Orsaken till att hunden skakar (& vad det betyder)

Orsaken Till Att Hunden Skakar (& Vad Det Betyder)

Varför just din hund skakar kan bero på flera olika faktorer. Många gånger handlar det om något så enkelt som att den fryser, men ibland kan det ha andra anledningar, exempelvis:

 • Retningar
 • Stress
 • Kyla
 • Förgiftning
 • Sjukdom

Det är viktigt att ta reda på varför din hund skakar ifall den inte har gjort det sedan tidigare. Rådfråga alltid din veterinär ifall du oroar dig för eventuell ohälsa.

Om hunden skakar men är frisk i övrigt

En förklaring kan ligga i vem din hund är. Raser med tunnare päls tenderar att frysa mer, och kan behöva förstärkning i form av täcke eller overall. Hjälper inte detta finns det några aspekter som kan spela en roll i det hela.

Ålderdom

Canine Cognitive dysfunction är en sjukdom som tenderar att drabba äldre hundar. Tala med en veterinär om eventuella behandlingar mot detta. Många gånger kan man anta att darrningarna beror enbart på att hunden är gammal, men det kan också bero på smärta eller sjukdom.

hund

Överexalterad

Vissa hundar kan börja skaka av ren glädje över någonting riktigt roligt. Det kan vara att du kommer hem från jobbet, eller i startlinjen på en tävling eller träning. Vad man kan göra åt detta är att öva hunden på att stresshantera. Ta gärna hjälp av en proffessionell ifall detta blir ett problem för er – annars är det ingenting som nödvändigtvis måste göras någonting åt eftersom det inte kan skada hunden.

Rädsla

Givetvis kan hundar skaka av rädsla också. Många upplever detta kring nyårsafton då man börjar skjuta raketer. Ofta i kombination med att hunden gömmer sig och inte är särskilt intresserad av det den brukar vara. Stötta din hund ifall den är så pass rädd. Var uppmärksam på hur den reagerar vid beröring. Kanske vill din hund vara ensam, eller så känner den sig lugnad av din närhet och beröring. Ta reda på vad som skrämmer din hund och försök att dämpa triggern.

Är raketer problemet så kan jag tipsa om att dra för persienner och gardiner, sätt på en radio eller tvn för att dämpa ljuden utifrån och tänd lampor för att dämpa eventuella ljus som kan komma utifrån. Kanske har du en källare, eller ett badrum där ljuden hörs lite mindre. Att göra sitt bästa för att hantera det hunden är rädd för är viktigt och ibland avgörande för din hunds välmående.

hund fryser

Inlärt beteende

Hundar kan vara riktigt duktiga på att få det dem vill ha, till exempel att bli upplockade i en varm famn. Detta är ganska enkelt att hunden lär sig – att darra lätt för att slippa gå en sträcka eller kanske få lite godis. För att undvika detta beteende är det viktigt att snappa upp detta snabbt och sluta belöna beteendet. Det är viktigt att vara konsekvent och uppmärksam gällande detta.

Detta går att träna bort. Det första du bör göra, efter att ha fastställt att detta är anledningen till skakningarna, är att förebygga att beteendet utvecklas. Detta gör du genom att helt enkelt ignorera beteendet. För att öka chansen för en positiv utveckling är att aktivt träna bort det.

Tips: Läs våran artikel om hundträning för nybörjare.

Detta går således att träna bort. Ta reda på vilka situationer utför det oönskade beteendet (i detta fall skakningar). När du gjort detta kan du försiktigt utsätta hunden för en triggande situation, men innan hunden börjar skaka belönar du hunden med lek eller godis, för att direkt därpå ta bort hunden från situationen. Upprepa detta, och i takt med framsteg kan du långsamt öka tiden som hunden utsätts för situationen. Försök i största möjliga mån att aldrig gå för långt i träningen. Ifall din hund börjar skaka i träningspassen har du tagit ett för stort steg, och behöver backa tillbaka och fundera på hur du kan göra för att hunden ska lyckas göra rätt i varje träningspass.

Stress

Även stress kan vara anledningen till varför hunden darrar. Detta betyder att din hund är i en väldigt obekväm situation. Detta går att träna på, men först måste du hjälpa din hund ur situationen. Detta kan bli lite svårare att lösa, men oftast är det möjligt. Beroende på historik kan det bli extremt långdraget innan problemet löses, och det kan vara avgörande att fundera på hur du kan undvika det som gör hunden obekväm tills hunden lärt sig att hantera det.

Illamående

Kanske har ni precis haft en omtumlande åktur, hunden har ätit lite för mycket eller börjat ta mediciner med illamående som biverkning eller annat. Illamående kan få hunden att börja skaka, men borde förstås avta när hunden mår bättre. Det kan vara en bra idé att kontakta veterinär ifall illamående är ett bestående problem i eran vardag.

hund i bil

Sjukdom eller skada

Njursvikt

Skakningar är ett av flera symtom på njursvikt. Andra symtom är:

 • Kräkningar och diarré
 • Hunden är hängig
 • Minskad aptit
 • Akut ont i buken
 • Ökad törst
 • Ökad urinering
 • Blekt och torrt tandkött
 • Förvirring

Ifall din hund uppvisar dessa symtom, åk då direkt till veterinären, även om du är osäker. Njursvikt kan orsakas av inflammation, infektion i njurarna eller förgiftning. Exempel på giftiga substanser är vindruvor eller russin, kylarvätska, läkemedel eller lök. Väl hos veterinären väntar blodprovet, eventuellt röntgen av njurar och dropp.

Addisons sjukdom

Behovet av olika steroider är stort hos hundar för att kroppen ska fungera som den ska. Ett exempel på sådana steroider är kortisolet. Ifall hunden inte kan producera kortisol kan den lida av addisons sjukdom. Det kan bero på att kroppens egna immunförsvar går emot binjurebarken, eller på tumörer eller blödningar.

Symtom på addisons sjukdom:

 • Svaghet
 • Kräkningar
 • Diarré
 • Dålig aptit
 • Tappad vikt
 • Dåliga blodvärden

Akuta symtom:

 • Chock
 • Lågt blodtryck
 • Rubbningar på hjärtrytmen
 • Buksmärta

Ifall hunden visar upp några av dessa symtom är det viktig att ni åker in till veterinären akut! Addisons sjukdom går att behandla, men hunden kommer behöva ta mediciner resten av livet.

weimaraner

White Shaker Syndrome

Detta är en sjukdom som är vanligare på raser som är vita till färgen och/eller småväxta. Symtomen är skakningar, svårigheter att gå, koordinationsproblem, kramper, och att hunden har huvudet på sned. Ifall din hund inte slutar skaka så är det viktigt att uppsöka veterinär omgående. I många fall är skakningarna så omfattande att hunden har svårt att stå och gå. Sjukdomen brukar vanligtvis visa sig vid ca. ett till två års ålder.

Valpsjuka

Denna sjukdom går att undvika genom vaccination. Det är en mycket smittsam sjukdom som kan sprida sig via luft och kroppsvätskor, och kan orsaka bland annat hjärnskador, ögonskador, missfall och ibland dödsfall. Symtom som kan tyda på valpsjuka är bland annat skakningar, hosta, diarré, kramper, kräkningar, feber och flytningar kring ögonen. Det är viktigt att söka veterinärvård omedelbart ifall du misstänker att din hund har drabbats.

Förgiftning

Skakningar kan vara ett av symtomen på att hunden har förgiftats. Exempel på väldigt giftiga substanser är koffein, xylitol och choklad. Ifall du misstänker att din hund fått i sig någonting giftigt är det viktigt att du tar kontakt med veterinär. Beskriv hundens symtom så noga du kan för att veterinären ska bilda sig en uppfattning om hur allvaligt förgiftad din hund är.

hund mat

Epilepsi

En mer otäck form av skakning är de som uppstår då hunden får epileptiska anfall. Detta är inte alltför ovanligt hos hundar, och ifall din hund inte är utredd efter ett epileptiskt anfall är det viktigt att kontakta en veterinär.

Hunden brukar få ett förändrat beteende precis före ett epileptiskt anfall; den blir oftast mer kontaktsökande och orolig. Under det epileptiska anfallet brukar hunden bli stel, kan bli okontaktbar och skaka krampaktigt. Hunden kan salivera eller kissa eller bajsa på sig. Anfallen varar oftast inte längre än två minuter, och efteråt kan hunden känna sig förvirrad eller till och med aggressiv.

Epilepsi hos hund går att behandla, men det är inte alltid man väljer att behandla. Ifall hunden har anfall fler än en gång inom loppet av 8-6 veckor brukar man överväga att behandla hunden. Dock så kan biverkningarna påverka hunden väldigt mycket och man brukar behöva överväga mellan riskerna från biverkningarna.

Kategorier: Artiklar, Hundar