10 Ryska hundraser (med bilder och information)

Är du nyfiken på ryska hundraser? Här är 10 av de tuffaste och finaste ryska hundraserna!

Ryska hundraser

Det finns väldigt få internationellt kända hundraser man tänker på när man börjar tänka på ryska hundraser. Faktum är att endast en liten handfull ryska hundar har lyckats spridas internationellt utanför sitt hemland isolerat i nordost.

Men trots det har många populära hundraser, som siberian husky och samojedhund sitt ursprung i det frusna transkontinentala landet. Och trots den allmänna uppfattningen är Ryssland hemlandet för några av de häftigaste hundraserna.

Här är våra topp 10 ryska hundraser som utmärker sig!

Topp 10 ryska hundraser

1. Siberian husky

Ryska hundraser - siberian husky

Siberian husky är utan tvekan den mest populära av ryska hundraser med ursprung i Ryssland (eller Sibirien).

Det är ganska vanligt förekommande att man har en siberian husky utan att arbeta med den, och det är inte alls rekommenderat.

De här hundarna är inte alls blygsamma när det gäller arbete. De älskar inte bara att arbeta, utan de behöver det också!

Men lika energiska som de är, har huskies också en lekfull och ibland busig sida som kommer att få nya ägare och familjer att fatta tycke för dem.

De är den perfekta ryska hundrasen för ägare som gillar en aktiv livsstil. Om de får möjlighet springer de med dig hela dagen.

De behöver dock träning för att kunna springa långa sträckor. Oavsett vilket, se till att du inte tvingar en husky att vara din stora knähund.

2. Samojedhund

Ryska hundraser - samojedhund

Samojedhundar är några av de smartaste och mest graciösa ryska hundraser vi har – och det är tack vare Ryssland.

De ser alltid ut att vara lyckliga med ett ”evigt leende” (som faktiskt hjälper till att skydda deras munnar från att bilda istappar).

Precis som Husky är samojeder hårda och lojala arbetshundar. Att hålla dem inlåsta i huset under dagen är som att vara i ett fängelse för dessa energiska hundar.

Ge dem lite arbete, en uppgift eller en fysisk aktivitet att göra, så trivs de i nästan alla hem!

Det är värt att notera att de kommer ursprungligen från den sibiriska staden Oymyakon, där temperaturen kan nå minus 60 grader!

Av denna anledning avlades samojedhundens tjocka vita päls (som fäller mycket!) in i den här ryska hundrasen för att skydda dem från de hårda klimatförhållandena på den ryska landsbygden.

3. Kavkazskaja ovtjarka

Ryska hundraser - kavkazskaja ovtjarka

Kavkazskaja ovtjarka är en av de tuffaste ryska hundraser av mastiff-typ som härstammar från Rysslands sydligaste punkt – Kaukasusbergen.

Dessa hundar är enorma och väger upp till 85 kg med en mankhöjd på ca 65 cm.

Som man kan förvänta sig avlades de för att vara modiga vakthundar, och med sin storlek och muskulösa kroppsbyggnad vore det synd om de inte avlades för att skydda gårdar och boskap i den bergiga regionen.

I århundraden var kavkazskaja ovtjarka förstklassiga följeslagare för lokala jordbrukare. De gjorde verkligen allt, från att vakta boskap till andra olika arbeten på gården.

De är dock mycket olika hundar i hemmet jämfört med när de är på fältet. De vet när de ska skruva upp och ner på intensiteten.

4. Borzoi

Ryska hundraser - borzoi

Borzoi är en stor vakthund som är känd för sin majestätiska stil, sin fantastiska skönhet och sitt lugna temperament.

Även om många betraktar dem som ryska hundraser finns det dock en liten grupp som anser att de faktiskt kommer från andra centralasiatiska länder.

Borzoi är blixtsnabba hundar. Och när en borzoi rusar i full fart kan den nå häpnadsväckande hastigheter på upp till 60 kilometer i timmen!

Dessa hundar är så snabba att de är en av de 5 snabbaste hundraserna i världen. Jag kan inte säga att jag är förvånad.

Borzois är inte små hundar. En borzoihane kan väga upp till 40 kg med sin greyhound-liknande kroppsbyggnad.

De flesta borzois har en vit platt päls med fläckar av brunt. De kan dock finnas i många olika färger, och pälsen är silkeslen, vågig eller lockig.

5. Rysk svart terrier

Ryska hundraser - Rysk svart terrier

Rysk svart terrier är en av de häftigaste brukshundarna som kommer från Ryssland, och de är också en av de tuffaste ryska hundraser.

De avlades för att arbeta och deras kraftfulla kropp och struktur visar att de är mer än kapabla att utföra de tuffaste uppgifterna. De blir upp till 72 cm i manken och väger mellan 45 – 60 kg.

Dessa stora hundar består inte bara av muskler, utan de har även hjärnan!

Det är ganska lätta att träna rysk svart terrier att utföra komplexa arbetsuppgifter och jobb, vilket förklarar varför de är ett populärt val för brukshundsporter. Men det är inte allt – rasens arbetsmoral är också utmärkt.

Tack vare sin vattenavvisande dubbelpäls kan dessa hundar arbeta i Rysslands hårdaste förhållanden. Regn, snö eller solsken – rysk svart terrier är redo för utmaningen.

Men trots sin massiva storlek är de smidiga hundar som verkar vara förvånansvärt smidiga. Det är därför de är pålitliga arbets- och vakthundar.

6. Sredneasiatskaja ovtjarka

Ryska hundraser - sredneasiatskaja ovtjarka

Sredneasiatskaja ovtjarka är en av de äldsta ryska hundraser och kan dateras tillbaka till över 5 000 år sedan.

Precis som den kavkazskaja ovtjarka har dessa vallhundar skyddat lokala jordbrukares boskap och egendomar i tusentals år.

Även om de tros ha sitt ursprung någonstans i Centralasien, är det Ryssland (Sovjetunionen) som fick äran att standardisera denna ras på 1920-talet.

Efter Sovjetunionens fall avlades en ny variant av dessa hundar.

De skiljer sig åt i storlek, pälsfärg och temperament, även om båda raserna är ganska lika till utseendet.

Och i början av 2000-talet blev sredneasiatskaja ovtjarka oerhört populära på grund av sina beskyddande instinkter. Vid ett tillfälle var de den mest populära hundrasen i Ryssland.

7. Vostotjnoevropejskaja ovtjarka

Ryska hundraser - vostotjnoevropejskaja ovtjarka

Vostotjnoevropejskaja ovtjarka framavlades av Sovjetunionen på 1930-talet för att hjälpa till med polisarbete och som vakthund.

I princip är den här ryska hundrasen den ryska versionen av tysk schäferhund – och det är lätt att förstå varför. Faktum är att dessa hundar var skapade efter den tyska schäfern.

Så varför importerade man inte bara schäfern till Ryssland? Jo, på grund av det hårda vinterklimatet i Ryssland behövde de avla fram en tuff polishund som kunde klara av de iskalla temperaturerna.

Dessa hundar har många av de egenskaper som tysk schäferhund har: mod, lojalitet och arbetsmoral.

De är dock något större, väger upp till 50 kg. I Ryssland, tillsammans med andra stater i före detta Sovjetunionen, är dessa hundar mycket populära. Men i västländerna är de inte lika populära.

Oavsett detta är de bestar som konkurrerar med schäfern. Det räcker med att säga det.

8. Östsibirisk lajka

Ryska hundraser - östsibirisk lajka

Östsibirisk lajka är en av de mest populära ryska hundraser av spetstyp som kommer från regionen öster om floden Jenisei i Sibirien.

Även om de ursprungligen avlades för jakt har de visat sig vara mycket mångsidiga hundar som kan göra allt. Faktum är att vissa specialiserar sig på vall- och dragsporter!

Även efter att ha domesticerats i så många år har östsibirisk lajka fortfarande kvar de vargliknande egenskaper som de ärvde från sina gamla förfäder.

Forskare spekulerar i att de faktiskt utvecklats för många år sedan med inflytande från kinesiska och japanska raser.

Standarden för denna hund, tillsammans med andra laikor, fastställdes 1947.

9. Russkiy toy

Ryska hundraser - russkiy toy

Russkiy toy är liten och elegant av alla ryska hundraser och var tänkt att vara den ultimata ryska knähunden. De utvecklades ursprungligen i Ryssland från den engelska english toy terrier.

När det gäller utseendet är russkiy toy några av de minsta hundraserna. Med en mankhöjd på strax under 28 cm är de nästan lika små som chihuahua.

Det är värt att notera att det finns två pälsvarianter för dessa hundar: kort och lång päls. Dessutom, även om de kallades olika hundar vid en tidpunkt, kombinerades de två raserna till en och samma hundras 1988.

Russkiy toy avlades ursprungligen som sällskapshundar, uteslutande för den ryska eliten och aristokraterna.

Rasen har dock kommit långt sedan deras ”kungliga” dagar. Faktum är att de har blivit fantastiska sällskapshundar som åtnjuts av många familjer över hela världen i dag.

10. Russkaja tsvetnaja bolonka

Ryska hundraser - russkaja tsvetnaja bolonka

Russkaja tsvetnaja bolonka är en knähund som är full av glädje och positiv energi. Det här är en av få ryska hundraser som faktiskt är liten!

När dessa hundar avlades fram inspirerades de av populära franska hundar, som t.ex. pudel och bichon frisé. Men i själva verket är de en variant av en hundras som kallas bolognese.

Faktum är att ordet bolonka betyder ”bolognese” på ryska. Så i ett nötskal använde ryssarna en italiensk hund för att utveckla sin version av de franska toyhundarna. Tja, det fungerade eftersom de är söta knähundar som är mycket lika några av världens populäraste sällskapshundar.

Kategorier: Hundar, Artiklar