Rhodesian ridgeback

Är Rhodesian Ridgeback rätt hundras för dig? Läs vår detaljerade guide om deras temperament, träningsbehov och hälsoprofil för att ta reda på om de passar din livsstil.

Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback är en stor hundras med ursprung i Sydafrika. Den är känd för sin distinkta hårkam, även kalld ridg, och sin fräna historia som en jakthund för lejonjakt. De är dock nu mer en populär sällskapshund runt om i världen.

I den här artikeln kommer vi gå igenom allt från Rhodesian Ridgebacks historia och temperament, till aktiveringsbehov och skötsel.

Basfakta om rhodesian ridgeback

Rhodesian Ridgeback är en hundras härstammande från södra Afrika och delar drag med braquehundarna. Ursprungligen användes rasen i lejonjakt, vilket vittnar om dess mod och uthållighet. Ridgebackens mest kända egenskap är ”ridgen” – en unik hårkam längs manken, vilket ger rasen dess karakteristiska utseende.

  • Ursprungsland: Rhodesia/Zimbabwe
  • Ursprungsår: 1922
  • Rasgrupp: 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)
  • Energinivå: Medel
  • Mankhöjd: 63-69 cm (hane), 61-66 cm (hona)
  • Vikt: 29-41 kg
  • Förväntad livslängd: 10-12 år
  • Fäller päls: Ja

Historia

Rhodesian Ridgeback, även känd som afrikansk lejonhund, avlades fram i Sydafrika av bönder som kallas boer. De behövde en mångsidig jakthund som kunde klara av de extrema temperaturer och grov terräng, överleva när vattentillgången var låg, skydda egendom och vara en kamrat till hela familjen.

Bönderna korsade hundar de tagit med sig från Europa, såsom Grand Danois, Mastiff, Greyhounds och Bloodhounds, med en halvvild inhemska hund som det pastorata folket Khoikhoi hade. Denna hund har en distinkt ridg längs ryggen, och uppfödarna märkte att korsningar som hade denna ridg tenderade att vara utmärkta jakthundar.

Till en början använde boerna hundarna främst för att spåra rapphöns och fälla skadade hjortar. När storviltsjakt blev populärt upptäckte de att hundarna var väl lämpade för att följa med dem när de jagade lejon från häst. Hundarna skulle hålla lejonet på avstånd tills jägarna anlände.

En jägare vid namn Cornelius von Rooyen startade ett avelsprogram i vad som då kallades Rhodesia (nuvarande Zimbabwe). En rasstandard – en skriftlig beskrivning av hur rasen bör se ut och bete sig – skrevs ned 1922 och har ändrats lite sedan dess. År 1924 blev Rhodesian Ridgeback officiellt erkänd av South African Kennel Union.

Temperament

För att förstå Rhodesian Ridgebacks natur är det viktigt att först titta på dess historia. Rasen har sina rötter i jakt och vakt, vilket innebär att de har en stark instinkt att skydda och bevaka sitt territorium. Det är detta arv som ligger till grund för deras vakt- och jaktinstinkter. Det gör dem mycket vakande och alerta, vilket kan vara både en fördel och en utmaning för hundägare.

Rhodesian Ridgebacks är kända för att vara relativt självständiga hundar. Detta innebär att de är ganska självgående och kan hantera sig själva utan ständig mänsklig interaktion. Denna självständighet, kombinerat med en viss känslighet hos vissa individer i rasen, kan dock också resultera i att de blir mer försiktiga eller rädda än vad som är önskvärt. Detta kan göra dem till en krävande hundras att hantera, särskilt för mindre erfarna hundägare.

Många Rhodesian Ridgeback-uppfödare är mycket medvetna om dessa mentala egenskaper och lägger stor vikt vid att mentalbeskriva sina hundar. Detta innebär att de genomför tester och utvärderingar för att bedöma hundarnas mentala styrkor och svagheter. Det hjälper uppfödarna att försäkra sig om att de avlar fram mentalt stabila och sunda individer, vilket i sin tur bidrar till rasens övergripande hälsa och välmående.

Aktivering

Rhodesian Ridgebacks är en fascinerande hundras som har blivit allt mer populär som sällskapshund. Även om endast ett fåtal individer används för praktiska jaktändamål, är det viktigt att inse att rasen kräver mycket aktivering och stimulans. De som funderar på att skaffa en Rhodesian Ridgeback måste vara beredda på att ge deras hund den motion, uppfostran och träning som den behöver för att trivas.

Rhodesian Ridgebacks är en energisk ras som älskar att vara ute i naturen. Därför är det avgörande att de som överväger att skaffa en sådan hund verkligen uppskattar att vara aktiva utomhus. Detta innebär att man regelbundet tar långa promenader, löprundor eller cykelturer med sin hund för att säkerställa att den får den motion den behöver.

När det kommer till uppfostran och träning av en Rhodesian Ridgeback är det viktigt att vara medveten om att de kan vara mycket intensiva som valpar och unghundar. Det krävs tålamod och engagemang för att uppfostra en Ridgeback ordentligt, och det är avgörande att ge dem en solid grund i form av miljö- och socialisering från en tidig ålder. Detta innebär att man låter valpen möta olika typer av människor, djur och miljöer för att säkerställa en välanpassad och självsäker hund.

Att gå på lydnadskurser under hundens första 1-2 år är också en viktig del av valpstadiet för en Rhodesian Ridgeback. Genom att delta i sådana kurser kan hundägaren lära sig de mest effektiva träningsmetoderna och säkerställa att deras hund får en god grund i lydnad och samarbete. Dessutom ger det hundägaren möjlighet att skapa en stark relation med sin hund, vilket är avgörande för att bygga upp förtroende och samarbete mellan de två.

Hälsa

Rhodesian Ridgebacks är en relativt sund hundras, tack vare uppfödarnas och rasklubbens kontinuerliga ansträngningar för att upprätthålla låga inavelsnivåer och därmed bevara rasens hälsa. Även om rasen generellt är frisk finns det vissa hälsoproblem som är värda att nämna för att kunna förebygga och hantera dem effektivt.

Ett av de vanligaste problemen som förekommer hos Rhodesian Ridgebacks är hudåkommor, dermoid sinus, som drabbar 4-5% av Ridgebacks vid födseln. Det är en medfödd missbildning i huden som kan leda till allvarliga komplikationer om den inte upptäcks och behandlas i tid.

Det är uppfödarnas ansvar att undersöka valparna för dermoid sinus innan de lämnas över till sina nya ägare. Även om det inte är unikt för rasen, är det viktigt att vara medveten om dessa problem och att regelbundet kontrollera hundens hud för eventuella tecken på irritation eller infektion.

Höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) är två andra potentiella hälsoproblem som kan drabba Rhodesian Ridgebacks. Dessa sjukdomar, som oftast förekommer i mild form, innebär att lederna i höften och armbågen inte utvecklas på rätt sätt och kan leda till smärta och rörelseproblem.

Det är viktigt att uppfödare och hundägare är medvetna om dessa risker och vidtar förebyggande åtgärder, såsom att följa riktlinjer för avel och regelbunden veterinärkontroll.

Skötsel

Rhodesian Ridgeback har en kort päls som inte kräver mycket arbete när det gäller pälsvård. Det betyder dock inte att pälsvård ska ignoreras helt. Det är viktigt att regelbundet borsta din hunds päls med en mjuk borste för att ta bort lösa hår och smuts. Detta hjälper också till att fördela naturliga oljor över hundens hud, vilket bidrar till att hålla pälsen blank och frisk.

Precis som andra hundraser behöver Rhodesian Ridgeback få sina klor klippta regelbundet för att förhindra överväxt och potentiella problem, såsom inåtväxande klor eller smärtsam hälta. Det är lämpligt att klippa hundens klor ungefär en gång i månaden, eller oftare om de blir för långa. Om du är osäker på hur man klipper klor så kan du följa vår guide här.

Rhodesian Ridgeback behöver inte bada lika ofta som vissa andra hundraser, men det är fortfarande viktigt att se till att hunden är ren och välmående. Regelbundna bad, omkring en gång per månad eller vid behov, kommer att hjälpa till att hålla hundens päls och hud i gott skick.

Använd ett hundschampo som är speciellt framtaget för hundar, eftersom det är skonsamt mot deras känsliga hud och bevarar de naturliga oljorna i pälsen. För att undvika att hunden blir för torr eller irriterad i huden bör du vara noga med att skölja ur schampot ordentligt efter badet.

Barn & Djur

Rhodesian Ridgeback är en trevlig familjehund som är mycket kärleksfull mot barn. Det är dock viktigt att lära barnen att respektera hunden och att aldrig lämna dem ensamma med hunden utan uppsikt.

Rasen kan vara reserverad mot andra djur och kan vara dominant mot andra hundar, så det är viktigt att träna på att socialisera dem med andra djur och att lära dem att bete sig väl.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en Rhodesian Ridgeback?

En Rhodesian Ridgeback valp kostar från 15.000kr till 30.000kr, men priset kan vara högre för valpar med exceptionell stamtavla och utställningspotential.

Hur mycket fäller en Rhodesian Ridgeback?

Rhodesian Ridgebacks är kända för att fälla relativt lite jämfört med andra hundraser. De har en kort och tät päls som kräver minimalt underhåll. Dock fäller de, precis som alla hundar, något året om och mer under vissa perioder, oftast under vår och höst då de byter päls.

Sammanfattning

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att varje hund, oavsett ras, är en individ med sina egna behov, personlighetsdrag och preferenser.

Som ägare eller blivande ägare av en Rhodesian Ridgeback är det viktigt att ge dem den tid, engagemang och resurser som krävs för att säkerställa att de får en lycklig och hälsosam tillvaro, samt att du kan ge tillbaka den kärlek och lojalitet som har gjort dem till en så uppskattad ras.

Kategorier: Hundraser, Hundar