Alla 12 svenska hundraser (med bilder och fakta)

Är du nyfiken på våra svenska hundraser? Här är bilder på alla 12 svenska hundraser med kort information om dom!

Svenska hundraser

Hundar har en lång och uppskattad plats i den svenska historien och många av våra svenska hundraser har historiskt sett främst använts till jakt, vilket de gör än i dag.

Detta visar på den betydelse som dessa djur har haft eftersom de var ovärderliga följeslagare för jakt-, vakt- och framför allt som sällskapshundar.

Här är alla våra 12 svenska hundraser som är framavlade i vårt avlånga land Sverige, med både bilder och en kort beskrivning.

Alla 12 svenska hundraser

1. Dansk-svensk gårdshund

Svenska hundraser - dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund är 1 av 12 svenska hundraser och har ett glatt temperament. Dem är väldigt pigga och sällskapliga familjehundar som älskar att vara med där det händer.

Ursprungligen användes DSG som råttfångare, vakthund och sällskapshund. I dag används de dock oftare som sällskapshundar då dem lätt anpassar sig.

Dansk-svensk gårdshund är i dag en aktivare sällskapshund som vill ha en hel del promenader och lite mental aktivering emellanåt.

2. Drever

Svenska hundraser - drever

Drever är baserad på en tysk hundras (dachsbracken) men namnet ändrades till Drever 1947 och erkändes 1953 som en svensk hundras.

Det är en utpräglad jakthund med ett stabilt och bra temperament. Drever är trots att det är en jakthund en väldigt populär hundras i svenska hem.

Vid jakt används drever som långsamt drivande hund på främst rådjur men också på hare och räv. Med det sagt har det en god energikälla inbyggd i den lilla kroppen.

Om hunden inte används till jakt behöver de stimuleras mentalt genom hundträning samt gå lite längre promenader.

3. Gotlandsstövare

svenska hundraser - gotlandsstovare

Gotlandsstövare är ganska tydligt var de kommer från. Den här svenska hundrasen har funnits på Gotland under en väldigt lång tidsperiod och har på senare år blivit en egen erkänd hundras.

Gottlandsstövare har ett väldigt trevligt temperament och en väldigt rolig personlighet som kommer att få dig att skratta många gånger.

Det här är jakthundar som används för jakt på hare och räv, och med det i åtanke måste man ta hänsyn till deras behov att röra sig.

De behöver mycket motion om dagarna tillsammans med en del mental stimulans.

Glöm inte bort att hålla din hund kopplad med tanke på den starta jaktlusten!

4. Hamiltonstövare

Svenska hundraser - hamiltonstövare

Hamiltonstövare är en hundras med ursprung i centrala Europa men erkändes som en av våra egna svenska hundraser ganska sent när namnet ändrades från Svensk Stövare.

Det är en väldigt lugn hund med ett fint och följsamt temperament som även den använts som jakthund, och det gör de än i dag. De lämpar sig inte enbart som sällskapshund.

Likt alla andra jakthundar måste du ha deras rörelsebehov i åtanke när du väljer den här hundrasen då dem älskar att röra sig!

5. Hälleforshund

svenska hundraser - hälleforshund

Hälleforshund har fått namnet från en kull älghundar födda i slutet av 1930-talet nära Hällefors bruk.

Hälleforshund är en trevlig, stark, glad och livlig hundras som kan vara något envisa. Det är en utpräglad jakthund som älskar att hålla igång med sin energireserv.

De används som jakthund under älgjakten och utöver det används de ofta som spårhund då jakt inte pågår året runt.

Dessa hundar vill röra sig mycket varje dag och älskar att röra sig fritt i skogen, men var försiktig om du släpper din hälleforshund lös med tanke på deras jaktlust!

6. Jämthund

svenska hundraser - jämthund

Jämthund, ofta kallad Svensk Älghund internationellt, är likt hälleforshunden en jakthund som används på älg.

Det här är en väldigt modig hundras med ett stabilt temperament och stor jaktlust, så var försiktig med att ha hunden lös utan koppel.

Hemma är de lugnare än i skogen, och de är väldigt trevliga hundar som älskar att vara med sina människor, men låt dig inte luras av det – de behöver långa promenader och träning!

7. Norrbottenspets

Svenska hundraser - norrbottenspets

Likt de 6 svenska hundraser innan norrbottenspets används även den här rasen som jakthund. De är främst fågelhundar men lämpar sig till älg- och viltjakt.

Norrbottenspets är en väldigt aktiv och modig hundras som har ett lite eget temperament.

Den är väldigt vänlig och självsäker samtidigt som den är skärpt – men aldrig aggressiv eller skygg.

Även norrbottenspets vill ha längre promenader och de har absolut ingenting emot att träna lite med hjärnan!

8. Schillerstövare

svenska hundraser - schillerstövare

Schillerstövare är en svensk jakthund som används vid har- och rävjakt.

Den här hundrasen, som inte lämpar sig som enbart en sällskapshund, har ett trevligt och stabilt temperament och är väldigt alert.

De är livliga och glada, och mår som bäst när dem får röra på sig och använda hjärnan med olika typer av hundträning – men helst vill dem så klart jaga i skogen!

9. Smålandsstövare

Svenska hundraser - smålandsstövare

Smålandsstövare är likt schillerstövare en skalldrivande hundras som jägare länge använt vid jakt på hare och räv.

Dom är väldigt energiska, snabba och arbetsvilliga och jagar helst flera dagar i sträck. Med det sagt är dem inte vanliga sällskapshundar som klarar sig med måttlig motion.

Smålandsstövare vill röra på sig över skog och mark under längre perioder och behöver minst någon timmer promenad om dagen tillsammans med mental aktivering för att må bra i ett icke-jagande hem.

10. Svensk lapphund

Svenska hundraser - svensk lapphund

Svensk lapphund har i århundraden använts som boskapshund av det samiska folkslaget. Deras användningsområde har vart vall- och vakthund och används ofta till det än i dag.

Svensk lapphund är en av de få svenska hundraser som lämpar sig som en familjehund utan att jaga. De har ett stabilt och tryggt temperament och är väldigt glada och roliga hundar.

Dom behöver dock långa promenader precis som andra typer av vallhundar för att må bra. Utöver det mår dem som bäst när dem får arbeta med något, kanske en hundsport som agility eller lite vardagslydnad varje dag.

11. Svensk vit älghund

svenska hundraser - svensk vit älghund

Svensk vit älghund är en utpräglad jakthund för alla möjliga djur, bland annat älg, björn, grävling och lodjur. Till både sättet och utseende (förutom färgen) är dem väldigt lika hälleforshundar.

De har ett lugnt och stabilt temperament och är alltid modiga. De trivs bra i både stora och små familjer så länge de får en aktivering de behöver och förtjänar.

När de inte används till jakt behöver dem långa promenader och bra träningspass. Dessa hundar är utmärkta spår och nosework hundar men tränar gärna lite vad som helst.

12. Västgötaspets

svenska hundraser - västgötaspets

Västgötaspets är en av de mest populära av svenska hundraser internationellt, förmodligen på grund utav deras korta ben och avlånga kropp likt en corgi.

De avlades som arbetande hundar för att driva boskap. Det här är en liten hund som är väldigt orädd, glad och alert hundras som gärna varnar när någon kommer och hälsar på.

De vill ha mycket motion dagligen eftersom dem är vallhundar och de tränar gärna någon hundsport!

Kategorier: Artiklar, Hundar