10 Populära hundraser (med bilder och information)

Vilka är sveriges mest populära hundraser? Vi sammanställer de mest populära hundraser med både bilder och fakta!

populära hundraser

Livet är ingen tävling om popularitet, men ibland är det kul att veta vilka som är mest de mest populära hundraserna. När det gäller populära hundraser i Sverige är svaret helt klart.

Förutom blandraser (som är de mest populära hundarna) är labrador retriever den mest populära hundrasen i svenska hem med hela 35,876 registrerade hundar, följt av tysk schäferhund (32,410 individer) och de olika varianterna av chihuahua (29,427 individer).

Här är våra topp 10 populära hundraser i Sverige sett till antalet ägda hundar i Jordbruksverkets sammanställning.

Topp 10 populära hundraser i Sverige

1. Labrador retriever

populära hundraser - labrador retriever

Antal registrerade hundar: 35,876

Det är svårt att ange endast en anledning till varför labrador retriever är en så populär hundras i svenska hem, men mångsidighet måste vara en en av anledningarna.

De är fantastiska med barn, glada, välanpassade, aktiva och smarta. Om det är något en labrador vill så är det att följa med familjen i ur och skur.

De egenskaper som gör labradoren till fantastiska familjemedlemmar och jaktkompisar hjälper dem också att utmärka sig som arbetshundar.

Labbar används till exempel som bombhundar och brandhundar, epilepsi- och diabeteshundar, sök- och räddningshundar, tjänstehundar för personer med rörelsehinder och mycket mer!

2. Tysk schäferhund

populära hundraser - tysk schäferhund

Antal registrerade hundar: 32,410

Tysk schäferhund också ständigt bland de tio mest populära hundraser tack vare sin intelligens, atletiska förmåga och mångsidighet.

De är verkligen den kompletta hunden som kan göra allt. De kan vara goda sällskapshundar (om de får motion och aktivering). De kan även göra polisarbete och lämpar sig väl som tjänstehundar.

Deras temperament och karaktär gör att de kan göra nästan allt man ber dem om. Det är en väldigt självsäker hund som älskar och utmärker sig i olika hundsporter och all form av aktivering.

3. Chihuahua

populära hundraser - chihuahua

Antal registrerade hundar: 29,427*

Chihuahua är om man ser till de långhåriga och korthåriga varianterna den tredje mest populära hundrasen i Sverige, och det är inte så underligt.

Chihuahua är en lättsam hundras med ett gott temperament och ett vackert litet utseende. Faktum är att chihuahua är en av världens minsta hundraser.

Dessa hundar klarar sig bra med kortare promenader och mycket häng inomhus, men dem utmärker sig och tränar mer än gärna olika hundsporter.

*Antalet avser alla registrerade chihuahua hundar, både kort- och långhåriga.

4. Golden retriever

populära hundraser - golden retriever

Antal registrerade hundar: 27,813

Precis som labrador retrievern är golden retriever topp 5 över de mest populära hundraser i Sverige, och det med all rätt då det är en av världens mest snälla hundraser.

Sportiga hundar som golden och labradoren vill vara med dig hela tiden. De vill göra allt du säger åt dem att göra och vissa av de andra hundarna, som terrier, är mer egensinniga.

En av de egenskaper som gör labradorer och goldens så populära hundraser är vilja att göra sina människor nöjda, men det kan vara samma egenskap som hindrar dem från att vinna tävlingar.

Det är dock viktigare att golden retrievers med sin gyllene päls, intelligens och vänliga karaktär vinner människors hjärtan runt om i världen än att vinna alla tävlingar.

5. Jack russell terrier

populära hundraser - jack russell terrier

Antal registrerade hundar: 23,467

Den glada, livliga, nyfikna och vänliga jack russell terrier avlades för att användas vid rävjakter och har blivit en populär hundras i Sverige.

De här små, pigga och alerta hundarna har massor av personlighet i en kompakt, rektangulär kropp som är upp till 38 cm i manken. Ofta jämför man jack russell terrier med tysk schäferhund sett till mentaliteten.

Jack russell terrier är en aktiv hundras som behöver massor av motion och aktivering. Med det sagt kan de bli väldigt destruktiva om deras stimulansbehov inte uppfylls.

6. Jämthund

populära hundraser - Jämthund

Antal registrerade hundar: 19,194

Jämthund är intelligenta, självständiga och alerta hundar som har rykte om sig att vara lojala mot familjen – varför de är så populära hundraser.

Jämthund har traditionellt använts vid jakt och har en hög jaktlust, en oberoende natur och en gränslös energi. Det innebär att rasen behöver gott om utrymme att springa och många möjligheter att göra det.

Jämthund är inte en hund som rekommenderas för den typiska lägenhetsägaren, utan den här hunden vill helst vara en del utav ett jaktlag.

7. Rottweiler

populära hundraser - rottweiler

Antal registrerade hundar: 15,235

Rottweiler är en av de mest populära hundraser i våra svenska hushåll och det är inte så konstigt.

Men som med alla hundar är det viktigt att veta hur deras temperament är och vilka aktiveringsbehov de har innan man välkomnar en rottweiler hem.

Rottweilers är aktiva brukshundar som älskar att träna och aktivera hjärnan, och faktum är att dessa hundar behöver aktiveras för att hålla ett gott temperament.

8. Fransk bulldogg

populära hundraser - fransk bulldogg

Antal registrerade hundar: 14,290

Fransk bulldogg har nästan ett gammalt ansikte med sina rynkor, men de ser också unga och energiska ut. De har ett ganska unikt uttryck och kan vara riktiga clowner.

År 2021 är franska bulldoggar den åttonde mest populära hundrasen i Sverige enligt JBV’s sammanställning, vilket är logiskt eftersom deras temperament, storlek och energinivå är väl lämpade för lägenhetsboende.

Du behöver inte springa med en fralla, det räcker med promenader. De är mycket lugna, underhållande och roliga att vara med, och jag tror att det är det som ger dem en plats på den här listan.

9. Border collie

populära hundraser - border collie

Antal registrerade hundar: 14,075

Border collie är högintelligenta och mycket träningsbara hundar och är superstjärnor i hundsporter som vallning, lydnad och agility.

På grund av deras tendens att valla djur och människor trivs de bäst med äldre och skötsamma barn, eftersom border collies ofta får för sig att valla de små barnen.

De älskar sina familjer men kan vara något reserverade mot främlingar, så det är viktigt att de socialiseras ordentligt. Detta är riktiga energipaket och rekommenderas endast till den som älskar hundträning.

10. Cocker spaniel

populära hundraser - cocker spaniel

Antal registrerade hundar: 12,940

Cocker spaniel är kända för att vara vänliga, lättsamma och tillgivna men ändå livliga. Dessa hundar har verkligen förtjänat sin plats som topp 10 populära hundraser.

I allmänhet anses de vara bra med barn och andra hundar. De tenderar att vara icke-aggressiva mot andra djur och människor, men det innebär också att de inte är särskilt bra vakthundar.

Cocker spaniel är en hundras som behöver medelmåttlig motion och aktivering, och de trivs bra i alla olika typer av hem!

Statistiken

Statistiken för antalet registrerade hundar i Sverige kommer från Jordbruksverkets öppna register. Varje år släpper JBV en sammanställning av hundraser.

Sammanfattning

Blandrashundar är den mest ägda hunden i Sverige och med det sagt är de då de mest populära hundarna.

När det däremot kommer till renrasiga hundar är labrador retriever den mest populära hundrasen.

Kort där efter kommer tysk schäferhund som den näst mest populära hundrasen med knappt 3000 färre hundar i Sverige.

Har du någon av dessa populära hundraser, eller går du i tankarna på att köpa en populär hundras? Kommentera gärna nedan!

Kategorier: Artiklar, Hundar