Omplacering hund – att tänka på när du ska omplacera hund

Att omplacera hund är ett tufft beslut. Vi berättar det vitala du behöver tänka på när du ska omplacera din hund.

Omplacering Hund

Att omplacera din hund är absolut ett av de svåraste valen du kan göra. För att processen ska bli så bra som möjligt för framför allt din hund du ska omplacera finns det några väldigt viktiga saker att tänka på inför omplaceringen.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver tänka på när du ska omplacera hund, så att din hund du omplacerar kommer till ett tryggt och säkert hem som uppfyller alla hundens behov.

Att omplacera en hund

Att omplacera hund gör man ofta i brist av tid eller engagemang, men det finns så många anledningar till att du är i behov av att omplacera din hund. Innan du förhastar dig med att omplacera din hund finns det ett flertal alternativ som kan hjälpa dig att behålla din hund i din vardag.

Alternativ till att omplacera din hund

Här är några alternativ istället för att omplacera din hund:

 • Om du har brist på tid kanske familj eller vänner kan hjälpa till att passa din hund några timmar om dagen.
 • Jobbar du mycket? Ibland kan det löna sig att prata med sin arbetsgivare då de inte alltid är omöjliga med att få ta med hunden till jobbet. Ett riktigt bra alternativ istället för att omplacera din hund.
 • Om du upplever att din hund är utom din kontroll och expertis när det kommer till hundens beteende så kan du alltid gå kurser med din hund. Att spendera några tusenlappar på riktigt bra hundkurser där intruktören personligen kan hjälpa dig med just din individ är ett bra alternativ istället för att omplacera din hund.
 • Hunddagis, hundrastare eller dagmatte/husse är ofta en bra lösning om du inte kan ta med hunden till jobbet. Det finns ofta en bra lösning man kan komma med den vägen istället för att omplacera sin hund för att man jobbar mycket.

Konsekvenser för hunden du omplacerar

Att omplacera hund är ofta en stressfylld tid för din hund. Det här är ett moment man helst vill undvika helt då det tar lång tid för hunden att vänja sig med den nya vardagen.

Precis som oss människor är hundar fulla av minnesbilder och de kommer att minnas dig för all tid, och de kanske aldrig riktigt blir helt avslappnade om de omplaceras.

En hund som omplaceras går ofta på högspänn i det nya hemmet många veckor framöver, inte allt för sällan i flera månader och att vara konstant stressad kan vara skadligt för en hund som omplaceras.

En stressad hund kan också bli eller verka aggressiv, skygg eller reserverad.

Hunden som omplaceras kan också bli apatisk, deperimerad eller utveckla en godis-/matvägran, hässja eller att den kan verka okontaktbar. Hunden kan ofta verka lugn trots att den omplaceras, men dess depression går ofta att se i hundens ögon.

Att ge hunden gott om tid att vänja sig med omplaceringen är viktigt och det är ännu viktigare att den nya ägaren inte stressar upp hunden mer genom att skälla på den eller pressa den till att vilja t.ex. leka. Det är bättre att den omplacerade hunden belönas med gott godis och positiv förstärkning när den agerar lugnt för att stärka den trygga och lugna känslan.

Vart kan jag omplacera min hund?

Om du trots det behöver omplacera din hund så bör du i första hand vända dig till din uppfödare. Många uppfödare hjälper gärna till att omplacera hunden då de är vana med att se till att hunden kommer till rätt hem.

Ett annat alternativ om du ska omplacera hund är att vända dig till din rasklubb. På rasklubbens hemsida kan du ofta skapa en omplaceringsannons för din hund som når hundintresserade landet över som är intresserade av just din ras. En fördel med det är att dessa människor ofta är redo att arbeta med omplaceringshunden då dem mer än gärna slipper valpstadiet.

Här kan du omplacera din hund

 1. Din uppfödare. Du bör i första hand vända dig till din uppfödare om du ska omplacera din hund.
 2. Din rasklubb. Det andra alternativet när du ska omplacera din hund är att kontakta din rasklubb, det finns ofta många intresserade av en omplaceringshund av just din hundras.
 3. Hundarutanhem.se. Hundar utan hem är en ideell förening som hjälper till att omplacera hundar i Sverige.
 4. Hundstallet.se. Hundstallet är en ideell förening som även de hjälper till att omplacera hundar i Sverige.
 5. Facebookgrupper. Facebookgrupper är ett bra alternativ om du ska omplacera hund då du når en bred publik med många hundintresserade.
 6. Blocket.se. Blocket bör vara det sista kortet du använder när du ska omplacera hund men kan vara ett bra alternativ vissa gånger.

Lägg ut en omplaceringsannons för din hund

Om din rasklubb har en annonssida för omplaceringshundar så kan du kontakta dem för att skapa en annons på deras webbplats. Du kan också skapa en annons för din hund du vill omplacera på andra annonseringssidor, som t.ex. Facebookgrupper, Facebook Marketplace eller Blocket.

Var ärlig med behoven din omplaceringshund behöver

Att omplacera en hund innebär att du måste vara helt ärlig och transparant inför den nya familjen. Det sista vi vill är att hunden du omplacerar behöver omplaceras igen för att den nya familjen inte kan tillgodose hundens behov.

Dessa punker är väldigt viktiga för familjen som ska ta över din omplaceringshund att veta:

 • Beskriv detaljerat varför du valt att omplacera din hund.
 • Lyft inte bara fram hundens bra egenskaper, när du omplacerar din hund är det viktigt att du även berättar det negativa om din hund.
 • Är hunden aggressiv, skygg eller reserverad? Var noggrann med att berätta det för de nya ägarna.
 • Berätta om hunden du omplacerar är energisk och livlig, och vilka behov den dagligen behöver i form av träning och aktivering för att må bra.
 • Går hunden ihop med andra hundar, djur eller barn?
 • För en dialog med de nya ägarna och se till att hunden du omplacerar inte kommer vara ensam större delen av dagarna. Dagslösningen måste vara planerad en lång tid framöver av de nya ägarna för din omplaceringshund.
 • Har den nya ägaren som ska ta över din omplaceringshund erfarenhet av hundar eller hundrasen sedan tidigare?

Omplacera hund till hem som kan ta hand om hunden

Det är du som ska omplacera din hund som avgör om hunden kommer till ett tryggt och stabilt hem. Var noggrann med att fråga de nya ägarna vilka erfarenheter de har, vad de har för planer med hunden samt vad de kan erbjuda i just ditt hem om de får lov att omplacera din hund.

Du som ägare är skyldig att se till att din hund kommer till ett bra hem. Många som vill köpa en omplaceringshund säger just det du vill höra, så du får försöka läsa lite mellan raderna för att se så den familjen passar och kan uppfylla just din hunds behov som du ska omplacera.

Ta hjälp med omplaceringen

Om du upplever att det är svårt att omplacera din hund och du inte riktigt kan hitta ett hem som uppfyller hundens behov så finns det ideella föreningar som kan hjälpa till med omplaceringen. Att ta hjälp när du ska omplacera hund är inget man ska vara skamsen över, det viktiga är att hunden kommer till ett tryggt hem som kan ta hand om den på rätt sätt.

Om du skulle behöva omplacera din hund akut så finns det hundstall och djurhem som ofta kan ta hunden samma dag. Det här bör dock vara en nödlösning om du ska omplacera din hund eftersom de flesta djurhem ofta är fulla med deras låga kapacitet, så att hjälpa en hund som redan har en ägare är inte deras högsta prioritet.

Omplaceringshundens nya ägare

När du väl har hittat en ägare som du tror kommer kunna ta hand om hunden och tillgodose hundens behov så finns det några saker som är väldigt vettiga att överväga:

 • Att ha en prövotid är ofta en fördel när du ska omplacera hund ifall hunden inte skulle passa i det nya hemmet. Som nämnt tidigare vill vi inte att hunden omplaceras två gånger.
 • Hunden bör vara veterinärbesiktigad, id märkt och regelbundet vaccinerad innan överlämning. Det här är en stor säkerhet för både säljare och köpare att veta att omplaceringshunden är frisk och fri från diverse sjukdomar eller problem.
 • Köparen ska försäkra den omplacerade hunden innan hunden lämnar ditt hem så att det inte sker något glapp med hundens hundförsäkring. Den som köper den omplacerade hunden kan ofta ta över hundförsäkringen från säljaren. Att teckna ny hundförsäkring kräver ofta ett veterinärintyg.
 • När du omplacerar din hund ska du överlämna alla dokument som tillhör hunden. Detta är bland annat registreringsbevis, vaccinationskort, pass och övriga dokument du kanske har för din hund.
 • Använd er av ett köpeavtal när du ska omplacera hund. Blocket har ett jättebra kostnadsfritt köpeavtal som du hittar här.
 • Gör till sist ett ägarbyte i Svenska Kennelklubben Djur ID samt att nya ägaren registrerar sig som ägare på Jordbruksverket för den omplacerade hunden.

Vanliga frågor om omplacering hund

Vad kostar en omplaceringshund?

En hund för omplacering kostar ofta 2000kr – 7000kr beroende på ålder, defekter och egenskaper. En fullt frisk renrasig hund som ska omplaceras kan dock kosta närmare inköpspris, speciellt om den har bra meriter.

Kostar det att omplacera hund till ett hundstall?

Att överlämna en hund du vill omplacera till ett hundstall kostar ingenting förutsatt att hundstallet eller djurhemmet har plats för hunden. Den ideella föreningen tar däremot oftast betalt av den nya hundägaren för sitt arbete.

Kategorier: Artiklar, Hundar