Rottweiler

Rottweiler är av världens populäraste brukshundraser. All information du behöver innan du skaffar en rottweiler hittar du här!

Rottweiler

Rottweiler-rasen är en populär hundras som har en fascinerande historia och har utvecklats från att vara en boskapsvallande hund till en mångsidig följeslagare och arbetspartner. Deras förmåga att dra vagnar och deras lojalitet gjorde dem värdefulla för bönder och slaktare, medan deras intelligens och styrka har gjort dem användbara som polis- och militärhundar.

En viktig aspekt att överväga för potentiella rottweiler-ägare är att dessa hundar är skarpa, starka och aktiva. Daglig aktivering, träning och engagemang är nödvändigt för att möta deras behov. En erfaren och konsekvent hundägare kommer att upptäcka en trogen vän för livet i Rottweilern, som är kärleksfull, intelligent och villig att arbeta.

Det är dock viktigt att påpeka att oerfarna hundägare bör vara medvetna om att Rottweilern kräver hundvana och kunskap om hundträning och beteende. Genom att vara insatt i hundens etologi och erbjuda rätt träning och ledarskap kan man uppnå en harmonisk och lycklig relation med denna fantastiska ras.

Basfakta om rottweiler

  • Rasgrupp: 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)
  • Energinivå: Hög
  • Mankhöjd: Hane 61-68, hona 56-63 cm
  • Vikt: Hane 40-60, hona 35-38 kg
  • Förväntad livslängd: 8-10 år
  • Fäller päls: Ja
Rottweiler

Historia

Rottweiler, en av de äldsta hundraserna med rötter i Tyskland, har en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till romartiden. Dess ursprungliga namn, Rottweiler Metzgerhund, härstammar från staden Rottweil och refererar till dess användning av slaktare. Det var just slaktarna som uppfödde och förädlade rasen, baserat enbart på dess arbetsförmåga och funktionella egenskaper.

Rottweilern utvecklades över tid till en enastående vakthund och boskapshund, med förmågan att även dra tunga lass. Denna allsidighet gjorde rasen omtyckt och mycket efterfrågad. Under början av 1900-talet började man även undersöka möjligheten att använda rottweilern som polishundar, vilket visade sig vara framgångsrikt. Rasen godkändes officiellt som en pålitlig och effektiv polishund.

Det finns dock ytterligare intressanta aspekter av rottweilerns historia som kan belysas. Ursprungligen användes rottweilern även för att vakta och skydda handelskaravaner under deras resor längs de farliga vägarna i Europa. Hundarna var oerhört pålitliga följeslagare och gav trygghet för handelsmännen genom att vaka över deras egendom och avskräcka potentiella angripare.

Dessutom kan det nämnas att rottweilern under en period hamnade i nedgång och nästan försvann helt. Det var först under senare delen av 1800-talet som intresset för rasen återigen väcktes till liv och avelsprogram initierades för att bevara och förbättra rasens egenskaper.

Idag är rottweilern känd som en stark och självständig hundras med en lojal och skyddande natur gentemot sin familj. Dess historia och ursprung ger oss en inblick i dess arv som en pålitlig arbetshund och följeslagare. Rottweilern fortsätter att vara en älskad och respekterad ras över hela världen, beundrad för sin kraft, intelligens och hängivenhet.

Temperament

Rottweilern är generellt en lugn, trygg och vänlig ras. Dom här hundarna har arbetat i århundraden och dem är inga hundar som bara vill ligga på soffan om dagarna. Dem är väldigt arbetsvilliga och målinriktade hundar så du måste vara redo att aktivera din Rottweiler både mentalt och fysiskt varje dag.

En Rottweiler med bra gener är nyfiken men eftertänksam och bör därför inte kasta sig in i diverse situationer. Dem ska vara trygga och aldrig rädda och dem kan ha en stor kamplust, jaktlust, integritet och viss dominans – egenskaper som lämpar brukshundar väl, men kan vara utmanande för hundägare som inte har aktiverat och satt tydliga gränser redan i tidig ålder.

Aktivering

Rottweiler är inte bara känd för sin imponerande fysik och styrka, utan också för sitt temperament och personlighet som gör den till en mångsidig och tillgiven familjehund. Som en brukshund kräver rottweilern regelbunden fysisk och mental stimulans för att trivas. Det är viktigt att ägaren kan erbjuda hunden tillräckligt med aktivering flera dagar i veckan för att främja dess välmående och lycka.

När man väljer att skaffa en rottweiler är det viktigt att ha i åtanke att den lilla valpen kommer att växa upp till en kraftfull och självsäker hund med en stark vilja. Därför är det avgörande att tidigt inleda träning med positiv förstärkning för att lära hunden rätt beteende gentemot människor och andra hundar. Genom konsekvens och tydliga regler kan man forma en väluppfostrad rottweiler som kan leva harmoniskt i samhället.

Rottweilern har utvecklats till en älskad sällskapshund som trivs bäst när den är en del av en aktiv familj. Deras arbetsvillighet, mod och stabilitet gör dem utmärkta tjänste- och brukshundar. Aktiviteter som spårning och lydnadsträning är särskilt uppskattade av rottweilern, och många har även visat sig vara framgångsrika som patrullhundar inom hemvärnet. Förutom arbete uppskattar rottweilern även friluftsliv, såsom vandring, drag, skidåkning och cykling, vilket ger dem möjlighet att använda sin styrka och energi på ett positivt sätt.

Sammanfattningsvis är rottweilern inte bara en imponerande hund rent fysiskt, utan också en hund med en balanserad personlighet och ett starkt arbetsdriv. Genom lämplig träning, aktivering och kärlek kan rottweilern trivas och vara en lojal och pålitlig följeslagare för sin familj i många år framöver.

Hälsa

Rottweilern är en hundras som kan vara predisponerad för vissa hälsoproblem, och det är därför av största vikt att man noggrant undersöker valpens föräldrars hälsostatus. För att främja en sund avel och förebygga sjukdomar har rottweilern idag etablerade hälsoprogram för höftledsdysplasi (HD), armbågsledsdysplasi (ED) samt den neurologiska sjukdomen JLPP. Det är av yttersta vikt att resultaten från dessa hälsotester är officiella och registrerade hos Svenska Kennelklubben (SKK) innan parning genomförs.

För att få en mer omfattande översikt över de hälsoundersökningar som rekommenderas och de vanligt förekommande sjukdomarna inom rasen, är det klokt att kontakta Svenska Rottweilerklubben. Där kan man få mer information om vilka tester och undersökningar som är rekommenderade för att säkerställa en frisk och robust rottweilervalp.

Utöver de nämnda hälsoproblemen kan det också vara relevant att nämna att rottweiler kan drabbas av andra sjukdomar som kan påverka deras hälsa och livskvalitet. Till exempel kan de vara mer mottagliga för vissa cancersjukdomar, hjärtsjukdomar och ögonsjukdomar. Regelbundna veterinärbesök och uppmärksamhet på eventuella förändringar i hundens beteende och välbefinnande är viktigt för att upptäcka och behandla eventuella sjukdomar i ett tidigt skede.

Genom att vara medveten om rottweilerns potentiella hälsoproblem och arbeta tillsammans med ansvarsfulla uppfödare som följer hälsoprogrammen, kan man bidra till att bevara och förbättra rasens hälsa. Det är viktigt att komma ihåg att god hälsa och välbefinnande hos en rottweiler är resultatet av ansvarsfull avel, adekvat vård och uppmärksamhet från ägarens sida.

Skötsel

Rottweilern är en hundras med en relativt lättskött päls som inte kräver mycket särskild omsorg. Pälsen är kort och tät, vilket gör den relativt underhållsfri. Regelbunden borstning och badning efter behov är tillräckligt för att hålla pälsen i gott skick, särskilt i samband med att hunden fäller.

När det gäller klorna är det viktigt att hålla dem i rätt längd för att undvika obehag och problem. För vissa rottweilers kan klorna slipas naturligt om de är mycket aktiva och går mycket på naturlig terräng. Men oftast är det nödvändigt att klippa klorna manuellt för att säkerställa att de inte blir för långa. En speciell klotång som är utformad för hundar kan användas för att klippa klorna på ett säkert sätt.

När man klipper klorna är det viktigt att vara försiktig och undvika att klippa för långt in i klon, eftersom det kan orsaka obehag och blödning. Om man är osäker eller inte har erfarenhet av att klippa hundklorna själv, kan det vara bäst att söka hjälp från en professionell hundtrimmare eller veterinär för att undvika eventuella skador.

Det är också viktigt att uppmärksamma andra aspekter av rottweilerns skötsel, såsom regelbunden tandborstning för att främja god tandhygien och förebygga tandproblem. Öronen bör också kontrolleras och rengöras vid behov för att undvika öroninfektioner.

Genom att inkludera dessa skötselrutiner i den dagliga vården av rottweilern kan man säkerställa att hunden förblir frisk, ren och trivsande. Regelbunden pälsvård, klovård och uppmärksamhet på andra hälsorelaterade aspekter bidrar till att rottweilern kan leva ett lyckligt och bekvämt liv tillsammans med sin familj.

Barn & Djur

Rottweilern kan vara en kärleksfull och skyddande familjehund, men det finns några saker att tänka på när det gäller att ha barn och andra djur tillsammans med en rottweiler.

För det första är det viktigt att lära barn och andra familjemedlemmar att respektera och behandla hunden på rätt sätt. Rottweilern är en kraftfull ras och även om de kan vara mycket tålamodiga och kärleksfulla gentemot barn, kan deras storlek och styrka innebära en risk om de hanteras olämpligt. Det är viktigt att barnen lärs att inte dra i hunden, klättra på den eller störa den när den äter eller sover. Övervakning och lämplig guidning är avgörande för att skapa en säker och harmonisk miljö för både hunden och barnen.

När det gäller andra djur är det viktigt att introduktionen sker på ett kontrollerat och gradvis sätt. Rottweilern har en naturlig vaktinstinkt och territoriell natur, vilket kan påverka hur de reagerar på andra djur, särskilt om de inte har blivit introducerade korrekt. Det är bäst att göra introduktionen i neutral mark och under övervakning för att se till att det finns en positiv och harmonisk interaktion mellan rottweilern och det andra djuret.

Det är också viktigt att komma ihåg att varje rottweiler är individuell och deras temperament och sociala beteende kan variera. En tidig socialisering och träning är avgörande för att främja en positiv och säker relation mellan rottweilern och barn eller andra djur. Genom att ge dem möjlighet att interagera med olika människor, barn och djur i en positiv och kontrollerad miljö kan man bidra till att forma en välbalanserad och socialt anpassad rottweiler.

Att ha en rottweiler tillsammans med barn och andra djur kan vara en underbar och givande upplevelse, men det kräver engagemang, ansvar och korrekt övervakning. Genom att skapa en trygg och respektfull miljö kan man främja harmoni och glädje för alla medlemmar i familjen, både mänskliga och fyrbenta.

Vanliga frågor om rottweiler

Kan man ha rottweiler som första hund?

Ja, det är möjligt att ha en rottweiler som första hund – men det är inte rekommenderat. Det är viktigt att vara medveten om deras storlek, energinivå och behov av träning och socialisering.

Vad krävs för att ha en rottweiler?

För att ha en rottweiler krävs det engagemang och tid för daglig motion, mental stimulans och social interaktion. Det är också viktigt att ha kunskap om rasens behov och att kunna erbjuda en kärleksfull och konsekvent uppfostran.

Hur uppfostrar man en rottweiler valp?

En rottweiler valp bör uppfostras med positiv förstärkning, konsekvens och tydliga regler. Träning, socialisering och tidig exponering för olika situationer och människor är viktiga för att forma en välbalanserad och lydig hund.

Hur mycket kostar en rottweiler valp?

Priset på en rottweiler valp kan variera beroende på avelskvalitet, stamtavla och uppfödare, men generellt kan man förvänta sig att betala mellan 15,000 och 25,000 kronor för en valp av bra kvalitet.

Hur länge kan en rottweiler vara hemma själv?

En vuxen och vältränad rottweiler kan vanligtvis vara hemma själv i 4-6 timmar, men det är viktigt att ge dem tillräckligt med motion och stimulans innan och efter att de är ensamma.

Hur många år blir en rottweiler?

En rottweiler har en genomsnittlig livslängd på 8-10 år, men många kan leva längre med rätt vård, träning och näring.

Hur smart är en rottweiler?

Rottweiler rankas som en intelligent hundras och är kapabel att lära sig och utföra olika uppgifter. De är lyhörda och svarar väl på träning.

Är rottweiler allergivänlig?

Nej, rottweiler är inte allergivänlig. De fäller päls och kan utlösa allergiska reaktioner hos personer som är känsliga för hundallergener.

Vad använder man rottweiler till?

Rottweilern används idag främst som vakt- och skyddshund, tjänstehund, patrullhund och i olika former av hundsport som lydnad och spårning.

Kategorier: Hundraser, Hundar