Siberian husky

Är du nyfiken på Siberian Husky? Vi hjälper dig med fakta du behöver innan du köper en husky valp!

Siberian Husky

Hundarasen Siberian Husky har en härligt tjock päls som finns i en mängd olika färger och teckningar. Deras blå eller oliktfärgade ögon och imponerande ansiktsteckningar gör den här rasen, som har sitt ursprung i Sibirien, ännu mer tilltalande.

Det är lätt att förstå varför många dras till siberian huskys vargliknande utseende – det du inte får glömma är att siberian husky är en arbetande hundras som är avlad för arbete. Att ge din Husky tillräckligt med motion och aktivering är ofta lättare sagt än gjort, men det kommer att minska tristess och oönskade beteenden.

Allmän information om Siberian Husky

Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ylar ofta
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Utmärkt
Reserverad: NejLivslängd: 12-15 år
Mankhöjd:
Hane: 54-60 cm
Hona: 50-56 cm
Vikt:
Hane: 20-27 kg
Hona: 16-23 kg
  • Ursprungsland: Sibirien/USA
  • Ursprungsår: 1930
  • Rasgrupp: 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)
  • Smeknamn: Husky, Hosky
  • Pälsstruktur: Dubbelpäls som är medellång och tjock.
  • Färger: Alla färger från svart till rent vitt.

Historia

Siberian Husky tros ha sitt ursprung bland Chukchi, en grupp sibiriska nomader. Rasens historia är relativt okänd men DNA-tester bekräftar att dom hör till en av de äldsta hundraserna. Vi vet att Tschuktscher använde hundarna som transportmedel och att hundarna interagerade med Tschuktscher som familjehundar. Siberian Huskys sov ofta tillsammans med barnen och tillhandahöll varma och sköna sängar åt dem.

Siberian Husky importerades till Alaska 1908 och användes som slädhundar under guldrushen. Enligt uppgifter exporterades den sista Siberian Huskyn från Sibirien 1930, när gränserna stängdes av den sovjetiska regeringen.

Den första stamboken skrevs 1930 då rasen blev erkänd av Amerikanska Kennelklubben.

Temperament

Om man ser till alla deras positiva sidor av deras temperament finns det inget tvivel om att detta är en fantastisk ras. Dom är intelligenta och självständiga. Dom är tillgivna mot alla men behöver inte ständigt tjata om uppmärksamhet. Siberian huskys är inte kända för att vara aggressiva och klarar sig i allmänhet bra i hem med flera hundar. Huskys fungerar bra med barn och välkomnar alla i sitt hem – ja, även tjuvar.

Ofta använder huskys sin utmärkta intelligens till att lära sig mindre roliga saker för oss människor, och dom är inte särskilt intresserade av att göra sina människor nöjda. Dom är extremt svåra att träna, så förstagångsägare eller du som inte är intresserad av hundträning bör därför överväga andra hundraser.

Siberian Huskys skäller dock inte, och det är väl den goda nyheten. Den dåliga nyheten är att dom ofta älskar att yla, vilket kan vara irriterande för dina grannar. Dom är inte idealiska hundarna för lägenheter – så vida dom inte får den aktivering dom behöver.

Många har förälskat sig i Huskys karaktär och stolthet, men vet inte riktigt hur rasen egentligen är. Detta är inte en ras för alla. Deras vackra utseende får ofta människor att köpa dem, ovetande om deras svåra egenskaper, vilket ofta leder till omplaceringar.

Den här energirika hunden kan vara destruktiv både inomhus och utomhus – särskilt när han är uttråkad eller inte får tillräckligt med motion. En Siberian Husky kan förstöra ett hus om den lämnas ensam, speciellt om han inte har fått träna.

Siberian huskys passar bäst ihop med självsäkra, erfarna hundägare som fastställer regler och är konsekventa. Liksom alla raser behöver Huskies lydnadsträning – men allra helst behöver dom arbeta. Dom är utmärkta draghundar men kan lämpa sig för andra hundsporter också.

Aktivering

Siberian Huskies behöver minst 60 minuter motion varje dag för att dom inte ska bli uttråkade – och det räcker sällan med bara promenader. Dom är utmärkta löpkompisar men bör inte tränas i varmt väder.

Siberian Husky måste arbeta för att hålla sig lyckliga. Vanligtvis räcker det med att upprätthålla ett aktiva liv genom vandring och hundsporter för att hålla din Siberian Husky frisk, glad och utan stressfri.

Som jag nämnde tidigare är träning ett måste med den här hundrasen och du kanske vill investera i mer avancerade hundsporter som exempelvis drag.

Hälsa

Siberian Husky är generellt en frisk hundras och det finns inga kända sjukdomar för rasen här i Sverige på grund utav att man avlar efter funktion och inte t.ex. utseende.

Skötsel

Om du tar hem en Siberian Husky bör du se till att dammsugaren är i toppskick eftersom dom fäller mycket päls. Dess dubbla päls är medellång. Yttre oälsen är rak och underpälsen känns mjuk och tät.

Räkna med mycket hår som lossnar från din hund – särskilt under våren och hösten när dom byter päls inför kommande säsong. Siberian Huskys som lever i svalare temperaturer tenderar att fälla mindre päls än dom som lever i varmare klimat. Du kan undvika tovor – och överflödigt hår på dina möbler – om du tar dig tiden dig att borsta hundens päls minst två gånger i veckan under året – och dagligen under säsongen dom byter päls.

Siberian Huskys är vanligtvis rena hundar och tar sig tid att tvätta sig själva – ungefär som en katt. Dom avger vanligtvis inte ”hundlukt” och behöver sällan badas.

Barn & Djur

Siberian Huskys är bra hundar för barnfamiljer. Huskys kan vara mycket toleranta mot barn, men precis som alla hundraser bör dom hållas under uppsikt när dom är i närheten av små barn. Det är viktigt att du lär både dina barn och din hund att hantera och interagera med varandra.

Siberian Huskies kommer bra överens med andra hundar, men det är ändå viktigt att ta med din valp och socialisera. På så sätt vänjer dom sig vid andra hundar och även vid människor, även om dom oftast redan är mycket tillgivna mot främlingar. Socialisering lär valparna att vara trygg i olika miljöer.

Vanliga frågor om Siberian Husky

Vad kostar en Siberian Husky?

Beroende på uppfödarens avsikt kostar en siberian husky 10 000kr till 15 000kr. Meriterande valpkullar kan kosta upp till 18 000kr

Betygsätt den här sidan

Kategorier: Hundraser, Hundar