Pointer

Vi lär dig det du behöver veta innan du skaffar en Pointer!

Pointer

Pointern är en flera hundra år gammal hundras med egenskapen att ”peka” på fåglar och småvilt som kaniner. Det är en mångsidig fälthund och en exceptionell familjehund. Dem är energiska och roliga och passar väl in i aktiva hem där dem kommer att kunna bli kärleksfulla familjemedlemmar.

Du som bor i en lägenhet bör dock tänka till en extra gång. Dessa hundar behöver gott om utrymme för lek och väldigt mycket aktivering och daglig motion för att hålla sin höga energi i schack. Annars kan dem hitta sin egen glädje genom att agera med oönskade beteenden.

Allmän information om Pointer

Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: LiteLivslängd: 12-17 år
Mankhöjd:
Hane: 56-70 cm
Hona: 53-66 cm
Vikt:
Hane: 18-34 kg
Hona: 16-30 kg
 • Ursprungsland: England
 • Ursprungsår: 1936
 • Rasgrupp: 7 (Stående fågelhundar)
 • Smeknamn:
 • Pälsstruktur: Kort, slät och tät.
 • Färger: Dem vanligaste färgerna är vit och gul, vit och orange, vit och leverbrun samt vit och svart. En- och trefärgad finns också.
Pointer

Historia

”Pointer” var en term som användes för att beskriva alla jakthundsraser som ”pekade” på det vilt dem jagade. Dem tros ha sitt ursprung i Spanien, även om deras historia är något oklar, precis som för de flesta raser. Hundar av pointertyp sägs ha varit kända i England så tidigt som 1650, men man tror också att engelska officerare tog med sig spanska Pointers från Nederländerna, som då var under spansk kontroll, år 1713 efter att ha deltagit i det spanska kriget.

Den spanska pointern var större, tyngre och långsammare hundar än den pointer vi känner till idag, men deras starka sida var deras egenskap att peka och dem avlades för att stärka den egenskapen hos de brittiska hundarna. Den moderna Pointerns utseende utvecklades i England, troligen genom korsningar med Foxhound, Greyhound, Bloodhound och senare olika setters. Den första rasstandarden skrevs 1936 i England.

Temperament

Pointern är tillgiven och har ett jämnt temperament och anses vara en trevlig följeslagare. Pointern är tävlingsinriktad och självständig, men också rolig och busig. Han är en utmärkt vakthund som skyddar sin egendom och larmar om allt som är avvikande från det vanliga. I fält är han hårt drivande och modig.

Pointerhundar behöver socialisering och träning tidigt. Liksom alla hundar kan dem bli skygga om dem inte socialiseras ordentligt när dem är unga. Tidig socialisering bidrar till att din Pointervalp växer upp och blir en välbalanserad hund.

Pointerhundar fungerar bra tillsammans med människor, men på grund av deras jaktinstinkt, som ofta innebär att hunden arbetar långt från ägaren, kan dem vara självständiga och ha sin egen vilja.

Pointern är en aktiv hund som behöver en till två timmars motion dagligen. Det är lika viktigt att aktivera pointerns hjärna. Det är viktigt att komma ihåg att den här rasen är mycket intelligent och om han inte har något att göra på gården eller i huset kommer han att hitta på sin egen underhållning, och det är troligt att det inte är något som kommer att glädja dig. Att lämna en Pointer ensam under långa perioder utan ordentlig stimulans eller motion är ett recept för katastrof, och du kan finna ditt hem eller din gård förstörd när du kommer tillbaka.

Aktivering

Dom trivs bra i aktiva hem där vandring, camping och andra utomhusaktiviteter är något som alla tycker om. Dem behöver en stor inhägnad gård där dem kan springa och leka. När dem får den motion och träning dem behöver så är dem lugna och skötsamma hundar.

Pointern är en aktiv och intelligent hund som behöver daglig motion och stimulans. Dem är avlade för jakt som kunde pågå hela dagarna, och deras behov av motion förändras inte bara för att han är en av familjen. Ge din pointer minst en timme motion per dag, mer om möjligt. Det räcker inte med en kraftig promenad. Ta med honom på en löprunda, lär honom att springa bredvid din cykel, kasta frisbee på bakgården eller träna honom i agility, flyball eller andra hundsporter.

En Pointervalp växer fortfarande och behöver inte den hårda träning som en vuxen hund klarar av. Låt din pointervalp leka och sova enligt sitt eget schema under dagen och begränsa hoppandet tills han har nått sin fulla tillväxt vid cirka 18 månaders ålder. Att hoppa och springa på hårda ytor i tidig ålder kan belasta hundens leder och orsaka ortopediska problem.

En inhägnad gård är viktigt. Pointerhundar är avlade att följa sin nos och springa långa sträckor. Dem vet inte vad bilar är, och dem vet sällan hur man hittar hem efter att ha sprungit flera kilometer.

Hälsa

Pointers är i allmänhet en frisk hundras, men precis som alla andra hundraser är dem benägna att drabbas av vissa hälsoproblem. Det är inte alla Pointers som får någon eller några av dessa sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dem om du överväger denna ras.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Pointer:

 • Höftledsdysplasi
 • Progressiv retinal atrofi (PRA)
 • Epilepsi
 • Ögonsjukdomar
 • Addison’s sjukdom
 • Demodex

Skötsel

I de flesta fall räcker det med regelbunden borstning och en enkel avtorkning med en fuktig trasa eller babyduk för att hålla din Pointer ren, men den kan behöva ett bad tre eller fyra gånger om året. Använd ett schampo som är avsett för hundar så att pälsen och huden inte blir torr, och se till att skölja ordentligt för att förhindra klåda från schamporester.

Glöm inte att klippa klor två till fyra gånger i månaden, beroende på hur mycket du klipper ner klorna.

Barn & Djur

Pointers är vanligtvis duktiga med barn och andra djur, särskilt om dem har vuxit upp tillsammans med dem. Lär barnen hur dem hanterar en hund och övervaka alltid alla interaktioner mellan hundar och små barn för att förhindra att någon av parterna biter eller drar i öron eller svans. Ingen hund bör någonsin lämnas utan uppsikt med ett barn.

Pointers kan också komma bra överens med andra husdjur, inklusive katter, om dem växer upp tillsammans med dem. Dem kanske inte är lika förtjusta i fåglar, men det kan man förstå med tanke på att dem är avlade att peka på fåglar som jägaren ska skjuta.

Vanliga frågor om Pointer

Vad kostar en Pointer?

En pointer kostar vanglistvis runt 12 000kr till 15 000kr. Priset kan variera beroende på uppfödare men bör vara ett bra riktpris.

Kategorier: Hundraser, Hundar