Miniature American Shepherd (Rasbeskrivning, Personlighet, Hälsa & Pris)

Funderar du på att skaffa en Miniature American Shepherd valp? Här är fakta och information du behöver om den här supersöta hundrasen Miniature American Shepherd!

Miniature American Shepherd

Miniature American Shepherd är en söt mellanstor hund med ett stabilt temperament, dom är lojala, intelligenta och älskar att arbeta. Miniature American Shepherd började avlas fram på 1980-talet i Kalifornien, USA, och som idag vuxit till att bli en populär hundras världen runt. Miniature American Shepherd är kanske inte en av de vanligaste hundraserna i Sverige men det finns en svensk förening för de som äger en MAS, eller Mini Aussie som vissa kallar dem.

Miniature American Shepherd passar både barnfamiljer och ensamstående personer. Dom trivs både på landet och i stan då Miniature American Shepherds lätt anpassar sig. Men något du bör ha i åtanke är att Miniature American Shepherds har mycket energi, så en hel del motion är ett måste för att en Miniature American shepherd ska må bra.

Med det sagt finns det några saket att tänka på innan du tar hem en Miniature American Shepherd valp. Den här hundrasen kräver tid för aktivering och långa promenader, så var redo att investera tid för att kunna uppfylla din Miniature American Shepherds behov.

I den här artikeln kommer du få en detaljerad översikt över Miniature American Shepherds personlighetsdrag, temperament, hälsoproblem och mycket mer.

Basfakta om Miniature American Shepherd

Miniature American Shepherd är en hundras som i stora drag är avlade på små Australian Shepherd hundar. En Miniature American Shepherd väger mellan 9 till 14 kilo och har en mankhöjd på 35 – 46 cm. Dom har ett stabilt temperament och Miniature American Shepherds är väldigt intelligenta, lojala och lekfulla.

Miniature American Shepherd har en lång yttre päls med en tjock underull. Dom behöver pälsvård i form av borstning minst en gång i veckan för att undvika att pälsen tovas.

Mini Aussies, som dom ibland kallas, är från början avlade på små Australian Shepherds. Det betyder också att Miniature American Shepherd kan ha dom fina merle färgerna som dom här hundraserna är kända för.

Ursprungsland: USASmeknamn: MAS, Mini Aussie
Ursprungsår: 1980sPälsstruktur:
Rasgrupp: 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)Färger: Färgerna är många och färgteckningen mycket individuell
Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Medel
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: Kan varaLivslängd: 13-15 år
Mankhöjd: 35-46 kgVikt: 9-14 kg

Historia

Miniature American Shepherd är en Amerikansk hundras som härstammar från hundrasen Australian Shepherd.

Målet med att avla fram Miniature American Shepherd var för att Amerikanerna ville ha en mindre och smidigare vallhund, därför bestämde dom sig för att avla fram en miniatyr-vallhund i Kalifornien under 80-talet, vilket resulterade i Miniature American Shepherd.

Det var inte fören 2015 som American Kennel Club erkände Miniature American Shepherd som en egen hundras. År 2019 erkände också FCI, som är den internationella sammanslutningen av kennelklubar, Miniature American Shepherd som en egen hundras.

Miniature American Shepherd är alltså ursprungligen en vallhund för olika typer av boskap, stort som smått. Miniature American Shepherd är ganska liten i kroppen men räknas som en mellanstor hund. Pälsen är ganska tjock, men detta kan variera från hund till hund. Miniature American Shepherds päls har också en speciell teckning som är fläckig och går i vitt, brunt och svart vilket kallas merle.  

Personlighet

Miniature American Shepherd är en smart, lojal och energisk hund som är lätt att träna och som anpassar sig lätt efter olika miljöer och den situation den befinner sig i. Så länge Miniature American Shepherds får tillräckligt med motion och stimulans kommer du att få en glad och stabil hund som passar lika bra i både en barnfamilj eller hos singelpersoner.

Dom här hundarna är ofta väldigt anpassningsbara och har sällan något problem med att bo i lägenhet eller radhus, även om Miniature American Shepherds ofta föredrar hus med större tomter.

Miniature American Shepherds är alltid redo för äventyr och kan med fördel tas med på det mesta i vardagen och fritiden. Man ska inte köpa en Miniature American Shepherd om man vill ha en hund som kan vara mycket själv och gärna ligga och sova. Nej, Miniature American Shepherds vill vara delaktiga i det som händer. 

Träning och aktivering

Eftersom Miniature American Shepherd är en hundras som är avlad för att valla boskap så gillar den att få använda både kropp och intellekt. Minst 1 timmes motion om dagen är viktigt för din Miniature American Shepherd, men gärna lite mer än så. Försök som sagt att ta med dig din Miniature American Shepherd på lite allt möjligt, inte bara vanliga promenader. 

En rolig lekstund då och då uppskattas också av en Miniature American Shepherd, som gärna lär sig nya tricks och kommandon med jämna mellanrum. 

Hälsa

Miniature American Shepherd räknas som en relativt frisk hundras men de kan råka ut för ärftliga ögonsjukdomar eller ledproblem. Precis som vid all avel är det alltid bra att ta hunden till veterinär för att undersöka ögon och röntga lederna innan man eventuellt går vidare med parning.  

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Miniature American Shepherd:

  • Ärftliga ögonsjukdomar
  • Höftledsdysplasi
  • Armbågsdysplasi

Pälsvård och skötsel

Miniature American Shepherd har en kortare men ganska tjock underpäls med en längre ytterpäls. Det är viktigt att borsta pälsen på din Miniature American Shepherd minst en gång i veckan för att den ska hålla sig i bra skick utan att tovas. Trimning behövs inte.

Kom även ihåg att se över klorna minst en gång i månaden och om de behöver klippas.

Barn och andra hundar

Miniature American Shepherd är en ras som går bra ihop med andra hundar och djur. Men visst kan det hända att den jagar katten där hemma en sväng om den får feeling. Det är ju trots allt en vallhund.

Miniature American Shepherd fungerar bra ihop med barn om den respekteras. Många upplever Miniature American Shepherd som en riktigt rolig familjehund som alla kan ha glädje av.

Glöm inte bort att aktivera hunden tillräckligt om din Miniature American Shepherd bor i en stor familj med småbarn, så att den inte känner sig frustrerad och understimulerad, vilket kan leda till en obalanserad hund.

Vanliga frågor om Miniature American Shepherd

Vad kostar en Miniature American Shepherd?

En Miniature American Shepherd kostar ungefär 15 000 till 18 000 kronor. Det är dock fri prissättning på valpar i Sverige men det är rasklubbens riktlinjer.

Hur mycket motion behöver en Miniature American Shepherd?

En Miniature American Shepherd behöver mycket motion. Dom behöver cirka 1 timme promenad om dagen. Utöver det behöver dom aktiveras mentalt, gärna genom vallning eller annan hundsport.

Hur är Miniature American Shepherd?

Miniature American Shepherd är energifulla hundar som har ett stabilt temperament om dom stimuleras korrekt. Dom är intelligenta, lojala och älskar att träna mer än något annat. Dom lär sig gärna trick och älskar att vara i centrum av uppmärksamheten.

Sammanfattning om Miniature American Shepherd

Det finns många egenskaper hos Miniature American Shepherd som gör det här till den perfekta hundrasen.

Miniature American Shepherd passar dock inte alla. Det är viktigt att du har tid att investera i din hund för långa promenader och mental aktivering – annars kommer din Miniature American Shepherd förmodligen hitta på massa bus och dumheter för att stimulera sig själv.

Dom kräver inte särskilt mycket pälsvård, det räcker med att du borstar din Miniature American Shepherd en gång i veckan och badar den vid behov. Klorna bör klippas en till två gånger i månaden.

Har du en Miniature American Shepherd eller funderar du på att skaffa en Miniature American Shepherd valp? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Betygsätt den här sidan
Författad av:

Hundtränare och hundpsykolog. Typisk hundtjej med många år av erfarenhet med hundar.