Shih tzu

Shih tzu är en kinesisk pärla för ditt hem. Lär dig om deras kejserliga ursprung, vänliga natur och hur du kan ge dem bästa möjliga omsorg.

Shih Tzu

Shih tzu är en förtjusande hundras med en rik historia och en sällsynt charm. Shih tzu, som bokstavligen betyder ”lejonhund” på kinesiska, är en liten sällskapshund med en enorm personlighet. Deras karakteristiska utseende och tillgivenhet har gjort dem till en populär hundras bland hundälskare över hela världen.

I denna artikel kommer vi att utforska shih tzus ursprung, deras unika egenskaper, deras temperament och hur man bäst tar hand om denna underbara ras. Vi kommer också att dyka in i deras sociala natur och deras förmåga att anpassa sig till olika livsstilar.

Basfakta om Shih Tzu

Shih tzu är kända för sin lekfulla och tillgivna personlighet. De är charmiga, vänliga och älskar att vara i centrum för uppmärksamhet. Trots sin litenhet har de en låg till måttlig aktiveringsnivå och är nöjda med dagliga promenader och lekstunder inomhus.

  • Rasgrupp: 9 (Sällskapshundar)
  • Energinivå: Låg-medel
  • Mankhöjd: Hane 23-27, tik 23-27 cm
  • Vikt: Hane 4,5-8, hona 4,5-8 kg
  • Förväntad livslängd: 10-16 år
  • Fäller päls: Ja

Shih Tzu Historia

Shih tzu, en fascinerande hundras med djupa rötter i Asiens antika historia, är känd för sitt charmiga utseende och sin alerta personlighet. Denna unika hundras härstammar från det mystiska landet Tibet, där den har funnits i århundraden, och har en stark koppling till andlighet och mystik.

Shih tzu, vars namn översätts till ”lejonhund” på kinesiska, kallades i Tibet ofta för ”dödsdrakehundar”. Denna ovanliga benämning kommer från en urgammal myt som berättar att rasen härstammar från ”den gömda dalen”, en plats laddad med mysterier och legender. Rasen var mer än bara ett sällskapsdjur; shih tzu ansågs vara en av de få ”tempelhundarna”, djur med speciella uppgifter att skydda sina hem och kloster mot onda andar. Med sin vaksamma natur var de också effektiva för att varna om någon okänd person närmade sig klostret.

Shih tzu ansågs vara högt värderade djur och de köptes aldrig, utan överlämnades som ärofyllda gåvor. Kinas kejserliga familj, som själva bedrev en uppfödning av shih tzu sedan 1644, var kända för att ge bort dessa hundar.

Denna nobla ras blev känd i västvärlden när 11 shih tzu hundar importerades till Storbritannien och Norge. Detta skedde först 1931 till Storbritannien och sedan 1933 till Norge. Dessa importerade hundar lade grunden till alla västerländska shih tzus vi ser idag.

I Storbritannien skapades den första rasstandarden för shih tzu och lhasa apso 1934. Dock erkändes shih tzu inte som en oberoende ras, skild från lhasa apso, förrän 1940. Det officiella erkännandet kom inte förrän 1949.

Shih Tzu Temperament

Shih tzu är en hundras som bjuder på en rik palett av glädjande egenskaper. Dessa lekfulla, sociala och eleganta varelser är kända för sitt positiva och livfulla temperament. Med sina strålande personligheter fyller de sina hem med glädje och sällskap.

Trots deras vänliga natur är shih tzu ofta självmedvetna och alerta. De kan uppvisa en viss reserv mot okända människor, vilket gör dem till utmärkta vakthundar trots deras lilla storlek. Deras tid i tibetanska kloster där de fungerade som alarmhundar har säkert bidragit till denna vaksamma personlighet. De är snabba på att uppmärksamma underliga ljud eller ovanliga händelser och tvekar inte att skälla för att varna sina ägare.

Även om shih tzu älskar att vara i centrum för uppmärksamheten, kan de ha svårigheter med att vara ensamma. De är djupt beroende av sina familjer och tycker om att vara där deras människor är, oavsett om det är en kort bilresa eller ett flera timmar långt äventyr. För dem som inte kan ta med sina shih tzu överallt kan det vara viktigt att prioritera ensamhetsträning.

Men det är viktigt att komma ihåg att shih tzu, trots sin robusta och alerta personlighet, är mycket känsliga och tillgivna djur. Straff är inte ett effektivt sätt att träna dem. Istället svarar de mycket bättre på positiv förstärkning. Dessa hundar älskar att göra sina ägare nöjda och kommer att trivas bäst i en kärleksfull och uppmuntrande miljö. Med rätt handhavande och en hel del kärlek kommer shih tzu att blomstra och visa sina bästa sidor.

Shih Tzu Aktivering

Shih tzu, en liten hundras med stor karaktär, är känd för sin aktiva natur och lust till livet. Trots deras kompakta storlek, har de en ovanligt hög energinivå för att vara så kallade ”knähundar”. En promenad på minst en halvtimme om dagen, utöver de vanliga toalettpromenaderna, är en bra början för att hålla din shih tzu i form.

Men fysisk motion är bara en del av ekvationen för en lycklig shih tzu. Dessa hundar älskar mental stimulans lika mycket som de älskar fysisk aktivitet. Låt inte deras söta utseende lura dig – shih tzus är inga soffpotatisar. De har en naturlig fallenhet för hundsporter som agility eller rallylydnad, och älskar att få sina hjärnor att arbeta.

En vardagsrutin med mental stimulans, som att gömma godis i ett pussel eller att få dem att utföra tricks under promenaderna, är ett utmärkt sätt att hålla din shih tzu engagerad. Dessutom uppmuntrar detta dem att använda sina nosen, vilket är en naturlig del av deras beteende.

Shih tzus kan vara något benägna att skälla, vilket är ett beteende som bör hanteras tidigt. En kombination av socialisering, miljöträning från tidig ålder och positiv förstärkning är bästa sättet att forma en stabil och trygg vuxen shih tzu. Att träna din shih tzu på detta sätt, kommer inte bara att ge dig en lyckligare och mer balanserad hund, men kommer också att stärka bandet mellan er.

Shih Tzu Hälsa

Shih tzu, trots sin eleganta utstrålning och charm, kan vara predisponerade för vissa hälsotillstånd. Det mest framträdande problemområdet som ofta kräver veterinärvård är ögonen. Deras utstående ögon, ett kännetecken för rasen, kan utsätta dem för risker som ögonirritation, skada och andra ögonsjukdomar. Detta gör det extra viktigt för ägare att noggrant övervaka hundens ögonhälsa och söka veterinvård vid tecken på problem.

Förutom ögonen kan även hundens huvudets storlek och proportioner, tillsammans med storleken på näsborrarna, påverka deras andningsfunktion. Även om shih tzu generellt har bra hälsa, är det bra att vara medveten om dessa potentiella problem för att kunna upptäcka och behandla eventuella komplikationer i tid.

Shih tzu ingår i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD), vilket innebär att det finns specifika riktlinjer för att bedöma rasens hälsa och utseende. Detta hjälper till att säkerställa att aveln förbättrar rasens hälsa över tid.

Trots dessa potentiella hälsoutmaningar kan en väl omhändertagen shih tzu förväntas leva ett långt och hälsosamt liv. Många individer inom denna ras uppnår en hög ålder, vilket vittnar om deras robusta hälsa och det engagemang som krävs från sina ägare för att ge dem det bästa möjliga livet. Även om det krävs ett visst mått av omsorg och uppmärksamhet, belönas shih tzu-ägare ofta med många år av sällskap och glädje från deras fyrbenta vänner.

Shih Tzu Skötsel

Shih tzu, en ras med en distinkt och slående päls, kräver en noggrann och regelbunden pälsvårdsrutin. Med deras tjocka underull och glänsande, silkeslena täckhår, är det en stor risk att pälsen tovar sig och blir matt om den inte tas hand om ordentligt. Det rekommenderas att borsta igenom shih tzu-pälsen åtminstone en gång om dagen, och om möjligt, två till tre gånger för att bibehålla pälsens lyster och hälsa.

Badning är också en väsentlig del av skötseln för en shih tzu, mer så än för många andra raser. De kan behöva ett bad varannan vecka, och det är avgörande att du torkar deras päls noggrant efteråt för att förhindra hudproblem.

Särskild uppmärksamhet bör riktas mot deras ansiktspäls. Den är lång och växer uppåt från nosryggen, vilket ofta kräver att den samlas och fästs i en tofs på toppen av huvudet. På grund av deras matvanor kan pälsen runt munnen lätt bli smutsig, så det kan vara nödvändigt att rengöra området efter måltider.

Förutom pälsvård är även klovård en viktig del i skötseln av en shih tzu. Klor bör klippas regelbundet, ungefär varje eller varannan vecka, för att förhindra överväxt och obehag.

Med rätt rutiner kan du se till att din shih tzu ser fantastisk ut och mår bra, vilket kommer att bidra till ett långt, lyckligt och friskt liv för din fyrbenta vän.

Shih Tzu Barn & Djur

Shih tzu är kända för att vara oerhört sociala och kärleksfulla, vilket gör dem till utmärkta familjehundar som generellt går bra ihop med barn. Deras lekfulla och vänliga natur kan vara en källa till glädje och underhållning för både barn och vuxna. Däremot är det viktigt att komma ihåg att, precis som alla hundar, bör interaktionen mellan barn och en shih tzu alltid övervakas av en vuxen för att säkerställa att båda parter är respektfulla och säkra.

Med tanke på deras historiska roll som tempelhundar, är shih tzus naturligt alerta och uppmärksamma, men de är också kända för att vara tåliga och anpassningsbara. Detta innebär att de vanligtvis går bra ihop med andra djur, inklusive andra hundar, även om varje individs temperament kan variera.

När det gäller introduktioner mellan en shih tzu och andra husdjur, bör detta ske gradvis och under noggrann övervakning. Om introduktionen görs korrekt kan de ofta utveckla starka band och bli bra kompanjoner för varandra.

Sammanfattningsvis är shih tzus vanligtvis underbara husdjur för familjer med barn och andra husdjur, men det är viktigt att alla interaktioner övervakas och att rätt introduktioner görs för att skapa en harmonisk hushållsmiljö. Dessutom bör alltid barn läras att respektera hundens utrymme och att vara försiktiga när de hanterar husdjur för att säkerställa säkerheten för alla inblandade.

Vanliga frågor om shih tzu

Hur ofta ska man gå ut med en shih tzu?

En shih tzu bör få minst en halvtimmes promenad varje dag, utöver de vanliga promenaderna för att göra sina behov. Motion och aktivering hjälper till att hålla hunden frisk och glad.

Vad kostar shih tzu valpar?

Priset på shih tzu-valpar kan variera beroende på många faktorer, som till exempel uppfödarens rykte och valpens stamtavla. Generellt kan priset ligga mellan 15,000 till 25,000 svenska kronor.

Hur är det att ha en shih tzu?

Att äga en shih tzu innebär att ha en glad, lekfull och tillgiven vän som älskar att spendera tid med sin familj. Dock innebär det också ett åtagande att ge hunden regelbunden motion och pälsvård.

Är shih tzu trubbnosig?

Ja, shih tzu är en ras med en trubbnosig profil, vilket är en del av dess karaktäristiska utseende. Deras trubbnosighet kan dock ibland leda till andningsproblem, så det är något som ägare bör vara medvetna om.

Hur länge kan en shih tzu leva?

Shih tzu är kända för sin långa livslängd jämfört med många andra hundraser. I genomsnitt kan en shih tzu leva mellan 10 till 16 år, även om många har känt att leva längre med rätt vård och näring.

Hur länge kan en shih tzu vara hemma själv?

Shih tzus är sällskapshundar och trivs bäst när de har sällskap, men de kan hantera att vara ensamma hemma i några timmar. Som en tumregel bör en shih tzu inte lämnas ensam hemma i mer än 4 till 6 timmar åt gången.

Kategorier: Hundraser, Hundar