Mops

Går du i tankarna på att skaffa en Mops? Vi hjälper dig ta reda på allt du behöver veta om den här fantastiska lilla hundrasen

Mops

Mops är en söt liten hundras från Storbritannien som har sitt ursprung i Kina. Mopsar är dvärghundar av molessertyp som är avlade för att vara utpräglade sällskapshundar – dem är till och med så poppis att dem var en av världens 20 populäraste hundraser 2012/2013.

Dom är intelligenta, glada och livliga – men också riktiga slöfockar emellanåt. Dem älskar bus, lek och måttlig mental aktivering i form av trick- och kommandoträning, och lika så älskar dem att ligga intill dig i soffan när du kollar på film.

Mopsar har andningssvårigheter och har svårt att kyla ner kroppen med sina flämtningar. Det är därför inte rekommenderat att du går långa promenader, löptränar med din Mops, eller lämnar den i bilen en varm dag.

Allmän information om Mops

Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: LågPälsvård: Lite
Kräver aktivering: LiteBarnvänlig: Ja
Kräver motion: LiteNära till skall: Mellan
Träningsvillig: MellanAllmän hälsa: Dålig
Reserverad: NejLivslängd: 12-15 år
Mankhöjd:
Hane: 30-36 cm
Hona: 25-30 cm
Vikt:
Hane: 6,3-11 kg
Hona: 6,3-8,1 kg
 • Ursprungsland: England
 • Ursprungsår: 1883
 • Rasgrupp: 9 (Sällskapshundar)
 • Smeknamn: Pug, Dutch Mastiff, Holländsk Mastiff
 • Pälsstruktur: Slät, kort
 • Färger: Silver, aprikos, fawn (ljus gråbrun/sandfärgad) eller svart.
Mops

Hundrasen Mops har flera namn runt om Europa. I Holland heter dem mopshond vilket betyder ”hund med platt nos”, och på lågtyska heter dem moppen, vilket betyder ”se sur ut”.

I det Engelska språket är dem väl kända som Pug eller Dutch Mastiff, som dem flesta av oss har hört talas om. Mopsen var väldigt populär inom både Nederländska och Engelska hovet under 1500- och 1600-talet eftersom olika kungar hade ägt en Mops genom tiderna, och att äga en Mops påvisade elegans och status.

Mops är en liten och trevlig hundras, och dem har fått sitt namn där efter. Karl II av England som var Englands konung 1660-1685 omgav sig med massor av småhundar, så kallade Mopsar (pug-dog). Eftersom Karls hundar var så små kallade man dem för pug-dogs, där pug är gammalt språk för alv eller vätte – varifrån Mops har fått sitt namn.

Denna miniatyrhundstyp korsades med flera olika raser, och det är bland annat grunden till king charles spaniels moderna utseende.

Sammanfattning

 • Mops är kärleksfulla, sociala och väldigt framåt
 • Dom har en relativt lång livslängd på 12-15 år.
 • Mopsen är en av världens äldsta hundraser.
 • Mopsar har historiskt varit kungligheter och adelsmäns sällskapshundar, bland annat har dem ägts av Vilhelm av Oranien, Vilhelm III och Josephine, Napoleons fru.
 • På grund utav dålig avel har dem flera rasbundna sjukdomar.
 • Mopsar bör aldrig överansträngas eller vistas i för het värme eftersom dem har svårt att flämta.
 • Köp aldrig en importerad eller korsblandad Mops om du inte är medveten om risker och sjukdomar.

Historia

Mopsen är ursprungligen en folklig kinesisk happahund, en korthårig dvärghund som har funnits sedan 700-talet i Kina. Hundrasen tog sig från Asien till Europa med holländska handelsskepp på 1500-talet.

Under Vilhelm av Oraniens tid, Nederländernas dåvarande stathållare, blev Mopsen nederländska hovhundar. Det sägs till och med att Vilhelm av Oranien varnades av en Mops att spanska trupper var på väg, vilket gjorde att dem vann slaget.

När Vilhelm av Oraniens sonson, Vilhelm III, tog sig till England för att härska 1689 tog han även med flera Mopshundar. Mops blev snabbt en populär hundras i England och under 1880-talet importerade man nya Mopsar från Kina för att kunna vidareutveckla rasen.

1861 ställdes den första Mops hunden ut på utställning i England. Några år senare, 1883, bildades den första rasklubben. Först då skrevs en riktig rasstandard om hur rasen ska avlas, både mentalt och exteriört.

Rasen tog sig till Sverige långt innan dem ställdes ut för första gången. Redan på 1600-talet ska rasen ha tagit sig till Sverige med handelsmän och i Carl von Linnés bok Cynographia eller Beskrifvning om Hunden från 1753 omnämns hundrasen Mops.

Storlek

Mops är en liten hund med en kvadratisk och kompakt kropp. Dem har ett runt huvud och en nos som är kort och trubbig, nästan tillsynes platt. Svansen är kort och ringlad över ryggen eller höften.

Hanar har en mankhöjd på 30 till 36 cm och väger 6,3 till 11 kg.

Honor har en mankhöjd på 25 till 30 cm och väger 6,3 till 9,5 kg.

Temperament

Den här charmiga men kompakta sällskapshunden är full av nyfikenhet och glädje. Dem har en stor personlighet så det är viktigt att du lär dig kommunicera med din hund. Rasens motto är ”Multum in parvo” vilket är latin för ”mycket i det lilla”.

Dom är sociala och älskar människor, och det är inte ovanligt att dem får en att skratta med sin roliga personlighet.

Mopsar har vanligtvis en väldigt rolig röst. Dem är oftast en väldigt tyst ras men när dem väl skäller så låter dem oftast lite fjantigt, ofta brukar dem gnälla mer än att skälla. En vanlig anledning till att hundar skäller är för att dem inte aktiverats ordentligt eller inte har uppfostrats med positiv förstärkning och socialisering.

Aktivering

Mops kräver inte mycket aktivering. 30 minuter promenad om dagen med måttlig mental aktivering i form av kommando- eller trickträning är ungefär vad en Mops behöver till vardags.

Viktigt att tänka på är att valpar tenderar att vara fulla av energi och dem behöver ofta konsekvent uppfostran av en lika envis ägare.

Hälsa

Mops är en hundras med en mängd av rastypiska sjukdomar eftersom man har avlat på ärftliga defekter under en väldigt lång tid. Vissa problem orsakas på grund utav avelsstrategin, bland annat risk för andningsproblem och ögonskador på grund utav den kortskalliga huvudformen.

Det har riktats väldigt mycket kritik mot uppfödare som har avlat efter utseende och i många fall med hög inavelsgrad, vilket kan orsaka mängder med allvarliga hälsoproblem.

Mops har även vart en speciellt utvald ras inom smuggelverksamheter. Mopsvalpar smugglas ofta in i Sverige och säljs som renrasiga hundar till köpare som är helt okunniga. Valparna är ofta sjuka och överlever sällan till vuxen ålder.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Mops:

 • Andningsproblem
 • Ögoninflammation
 • Grå starr
 • Ögonlock som fälls inåt
 • Torra ögon
 • Pug dog encephalitis
 • Hög risk för värmeslag
 • Vingelmops
 • Inkontinens
 • Patella luxation

Andningsproblemen påverkar konditionen och bidrar till övervikt. Det gör också Mopsen känslig för värmeslag eftersom den har svårt att reglera kroppstemperaturen med sina begränsade flämtningar.

Nästan hälften av alla Mops drabbas av både problem och skador i ögonen. Vanligt förkommande för Mopsar är ögoninflammationer och torra ögon. Detta sker på grund utav ögonens utsatta läge.

Pug dog encephalitis förkortas PDE och och är en immunmedierad neurologisk sjukdom som drabbar hjärnan. Vanliga symtom är epileptiska krampanfall, förändrad medvetandegrad, beteendeförändringar, tvångsmässigt cirklande, avvikande rörelser eller nedsatt syn.

Ett annat vanligt problem är det så kallade Vingelmopsar. Det är vanligt att Mopsar är vingliga på grund utav svaghet och ostadighet i bakkroppen. På grund utav det riskerar Mops att utveckla inkontinens i efterhand.

Övriga sjukdomar påverkar ofta hud, muskel, tarm, ben och ryggrad.

På grund utav deras korta nosar är dem känsliga för förkylning.

Skötsel

Mops är väldigt lättskötta, dem har en väldigt slät och fin päls som som endast kräver borstning och bad en gång i månaden eller vid behov. Under våren och hösten när Mopsen byter sin päls inför kommande säsongen så kan det vara en bra idé att borsta lite extra i veckorna.

Klorna bör klippas en gång i veckan för att undvika att dem blir för långa och skadar tassen.

I samband med att du klipper hundens klor bör du undersöka din hunds öron. Dem hängande öronen riskerar att få svamp eller infektioner som du bör kolla efter.

Mat tenderar att fastna innanför Mopsens läppar eftersom dem har ett så tilltryckt ansikte så det är därför rekommenderat att du regelbundet borstar tänderna på din hund för att förebygga tandsten.

På grund utav deras trånga andningsvägar rekommenderas det att du låter hunden bära hundsele istället för hundhalsband, eftersom hundhalsband påfrestar halsen.

Utfodring

Rätt typ av foder och foder mängd är extremt viktigt för valpar. En Mops ska äta valpfoder för små raser.

Valpen ska utfodras 4 gånger om dagen till hen är fyra eller fem månader gammal, därefter kan du ta bort en måltid om dagen (minska inte mängden foder), för att sedan gå ner till två gånger om dagen permanent efter ytterligare några månader.

Pälsvård

Mops finns i följande färgvarianter:

 • Silver
 • Aprikos
 • Fawn (Ljus gråbrun/sandfärgad)
 • Svart

Mopsar fäller en del päls och värst fäller dem när det är höst/vår då dem byter päls. Borsta någon gång i veckan och bada en gång i månaden, oftare vid behov.

Barn & Djur

Mopsar är sociala och älskar människor, framförallt barn som älskar att leka tillbaka. Generellt uppskattas dem av barnfamiljer, och dem har sällan några problem med andra hundar eller djur.

Det är din uppgift som hundägare att se till att din hund och dina barn klarar av att hantera varandra på ett korrekt sätt.

Vanliga frågor om Mops

Hur är det att ha en Mops?

Mops är en härlig sällskapshund som älskar barn och andra sällskapsdjur. Dem klarar inte av långa promenader men behöver ca. 30 minuter promenader om dagen. Dem är inga träningshundar men behöver uppfostras.

Vad kostar det att köpa en Mops?

En Mops kostar ungefär runt 20 000kr. Priset varierar beroende på vart i landet du bor och vilken uppfödare du väljer. Köp en SKK-registrerad Mops med friska föräldrar för hundens bästa, importerade och tjuvparade hundar är ofta sjuka.

Kategorier: Hundraser, Hundar