Shiba

Är du intresserad av en Shiba? Vi har samlat faktan du behöver om den här fina hundrasen från Japan.

Shiba

Shiba är en hundras som har funnits i århundraden. Namnet på denna hund, som har sitt ursprung i Japan, betyder ”liten buskhäst”. Dem är mycket populära husdjur och har använts som jakthundar av adeln. Shibas historia är rik på traditioner och det är fascinerande att lära sig mer om dessa smarta hundar!

Allmän information om Shiba

Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Medel
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Nej
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: JaLivslängd: 12-15 år
Mankhöjd:
Hane: 35-43 cm
Hona: 33-41 cm
Vikt:
Hane: 8-11 kg
Hona: 6,8-9 kg
  • Ursprungsland: Japan
  • Ursprungsår: 1928
  • Rasgrupp: 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)
  • Smeknamn: Shiba Inu
  • Pälsstruktur: Hårt och rakt täckhår med mycket och mjuk underull
  • Färger: Röd, svart med tanteckning, sesam, svart sesam och röd sesam.
Shiba

Historia

Shiba föddes ursprungligen upp för att jaga i Japans täta skogar. Dem är mycket smidiga och har en stark jaktinstinkt, vilket gör dem till utmärkta jakthundar. Shiba användes också av adeln som husdjur och sällskapshund. Dessa hundar var mycket uppskattade för sin intelligens, lojalitet och mod.

Dom lärde sig att jaga i flock, så att dem kunde spåra och ta sig fram till vildsvinen. Shiba användes också för fågeljakt. Dem jagade fåglar tills de tröttnade eller fångade sitt byte! Shiba anses vara en nationell symbol för Japan. Efter andra världskriget var rasen väldigt nära på att dö ut, men dem få som fanns kvar avlades för att rädda rasen, och dem är en av dem mest ägda hundarna i Japan idag.

Dom är också utmärkta hundar för att hjälpa människor med funktionshinder! Shiba kan vara en underbar hundras för rätt person. Dem är aktiva och behöver mycket motion, så de passar inte alla. Men om du kan ge dem tillräckligt med motion och stimulans kommer de att varaen lojal och kärleksfull följeslagare!

Temperament

Dom är smarta, smidiga och självständiga hundar med starka jaktinstinkter. Även om dem kan vara kärleksfulla följeslagare till sina ägare rekommenderas de inte för hem med små barn eller andra husdjur på grund av deras starka bytesdrift. Shiba har karaktärsdragen att vara djärv, modig, alert och vaksam men också envis och ibland svår att träna.

Aktivering

Dessa hundar behöver konsekvent träning från tidig ålder för att undvika beteendeproblem senare; på grund av deras intelligens krävs det dock inte mycket arbete för att de ska lära sig vad du vill att de ska göra.

Shibas kräver måttlig daglig motion; de bör dock ha tillräckligt med utrymme att ströva omkring på din gård så att dem kan utforska. Dessa hundar är överlag bra familjehundar och passar perfekt för människor som har en aktiv livsstil.

Det är rekommenderat att du börjar med en hundsport med din Shiba. Dem är fantastiska hundar i bland annat viltspår, agility och lydnad.

Hälsa

Shiba är i stort sett en ganska frisk hundras, men ögonsjukdomar förekommer och föräldradjuren bör ögonlysas.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Shiba:

  • ögonsjukdomar
  • höftledsdysplasi

Skötsel

Shiba har en ganska tjock päls med mycket underull, dem fäller måttligt med päls och dem behöver väldigt sällan badas. Pälsen bör borstas minst en gång i veckan. Precis som katter så sköter dem sin hygien själva.

Barn & Djur

Det är inte helt rekommenderat att skaffa en Shiba om du har barn eller andra djur på grund utav deras starka jaktinstinkt och bytesdrift.

Det är alltid viktigt att socialisera din Shiba ordentligt från tidig ålder så att dem lär sig hur dem ska bete sig bland andra husdjur. Detta kommer att bidra till en smidig övergång till ditt hemliv. Om du redan har ett annat husdjur i hemmet ska du se till att introducera dem långsamt och övervaka deras samspel så att det inte uppstår några slagsmål eller dominansproblem. Med lite tålamod och kärlek kan din Shiba bli en del av din underbara familj!

Vanliga frågor om Shiba

Vad kostar en Shiba?

En Shiba valp kostar från 15 000kr och bör inte kosta mer än 20 000kr. En omplaceringshund ska vara billigare då det bör vara viktigare för ägaren att hunden kommer till et bra hem – istället för att tjäna pengar på den.

Kategorier: Hundraser, Hundar