning? Jobba på dessa grejer under tiden som du lär in diverse moment!

Använd träningen som hjälpmedel till att bygga på kontakten med din hund. Har ni extremt svåra prövningar så kanske du även vill förbättra dessa innan du ger dig in i lydnadsträningen. En bra idé är att träna på att kunna ha din hund lös, eftersom detta kommer att behövas om eller när ni börjar tävla.

lydnad

Fritt följ

Att lägga grunden för ett bra fritt följ kommer att löna sig i längden, eftersom lydnadsträning består till väldigt stor del av detta, för att inte tala om den praktiska nyttan med att kunna ha ett riktigt bra fotgående. Fritt följ ska utföras på förarens vänstra sida, och målet ska vara att hunden konstant ska ha sitt bogparti eller huvud precis bredvid förarens vänstra ben. Det finns flera övningar och sätt att lära in fritt följ, och vad som passar bäst för din hund vet du nog allra bäst själv.

1. Det ska löna sig att vara vid din sida!

En enkel sak att kunna applicera på dagliga rutiner är att uppmuntra hunden att hålla sig vid din vänstra sida. När hunden väntar på att få sin mat, ska hållas i kort koppel, eller bara på måfå ibland under dagen. Mata med mycket godis, eller kanske belöna med rolig lek efter att hunden stannat på vänstersidan en stund. Att uppmuntra detta kommer att kunna underlätta då du ställer högre krav på din hund.

2. Att följa

Här är det en bra idé att använda sig av shaping! [Läs mer om uttrycket i våran artikel om hundträning.] Ha gärna din hund lös, på ett inhägnat område eller inomhus. Beröm och belöna då hunden går vid din vänstra sida och tar kontakt! Det är bra att låta hunden tänka själv för att förstå vad du önskar av den. Gå runt, försök att vara underhållande och intressant för hunden, rör på dig! Ge beröm och belöning då hunden tar kontakt med dig och/eller går med dig på din vänstra sida.

Efter mycket träning kan du börja applicera lite krav på din hund. Nästa steg är att hunden ska ta kontakt med dig och gå med dig på din vänstra sida samtidigt. Belöna omedelbart då hunden gör rätt; det är jätteviktigt att belöna precis i rätt sekund för att hunden inte ska råka lära sig fel.

Det krävs att man övar på detta, väldigt mycket! Med tiden kan du långsamt applicera tid på hur länge hunden ska följa dig, sekund för sekund. Ifall hunden tappar fokus kan du ta ett snabbt steg åt sidan, eller göra en annan oväntad rörelse. Ifall hunden vänder tillbaka uppmärksamheten mot dig så belönar du riktigt. Ifall hunden inte uppmärksammar din hastiga rörelse så betyder det att ni måste gå tillbaka ett par steg och träna ännumer.

När ni har kommit en bit på vägen är det viktigt att börja fundera på positionen relativt tidigt. Du, som förare, bör med fördel tänka lite tvärt om var hunden är i sin position. Ifall hunden är går lite framför korrekt position så kan du till exempel belöna lite bakom hunden; det kommer att förstärka att hunden tänker lite mer bakåt, och vise versa.

Hunden ska gå rakt framåt och aldrig åt sidan, dvs. ”plogar”. Hundar tenderar att ploga med förare som har godisväskan på vänster höft; var noga med att inte bära din belöning för nära hunden, eftersom det gör att hunden gärna stirrar på sin belöning och tappar fokus på arbetet.

3. Att locka

Jag brukar generellt sett inte rekommendera att locka med godis vid hundträning, men jag skriver ett par rader om det här ändå – Det är ju faktiskt du som vet bäst om hur din hund lär sig! Kom dock ihåg att detta sällan lär hunden särskilt mycket eftersom den då inte får tänka själv på samma vis.

För att få hunden att ge dig ett fritt följ kan du prova att hålla en bit godis precis över nosen där du vill att den ska vara. Hundens nos kommer att peka uppåt, och baken kommer att sänkas då du börjar ta ett steg i taget medan hunden följer godisen med nosen. Med tiden borde du kunna hålla godisen i en knuten näve i samma position under tiden du ber om detta beteende, för att sedan gå till att inte ha en godis i handen. Efter mycket mängdträning och applicering av kommando ska målet vara att kunna ta bort lock-handen.

lydnad

Inkallning

Inkallningen ska vara glädjefylld, fartfylld och målmedveten. Det lönar sig att leka mycket, se till att din hund har kul och får en ordentlig belöning i lydnadsträningen. Ifall din hund inte fullkomligt älskar att kallas in så är det viktigt att lägga mer vikt i det; tjoa, tjimma, hoppa, spring, lek, belöna, busa! Det är bara bra att roa sig i träningarna för att sedan trubba av det i förberedelserna inför tävling; det kommer att löna sig!

Pallen

Att använda sig av en liten pall till att lära in inkallning är populärt. Det behöver inte nödvändigtvis vara en pall du tar hjälp av här; en bok, upp-och-ned-vänd kruka, en matta eller lite vad som helst fungerar. Denna metod kommer att lära din hund den vanligaste ingången.

Idén är att hunden ska sätta framtassarna på pallen, och kliva runt pallen med bakbenen. Innan hunden riktigt förstår vad som förväntas så kan du locka med lite hundgodis, för att sedan fasa ut det.

När hunden blivit duktig på att trampa runt pallen med framtassarna på så kan du börja med att ställa dig bredvid pallen, för att få hunden att komma in till din sida på det viset. Jobba mycket på detta, så att du sedan kan börja lära hunden att från avstånd komma fram till pallen, kliva upp med framtassarna och snurra in till din sida. Detta kommer att lära din hund hur man får fina inkallningar och ingångar. När hunden blivit riktigt duktig på detta kan du börja ta bort pallen.

Tysk ingång

Denna ingång är inte lika vanlig, men fungerar för hundar som kan vara lite segare på inkallningen. Denna ingång går ut på att hunden rundar dig från höger sida, och placerar sig på din vänstra sida. Det ger hunden lite mer belägg för att springa snabbt fram till dig hela vägen in. Nackdelen är att man inte ser hunden hela tiden, utan att den försvinner bakom din rygg för en sekund.

Den tyska svängen är lättare att lära in med lockande, än shaping. Det är dock ganska viktigt att så långt det går att reducera lockandet till det minimala, trots att tyska svängen är lite mer annorlunda anmärkningsvärd, vilket tenderar att göra hunden lite mer uppmärksam på vad den gör.

lydnad

Övriga moment

1. Stå, sitt, ligg

Dessa är tre stycken kommandon som kommer att förekomma redan i de lägre klasserna, och som är riktigt bra att nöta in! Hunden ska kunna utföra dessa på avstånd, i rörelse osv. Ju bättre hunden har dessa kommandon i muskelminnet desto bättre.

Det är bra att kunna be om dessa kommandon direkt efter varandra, så kallad fjärrdirigering. Hunden ska vara statisk på ett ställe, och målet är att två tassar – fram eller bak – konstant ska vara i backen då hunden sitter, ligger och ställer sig på begäran.

Att hålla två tassar helt stilla tränas ofta in med en form av markering var hunden ska ha tassarna. Använd en planka, en bit tejp på golvet eller någonting annat där hunden ska få lära sig att tassarna ska vara helt stilla. Var noga redan i början med att belöna hunden ögonblicket de har satt tassarna på rätt ställe, och innan de får chans att flytta på dom. En risk är att hunden börjar trampa på stället, vilket du vill vara noga med att inte förstärka.

lydnad

Bortsett från att kunna utföra kommandon måste hunden kunna stanna på stället. Öva på detta genom att be hunden ligga eller sitta, ta ett steg åt sidan under någon sekund, kliv tillbaka och belöna. Gör detta ofta, dra ut på tiden då hunden lyckas med de lägre kraven. Med tiden kan du höja svårighetsnivån i form av att locka på hunden eller träna i svårare miljöer.

När hunden kan dessa kommandon utomordentligt kan du kombinera dessa med det fria följet. Du kan lära in läggande eller sättande i det fira följet genom att – 1. ha hunden i fritt följ. 2. Stanna av eller sakta ner. 3. Be om sitt eller ligg. 4. Gå vidare, hunden stannar.
Genom att mängdträna på detta vet snart hunden vad hen kan förvänta sig, och du kan börja ”smyga” upp i farten då du kommenderar hunden att sitta eller ligga.

lydnad

2. Apportering

I startklass ska hunden lämnas sittande, kallas in och plocka upp en apport på vägen och leverera till föraren. Hunden kan leverera apporten framför föraren, eller i fotpositionen.

För att lära in detta är det viktigt att hunden har ett loss-kommando. Belöna hunden för att komma med leksaker eller en apportbock till dig. Hunden ska hålla föremålet med ett fast grepp, men får inte tugga på det! När hunden har förstått att träningsmomentet går ut på att leverera ett föremål, kan du börja be om ett väl utövat beteende innan du ta emot föremålet; det vill säga fotposition eller en sitt precis framför dig.

apport

3. Hopp över hinder

En del som förekommer inom lydnaden involverar hopp över hinder. Hunden ska lämnas sittande på ena sidan av ett hinder, föraren ska gå över till andra sidan av hindret och kommendera att hunden ska hoppa, för att sedan sätta sig i fotposition.

För att öva på detta kan man börja med att ha ett väldigt lågt hinder och placera hunden väldigt nära detta, och kalla in på andra sidan. Öva efterhand på att flytta hunden längre och längre ifrån hindret.

Momenten

Här under beskriver jag de olika momenten i tävlingslydnadens startklass. I startklassen kan man få max 200 poäng, och du behöver minst 160 poäng för att komma till nästa klass. Varje moment har en koefficient, vilka jag har inkluderat i tabellen. Koefficienten motsvarar en svårighetsgrad och är den summan som du multiplicerar dina poäng med. Får du till exempel 6 poäng i fjärrdirigeringen så har du då 12 poäng. Efter att ha klarat en klass med poäng som räcker för klassuppflytt tre gånger så kan du sätta titel på hunden.

Kom ihåg att man inte får belöna sin hund mellan momenten. Andra saker som kan dra ner era poäng är att använda andra signaler än kommandon; så som att röra på händer eller kropp för att få ett bättre utförande från hunden. Att upprepa ett kommando kallas ”dubbelkommando” och kommer också att dra ner erat betyg.

MomentBeksrivningKoefficient
Linförighet – fritt följI detta moment får man visa upp vad man tillsammans med sin hund har att bjuda på i det fria följet. Tävlingsledaren kommer att be dig att ta en högersväng, en vänstersväng, och springa en sträcka, ca. 5-10 meter. Du får själv bestämma ifall du vill ha koppel på din hund eller ifall hunden ska vara lös. 4
InkallningDå momentet börjar blir du anvisad en plats dit du ska placera din hund, för att sedan bli anvisad att gå en sträcka på ca. 15 meter fram till en markering. Därifrån ska du, vänd mot hunden, kalla in den i fotposition. Man vill se en glad och villig hund i inkallningen. Efter att tävlingsledaren har avslutat momentet får man berömma sin hund.3
Sitt under marschDu kommer att ha blivit anvisad mellan vilka punkter du ska gå med din hund i fritt följ. Då tävlingsledaren säger åt dig att kommendera, stannar du till och ger din hund sitt-kommandot. Du går ett varv runt din hund, när du är tillbaka i utgångspositionen ger du kommandot för fot och går vidare.3
ApporteringDetta moment är ungefär som inkallningen, men halvvägs bort från hunden lämnar du en apport, och ställer dig på anvisad plats. Då tävlingsledaren säger åt dig att kommendera ska hunden komma in till dig och ta med sig apporten. Hunden får inte tugga på apporten. När hunden lämnar av apporten kan den antingen sätta sig framför dig, eller komma direkt till fotpositionen.3
FjärrdirigeringDu sätter hunden och går framåt, en sträcka på ungefär 5 meter. Innan du lämnar hunden får du ge ett ”stanna”-kommando. När du gått en bra bit ifrån hunden ber tävlingsledaren dig att kommendera. Du ska då ge hunden ligg-kommandot. När Tävlingsledaren ger dig tillåtelse att gå tillbaka återvänder du till hundens sida och kommenderar ”sitt”. När tävlingsledaren avslutat momentet kan du berömma hunden.2
Hopp över hinderÄven detta moment liknar inkallningsmomentet, men hunden ska hoppa över ett hinder på vägen in till dig.2
HelhetsintryckHelhetsintrycket är det som domaren tittar efter under alla era moment. Man vill se en taggad hund som med glädje utför momenten tillsammans med sin förare.3
tävlingslydnad

Du kan läsa ännumer utförligt om tävlingslydnad här i SBKs egna dokument Det är bra att grotta ner sig lite i regler om du satsar på att tävla, gör det här!

Kategorier: Artiklar, Hundar