Staffordshire bullterrier

Är du intresserad av en staffordshire bullterrier? Vi berättar allt du vill veta om den här underbara hundrasen som kallas staffe.

staffordshire bullterrier

Även om staffordshire bullterrier ursprungligen avlades fram i Storbritannien på 1800-talet för att vara en liten men snabb kamphund så är den tiden förbi.

Dagens staffordshire bullterrier är en fin sällskapshund som är känd för sitt mod, intelligens och sin kärlek till barn.

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

I den här artikeln berättar vi om den underbara staffordshire bull terrier som vi känner till idag, och deras temperament, aktivitetsnivå, hälsa och pris tillsammans med allt annat du undrar om hundrasen!

Basfakta om Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier är en Engelsk hundras med ett temperament som beskrivs som intelligent, pålitlig, orädd, tillgiven, djärv, lojal, tuff, modig, envis och nyfiken. De väger 11 – 17 kg, har en mankhöjd på 36 – 41 cm och förväntas leva 12 – 14 år.

Ursprungsland: EnglandSmeknamn: Staff, Staffe
Ursprungsår: 1938Pälsstruktur: Släthårig utan underull
Rasgrupp: 3 (Terrier)Färger: Röd, fawn, vit, svart, brindle eller blå (med eller utan vit)
Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: MellanPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MellanBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MellanNära till skall: Kan ha
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejStaffordshire bullterrier Livslängd: 12 – 14 år
Staffordshire bullterrier Mankhöjd:
Hane: 36 – 41 cm
Hona: 36 – 41 cm
Staffordshire bullterrier Vikt:
Hane: 13 – 17 kg
Hona: 11 – 15,5 kg

Trots sin tillgivna och lekfulla natur trivs staffar bäst med erfarna hundägare som kan socialisera dem tidigt och hålla en konsekvent träning.

Om du tillgodoser rasens behov kommer du att ha en trogen och hängiven familjemedlem.

Staffordshire bullterrier kan vara en imponerande hund med sin starka, musklade kropp, intensiva blick och kraftfulla framställning.

Många är intresserade av rasen för att den ser ut som en tuff hund, men blir förvånade när de får veta att staffen är en känslig och kärleksfull kamrat som trivs mer med att leka än att vara tuff.

De ser livet som ett glädjefyllt äventyr och lever det fullt ut.

Fansen älskar Staffordshire bullterriern för dess lilla till medelstora storlek, korta, lättskötta päls och dynamiska men ändå mjuka personlighet.

Med sitt korta, breda huvud och sin muskulösa kropp liknar de andra bullraser som American Staffordshire Terrier och Amerikansk Pitbullterrier, men de är en egen ras med tydliga fysiska egenskaper som skiljer dem åt, bland annat storlek och öronform.

Staffordshire bullterrier är känd för sin hängivenhet och sin tillförlitliga natur.

Deras största önskan är att tillbringa tid med sina ägare, oavsett om det innebär att de sitter i soffan och tittar på fotboll, gör ärenden i bilen, går på promenader eller deltar i aktiviteter som agility, flyball, lydnad, viltspår, bruks eller rallylydnad.

Räkna med att ge den här atletiska och energiska hunden en rejäl promenad varje dag, samt mycket uppmärksamhet när ni är hemma.

De ogillar att lämnas ensamma för sig själva. Staffordshire bullterrier är inte en ras som kan lämnas ensam utomhus eller hemma under långa perioder utan sällskap.

Staffen är uppskattad för sitt tålamod och sin kärlek till barn, även om det säger sig självt att ingen hund någonsin bör lämnas ensam med små barn eller förväntas fungera som barnvakt.

De är dock inte alltid lika vänliga mot främmande hundar, vilket är en kvarleva av deras ursprung som en kamphund som krävde att de var aggressiva mot andra hundar men snälla mot de mänskliga hundförarna.

Staffordshire bullterrier Historia

Staffordshire bullterrier kallas ofta för staffe, eller staff.

Staffordshire bullterrier har en gemensam förfader – bulldoggen – tillsammans med american staffordshire terrier, amerikansk pitbullterrier och bullterrier.

Staffen avlades fram i början av 1800-talet för att vara mindre och snabbare i kampringen än andra kamphundar, men ändå vänliga och snälla mot människor.

De har troligen utvecklats genom att korsa bulldoggen med en förfader till manchesterterriern.

Korsningen utvecklades så småningom till den staffordshire bullterrier som vi känner till i dag.

Den första rasklubben, Staffordshire Bull Terrier Club, bildades i England 1935 och en rasstandard skrevs kort därefter.

I dag är staffordshire bullterrier känd som en aktivare sällskaps- och utställningshund.

I jordbruksverkets sammanfattning för 2021 fanns det 8627 registrerade stabbordshire bullterriers i Sverige, vilket gör att staffen är en av de 20 populäraste hundarna i dag.

Staffordshire bullterrier Temperament

En riktig staffordshire bullterrier är kärleksfull mot människor redan från några veckors ålder och är aldrig blyg eller grym.

De är energiska och entusiastiska i allt de gör och är alltid på alerten, även när de vilar.

Denna ras temperament beskrivs som intelligent, pålitlig, orädd, tillgiven, djärv, lojal, tuff, modig, envis (läs: envis) och nyfiken.

En människokär personlighet gör dem till en utmärkt omhändertagare av sin familj, men de är mindre benägna att vara beskyddande av egendom.

Eftersom de är så uppmärksamma och intresserade av människor kommer de dock alltid att varna dig för besökare, önskade eller oönskade, om det inte tränas bort i tidig ålder.

Temperamentet påverkas av ett antal faktorer, bland annat gener, träning och socialisering.

Valpar med trevligt temperament är nyfikna och lekfulla, villiga att närma sig människor och bli burna av dem.

Välj en valp som ligger mitt emellan, inte den som sliter i sina kullsyskon, eller den som gömmer sig i ett hörn.

Träffa alltid minst en av föräldrarna – vanligtvis är det tiken som är tillgänglig – för att försäkra dig om att de har ett trevligt temperament som du känner dig bekväm med.

Att träffa syskon eller andra släktingar till föräldradjuren är också bra för att bedöma hur valpen kommer att vara när den växer upp.

Liksom alla hundar behöver en staffordshire bullterrier tidig socialisering – exponering för många olika människor, sevärdheter, ljud och upplevelser – när de är unga, och det bör fortsättas under hela deras liv.

Socialiseringen bidrar till att din staffordshire bullterriervalp växer upp och blir en välbalanserad hund. Att gå en valpkurs är en bra början.

Om du regelbundet bjuder in gäster och tar med dem till livliga parker, allmänna sammanträffningar som tillåter hundar och på lugna promenader för att träffa grannar hjälper du dem också att finslipa sina sociala färdigheter.

Staffordshire bullterrier Aktivering

Staffordshire bullterriern är en sällskapshund som trivs i alla typer av hem så länge den får daglig motion och mental aktivering.

De bör bo inomhus med tillgång till en säkert inhägnad gård.

Deras korta ansikte gör staffordshire bullterrier olämplig att vistas utomhus för länge i ett varmt eller fuktigt klimat, och de bör alltid ha tillgång till skugga och färskt dricksvatten.

Vissa staffar tycker om att leka i vatten och uppskattar att ha en barnpool att slappna av i under varma dagar, medan andra föredrar att undvika det blöta vattnet.

Staffordshire bullterriers är inte de bästa simmarna, så vidta åtgärder för att förhindra att de ramlar ner i poolen.

Staffens behov av motion kan tillgodoses med två eller tre halvtimmes- till entimmespromenader eller lekstunder dagligen.

Aktivera deras hjärna med träningspass eller roliga aktiviteter.

Börja träningen den dag du tar hem din staffordshire bullterriervalp.

De är intelligenta och lär sig snabbt, men de kan vara impulsiva och envisa.

Glöm den gamla strikta och formella lydnadsträningen.

För bästa resultat ska du träna med positiv förstärkning, vara tålmodig, mjuk men bestämd och konsekvent för att utveckla det starkaste bandet mellan dig och din staffe.

Leta alltid efter beteenden som du kan belöna i stället för att straffa deras oönskade beteenden.

Hårda korrigeringar kan skada hundens självförtroende och personlighet.

Regelbundna träningspass och social interaktion kommer att bidra till att ni lever lyckligt tillsammans.

En uttråkad eller ensam staffordshire bullterrier är ofta destruktiv i sina försök att underhålla sig själv.

En stasffordshire bullterrier är i allmänhet inte en skällare, men de är definitivt högljudda.

Den här rasen kommer att underhålla dig med sina snarkningar, grymtningar och stönanden samt sin sångröst, som ofta beskrivs som en joddling.

Att träna rumsrenhet är ett måste när du får hem din staffevalp. Om du är konsekvent och följer ett schema är det lätt för din staffordshire bullterrier att lära sig att utgöra sina behov utomhus.

Ensamträning är också en viktig del som underlättar och förhindrar att din staffevalp tuggar på saker som den inte borde eller på annat sätt hamnar i trubbel när du inte är i närheten för att övervaka honom.

Det är också viktigt med koppelträning, särskilt eftersom din staffordshire bullterrier är en stark hund, trots sin ringa storlek.

Ett gott uppförande i kopplet är viktigt för dina promenader, din egen lycka och din staffes säkerhet.

Promenera aldrig med dem utan koppel någonstans där de kan stöta på okända hundar eller andra djur.

De har en stark jaktlust och kommer att ge sig på jakten om de inte hålls tillbaka.

Tidig och frekvent socialisering är ett måste för den här rasen, särskilt om du vill att din staffordshire bullterrier ska vara vänlig mot andra djur.

Valpkurser är en bra start, men socialiseringen bör inte sluta där. Besök många olika djurbutiker, parker och evenemang.

Med rätt träning, konsekvens och socialisering kommer din staffordshire bullterrier att bli en underbar familjemedlem som villkorslöst älskar dig.

Staffordshire bullterrier Hälsa

Staffordshire bullterriers är i allmänhet friska, men likt andra raser kan de drabbas av vissa hälsoproblem.

Alla staffar får inte någon eller några av dessa sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dem om du överväger denna hundras.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Staffordshire bullterrier:

  • Felställda nedre hörntänder
  • Tunn päls
  • Irriterad hud

Staffordshire bullterrier Skötsel

Staffordshire bullterriern har en kort, slät päls som ligger nära huden.

Pälsen fäller årligen och fällandet är minimal under resten av året.

Smuts borstas lätt bort och pälsen torkar snabbt efter ett bad. Bada vid behov.

Borsta dem varje vecka för att ta bort död eller lös päls.

Andra skötselbehov är tandhygien och klovård.

Borsta din staffordshire bullterriers tänder minst två eller tre gånger i veckan för att avlägsna tandstensuppbyggnad och de medföljande bakterierna. Dagligen är bättre.

Klipp klorna två till fyra gånger i månaden, eller vid behov.

Om du kan höra hur klorna klickar mot golvet är de för långa. Korta klor håller tassarna i gott skick utan smärta för hunden.

Kontrollera öronen varje vecka för att se till att det inte finns något skräp, rodnad eller inflammation.

Rengör öronen vid behov med en bomullstuss och ett rengöringsmedel som rekommenderas av din veterinär.

Torka runt den yttre kanten av öronkanalen och stick inte bomullsbollen eller något annat in i öronkanalen.

Staffordshire bullterrier Barn & Djur

Staffordshire bullterrier är lämplig för barnfamiljer, men trots deras berömda tålamod och vänlighet bör de alltid övervakas i närvaro av småbarn och unga barn.

De kan vara busiga och kan råka slå omkull små barn.

Lär alltid barnen hur de ska närma sig och hantera hundar, och övervaka alltid alla interaktioner mellan hundar och små barn för att förhindra att någon av parterna drar i munnen, biter eller rycker i öron eller svans.

Lär ditt barn att aldrig närma sig en hund när den sover eller äter och att inte försöka ta bort hundens mat eller leksak.

Ingen hund bör någonsin lämnas utan uppsikt med ett barn.

Vissa staffordshire bullterriers kommer bra överens med andra hundar och katter när de är uppfödda tillsammans med dem.

Som vuxna kan de behöva mer av en omställningsperiod innan de välkomnar sällskapet med en annan hund.

För att säkerställa det bästa förhållandet bör du välja en hund av motsatt kön.

Introducera andra hundar på ett neutralt område utanför ditt och din staffes hem.

Vanliga frågor om Staffordshire bullterrier

Hur mycket kostar en staffordshire bullterrier?

En renrasig staffordshire bullterriervalp kostar från ca. 20 000 – 27 000 kr beroende på uppfödare. Du ska alltid få SKK bevis som intygar att valpen är renrasig om säljaren uppger att så är fallet. 

4.5/5 - (2 votes)

Kategorier: Hundraser, Hundar