Vad är tandsten hos hund? (& hur du tar bort det)

Vad är tandsten hos hund och hur förebygger man det? Vi lär dig det du behöver veta!

Vad är tandsten hos hund (& Hur du tar bort det)

Tandsten är något som både människor, hundar och katter kan drabbas av, speciellt på äldre dagar och vid dålig tandhälsa generellt. Tandsten hos hund är relativt vanligt när de kommer upp i en hög ålder och börjar bli gamla. Om man inte tar hand om problemet i tid kan det leda till värre symtom som besvärar hunden och som i värsta fall kan sprida sig till käken.

Men du kan förebygga att tandsten hos hund uppstår och skulle det vara “för sent” så går det att ta bort tandsten hos hund med professionell hjälp. Läs vidare för mer information om hur du förebygger och tar bort tandsten hos hund.

Vilka är tecknen på tandsten hos hund?

Du känner säkert igen ordet plack, som vi människor får på tänderna om vi inte borstar dem. Det är en beläggning som bildas av matrester och drycker. Om man inte tar bort placken kan det leda till att tandsten hos hund bildas, vilket i sin tur kan leda till tandköttsinflammation och tandlossning. Som betyder att tanden eller tänderna trillar ur sin plats till slut. 

Men vilka är då tecknen på tandsten hos hund? Jo, den visar sig som en brunaktig beläggning på tänderna och/eller en skrovliga yta samt dålig andedräkt

Vissa hundar har mer benägenhet att få tandsten än andra, precis som för oss människor. Vi ärver delvis vår tandhälsa från våra föräldrar. Om du märker att hunden ofta får problem med tänderna och tandsten måste du vara ännu mer aktiv med förebyggande åtgärder. Dessa går vi igenom längre ner i den här artikeln.

Olika sorters tandsten hos hund

Om man vill “nörda” ner sig lite kan vi berätta att det finns två olika typer av tandsten hos hund (salivsten och serumsten), där den ena varianten är skonsammare än den andra. En av varianterna är också enklare att upptäcka vilket underlättar för att sätta in behandling i tid. Detta skiljer dem åt:

Salivsten

Salivsten kallas den typ av tandsten hos hund som lägger sig straxt ovanför tandköttet och kan täcka hela tanden i vissa fall, som en gulbrun beläggning. Den här varianten kan bildas ganska fort men är lätt att upptäcka och avlägsna med rätt metod.   

Serumsten

Serumsten kallas den variant av tandsten som bildas straxt under tandköttskanten, så att den knappt syns. Den växer också till sig under mycket längre tid än salivstenen. Eftersom serumsten är svårare att upptäcka kan den också leda till tandköttsinflammation och/eller tandlossning om den inte behandlas och då ramlar tanden ur sin plats helt enkelt. 

Hur man bort tandsten hos hund

Om din hund har fått tandsten (eller om du misstänker det) bokar du in en tid för konsultation hos en veterinär och sedan bokar ni in en behandling där veterinären tar bort tandstenen när hunden är sövd. Det går till genom skrapning och polering, precis som om du själv skulle gå till tandläkaren och göra samma sak. 

Hunden märker ingenting under behandlingen och ibland måste veterinären dra ut någon tand som kanske är infekterad eller har andra problem som upptäcks under narkosen.  

Kan man själv ta bort tandsten på hunden?

Nej, du kan inte själv ta bort tandsten på din hund. Men du kan se till att hålla hundens tänder fria från plack så att tandsten inte bildas. Om du själv försöker ge dig på att skrapa bort tandsten från hundens tänder kan du både bli biten av misstag, men även skada hundens emalj och tandkött på olika sätt. Låt alltid en veterinär utföra en sådan rengöring. 

Vad kostar borttagning av tandsten på hund och täcker försäkringen?

Vad räkningen hos veterinären kommer sluta på kan man aldrig riktigt säga i något fall eftersom komplikationer eller ytterligare åtgärder kan uppstå under behandlingen/undersökningen. Men rent generellt kostar det ca 3 000 – 4 000 kr att ta bort tandsten hos hund hos veterinär. 

Om besvären är omfattande blir det såklart dyrare. Större hundar behöver också mer narkos än små hundar, vilket kostar mer. Hundförsäkringen brukar tyvärr inte täcka en sådan behandling. Inte heller de följdsjukdomar som tandsten kan orsaka brukar täckas av en vanlig hundförsäkring. 

Är tandsten farligt för hundar?

Så länge man tar bort tandstenen i tid är den inte farlig för hunden. Men om den får vara kvar för länge kan den som sagt orsaka tandköttsinflammation och i värsta fall tandlossning. Vilket inte är bra eftersom hunden behöver sina tänder för att kunna tugga ordentligt. En glugg i tandraden gör också att de tänder som sitter bredvid gluggen kan börja sjunka in efter en tid och ändra form när de inte har support från tanden som satt där förut.

Du märker om din hund har tandköttsinflammation genom att tandköttet är rött, irriterat samt kanske blöder lite grann. Då är det jätteviktigt att behandla detta på en gång genom att följa råden här nedan kring hur du förebygger tandsten hos hund, som också kan fungera för att dämpa och bota en inflammation i tandköttet. 

Hur du förebygger tandsten hos hund

Beroende på vilka rutiner du har med din hund och vilken typ av individ du har att göra med så är det mer eller mindre viktigt att hålla hundens mun fräsch. Vilket inte innebär att du ska borsta hundens tänder med tandkräm som vi människor gör, men du kan absolut använda en vanlig tandborste och ljummet vatten bara. 

Borsta hundens tänder minst en gång i veckan (eller en gång i månaden) och inte för ofta om det inte finns något behov. Har hunden däremot problem med att plack och tandsten snabbt bildas är det mer viktigt att ha rutin på tandborstningen och då kan det vara bra med 3 gånger i veckan exempelvis.

Ett tuggben då och då skadar inte heller. När hunden tuggar på benet kommer plack att gnagas av. Men tänk på att köpa tuggben av bra kvalité som är bra för tänderna. Dentastix och liknande kan vara bra någon gång i veckan men klassiska (vita/bruna) tuggben fungerar också utmärkt för att hålla hundens tänder rena och fina. 

  • Borsta hundens tänder utan tandkräm (med ljummet vatten)
  • Borsta 1-3 gånger i veckan beroende på behov
  • Ge fettsnåla tuggben ett par gånger i veckan
  • Ge dentastix eller liknande någon gång i veckan

Kategorier: Artiklar, Hundar