10 Tips för bättre hundpromenader (som alla borde veta)

Det finns många saker som nya hundägare kanske inte vet när det gäller att gå ut med sina hundar. Vi har sammanställt 10 av de bästa tipsen för hundpromenader som vi tycker att alla borde känna till.

promenad hund tips

Vi vet alla att vi måste gå ut med våra hundar minst en gång om dagen enligt lag, men ändå har Engelska studier visar att alla hundar inte får sina dagliga promenader, som troligen är en av höjdpunkterna på dagen. En promenad ger hunden mer än bara en kisspaus. Det ger dem fysisk träning, mental stimulans och en chans att hålla koll på omgivningen.

Kom ihåg att promenader inte bara är bra motion för dig och din hund, utan att det också är viktigt för din hunds allmänna välmående.

Här är en lista med 10 tips som kommer att göra dina promenader roligare för både dig och din hund.

1. Använd en antidragsele

Drar din hund i kopplet hela tiden? Prova att använda en sele där du kan fästa kopplet på framsidan av bröstet. Hundhalsband och selar med klipp på baksidan uppmuntrar faktiskt hunden till att dra mer. När jag kom på detta förändrades mina promenader helt, och jag vet fortfarande inte varför det tog mig så många år att komma på det.

Att skaffa en sele med frontklipp är den bästa investeringen jag har gjort för att underlätta promenaderna med min hund.

Se till att det finns en D-ring på framsidan när du väljer sele. Min lokala djuraffär har ungefär 15 hundselar, men alla har en enda D-ring på ryggen. Jag valde till slut Ruffwear Flagline Hundselen från Petster och den har fungerat utmärkt. Om du vill ha en sele som förhindrar att din hund drar, se till att du letar efter antidrag-egenskaper.

Kom ihåg att rätt sele inte löser allt. Du måste fortfarande lägga tid på att träna din hund till att gå fint, därför har vi en fantastisk guide för koppelträning som hjälper dig att komma igång.

2. Låt din hund lukta på dofter

Visste du att hundpromenader handlar om mer än bara motion? Promenaderna är (oftast) den de enda tillfällena som din hund har för att få utforska. Låt hunden få lite tid till att sniffa runt.

Om du inte vill stanna varannan sekund eller låta din hund sniffa runt i grannens trädgård är det okej. Ett riktigt bra tips är att använda dofter som belöning. Innan din hund får gå fram och dofta så kan du kräva ögonkontakt och ett varsågod.

Alla dessa dofter stimulerar din hund, det är deras sätt att hålla reda på vad som händer i området. Du skulle bli förvånad över hur uttröttande en trevlig sniffningspromenad kan vara för din hund i jämförelse med en rask 15-minuters promenad runt kvarteret utan några pauser för att lukta.

Vi fokuserar ofta på den fysiska aspekten av promenader, men kom ihåg att den mentala stimulans som din hund får genom att sniffa verkligen hjälper.

promenad hund tips

3. Använd inte flexi-koppel

När det kommer till att använda rätt hundkoppel för dina promenader med hunden så har jag en rekommendation: undvik flexi-koppel. Dessa koppel innebär en mängd onödiga risker jämfört med vanliga hundkoppel.

Längden på de flesta flexi-koppel gör det svårt för dig att ha kontroll över din hund, särskilt i områden med mycket trafik. Hunden kan snabbt springa ut på gatan, och det är inte så lätt att dra in dessa koppel. Och låsen på flexi-koppel? Jo, de är kända för att kunna gå sönder med ett tillräckligt hårt ryck.

Flexi-koppel är även kända för att skada både hundar och människor. Att ta tag i själva linan för att få mer grepp när hunden drar kan orsaka allvarliga brännskador. När hunden når kopplets slut kan det plötsliga rycket göra att du faller omkull, och det kan leda till allvarliga skador på din hund – speciellt om hunden använder hundhalsband.

Om din hund redan drar när du går så kommer ett flexi-koppel att göra det ännu värre. Varför skulle hunden sluta bara för det? Varje gång hunden drar så belönas den med mer frihet.

Flexi-koppel är ett olämpligt alternativ för vanliga promenader, men jag kan medge att dem är praktiska i vissa situationer (t.ex. på stranden eller vid kisspaus på gården). Tänk på att hålla dig till ditt vanliga koppel när du promenerar din hund i trafikerade områden.

4. Plocka alltid upp hundens avföring

Ett annat tips för hundpromenader är att plocka upp din hunds bajs. Att plocka upp hundens bajs är mer än att bara vara en ordentlig och snäll granne. Hundbajs som inte plockas upp orsakar allvarliga hälsomässiga problem för både människor och djur.

Hundens avföring kan innehålla skadliga organismer som bl.a. E. coli, spolmask och salmonella som kan spridas till andra djur och människor. Och när hundbajs lämnas på marken kan dessa sjukdomar, patogener och bakterier ta sig in i marken och förorena dagvattnet.

Jag vet att det inte är så glamoröst att plocka upp bajs, men det är en del av att vara en ansvarsfull hundägare. Det är inte bara oförskämt att låta hundbajs ligga kvar, det är också en potentiell hälsorisk.

5. Ta med vatten på långpromenader

Ta med dig mycket vatten till hunden om du ska promenera i mer än en halvtimme eller om du är utomhus i varmt väder. Det är svårare för hundar än för människor att reglera sin kroppstemperatur, och det är lätt för hundar att bli överhettade. Eftersom hundar svettas genom att andas kan de lätt bli uttorkade under träning och långa promenader, särskilt i varmt väder.

Du kan antingen ta med dig en ryggsäck med vatten i en PET-flaska och en vattenskål, eller så kan du köpa en klövjeväska där hunden får bära sitt vatten själv – smidigt!

6. Het asfalt kan skada tassarna

Vill du veta om asfalten är för varm för din hund? Placera din hand eller en bar fot på asfalten i 5 sekunder. Om det är för varmt (eller obekvämt) för din hud är det också för varmt för hundens tassar. Och het asfalt är inte bara obehagliga, de kan orsaka allvarliga skador på din hunds tassar.

Under riktigt varma dagar bör du gå på gräset, gå till parken eller gå i skogen. Om din hund är känslig kan du till och med skaffa hundskor för att skydda tassarna. Du kan också promenera tidigare på morgonen och på kvällen för att undvika den varma solen.

promenad hund tips

7. Ta med riktigt gott godis

Oavsett vart du går så kommer det att finnas distraktioner. Om din hund är som min hund blir varje enskild distraktion en spännande händelse. I dessa situationer kan du se till att hålla din hund uppmärksam genom att ha några riktigt goda godisar till hands.

Om du är snål som jag behöver du inte använda köpa dyrt hundgodis i affären. Du kan göra dina egna hälsosamma hundgodisar eller använda frukt och grönsaker som du redan har till hands. Min hund är galen i morötter så jag har det lätt, men alla hundar tycker inte att grönsaker är särskilt tilltalande. Hackad skinka, mjukost eller korv kommer nästan garanterat att fånga hundens uppmärksamhet.

8. Fråga innan du låter hundarna hälsa

Bara för att din hund är vänlig betyder det inte att alla hundmöten blir trevliga. Undvik onödiga risker genom att fråga innan du låter din hund hälsa på en annan hund.

Alla hundar är inte vänliga mot andra hundar, och det finns många hundar som inte klarar av att hälsas på i koppel. Så om du stöter på någon som promenerar med sin hund så måste du be om lov innan du låter hundarna hälsa.

9. Använd reflexer i mörkret

Du har säkert kört bil på natten förut och har säkert haft ett flertal tillfällen då du inte sett fotgångare på grund av att dem inte har haft på sig reflexer.

Var inte den som dom. Om du inte har några gatulampor i ditt område måste du se till att bilisterna har möjlighet att se dig på avstånd.

För din och din hunds säkerhet bör du bära något reflekterande om du promenerar på kvällen. Om majoriteten av dina promenader sker när det är mörkt kan du också skaffa en kombination av reflekterande sele och koppel till din hund.

10. Se till att hunden är chippad

Du kan tappa kopplet när som helst och hunden kan springa iväg. Om du skaffar ett mikrochip till din hund, se till att du registrerar dina uppgifter. Så länge dina uppgifter är aktuella kan alla som skannar din hund efter ett chip komma i kontakt med dig om hunden springer bort.


Vad är dina bästa tips på promenaderna? Kommentera nedan!

Kategorier: Artiklar, Hundar