Staffordshire bullterrier (staffe)

Upptäck allt du behöver veta om staffordshire bullterrier – från dess ursprung och temperament till dess hälsa och skötsel – i vår omfattande artikel om rasen.

staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier, även känd som staffe, är en ras med en personlighet som inte går att ignorera. Med sin kraftfulla fysik och oförstörbara entusiasm är de en magnet för uppmärksamhet och beundran. Men det är deras lojalitet, kärlek och lekfulla natur som verkligen gör dem till hjältar i människors hjärtan.

I den här artikeln berättar vi om den underbara staffordshire bullterrier och deras temperament, aktiveringsbehov, hälsa och pris tillsammans med allt du behöver veta om hundrasen!

Basfakta om staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier är kända för sin kärleksfulla, lojala och lekfulla personlighet. De trivs i sällskapet av sina familjer och är ofta tålmodiga och lekfulla med barn. Dessa energiska hundar behöver daglig motion och mental stimulans för att hålla sig nöjda och välmående.

  • Rasgrupp: 3 (Terrier)
  • Energinivå: Medel
  • Mankhöjd: 36-41 cm
  • Vikt: Hane 13-17, hona 11-15,5 kg
  • Förväntad livslängd: 12-14 år
  • Fäller päls: Ja

Historia

Staffordshire Bullterrier har en fascinerande ursprungshistoria som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Denna älskvärda ras härstammar från en kombination av bull- och terrierhundar som ursprungligen användes i hundkamper i Midlands-regionen i England.

När hundkamper förbjöds började tanken på att omvandla dessa tappra och populära hundar till en godkänd ras. Staffordshire bullterrier blev erkänd av den engelska kennelklubben redan 1935, och över 600 individer av olika typer och bakgrunder registrerades då. Rasen blev snabbt älskad och har sedan dess blivit en av de mest populära hundraserna i England.

Staffordshire bullterrier delar en gemensam förfader med andra raser som american staffordshire terrier, amerikansk pitbullterrier och bullterrier – nämligen bulldoggen. Men staffen avlades fram specifikt för att vara mindre och snabbare än sina kamphundskusiner, samtidigt som den behöll sin vänlighet gentemot människor. Genom att korsa bulldoggen med en förfader till manchesterterriern lyckades man utveckla den unika staffordshire bullterriern vi känner till idag.

Redan 1935 bildades den första rasklubben för Staffordshire Bullterrier i England, och en rasstandard fastställdes kort därefter. Sedan dess har rasen blivit alltmer populär som en aktiv sällskaps- och utställningshund. I Sverige finns det idag 9,242 registrerade staffordshire bullterriers, vilket placerar dem bland de 20 mest populära hundraserna enligt Jordbruksverkets sammanställning för 2022.

Staffordshire bullterrier är känd för sin energi och sitt vänliga sätt. Dessa hundar trivs som sällskap och är mycket förtjusta i att vara med sina människor. Med rätt träning och socialisering kan de vara utmärkta familjehundar och är ofta tålmodiga och lekfulla med barn. Trots sin ursprungliga koppling till hundkamper har de utvecklats till lojala och kärleksfulla följeslagare som sätter familjen i främsta rummet.

Temperament

Staffordshire bullterrier är en härlig kombination av ömhet, energi och humor. Denna ras är social och älskar att vara aktiv och sprida glädje. Staffen är en sann glädjespridare som älskar fartfyllda aktiviteter och visar sin glädje på ett intensivt sätt. Men samtidigt älskar den att bara vara hemma med sin familj och njuta av mysiga stunder. Det viktigaste för en staffordshire bullterrier är att få vara med och delta i vad som helst som erbjuds.

När det gäller mentalitet och temperament beskrivs staffordshire bullterrier som en social och lekfull hund med en viss nyfikenhet. Aggression och utpräglad rädsla är ovanliga inom rasen. Dessa hundar är kärleksfulla mot människor redan från en ung ålder och visar aldrig blyghet eller grymhet.

Staffordshire bullterrier är energiska och entusiastiska i allt de gör och förblir alltid alerta, även när de vilar. Deras temperament beskrivs som intelligent, pålitlig, orädd, tillgiven, djärv, lojal, tuff, modig, envis och nyfiken. Dessa egenskaper gör dem till utmärkta sällskapshundar och de är mindre benägna att vara överbeskyddande över sin egendom.

De är mycket uppmärksamma och intresserade av människor, vilket gör att de alltid varnar för besökare, oavsett om de är välkomna eller inte. Det är dock viktigt att träna bort överdriven skallighet från tidig ålder. Rasens temperament påverkas av olika faktorer, inklusive gener, träning och socialisering.

För att välja en valp med trevligt temperament är det rekommenderat att träffa minst en av föräldrarna för att bedöma deras temperament och se om det är något som du känner dig bekväm med. Att träffa syskon eller andra släktingar till valpen kan också ge en bra indikation på hur valpen kan komma att bli när den växer upp.

Tidig socialisering är viktig för staffordshire bullterrier, precis som för alla hundar. Valpen bör utsättas för olika människor, miljöer, ljud och erfarenheter för att bli välbalanserad. Att delta i en valpkurs är ett bra sätt att börja socialiseringen.

Genom att bjuda in gäster, ta med valpen till livliga platser och låta den träffa olika människor på lugna promenader, kan du hjälpa till att finslipa deras sociala färdigheter. Detta kommer att bidra till att din staffordshire bullterrier utvecklas till en väluppfostrad och balanserad hund som kan njuta av livet tillsammans med sin familj.

Aktivering

Staffordshire bullterrier är en mångsidig ras som trivs som sällskapshund och i olika hundsporter. Många ägare tränar och tävlar framgångsrikt med sina staffar inom områden som agility, lydnad, rallylydnad, viltspår och bruks. Denna ras är en energisk sällskapshund som trivs i alla typer av hem, förutsatt att den får tillräckligt med daglig motion och mental stimulans.

Staffordshire bullterriers korta ansikte gör att den är mindre lämpad för att vara utomhus under långa perioder i varmt eller fuktigt klimat. Det är viktigt att se till att de alltid har tillgång till skugga och färskt dricksvatten. Vissa staffar tycker om att leka i vatten, medan andra föredrar att undvika det blöta vattnet. Det är viktigt att vidta åtgärder för att förhindra att de faller ner i pooler eftersom de inte är de bästa simmarna.

För att tillgodose staffordshire bullterriers behov av motion bör de få två eller tre dagliga promenader eller lekstunder på cirka 30 minuter till en timme. Förutom fysisk aktivitet behöver de också mental stimulans genom träning och roliga aktiviteter. Träning bör börja redan när valpen kommer hem. Staffar är intelligenta och lär sig snabbt, men de kan vara impulsiva och envisa.

Positiv förstärkning, tålamod och konsekvens är nycklar till att utveckla en stark koppling mellan ägaren och staffen. Belöna önskvärda beteenden istället för att straffa oönskade beteenden, då hårda korrigeringar kan skada hundens självförtroende och personlighet.

För att undvika destruktivt beteende på grund av uttråkning eller ensamhet är det viktigt att staffordshire bullterrier får tillräckligt med aktivering och social interaktion. De är inte kända för att vara överdrivet skälliga, men deras unika ljud som snarkningar, grymtningar och ”joddling” kommer att underhålla sina ägare.

Med rätt träning, konsekvens och socialisering kommer din staffordshire bullterrier att vara en underbar familjemedlem som älskar dig villkorslöst. Det är viktigt att investera tid och engagemang för att forma en välbalanserad och lycklig staffe.

Hälsa

Staffe är en hälsosam ras överlag, men det finns vissa sjukdomar och hälsoproblem som kan förekomma inom rasen. En av de specifika hälsoproblem som nämns är felställda nedre hörntänder som kan gå upp i gomtaket. Detta är något som uppmärksammas i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) för rasen. Det är viktigt att uppmärksamma och hantera detta problem genom noggrann tandvård och regelbundna besök hos veterinären.

Utöver tandproblem kan staffordshire bullterrier också drabbas av vissa andra hälsoproblem. En del individer kan ha tunn päls och/eller irriterad hud, vilket kan vara en följd av olika faktorer såsom allergier eller känslighet mot vissa födoämnen eller miljöer. Det är viktigt att övervaka hundens hud- och pälskondition och vid behov söka veterinärhjälp för att hantera eventuella hudproblem.

Som med alla raser är det också viktigt att vara uppmärksam på vanliga hälsoproblem som kan förekomma hos hundar generellt, till exempel höftledsdysplasi och ärftliga ögonsjukdomar. Genetisk testning och röntgenundersökningar kan användas för att identifiera och förebygga dessa problem.

För att hålla en staffordshire bullterrier i god hälsa är det viktigt att ge dem en balanserad kost, regelbunden motion och tillgång till veterinärvård. Att upprätthålla en hälsosam vikt och genomföra regelbundna veterinärkontroller är också viktigt för att upptäcka eventuella hälsoproblem i ett tidigt skede och sätta in åtgärder vid behov.

Skötsel

Staffordshire bullterrier har en lättskött päls som är kort och slät. Rasen saknar underull, vilket gör att pälsen inte fäller mycket. Det årliga fällandet är minimalt och pälsen är lättsam att hålla ren.

Smuts och smutsiga partiklar kan enkelt borstas bort från staffordshire bullterrierens päls, och den torkar snabbt efter ett bad. Bad kan ges vid behov, och det är viktigt att använda en hundschampo som är lämplig för deras känsliga hud.

För att hålla pälsen i gott skick är det rekommenderat att borsta den varje vecka för att ta bort död eller löst hår. Detta hjälper till att minska risken för tovor och hårbollar. Använd en borste eller kam som är lämplig för kort päls.

Utöver pälsvård är det viktigt att upprätthålla en god tandhygien och klovård hos staffordshire bullterrier. Borsta deras tänder minst två till tre gånger i veckan för att avlägsna tandsten och förebygga tandproblem. Daglig tandborstning är ännu bättre för att upprätthålla en frisk munhälsa.

Klipp klorna regelbundet, vanligtvis två till fyra gånger i månaden eller vid behov. Om du hör att klorna klickar mot golvet betyder det att de är för långa och bör klippas. Korta klor hjälper till att hålla tassarna i gott skick och undviker smärta för hunden.

För att undvika öronproblem är det viktigt att regelbundet kontrollera öronen. Titta efter eventuell smuts, rodnad eller inflammation. Vid behov kan öronen rengöras med en bomullstuss och ett öronrengöringsmedel som rekommenderas av veterinären. Var försiktig och torka endast runt den yttre kanten av öronkanalen, undvik att föra in bomullstussen eller andra föremål i öronkanalen.

Barn & Djur

Staffordshire bullterrier kan vara utmärkta sällskapshundar för barn och andra djur när de introduceras och tränas på rätt sätt. Som med alla hundar är det viktigt att ta hänsyn till individuella temperament och personligheter.

Staffordshire bullterrier är generellt sett kärleksfulla och lojala mot sina familjer, inklusive barn. De är ofta tålmodiga och lekfulla med barn och kan vara fantastiska lekkamrater. Det är dock viktigt att övervaka interaktionen mellan hunden och barnen för att säkerställa att leken är säker och att både hunden och barnet är bekväma. Undervisa också barn om att respektera hunden, ge dem utrymme när de äter eller vilar och inte dra i deras öron eller svans.

När det gäller andra djur är staffordshire bullterrier kända för att vara sociala och vänliga, men det är viktigt att introduktionen sker på ett kontrollerat sätt. Gradvis introduktion och övervakning kan hjälpa till att skapa en positiv relation mellan staffen och andra djur i hemmet. Var noga med att belöna önskat beteende och ge positiva upplevelser under dessa möten.

Träning och socialisering från en tidig ålder är nyckeln till att säkerställa att en staffordshire bullterrier är väl anpassad till barn och andra djur. Det är också viktigt att barn lär sig att hantera och interagera med hundar på ett säkert och respektfullt sätt.

Det är alltid viktigt att komma ihåg att varje individ är unik och att det kan finnas variationer inom rasen. Vissa staffordshire bullterrier kan vara mer eller mindre lämpliga för att leva med barn eller andra djur beroende på deras temperament och tidigare erfarenheter. Det är alltid bäst att träffa och interagera med en specifik hund och bedöma dess personlighet innan man tar ett beslut om samlevnad med barn och andra djur.

Att ge en bra grundläggande träning, socialisering och övervakning kan bidra till att skapa en harmonisk miljö där staffordshire bullterrier, barn och andra djur kan trivas tillsammans.

Vanliga frågor om staffordshire bullterrier

Hur är det att ha en staffordshire bullterrier?

Att ha en staffordshire bullterrier som sällskapshund är ofta en glädjefylld upplevelse, då de är kärleksfulla och lojala familjemedlemmar som trivs med aktiviteter och närhet till sina ägare.

Hur mycket kostar en staffe?

Priset på en staffordshire bullterrier kan variera beroende på faktorer som uppfödarens rykte, valpens stamtavla och hälsotester. Generellt kan priset för en valp av rasen ligga mellan 17,000 och 28,000 kronor.

Hur ofta ska man duscha en staffe?

Staffordshire bullterrier har en lättskött päls och kräver vanligtvis bara bad vid behov, såsom när de blir smutsiga eller luktar illa. Det rekommenderas att man undviker överdrivet badande för att inte torka ut hundens hud och päls.

När är en staffe vuxen?

Staffordshire bullterrier anses vanligtvis vara fullvuxen vid cirka 2-3 års ålder, men individuell mognad kan variera. Det är viktigt att ta hänsyn till hundens storlek, beteende och fysiska utveckling för att bedöma när den har nått vuxen ålder.

Källor:

Svenska Kennelklubben

Svenska Staffordshire Bullterrier Klubben

Kategorier: Hundraser, Hundar