10 Stora hundraser i Sverige (med bilder och fakta)

Är du intresserad av stora hundraser? Då får du inte missa dessa 10 stora hundraser!

stora hundraser

Trots sitt massiva utseende är stora hundraser i allmänhet vältempererade, kärleksfulla, avslappnade och lojala hundar! Genom historien har dessa hundar i stor utsträckning använts för sin styrka i syfte att skydda boskap, vakta mark och för jakt!

En viktig faktor att ha i åtanke när du funderar på att köpa hund, eller en stor hundras, är kostnaden. Generellt sett kostar det lite mer att äga en stor hundras!

Här är våra topp 10 stora hundraser som är de största hundraserna i Sverige, i storleksordning!

Topp 10 stora hundraser

1. Mastiff

stora hundraser - mastiff

Vikt: 54 – 100 kg

En av världens största hundar genom tiderna var en mastiff vid namn Hercules – och mastiff är förmodligen sveriges största hundras, därför placerar vi mastiff på plats nummer 1 på stora hundraser.

Hercules var dock kraftigt överviktig och besegrades några år senare av en annan mastiff som hette Kell.

Det är allmänt känt att mastiffer är några av de största hundarna som finns.

Många enskilda mastiffer blir mycket större än rasens genomsnitt, men faktum är att rasen i genomsnitt har en mankhöjd på 70 – 91 cm och en vikt på 54 – 100 kg.

2. Grand danois

stora hundraser - grand danois

Vikt: 45 – 90 kg

Trots att grand danois är känd som världens största hund är den nummer två på min lista av stora hundraser.

Dessa hundar är definitivt en de högsta hundarna med en mankhöjd på up till 86 cm. Det är faktiskt ovanligt att någon annan hund än den grand danois har titeln som världens högsta hund.

Grand danois är dock vanligtvis inte de mest biffiga hundarna. De är slanka men kraftfulla hundar med en vikt på upp till 90 kg som förr i tiden användes för jakt på större djur.

Grand danois är fantastiska följeslagare. De tenderar att vara milda jättehundar som kommer bra överens med både människor och djur.

Till skillnad från några av de andra raserna här brukar inte grand danois uppvisa någon stark jaktlust.

Deras vänlighet betyder inte att de inte är beskyddande mot sin familje – och vem vill egentligen bråka med en så stor hund som kommer emot dem?

3. Sankt bernhardshund

stora hundraser - sankt bernardshund

Vikt: 54 – 82 kg

På stora hundraser plats nummer 3 hittar vi sankt bernhardshund, kanske en av de mest kända stora hundraser på listan.

Till skillnad från majoriteten av raserna på denna lista, som avlades för jakt eller vakta flockar, avlades sankt bernhardshunden för att rädda människor och flockdjur i de italienska och schweiziska Alperna.

Namnet kommer från en hållplats i Alperna som grundades av munken Bernhard av Montjoux under 1000-talet, som senare blev Sankt Bernhard.

Dessa kärleksfulla hundar är i genomsnitt 65 – 90 cm i manken och väger omkring 54 – 82 kg, även om mycket större individer förekommer (den största som registrerats vägde 142 kg, dock inte i Sverige).

De ursprungliga sankt bernhardshundarna hade inte den långa pälsen som man ser idag. Denna päls utvecklades på 1800-talet efter det attsankt bernhardshunden population decimerats av laviner.

Rasen korsades med newfoundlandshund för att återställa dess antal. På grund av sin följsamma natur blev de snabbt stora härliga följeslagare till familjer och familjens vakthundar.

4. Newfoundlandshund

stora hundraser - newfoundlandshund

Vikt: 55 – 80 kg

Newfoundlandshund är verkligen en stor hundras med en genomsnittlig mankhöjd på 63 – 71 cm och en vikt på mellan 55 – 80 kg och hamnar så klart därför på plats 4 på stora hundraser.

De har mycket starka ben och det sägs att newfoundlandshund är starkare än andra hundraser som mastiff.

Newfoundlandshundarna har ett mycket brett och massivt huvud med en stark hals. De har också ett mycket djupt bröst och långa lår.

De har också en tjock och lång päls, som är svart, brun eller vit/svart. De har också ett mycket djupt bröst och långa lår.

De är mycket sällskapliga och intelligenta, och de skäller mycket sällan. Men de är beskyddande och mycket hängivna sin familj. De är smarta nog att upptäcka hot på nolltid.

Newfoundlandshundar passar bra med barn eftersom de är mycket lugna och vänliga. Men tillsyn från ägarna krävs också på grund av newfoundlandshundens stora storlek.

5. Leonberger

stora hundraser - leonberger

Vikt: 45 – 77 kg

På plats nummer 5 av 10 i stora hundraser är leonberger, ett mjukt lejon från Tyskland. Dessa stora hundar är i genomsnitt 75 cm i mankhöjd och väger upp till 77 kg.

Rasen utvecklades nära staden Leonberg i Tyskland (därav namnet) på 1800-talet med hjälp av en newfoundlandhundshona och en hane av hundrasen sankt bernhardshund. Släng in en pyrenéer lite senare och voila! En stor hundras som har de bästa egenskaperna från alla sina förfäder.

Leonbergers är välkända för att vara familjehundar. De är i allmänhet lugna, följsamma och leker bra med andra djur och barn.

De betraktades ursprungligen som en statussymbol, men ägarna insåg snabbt leonbergerns stora potential som vakthund och draghund. Likt sankt bernhardshund och newfoundlandshund används leonberger ofta i sök- och räddningsuppdrag, även i vatten.

Otroligt nog var det bara åtta leonbergers som överlevde andra världskriget. Genom omsorgsfull uppfödning lyckades man få dem tillbaka från från att vara utrotningshotade.

6. Mastino napoletano

stora hundraser - mastino napoletano

Vikt: 50 – 70 kg

Hur kan man inte älska ett sådant ansikte? Mastino napoletano är på plats 6 på stora hundraser.

Hanar är i genomsnitt 70 cm höga i manken och väger cirka 60 – 70 kg. Enligt rasstandarden är den övre gränsen för hanarnas mankhöjd 77 cm, men det finns individer som är högre än så.

Att hundarna är massiva är viktigt för rasstandarden; en hund kan diskvalificeras om den inte har rätt egenskaper.

Trots sin stora och imponerande exteriör är mastino napoletano i allmänhet snälla och beskyddande mot sin familj, distanserade och försiktiga mot främlingar.

Som sådan måste en mastino napoletano socialiseras ordentligt från en ung ålder; dessa kraftfulla hundar kan lätt råka putta om kull dig eller ett barn med sin stora kropp, men de gör det inte med flit!

7. Landseer

stora hundraser - landseer

Vikt: 45 – 68 kg

Landseerhundar är väldigt lika newfoundlandshundar de blandas ofta ihop för att vara samma ras, även om de har några skillnader i utseende och personlighet.

Överlag är de söta och vänliga hundar och de är lätta att träna! De väger cirka 45 – 68 kg och är cirka 67 – 80 cm i mankhöjd och hamnar därför på plats 7 av 10 i stora hundraser!

De är utmärkta livräddarhundar som räddar människor från att drunkna! Landseer är mer sportiga än massiva.

8. Tibetansk mastiff

stora hundraser - tibetansk mastiff

Vikt: 34 – 68 kg

Nej, den här stora hundrasen är inte delvis lejon. Tibetansk mastiff som ligger på plats 8, är stora som få och har ett imponerande och skrämmande utseende och har ofta en attityd som matchar det!

Det vanliga mandarin-kinesiska namnet Zang’Ao, som i princip betyder ”tibetansk mastiff”, är passande eftersom rasen har rykte om sig att vara våldsam mot främlingar och extremt beskyddande mot sina ägare.

En hane är i genomsnitt 66 – 76 cm höga och väger runt 41 – 68 kg. Det är däremot inte ovanligt att västerländska uppfödare avlar på storlek, den största tibetanska mastiffen genom tiderna vägde 127 kg.

9. Dogue de bordeaux

stora hundraser - dogue de bordeaux

Vikt: 54 – 65 kg

Den här stora hundrasen som ibland kallas fransk mastiff, är vanligtvis 57 – 67 cm höga i manken och väger upp till 65 kg med sitt ovanligt rynkiga utseende, och får med sin vikt plats nummer 9 i stora hundraser.

Dogue de bordeaux anses härstamma från den gamla vakthundarna Molosser och har haft många olika användningsområden under årens lopp.

Från jakt på storvilt i franska skogar på 1100-talet, till vallhundar och till och med som en fruktansvärd krigshund, har denna jättehundras varit med och gjort allt.

Om du funderar på att skaffa en dogue de bordeaux är det tänkvärt att veta att de på grund av sina överdrivna rynkor löper stor risk att drabbas av hudproblem, så gör mycket forskning om den här stora hundrasen.

10. Irländsk varghund

stora hundraser - irländsk varghund

Vikt: 41 – 60 kg

Den irländska varghunden är den längsta medlemmen av vakthundraserna. Dessa stora hundraser är i genomsnitt 81 – 86 cm i mankhöjd och 41 – 60 kg tunga. De är framavlade på Irland och tjänstgjorde ursprungligen i krig och vid jakt.

Den jättestora irländska varghunden har ett långt huvud och en lång nos. Deras ben är långa och starka. Det gör att de irländska varghundshundarna kan uppnå hög hastighet när de jagar ett byte.

Den breda och djupa bröstkorgen återspeglar också kraften hos denna ras.

Den irländska varghunden mognar mycket långsamt, det tar mer än två år innan de börjar bli något vuxna i sinnet. Ägare till den här stora hundrasen måste träna och motionera dem dagligen.

De är mycket intelligenta, tålmodiga och hängivna sin familj. Denna jättestora irländska varghund är inte en bra vakthund. De skäller inte och är inte heller så aggressiva. Men deras stora storlek kan dock vara ett hot mot inkräktare.

Kategorier: Hundar, Artiklar