Shetland sheepdog

Shetland sheepdog är en supersöt hundras. Om du är intresserad av att skaffa en shetland sheepdog så finns det några saker du måste veta om den här rasen!

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog, även kallad sheltie, är en fascinerande hundras som bär på en oemotståndlig kombination av skönhet, intelligens och lojalitet. Med sina mjuka, mandelformade ögon och den silkeslena pälsen är de en syn att skåda.

Men det är deras innerliga personlighet och förmåga att bli verkliga familjemedlemmar som verkligen gör dem till en unik och älskad ras. Med deras aktiva och lekfulla natur till deras naturliga benägenhet har shetland sheepdog har erövrat hjärtan världen över och fortsätter att bevisa att storheten hos en hund inte alltid mäts i dess storlek.

I den här artikeln kommer jag att berätta om shetland sheepdogs temperament, aktiveringsbehov och mycket mer!

Basfakta om shetland sheepdog

En shetland sheepdog har en mankhöjd på 33-41 cm och väger ca. 6-12 kg. De är nyfikna, intelligenta, energiska och vänliga. Shetland sheepdogs har ursprungligen använts till vallning av boskap men används oftare som aktiva sällskapshundar idag.

  • Rasgrupp: 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)
  • Energinivå: Hög
  • Mankhöjd: 33-41 cm
  • Vikt: 6-12 kg
  • Förväntad livslängd: 13-13 år
  • Fäller päls: Ja

Historia

Shetland sheepdog, en fascinerande hundras med anor från Shetlandsöarna, har en intressant historia att berätta. Ursprungligen utvecklades rasen av torparna på Shetlandsöarna, vars livsstil involverade fiske och fårskötsel. För att uppfylla sina behov av en allsidig gårdshund som även kunde skydda deras grönsaksland, föddes den första shetland sheepdogen.

När man betraktar foton och teckningar från den tiden, kan man se att den ursprungliga shetland sheepdog var en robust, lågställd hund med en kortare och bredare huvudform än de individer vi ser idag. Dess päls var också något kortare än dagens shetland sheepdog. Rasens unika egenskaper fångade snabbt uppmärksamheten hos hundälskare och entusiaster.

Som ett bevis på dess popularitet bildades den första rasklubben för shetland sheepdog år 1906 på Shetlandsöarna. Fyra år senare, 1914, erkändes rasen officiellt av The Kennel Club. Detta gav shetland sheepdog en välbehövd plats i hundvärlden och möjligheten att visas upp på utställningar.

Under 1930-talet gjordes många inkorsningar av collie med shetland sheepdog för att förbättra rasens utseende och skapa en ”utställningscollie i miniatyr”. Denna strategi bidrog till att forma den shetland sheepdog vi känner till idag med sina karakteristiska drag och vackra utseende.

Sverige fick äran att välkomna sin första shetland sheepdog till landet år 1930. Sedan dess har rasen fortsatt att locka hundälskare över hela Sverige med sin charm och lojalitet.

Shetland sheepdog är ett utmärkt exempel på hur människor har arbetat för att skapa och förädla raser som passar deras specifika behov. Denna fascinerande ras från Shetlandsöarna har kommit långt sedan sina tidiga dagar och fortsätter att vara en älskad följeslagare för många hundägare runt om i världen.

Temperament

Shetland sheepdog är en hundras med en enastående personlighet och temperament. Dessa lojala och energiska hundar har en stark vilja att vara med sin familj och trivs inte med att vara ensamma under långa perioder. Deras sällskapssjuka natur gör dem till perfekta följeslagare för dem som vill ha en hund som är med och delar alla livets stunder.

Intelligens och nyfikenhet är två framstående egenskaper hos shetland sheepdog. Dessa hundar är snabba på att förstå och lära sig nya kommandon och tricks, vilket gör dem till fantastiska träningspartners. De tar också sin uppgift som terapihundar på allvar och visar ofta empati och omsorg för dem de interagerar med.

Som en känslig och försiktig ras är det viktigt att socialisera shetland sheepdog tidigt med andra hundar och människor. Utan rätt introduktion och träning kan de utveckla hundaggressivitet senare i livet. Det är dock värt att notera att dessa hundar snabbt vänjer sig vid nya bekantskaper om rätt tekniker och metoder används.

För att hålla en shetland sheepdog nöjd och harmonisk är det viktigt att ge dem tillräckligt med stimulans och aktivering. Dessa hundar är inte rädda för att visa sin understimulering genom överdriven skällande och rastlöshet. Att inkludera dem i familjens aktiviteter och ge dem tillräckligt med mental och fysisk träning är avgörande för deras välbefinnande.

En shetland sheepdog är en speciell ras som kommer att belöna sin ägare med sin lojalitet, nyfikenhet och kärlek. Genom att förstå deras temperament och ge dem den tid och uppmärksamhet de behöver, kan du skapa en livslång följeslagare och bästa vän i en shetland sheepdog.

Aktivering

Shetland sheepdog är en mångsidig ras som trivs i olika hundsporter och aktiviteter. Rasen har visat sig vara framgångsrik inom utställning, lydnad, freestyle, rallylydnad och framför allt agility där de har en stark internationell närvaro. Dessutom har ett antal shetland sheepdog utbildats till servicehundar, vilket visar deras intelligens och förmåga att lära sig.

När det gäller motion och träning behöver inte en shetland sheepdog så mycket som man kanske tror. En timmes rask promenad om dagen tillsammans med regelbundna promenader och vardagslydnad räcker faktiskt för att hålla dem nöjda och aktiva. För att ytterligare stimulera deras sinne kan man lägga till roliga lydnadsövningar och tricks, något som shetland sheepdog älskar att göra.

Agility är en sport där shetland sheepdogs verkligen kan utmärka sig, med deras smidighet och snabbhet. De kan också bli skickliga på frisbeekastning och delta i lydnadstävlingar. Det är dock viktigt att komma ihåg att shetland sheepdogs är känsliga hundar som inte svarar väl på hårda ord eller våld. Positiv förstärkning och beröm är nyckeln till att träna och kommunicera med dem på ett effektivt sätt.

När du tränar din shetland sheepdog är det viktigt att ha tålamod och att uppskatta även de minsta framstegen i rätt riktning. Deras snabb inlärningsförmåga betyder att de ofta snabbt kan ta till sig nya kommandon och övningar, men det är viktigt att ge dem tillräckligt med tid och positiv förstärkning för att främja en positiv inlärningsmiljö.

Hälsa

Shetland sheepdog är generellt sett en frisk ras med få rasbundna sjukdomar. Trots detta finns det vissa hälsoproblem som kan uppstå och kräver särskild uppmärksamhet.

Tillfälliga magbesvär och problem med felväxande ögonhår är några vanliga åkommor hos shelties. Det är viktigt att hålla koll på deras matsmältningssystem och se till att de inte äter för mycket eller för snabbt för att undvika magproblem. Övervakning av ögonhåren är också viktigt för att förhindra irritation och potentiella ögoninfektioner.

Shetland sheepdogs kan drabbas av vissa ögonsjukdomar, såsom CEA (Collie Eye Anomaly) och PRA (Progressive Retinal Atrophy). CEA är en ärftlig sjukdom som påverkar ögats utveckling och kan leda till synnedsättning. PRA är en progressiv sjukdom som gradvis leder till förlust av synen över tid. Regelbundna ögonundersökningar hos veterinären kan hjälpa till att upptäcka dessa sjukdomar i tid och vidta nödvändiga åtgärder för att minska risken för komplikationer.

För att bibehålla god hälsa är det viktigt att hålla shelties i en sund vikt. Rasen har en benägenhet att vara matglad, vilket kan leda till övervikt om kosten och portionerna inte övervakas noggrant. Övervikt kan i sin tur resultera i problem med hälta och lederna. Regelbunden motion och en balanserad diet är avgörande för att hålla shelties i optimal kondition och förebygga eventuella hälsoproblem.

Att vara uppmärksam på shetland sheepdogs hälsa och regelbundet besöka veterinären för hälsokontroller och undersökningar är avgörande för deras välbefinnande. Genom att vara medveten om de potentiella hälsoproblemen och vidta förebyggande åtgärder kan man ge sin sheltie de bästa förutsättningarna för ett långt och friskt liv.

Skötsel

Shetland sheepdog, med sin vackra och tät päls, kräver regelbunden pälsvård för att hålla den i optimalt skick. En noggrann borstning, ända in till huden, bör utföras minst en gång i veckan. Fukta gärna pälsen med lite vatten innan du börjar borsta, vilket underlättar för att lösa upp eventuella tovor och underlättar borstningen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt den silkiga pälsen bakom öronen för att förhindra tovbildning.

För att hålla pälsen snygg och fräsch bör du även klippa ned pälsen på hasorna samt under tassarna då och då med hjälp av en sax. Detta förhindrar överdriven hårväxt och håller tassarna rena och fria från smuts och skräp.

Vid bad och dusch är det viktigt att torka hunden noggrant, ända in till huden. En fön kan vara till hjälp för att snabbt och effektivt torka pälsen. Att lämna fukt kvar i pälsen kan leda till fuktrelaterade hudproblem och dålig lukt.

Förutom pälsvård är det även viktigt att ägna uppmärksamhet åt klovård. Beroende på hundens aktivitetsnivå kan klorna behöva klippas ungefär en gång i månaden. Om hunden regelbundet rör sig på asfalt eller annat hårt underlag kan klorna nötas naturligt och kräva mindre klippning.

När det gäller ögon- och öronvård är det viktigt att hålla dem rena och fria från smuts och eventuell ansamling av öronvax. Regelbunden rengöring av ögon och öron med lämpliga produkter och tekniker rekommenderas för att undvika problem och infektioner.

Barn & Djur

Shetland sheepdogs är vanligtvis mycket vänliga och tillgiven mot barn och kan vara utmärkta familjehundar. De har en naturlig instinkt att vara skyddande och omsorgsfulla, vilket gör dem till bra sällskap för barn i alla åldrar. Dessa hundar är vanligtvis tåliga och tålmodiga, men som med alla hundar är det viktigt att övervaka interaktionen mellan shetland sheepdogs och barn för att undvika oavsiktliga situationer som kan bli stressiga eller överväldigande för hunden.

När det gäller andra djur är shetland sheepdogs generellt sett sociala och kan trivas med andra husdjur, inklusive katter och andra hundar. Det är dock viktigt att introduktionen sker på rätt sätt och att man övervakar deras interaktion i början för att säkerställa att de kommer överens. Varje hund och situation är unik, så det är alltid bäst att vara försiktig och uppmärksam på tecken på obalans eller konflikt. En gradvis introduktion och positiva möten kan hjälpa till att bygga en harmonisk relation mellan shetland sheepdog och andra djur i hushållet.

Vid interaktion med barn och andra djur är det viktigt att lära barnen att vara respektfulla mot hunden och inte dra i pälsen, klättra på eller störa hunden när den äter eller sover. Att undervisa barn om korrekt hantering och respekt för hunden är avgörande för att skapa en trygg och harmonisk miljö för alla inblandade.

Som med alla hundar är det också viktigt att ge shetland sheepdogs tillräcklig träning och mental stimulans för att främja deras välbefinnande. Genom att förstå och möta deras behov kan du skapa en lycklig och balanserad relation mellan shetland sheepdog, barn och andra djur i familjen.

Vanliga frågor om shetland sheepdog

Hur är det att ha en sheltie?

Att ha en shetland sheepdog som sällskap är oftast underbart eftersom de är tillgivna, energiska och lojala följeslagare som trivs med att vara nära sin familj.

Hur mycket kostar en shetland sheepdog?

Priset på en shetland sheepdog kan variera beroende på faktorer som uppfödarens rykte, stamtavla och region, men generellt kan man förvänta sig att betala mellan 17,000 och 25,000 kronor för en valp av denna ras.

Hur gammal kan en shetland sheepdog bli?

En shetland sheepdog har en genomsnittlig livslängd på 12 till 13 år, men med rätt vård och hälsa kan vissa individer leva ännu längre.

Hur mycket äter en shetland sheepdog?

Mängden mat en shetland sheepdog äter beror på faktorer som foder, ålder, aktivitetsnivå och metabolism, men generellt sett behöver de ungefär 1,5-2 dl torrfoder per dag, fördelat på två måltider.

Kategorier: Hundraser, Hundar