Lär hunden vara lugn med passivitetsövning (8 enkla steg)

passivitetsträning ryggsäcken

Vad är poängen med att gnälla och skälla på den hund som gnyr, drar, skäller eller flänger i kopplet, när vi som hundägare inte har lärt hunden vad den ska göra istället i den situationen?

Idag ska vi gå igenom en övning som heter Ryggsäcken. Den här övningen är framtagen av Eva Bodfäldt, en riktigt bra välkänd svensk instruktör och författare vars böcker jag kan rekommendera.

Tanken med den här övningen är att lära hunden att vara lugn i olika situationer, och det här är en perfekt övning att börja med hemma!

Så utför du passivitetsövningen Ryggsäcken med din hund:

När du håller hunden i ryggsäcken ska du försiktigt smeka hunden över bröstet, utan snabba eller hårda rörelser. Den här övningen går ut på att hunden ska hitta sitt inre lugn, och hen ska veta att här är jag trygg. Det kommer inte komma någon annan hund, eller någon annan människa nära mig, det här är min frizon.
När du utför den här övningen är det viktigt att du har riktigt gott och mjukt godis. Korv, kyckling eller mjukost är ett utmärkt alternativ.

 1. Sätt dig i position

  Sätt dig på knä med benen särade och med en godis i handen som du kan ”locka” hunden med.

 2. Använd godis för att locka in din hund

  Dra godisen in mot din kropp för att locka dit hunden. När hundens huvud är nära din kropp för du godisen i en cirkel ifrån dig för att få hundens rumpa vid dig.

 3. Få hunden att sätta sig i din famn

  Nu när hundens rumpa är vid din kropp kan du antingen höja godisen för att få hunden att sitta ”i din famn”, eller om din hund kan, så kan du be hen sitta ner och belöna några gånger.

 4. Omfamna hundens bröstparti

  När hunden sitter framför dig håller du båda dina händer på hundens bog(övre bröstparti).

 5. Förstärk när hunden är lugn

  Håll i din hunds bog, ge en godis, och fortsätt att hålla i. Ge godis med ett par sekunders mellanrum.

  Tanken är att genom positiv förstärkning ska du få hunden att tycka att din famn är en trygg och trevlig plats.

 6. Inför en distraktion

  När din hund sitter lugnt i ryggsäcken kan du försvåra det lite med distraktion. Håll kvar samma position och kasta iväg en godis 50-100 cm. Din hund kommer förmodligen att försöka ta sig ur din famn på ett eller annat sätt, och det är nu det är riktigt viktigt att du håller kvar din hund.

 7. Lär in ett frikommando

  Sekunden din hund är lugn, alltså sitter tyst och stilla utan att visa tecken på att hen är exalterad släpper du hunden och ger ett ”Varsågod”, och låter hen ta godisen. Hunden ska lära sig att om jag sitter lugnt i mattes (eller husses) trygga varma famn så kommer jag få en belöning, och när jag sitter här kan ingenting hända!

 8. Repetera

  Repetera den här passivitetsövningen ofta, gärna minst en gång om dagen. När din hund är lugn i Ryggsäcken kan du börja ta med övningen till promenader och vid jobbiga associationer för hunden.

Om hunden blir stressad när ni tränar ryggsäcken

Om du upplever att din hund blir stressad eller bits när ni övar ryggsäcken så har din hund inte förstått övningen. För att få en belöning så är kriteriet att hunden är lugn, och belöningen ska vara spännande och roligt – exempelvis godis eller ett Varsågod till en leksak.

Sannolikt sker detta på grund utav att du har ökat på tiden för snabbt, istället för att belöna varje gång hunden lutar sig tillbaka och kopplar av. Utmana inte din hund genom att lägga på tid fören du är säker på att din hund har förstått vilket beteende hen ska utföra.

Den här passivitetsövningen passar alla tillfällen, vare sig du vill lugna hunden i en obehaglig situation (t.ex. hundmöten, när gäster kommer, m.m.) eller om du helt enkelt bara vill forma hens personlighet till att vara en lugn hund.

Vanliga frågor om Ryggsäcken

Får jag låta någon klappa min hund när jag sitter med hen i ryggsäcken?

Nej! Den personen, eller hunden som vill hälsa, får vänta tills du och din valp är klara med övningen! Tänj inte på den regeln för din hund ska alltid kunna lita på att det är en frizon.

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning