Pomeranian

Går du i tankarna på att skaffa en pomeranian? Vi hjälper dig ta reda på allt du behöver veta om hundrasen!

Pomeranian

Pomeranian är en fantastisk familjehund som älskar barn. De har ett riktigt glatt humör och har en hög energinivå som ofta matchar barnens. Det här är en av dem bättre nybörjarraserna då dem inte har särskilt mycket krav. Med regelbundna promenader och vardagslydnad så kommer du ha en riktigt glad och trevlig pomeranian.

Basfakta om Pomeranian

Pomeranians är livliga, kärleksfulla och intelligenta hundar, kända för sin stora personlighet och modiga attityd. Trots sin lilla storlek har de en hög energinivå och behöver regelbundna promenader samt mental stimulans genom lek och träning. Deras lekfulla och lojala natur gör dem till utmärkta sällskapshundar.

  • Rasgrupp: 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)
  • Energinivå: Låg
  • Mankhöjd: Hane 18-22, tik 18-22 cm
  • Vikt: Hane 1.9-3.5, hona 1.9-3.5 kg
  • Förväntad livslängd: 12-16 år
  • Fäller päls: Ja

Historia

Pomeranian, även känd som zwergspitz i tyskspråkiga regioner, härstammar från den gamla hundrasen tysk spets. Denna ras, som antagligen utvecklades från stenålderns torvhundar och de senare boplatskulturernas spetsar, är en av de äldsta hundtyperna i Mellaneuropa. Förutom pomeranian, finns det även andra varianter som grosspitz, mittelspitz, kleinspitz och wolfspitz.

Namnet ”pomeranian” kommer från regionen Pommern i Tyskland, vilket förklarar dess tyska benämning dvärgspets. Under 1700-talet dokumenterades vitfärgade spetshundar från Pommern, men det var först under 1800-talet som de fördes till England. Vid den tiden var dessa hundar betydligt större, med en genomsnittlig vikt på 12-15 kg.

Det var dock under sent 1800-tal, i takt med att små hundar blev mer populära, som hunduppfödare började uppmärksamma de dvärgväxande valparna. I stället för att avliva dessa mindre valpar, blev de basen för dagens pomeranian. År 1891 bildades The Pomeranian Club i England och den första standarden för rasen utarbetades, vilket cementerade pomeranians status som en distinkt ras.

Först 1905 introducerades pomeranians i Sverige, och det tog ytterligare ett decennium innan uppfödning av rasen började på allvar i landet. Dessa små, energiska hundar har kommit en lång väg från sina ursprungliga tyska rötter, och har utvecklats till att bli en älskad sällskapshund världen över.

Temperament

Pomeranian

Pomeranian är en ras som utmärks av sin livliga, glada och positiva attityd. De är kära i sina ägare och trivs bäst i bekanta omgivningar. Dessa små, robusta hundar måste hanteras med omsorg för att förhindra skador, särskilt när de interagerar med större hundar och små barn på grund av deras lilla storlek.

Pomeranian är en idealisk sällskapshund som är framåt och aktiv, vill vara delaktig i det dagliga livet men kräver inte överdrivet mycket fysisk aktivitet. De är emellertid fulla av energi och, precis som alla andra hundraser, kräver de konsekvent uppfostran. De trivs med olika aktiviteter som agility, rallylydnad, flyball och nosework, vilka alla utnyttjar deras naturliga kapacitet att använda sina näsor.

En distinkt egenskap hos pomeranians är deras naturliga benägenhet att skälla, vilket gör dem till utmärkta vakthundar. De är ofta snabba att reagera på okända ljud, djur och människor. Detta beteende kan dock i många fall hanteras effektivt med träning, särskilt om den börjar när de är unga.

Trots deras vakna natur är pomeranians kända för sin minimala jaktinstinkt. De är inte benägna att jaga efter andra djur eller hundar, utan föredrar att uppträda som en varnare i närvaro av vilda djur. Deras temperament och unika egenskaper gör dem till utmärkta följeslagare och trogna vänner för livet.

Aktivering

Pomeranian är en entusiastisk och energisk hundras, känd för sin kärlek till familjen och sin benägenhet att delta i dagliga aktiviteter. De har blivit en favorit i olika hundaktiviteter, bland annat agility och flyball, och de är också ganska framträdande på hundutställningar.

Trots att de är en mindre ras, behöver pomeranians en balanserad mängd motion och stimulans för att hålla sig lyckliga och hälsosamma. De är inte hundar som kräver intensiva träningspass eller långa vandringar, men regelbundna promenader och en stabil uppfostran under deras formbara år är viktiga aspekter av deras omvårdnad.

Men låt inte deras storlek lura dig – dessa små hundar älskar att arbeta och att vara engagerade i olika aktiviteter. Det finns en rad hundsporter som pomeranians kan delta i, inklusive agility, flyball och rallylydnad. Dessutom har de en naturlig förmåga att använda sitt luktsinne för sökträning, vilket kan vara en fantastisk form av mental stimulans för dem.

Utöver detta är pomeranian en favorit inom utställningsvärlden, vilket beror på deras distinkta utseende och charmiga personlighet. Oavsett om du tränar din pomeranian för tävling eller bara för vardaglig fysisk och mental stimulans, är det viktigt att komma ihåg att en välaktiverad pomeranian är en lycklig pomeranian.

Hälsa

Pomeranian är en överlag robust hundras, men precis som alla raser har den vissa hälsofrågor som potentiellt kan påverka dess livskvalitet. Dessa hundar har en medelnivå i skadestatistiken, vilket innebär att de inte är särskilt benägna att lida av omfattande hälsoproblem, men det finns fortfarande några specifika frågor att vara medveten om.

En vanlig hälsofråga hos pomeranians är patella luxation, eller lösa knäleder. Detta är ett tillstånd där hundens knäled kan glida ur sitt naturliga läge, vilket kan orsaka obehag och i allvarliga fall påverka hundens förmåga att gå. Regelbunden veterinärvård och en hälsosam kost kan bidra till att förebygga eller hantera detta tillstånd.

Dessutom kan pomeranians drabbas av hormonella problem som leder till att hunden förlorar sin päls. Dessa pälsproblem är tillräckligt vanliga att rasen är listad i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD). Dessa problem kan ofta hanteras med rätt kost, veterinärmedicinsk vård och i vissa fall hormonell behandling.

Det är viktigt att komma ihåg att regelbundna veterinärkontroller, rätt kost och en hälsosam livsstil kan hjälpa till att förebygga dessa och andra hälsoproblem hos din pomeranian. Genom att hålla koll på din hunds hälsa kan du säkerställa att den lever ett långt, hälsosamt och lyckligt liv.

Skötsel

Med sin frodiga dubbellagerpäls har pomeranians en distinkt, fluffig look som gör dem oemotståndliga. Täckhåret, det yttre lagret, är långt, strävt och strålar utåt, medan underullen är mjuk och dunig. Trots sin frodiga päls är pälsvården för en pomeranian överraskande enkel. Detta beror på att pälsen sällan tovar sig, vilket gör den relativt lättskött.

För att hålla pälsen i toppform räcker det att borsta igenom den några gånger i månaden. Detta kommer att hjälpa till att ta bort eventuell lös underull och hålla pälsen frisk och glänsande. Vid perioder av fällning kan det vara nödvändigt att borsta mer frekvent för att hantera den extra mängden lös päls.

Bad är också en del av pälsvården, men det behöver bara göras vid behov. Eftersom överdrivet bad kan torka ut hundens hud och päls, bör detta göras med måtta och med hundschampo som är skonsamt mot huden.

Klovård är också viktigt för en pomeranian. Klorna bör klippas regelbundet, helst en gång i veckan, för att förhindra obehag och potentiell skada. Detta kan göras hemma med en klotång, eller vid ett besök hos veterinären eller en professionell hundfrisör.

Barn & djur

Pomeranians är kära och lojala husdjur som kan njuta av sällskapet av både människor och andra djur. De är kända för sin livliga och vänliga natur, men det är viktigt att notera att på grund av deras lilla storlek bör interaktioner med yngre barn och större hundar övervakas noggrant.

När det gäller barn är pomeranians ofta tåliga och lekfulla, men deras lilla storlek gör dem känsliga för oavsiktlig skada. Små barn kan omedvetet vara för grova i sina lekar, vilket kan orsaka skador på hunden. Därför är det bäst att endast låta barn över en viss ålder eller med god kunskap om hur man hanterar små djur interagera med en pomeranian.

Likaså kan pomeranians komma överens bra med andra hundar och djur, men storleksskillnaden kan vara ett problem om de interagerar med mycket större hundar. Trots sin tuffa attityd, kan en pomeranian lätt skadas om leken blir för vild eller om en större hund blir för påträngande.

För att förebygga eventuella problem är det viktigt att övervaka interaktioner och säkerställa att alla lekar och aktiviteter är säkra och lämpliga för din pomeranians storlek. Dessutom kan socialisering från tidig ålder hjälpa din pomeranian att känna sig mer bekväm runt både människor och andra djur.

Vanliga frågor om pomeranian

Är pomeranian en bra familjehund?

Ja, pomeranians kan vara utmärkta familjehundar. De är lojala, kärleksfulla och har en lekfull energi som gör dem till ett roligt tillskott till de flesta familjer.

Hur mycket kostar en pomeranian?

Priset på en pomeranian kan variera kraftigt beroende på många faktorer, men i genomsnitt kan man förvänta sig att betala mellan 18,000 och 30,000 svenska kronor för en valp från en ansvarsfull uppfödare.

Hur långa promenader med pomeranian?

Trots sin lilla storlek har pomeranians mycket energi och kommer att njuta av dagliga promenader. En till två promenader om dagen på cirka 20-30 minuter vardera brukar vara tillräckligt – utöver korta promenader.

Hur mycket fäller en pomeranian?

Pomeranians fäller moderat under hela året, men kan fälla mer under vissa perioder. Regelbunden borstning kan hjälpa till att hantera fällning och hålla pälsen i gott skick.

Hur länge kan man lämna en pomeranian ensam?

Som de flesta hundar bör pomeranians inte lämnas ensamma för långa perioder. Generellt sett bör en pomeranian inte lämnas ensam mer än 4-6 timmar åt gången.

Hur ofta ska man gå ut med en pomeranian?

En pomeranian bör tas ut för att kissa och bajsa minst fem till sex gånger per dag. Detta inkluderar morgon, lunch, eftermiddag, kväll och strax innan sänggåendet.

Är en pomeranian allergivänlig?

Pomeranians anses inte vara en allergivänlig hundras. De fäller regelbundet, vilket kan framkalla allergiska reaktioner hos människor som är känsliga för hundallergener.

Hur ska man uppfostra en pomeranian?

Att uppfostra en pomeranian kräver tålamod, konsekvens och positiv förstärkning. Tidig socialisering och grunderna i lydnadsträning bör börja så snart som möjligt.

Är pomeranian lättlärd?

Ja, pomeranians är kända för att vara intelligenta och snabbtänkta, vilket gör dem relativt lätta att träna. De reagerar särskilt bra på positiv förstärkning och belöningsbaserad träning.

Hur smart är en pomeranian?

Pomeranians är mycket intelligenta hundar. De är snabba att lära sig nya kommandon och har en naturlig nyfikenhet som driver deras lärande.

Hur mycket sover en pomeranian?

Som de flesta hundar sover en vuxen pomeranian i genomsnitt mellan 12 och 14 timmar per dygn. Valpar och äldre hundar kan behöva ännu mer sömn.

Kategorier: Hundraser, Hundar