Pomsky

Är du nyfiken på blandrasen Pomsky? Jag ska jag berätta allt du vill veta om den här söta blandrasen mellan pomeranian och siberian husky som kallas Pomsky!

Pomsky

Pomsky, som även kallas huskeranian, är en intelligent, söt, fånig och ljudlig blandras mellan siberian husky och pomeranian.

Pomsky är definitivt en hund som gillar att stå i centrum för all uppmärksamhet, och med sitt bedårande utseende och sina lekfulla upptåg får pomskys ofta den beundran som den är ute efter.

Innan du tar med dig en bedårande pomsky valp hem finns det flera saker du bör tänka på.

Bland annat så kan pomsky vara en väldigt energisk blandrashund om den får huskys energinivå, och deras grovt fällande päls tenderar att hamna i hela hemmet.

I den här artikeln berättar jag detaljerat om designerhunden Pomsky och deras karaktärsdrag, temperament, hälsa, behov och mycket mer!

Basfakta om Pomsky

Pomsky är en blandrashund som är en korsning mellan siberian husky och pomeranian. Dem har ett livligt temperament och dem tenderar att vara väldigt lekfulla, glada, sociala och ljudliga. En pomsky kan väga allt från 3-17 kg, ha en mankhöjd på 25-38 cm och deras förväntade livslängd är 13-15 år.

Pomsky tenderar att fälla väldigt mycket päls eftersom dem kan få siberian huskys tjocka täta päls – som är känd för att hamna överallt.

Det kan vara en bra idé att borsta din pomsky dagligen, men minst två gånger i veckan, för att hålla ditt hem någorlunda fri från päls.

Pomsky är en väldigt ny och okänd designerhund som har blivit väldigt populär de senare åren, och internet flödar med gulliga bilder på pomskyhundar.

Eftersom det inte finns någon rasstandard för pomsky varierar individernas temperament, storlek, hälsa och utseende väldigt mycket.

Ursprungsland:Smeknamn: Huskeranian
Ursprungsår:Pälsstruktur: Halvlång, grov, tät med mycket underull
Rasgrupp: BlandrasFärger: Grått och vitt, brunt eller rödbrunt, blått, rent vitt med mera
Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: MellanPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: MellanBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MellanAllmän hälsa: Bra
Reserverad: Kan varaPomsky Livslängd: 13-15 år
Pomsky Mankhöjd:
Hane: 25-38 cm
Hona: 25-38 cm
Pomsky Vikt:
Hane: 3-17 kg
Hona: 3-17 kg

Pomsky Historia

Eftersom pomsky är en ny blandras så har de flesta avelsstandarder för hur den ska se ut eller vilka egenskaper den ska ha ännu inte fastställts.

Det kommer att ta många år innan rasen erkänns och en rasstandard skrivs. Pomsky Club of America är en av de grupper som arbetar för att få rasen officiellt erkänd, även om hundar måste avlas för specifika, konstanta egenskaper innan detta kan ske.

För närvarande kan pomskyhundar variera kraftigt i utseende och temperament, även inom samma kull, så rasstandarder kommer troligen inte att skrivas inom en snar framtid.

Eftersom pomeranian är en väldigt liten hund och siberian husky en mellanstor hund så sker parnigar främst genom insemination.

Pomsky Temperament

Pomsky är en glad, livlig, social hund som är mycket anpassningsbar till olika levnadssituationer.

Deras måttliga storlek gör pomskys ganska lämpliga för lägenhetsboende, så länge de får minst en timme lång promenad om dagen tillsammans med lite mental aktivering.

Med det sagt tenderar pomsky att ärva sina Huskyföräldrars pratglada, tjutande och gnällande tendenser.

Detta gör pomskys till mycket högljudda hundar som kan gå grannarna på nerverna. Dessutom fäller de massor, så var beredd på att hitta hår överallt och ha några hårrullar och en dammsugare till hands.

Pomskys har en tendens att fästa sig vid en i familjen även om de kommer överens med alla i hushållet. Socialisering är väldigt viktigt och bör börja i tidig ålder.

Pomskys kan vara nervösa i närheten av främlingar om de inte har blivit ordentligt socialiserade.

Pomsky Aktivering

Pomskyhundar har ett medel till högt motionsbehov beroende på gener, som bör tillfredsställas med minst en timmes promenad per dag, tillsammans med vanliga promenader.

De kan ha en hög energi och pomskys behöver ofta daglig mental aktivering.

Vissa pomskys kan nöjda sig med långa promenader, medans de flesta pomskyhundar kommer att behöva använda hjärnan för att bli trötta.

Det är en bra idé att åtminstone leka mycket samt träna vardagslydnad, både hemma och på promenader.

Pomsky kan vara svåra att träna, eftersom vissa pomskys ärver envisheten från Siberian Husky, men de allra flesta hundar är ganska lätt tränade med rätt metoder.

Mycket verbal belöning, gott godis och positiv förstärkning är det bästa sättet att träna din pomsky på.

Deras tjocka päls gör pomskys lämpliga för vårt svenska klimat, så var beredd på att ta på dig vinterkläder och ta med din pomsky på långpromenader året runt.

De älskar leksaker som stimulerar dem mentalt, eftersom pomskys är intelligenta hundar som kan bli uttråkade om de inte stimuleras.

Pomsky Hälsa

Pomskys kan drabbas av de vanligaste hälsoproblemen som både Husky och Pomeranian kan drabbas av.

De är genetiskt sett benägna att drabbas av bland annat allergier, höftledsdysplasi, luxerande patella, ögonproblem och epilepsi.

Pomsky är också särskilt benägna att drabbas av tandproblem, så det är viktigt att hålla sig till regelbundna tandborstningar.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Pomsky:

  • Patella luxuation (lösa knäleder)
  • Hormonella problem (tappar päls)
  • Ögonsjukdomar
  • Luftrörskollaps (orsakar hosta)
  • Epilepsi

Pomsky Skötsel

Pomskys har en mjuk, fluffig dubbelpäls som kräver mycket borstning för att hålla i toppskick.

Den tjocka pälsen gör att pomskys är väldigt bekväma i kalla temperaturer.

Pomskys tenderar att fälla mycket päls, och även om det hjälper att borsta din pomsky kan du fortfarande förvänta dig att hitta päls i hela hemmet.

Din pomskys päls bör borstas igenom ett par gånger i veckan. Om du upplever att din pomsky fäller mycket päls kan det vara en bra idé att borsta oftare för att minimera pälsen i hemmet.

Under vår och höst kommer din pomsky att byta päls för säsongen vilket resulterar i extremt pälsavfall.

Pälsfärgerna varierar, precis som rasens pomeranian- och huskyföräldrar.

De finns i grått och vitt, brunt eller rödbrunt, blått, rent vitt med mera.

Eftersom det inte finns någon rasstandard finns det heller inte några godkända eller icke godkända färger.

Klorna på din pomsky bör klippas med några veckors mellanrum och tänderna bör borstas dagligen, eftersom pomsky är benägen att få tandproblem.

Pomsky Barn & Djur

Pomskys är ofta försiktiga med små barn men de kan nafsa om de känner sig obekväma eller hotade.

Det är viktigt att du lär både barnet och din pomsky att hantera varandra, och du bör aldrig lämna ditt barn ensam med en hund utan översikt.

En pomsky kan komma bra överens med andra hundar om de socialiseras, särskilt om de har vuxit upp tillsammans med de andra hundarna.

Däremot den höga bytesdriften som pomsky kan ärva från Husky innebär att de kan vilja ge sig på mindre djur som katter – vilket är viktigt att ha i åtanke.

Det är bäst att socialisera din pomsky tidigt, särskilt om du planerar att ha dem i ett hushåll med barn eller andra husdjur.

Vanliga frågor om Pomsky

Hur mycket kostar en Pomsky hund?

Pomsky är en designerhund som kostar ca. 15 000 – 30 000 kr beroende på uppfödare. Innan du köper en pomsky är det viktigt att du kollar upp föräldradjurens hälsa. 

Sammanfattning om Pomsky

Det finns mycket som gör pomsky blandrasen till en perfekt familjehund. Den är social, lekfull, rolig och intelligent.

Dom kan dock vara väldigt skälliga med huskyns gener och vid bristande socialisering kan dem vara något reserverade mot främlingar.

När du köper en pomsky är chansen väldigt stor att du får en energifull hund som gärna går långa promenader eller vill träna en hundsport.

Det är viktigt att du är redo att investera tid i din pomsky om du går i tankarna på att skaffa en pomsky valp!

Många köper tyvärr en pomsky för att det är en supersöt hund, det många glömmer bort är att dem kan ha särskilt krävande behov av motion, mental aktivering och pälsvård.

På bekostnaden av att pomsky har blivit en populär blandras har även mängden oseriösa uppfödare uppstått som struntar i valparnas och föräldradjurens hälsa.

Var väldigt selektiv med uppfödarna när du ska köpa en pomsky valp – och be om att få träffa minst en av föräldradjuren.

Jag har träffat flera pomskys och tycker det är en väldigt trevlig blandrashund.

Har du en pomsky eller skulle du kunna tänka dig en sådan valp? Kommentera gärna nedan!

Kategorier: Hundraser, Hundar