Hundträning & miljöanpassning (det här är skillnaden)

Hundträning och miljöanpassning går hand i hand med varandra, men vad är egentligen den stora skillnaden?

Hundträning-miljöanpassning

Många blandar ofta ihop miljöanpassning och hundträning. Även om båda delarna är viktiga och ofta används tillsammans så är det två olika saker.

Innehåll - Hundträning och miljöanpassning visa

Hundträning

Hundträning innebär att du lär din hund något. Det kan vara så enkelt som att träna på grundläggande kommandon eller något svårare, som att ta sig igenom en agilitybana. Den viktigaste delen i hundträning är att din hund lär sig att antingen göra något ellersluta göra något genom positiva associationer.

Det här är några av alla de saker som vi kan träna en hund att göra:

 • Grundläggande kommandon, till exempel sitt, ligg eller stanna.
 • Sluta hoppa.
 • Sluta göra sina behov inomhus.
 • Ta sig igenom en agilitybana.
 • Sluta bitas.
 • Tricks, t.ex. att rulla runt, spela död eller tigga.

Det finns en nästan oändlig lista över saker som vi kan träna en hund att göra. En sak som dessa har gemensamt är att hunden lär sig något nytt.

Miljöanpassning hund

Miljöanpassning skiljer sig från hundträning genom att hunden inte lär sig något. I stället kontrollerar vi hundens miljö för att förhindra vissa beteenden. Vi kanske till exempel aldrig tränar hunden att inte vara rädd för åska. Vi kan däremot göra vissa saker för att hantera hundens rädsla, till exempel ge ett lugnande medel eller se till att hunden får en säker plats att gömma sig på när det åskar ute. Man tränar alltså inte hunden att bete sig på ett visst sätt, vi anpassar oss efter hundens respons på åskan.

Här är några sätt som folk hanterar hundens beteende på:

 • En hund som resursförsvarar sin mat stängs in i ett rum under måltiden.
 • Man använder ett stryphalsband eller anti-drag sele för att göra det lättare att gå med hunden.
 • Man isolerar aggressiva hundar från främlingar.
 • Att undvika bilturer med hundar som är rädda för bilen.
 • Man ger hunden en Kong att leka med som distraherar hunden från att tugga på möbler.

I samtliga fall lär sig hunden ingenting. En hund som resursförsvarar sin mat kommer inte att sluta försvara sin matskål efter att ha ätit instängd i ett rum flera dagar i rad. Hunden som är lätt att gå med när den har ett stryphalsband kommer inte heller att gå helt perfekt vid din sida med ett vanligt hundhalsband.

Arbeta tillsammans

Miljöanpassning och hundträning är två olika saker, men den ena utesluter inte den andra. Miljöanpassning är en viktig del av alla träningspass med hunden. Du vill inte träna din hund där det är för mycket distraktioner.

Vi går tillbaka till hunden som är rädd för åska. Det går att träna vissa hundar så att dem inte längre blir rädda för åska. Den tid som det tar beror vanligtvis på hur pass svår rädslan är. Under tiden behöver du på något sätt kunna hantera din hunds rädsla när det åskar ute, tills dess att hunden inte är rädd längre. Det finns ett antal hjälpmedel som du kan använda, till exempel ett lugnande medel eller fermoner, för att lättare kunna hantera hundens beteende till dess att hunden har lärt sig vad som förväntas.

Hundens miljöanpassning är ett viktigt verktyg för att förebygga oönskade beteenden till dess att din hund är tränad till att bete sig efter dina förväntningar.

Kategorier: Artiklar, Hundar