10 Snälla hundraser (med bilder och information)

Missa inte dessa 10 snälla hundrasr som utmärker sig i våra svenska hem av olika anledningar!

Snälla hundraser

Snälla hundraser är hundraser som aldrig visar aggressivitet och som passar väl in i småbarnsfamiljer. Men finns det några som sticker ut?

Även om hundar i allmänhet är vänliga djur finns det naturligtvis vissa hundraser som är snällare än andra – särskilt med tanke på alla olika typer av hundar som finns.

Här är våra topp 10 snälla hundraser som utmärker sig i våra svenska hem!

Topp 10 snälla hundraser

1. Labrador retriever

snälla hundraser - labrador retriever

Det finns en anledning till att labrador retriever är den mest ägda hunden i Sverige, utöver blandraser. Med en vänlig, utåtriktad och aktiv personlighet finns det ingen som inte älskar dessa snälla hundraser.

Labradorer är en av de bästa hundarna för familjer – kända för sin förmåga att hantera barn, andra hundar, andra djur och främlingar lika bra.

Dessa hundar älskar att leka, har en ganska hög energinivå och kan tränas mycket lätt.

2. Golden retriever

snälla hundraser - golden retriever

Golden retriever är den näst mest ägda hundrasen i Sverige och är nästan synonym med ”snäll hundras”.

Golden retrievers är glada, lojala och utåtriktade. Dessutom är de ivriga att vara till lags – vilket gör det lätt att träna dem.

De är utmärkta familjehundar, och deras vänliga natur gör dem bra med barn, andra hundar och andra djur. Goldens är mycket aktiva, så daglig motion och lek är ett måste.

3. Mops

snälla hundraser - mops

Den busiga mopsen avlades för att bli en sällskapshund åt kinesiska kejsare – och nu är den här snälla hundrasen en av de mest kända småraserna.

Dessa hundar beskrivs ofta som ”multum in parvo” eller ”mycket i lite”; de är små hundar med stora personligheter.

Mopsar är extremt sällskapliga, trevliga och älskar att vara tillsammans med sina familjemedlemmar samt att träffa nya vänner.

4. Pudel

snälla hundraser - pudel

Likt labrador och golden retriever är pudel en av de hundar som alltid toppar listorna över snälla hundraser.

Pudeln är en allergivänlig hundras som är utmärkt för familjer med allergiker och de är vänliga, smarta och aktiva.

Pudlar är mycket människoorienterade, de älskar alla typer av aktiviteter och är generellt sett utmärkta hundar för barn och familjer.

Dessutom finns pudlar i fyra olika storlekar. Toypudel-, dvärgpudel-, mellanpudel, storpudel.

5. Cavalier king charles spaniel

snälla hundraser - cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniels söta ögon talar sitt tydliga språk. Dessa hundar avlades för att vara snälla och lojala följeslagare, och det märks.

Cavalier king charles spaniel är mångsidiga familjehundar. De är bra med barn, ivriga att vara till lags och vänliga mot andra djur såväl som mot människor.

Dessa hundar är mycket lätta att träna, de är otroligt smarta och kan delta i en mängd olika hundsporter och aktiviteter – överlag är de lyckliga när de är med dig.

6. Border collie

snälla hundraser - border collie

Border collie är en energirik vallhund. Dessa hundar är otroligt smarta, mycket tränbara och vill alltid arbeta och vara till lags.

Av alla hundar på vår lista är border collies kanske den mest vänliga med sin familj – men kan vara lite mer reserverad när det gäller främlingar. Border collies kräver mycket motion och mental aktivering och utmärker sig när de har ett jobb att göra.

Border collies passar bra för aktiva hundägare och familjer – särskilt de som vill delta i hundsport eller andra stimulerande aktiviteter.

7. Staffordshire bullterrier

snälla hundraser - staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier kan se tuff ut, men den här rasen är gullig, snäll och lekfull. Dessa hundar är kända för sitt tålamod med barn – vilket gör dem till utmärkta familjemedlemmar.

Staffordshire bullterrier är mycket energiska och smarta, men de kan också vara lite envisa, så träning är definitivt viktigt.

8. Corgi

snalla hundraser corgi

Corgi är en av de mest snälla hundraser och en ivrig deltagare i många hundsporter.

Corgis älskar att vara tillsammans med sina familjer. De är modiga, vänliga och lätta att träna.

De finns i två varianter, pembroke och cardigan med små skillnader i personlighet. Det som skiljer dessa två hundraser är i stort sett exteriör och det är minimalt.

9. Bichon havanais

snalla hundraser bichon havanais

Bichon havanais är en smart sällskapshund med en sällskaplig natur och en livlig personlighet. Dessa hundar är anpassningsbara, utåtriktade och roliga – de älskar att dra till sig uppmärksamhet och träffa nya vänner.

Bichon havanais är utmärkta stadshundar och trots sin ringa storlek är de också bra vakthundar. De är lätta att träna, kräver måttlig motion och utmärker sig i sin roll som familjehundar.

10. Nova scotia duck tolling retriever

snälla hundraser - nova scotia duck tolling retriever (tollare)

Tollare är smarta, självständiga och nyfikna. Deras personlighet ligger någonstans mellan golden retriever och terrier.

Det är inte ovanligt att de har ett sinne för humor och dessutom har de i allmänhet en utåtriktad och fin attityd.

Låt dig inte luras av deras charm dock, dessa hundar behöver aktiveras mentalt och motioneras mycket för att må bra!

Vilken av alla snälla hundraser passar dig?

Även om vissa snälla hundraser har vad vi skulle anse vara naturligt vänligare personligheter än andra, finns det en mängd olika hundar som kan passa dig och din familj.

I slutändan beror det på vad din familj letar efter hos den snälla hundrasen: en aktiv och lekfull familjemedlem, en hund som är lätt att träna eller en barn- och främlingsvänlig hund med ett lojalt hjärta, eller allt det kombinerat!

Kommentera gärna nedan vilken av dessa snälla hundraser du tror skulle passa dig, eller om du tycker att vi har glömt just din hundras!

Kategorier: Artiklar, Hundar