Positiv förstärkning – så gör du! (9 enkla steg)

Med positiv förstärkning lär du din hund vilja utföra goda beteenden

Positiv Förstärkning Hund

En bra relation med hunden är en relation där vi tycker om att vara tillsammans. Där vi, två- som fyrbenta, känner oss trygga, glada och nyfikna, och inte irriterade, oroliga eller rädda. Positiv förstärkning är något många pratar om idag och det är den träningsform som är bäst för hunden.

Hundar bryr sig inte om pengar eller materiella ting. Dem bryr sig om beröm, mat, leksaker eller aktivering. Positiv förstärkning är en belöningsform (det kan vara godis, kel, klappar, leksaker – ja, allt som hunden tycker är om och är positivt) som går ut på att du belönar när hunden gör rätt för ett önskat beteende.

Eftersom belöningar får hunden mer benägen och intresserad i att upprepa det goda beteendet är positiv förstärkning ditt kraftfullaste verktyg för att forma eller förändra din hunds beteende.

Tips: Klickerträning är en av dem bästa träningsformerna där du belönar hundens positiva beteenden.

Att belöna din hunds önskade beteende låter ganska enkelt, eller hur? Det är det också, men för att utöva metoden på bästa sätt så finns det några grundläggande punkter du bör förstå.

Positiv förstärning stärker hunden

Om du vill ha en hund som är följsam och lyder så måste du förstå varför hundar utför vissa beteenden. Precis som oss människor så utför hunden olika beteenden, eller ett arbete, för en belöning. I vårat fall är det pengar, i hundens fall är det godis, beröm eller lek.

Det är viktigt att belöningen uppnår hundens förväntningar – det ska vara värt att arbeta för belöningen.

1. Straffa inte hunden – förstärk positiva beteenden

En hund som utför vissa beteenden som du kanske ogillar har helt enkelt inte lärt sig att inte utföra det beteendet – och det är faktiskt du som inte har lärt hunden hur den ska bete sig i olika situationer.

Genom att straffa din hund kommer du endast göra din hund rädd och passiv. Kortsiktigt löser du kanske problemet, men i längden appliceras bara en stress i situationen.

Att straffa sin hund är gamla 70-tals tekniker och det finns gott om studier[1,2] att det går att träna hundar väldigt effektivt med positiv förstärkning utan att applicera stress eller rädsla.

2. Timing är allt

Korrekt timing är viktigt när du använder positiv förstärkning, belöningen måste ske omgående efter önskat beteende, annars kanske inte din hund inte associerar belöningen med rätt beteende.

Om din hund sätter sig och du ska belöna hen, men hunden hinner ställa sig innan den får godisen så förstärker du beteendet att hunden ska stå upp. Tar du för lång tid på dig innan du belönar kanske hunden tror att hen ska kolla på dig, eller kanske gardinerna, för den där belöningen.

3. Håll kommandot kort

Hundar har svårt att associera långa meningar.

”Ronja, jag vill att du ska vara en duktig tjej och sitta ner” kommer sannolikt att ge dig en tom blick. Faktum är att hundar lär sig först av vårt kroppsspråk, hunden måste kunna utföra beteendet tio av tio gånger innan du försöker betinga in ett kommando.

Använd korta kommandon som ”Sitt, ligg, hit, fot, m.m.” så att hunden lättare förstår vad du vill.

4. Konsekvens är nyckeln

Alla i familjen bör använda samma kommandon och handsignaler, annars kan din hund bli förvirrad. Det kan hjälpa att skriva en lista med kommandon som du hänger upp på kylen så dina familjemedlemmar kan se den.

Konsekvens innebär också att alltid (och jag menar alltid, till en början) belöna önskat beteende och aldrig belöna oönskat beteende.

5. Belöna inte oönskade beteenden

Var försiktig så att du inte av misstag använder positiv förstärkning för att belöna oönskade beteenden. Till exempel, om du låter din hund vara ute varje gång de skäller på ett ljud i grannskapet, ger du en belöning (tillgång till gården) för beteende du vill avskräcka.

6. Forma din hund

Positiv förstärkning är bra för att lära din hund olika beteenden och det är också ett bra sätt att förstärka bra och önskade beteenden. Med positiv förstärkning kan du enkelt lära in ett önskat beteende så att din hund t.ex sitter:

 • medans du öppnar ytterdörren (vilket hjälper till att förhindra att hunden springer ut så fort du öppnar dörren)
 • innan du eller gäster hälsar på hunden (vilket hjälper till att förhindra att hunden hoppar)
 • innan du ger hunden mat
utöva positiv förstärkning med hund

7. Det kan ta lite tid för din hund att lära sig

Det kan ta tid för din hund att lära sig vissa beteenden. Du kan behöva använda en teknik som kallas ”forma”, vilket innebär att förstärka något nära det önskade beteendet och sedan gradvis kräva mer av din hund innan de får en belöning.

Till exempel, om du lär din hund ”vacker tass”, kan du initialt belöna hunden för att lyfta en tass från marken, sedan för att lyfta den högre, sedan för att röra vid din hand, sedan för att låta dig hålla tassen och slutligen, när du faktiskt ”skakar hand” med hunden.

8. Typer av belöningar

Positiv förstärkning kan innefatta godis, beröm, klappar, en favoritleksak eller lek. Eftersom de flesta hundar är mycket matmotiverade fungerar det riktigt bra att träna med frukosten eller kvällsmaten.

 • En godis ska vara lockande och oemotståndlig för din hund. Testa lite olika för att se vilka godisar som fungerar bäst för just Din hund.
 • Det ska vara en mycket liten (ärtstorlek eller ännu mindre för små hundar) och mjuk godisbit, så att hunden inte sätter den i halsen, plus att det ska gå snabbt att få i sig den så att hen vill ha mer. Ge inte din hund något de måste tugga på eller som bryts i bitar och faller på golvet.
 • Ha en mängd olika godisar till hands så att din hund inte blir uttråkad av att få samma godis varje gång.
 • Varje gång du använder en godis som belöning bör du koppla den till en verbal belöning (beröm). Säg något som ”Ja!” eller ”Yes!” i en ljus och entusiastisk ton. Ge sedan din hund godisen.

Om din hund inte är lika motiverad av godis så kan leksaker, kel eller kort lek också vara mycket effektiva belöningar.

9. Att succesivt belöna mindre

TIll en början ska du belöna din hund varje gång hen utför det önskade beteendet, det kan behövas allt från ett par dagar till ett par månader beroende på individ. Detta kallas kontinuerlig förstärkning. När din hund på ett tillförlitligt sätt har lärt sig beteendet vill du sakta men säkert trappa ner belöningarna.

Belöna med en godis fyra av fem gånger de gör beteendet, och byt ut den sista belöningen med en verbal belöning. Något i klass med ”Bra jobbat Ronja! Duktig tjej du är” med en riktigt glad ton följt av ett par klappar. 

Med tiden, belöna tre av fem gånger, och så vidare, tills du bara belönar ibland. Minska inte belöningarna för snabbt och ta inte bort dem verbala och fysiska belöningarna, annars kan din hund bli frustrerad eller förvirrad.

Genom att förstå positiv förstärkning ser du att du inte för alltid är skyldig att bära en ficka med godsaker. Din hund kommer snart att arbeta för ditt muntliga beröm, för de vill glädja dig och vet att de ibland också får en godbit.

När din hund gör något du inte gillar, vad är din första reaktion? Många ropar genast ”Nej!” eller ”Sluta!”. Och om hunden inte lyssnar så höjer dem tonen.

Låt mig ställa en fråga: Tror du verkligen att hunden inte hörde dig första gången? Hundar har exceptionell hörsel och hör ca. 4 gånger bättre än en människa. Att upprepade gånger ropa samma kommando om och om igen kommer inte att få din hund att lyssna. Det kommer snarare bara att orsaka att din hund blir stressad, förvirrad eller rädd. I slutet av dagen kanske din hund inte riktigt förstår vad ordet ”nej” egentligen betyder. 

Problemen med ”Nej”

När din hund skäller för mycket, hoppar på gäster, tuggar upp dina skor eller gräver hål i dina perfekt välskötta gård är det viktigt att komma ihåg att din hund gör det som är naturligt för hen. Din hund vet inte att hen gör något ”fel”. För att ändra din valps dåliga beteende måste du faktiskt lära honom vad du vill att hen ska göra istället.

Dom två stora problemen med ordet ”Nej”:

 1. Det lär inte din hund vilket beteende hen ska utföra. Till exempel, om din hund hoppar på människor när de kommer på besök så är det mycket mer effektivt att instruera din hund att sitta. Genom att ständigt omdirigera din hunds beteende till ett bättre beteende och belöna för det så kommer din hund lära sig vilket beteende hen ska utföra.
 2. Det är ett ganska tvetydigt kommando. Säg till exempel att din hund ligger på soffan och äter lite stulna matrester. Om du ropar ”nej”, hur vet din hund exakt vad hen gjorde fel? Var det dåligt att lägga sig i soffan, eller var det för att jag kollade på kudden? Är det matresterna jag får skäll för? Jag vet inte vad jag gjorde för fel och det stressar mig!

Istället för att säga ”Nej”..

..och fokusera på det du inte vill att din hund ska göra – gör tvärt om! Säg ”Ja” eller ”Japp” när din hund gör rätt! Byt fokus till det du vill att din hund ska göra. Självklart ska du fokusera på att omdirigera dåliga beteenden, men huvudsaken är att du förstärker dem goda beteendena.

Några exempel på positiv förstärkning istället för bestraffning:

 • Om din hund tuggar på dina skor, erbjud något oemotståndligt gott och säg ”Tack” med en glad ton när hen släpper och erbjud det goda, tvinga inte din hund att släppa!
 • Om din hund stannar på promenaden för att nosa, locka och säg ”Kom nu” – belöna när hunden kommer.
 • Om din hund skäller mycket, belöna när hen är tyst och säg ”Tyst”!
 • Om din hund drar i kopplet på promenader, stanna och låt inte din hund komma fram. Koppelträna och betinga in ordet ”Fot” istället.

Ser du skillnaden? Med den här metoden kommer du att lära din hund hur hen ska bete sig, istället för att hunden utför naturliga beteenden och får skäll för det. Negativ träning i sin tur kommer resultera att din hund blir en osäker, rädd och stressad individ.

Glöm inte att träning tar tid!

Positiva förstärkningens historia

Inlärningspsykologi har det forskats om sedan 1800-talet. Med hjälp av experiment som Ivan Pavlov utförde ledde han forskningen inom psykologiska experiment till en ny nivå.

Pavlov upptäckte och fastställde betingningen. Betingning är när hunden associerar en händelse med en känsla eller ett beteende.

Vanliga frågor om positiv förstärkning hund

Kommer användning av godis som belöning uppmuntra min hund att tigga?

Kontext är allt. Om du matar din hund från matbordet kommer de troligen att hålla sig kvar för fler godbitar, men om du använder godis under träningspass kommer din hund att veta att de arbetar för en belöning.

Hur ska man tillrättavisa en hund?

Med positiv förstärkning kan du avleda hunden med t.ex. en godis eller en leksak. Genom att avleda och belöna hunden lär sig hunden att utföra det goda beteendet, inte det beteendet som inte gav något positivt.

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning