Öva ögonkontakt med hund (3 olika tekniker)

Så kommer du enkelt igång med att lära din hund ögonkontakt!

ögonkontakt hund

Ögonkontakt är en av de absolut första och viktigaste sakerna du måste lära din hund och valp. Om du inte har en bra kontakt med din jycke kan man stöta på problem i olika situationer, där hunden bara gör som den känner utan att först “be dig om lov”. Här kommer ögonkontakten in. När du har bra ögonkontakt med din hund kommer du lättare kunna kontrollera den. Läs vidare för mer information om hur du lär en valp ögonkontakt i vår guide!

Varför ska jag lära min hund ögonkontakt?

En av de mest grundläggande sakerna som hundägare är att ha en bra kontakt med sin fyrfotade vän. När ni är synkade blir vardagen enklare och knepiga situationer mycket smidigare att hantera. 

Det är inte svårt att lära hund ögonkontakt om det inte är en vuxen svårt traumatiserad hund. Ofta sker det naturligt om det är en frisk valp, men man kan absolut skynda på processen och förstärka beteendet så att det verkligen sitter när ni behöver det – exempelvis om ni är ute i skogen och ett vilt djur springer förbi. 

Du behöver helt enkelt ögonkontakten för att kunna styra din hund ge den tillåtelse att göra vissa saker, vilket kan vara ovärderligt i vissa lägen. En vanlig promenad i koppel kan också innebära möten med både den ena och den andra hund-personligheten och om du då har kontroll över din egen hund blir det så mycket lättare!

Kan hunden bli för beroende av att få husses eller mattes tillåtelse? 

Det finns de experter eller hundägare som anser att hunden tappar lite av sina instinkter när den hela tiden måste be om lov från sin husse eller matte för minsta grej. Vissa väldresserade hundar tar nämligen verkligen detta på största allvar och rör sig inte en meter utan tillstånd, medan andra inte har den tendensen utan kan vara lite mer “fria” och trygga i sig själva. 

Det är ganska sällsynt att hunden blir för fäst vid ögonkontakten och skulle det vara så finns det betydligt värre scenarion att ha med sin hund. Att hunden vet sin plats och att den lyssnar på dig är snarare ett gott tecken. Om man dock tycker att det blivit ett problem kan man sakta försöka avvänja detta beteende lite grann.

Lära hund ögonkontakt – steg för steg guide

När det kommer till att lära din hund ögonkontakt finns det flera smarta tekniker att ta till. Du kommer snart märka att detta är en av de enklaste sakerna du kan lära din valp. Använd dig av hundgodis för att locka valpens uppmärksamhet snabbt.

Klicker behöver man inte använda i det här fallet, men fungerar också bra om man tidigt vill introducera klicker-ljudet för hunden. Glöm då inte bort att belöna med godis också i samband med klickandet, när valpen gör rätt. När det har satt sig hos valpen och den förstått grejen kan du gå över till att lägga på ett muntligt kommando, exempelvis “titta här” eller liknande. Här kommer nu tips på två olika tekniker för att lära hund ögonkontakt:

Ignorera-tekniken

 1. Sätt dig på golvet med en godisbit gömd i handen
 2. Hunden kommer börja försöka komma åt godiset, du låter den inte få den
 3. Till slut kommer valpen ge upp och försöka få din ögonkontakt för att få godiset
 4. Då belönar du 
 5. Upprepa tills det satt sig
 6. Lägg på ett kommando

Led blicken-tekniken

 1. Plocka fram en hundgodis och visa hunden för att få dess uppmärksamhet
 2. För godisbiten nära dina ögon tills valpen tittar i dina ögon
 3. Belöna direkt
 4. Upprepa tills det satt sig
 5. Lägg på ett kommando

Vänta och belöna-tekniken

 1. Vänta på att valpen naturligt ska titta dig i ögonen (vilket den normalt gör ganska fort)
 2. Belöna direkt
 3. När det sitter lägger du på ett kommando

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning