Miniature american shepherd

Funderar du på att skaffa en miniature american shepherdvalp? Här är fakta och information du behöver om den här supersöta hundrasen!

Miniature American Shepherd

Miniature american shepherd är en söt mellanstor hund med ett stabilt temperament. Dem är lojala, intelligenta och älskar att arbeta.

Miniature american shepherd började avlas fram på 1980-talet i Kalifornien, USA, och har idag vuxit till att bli en populär hundras världen runt.

I den här artikeln berättar vi om miniature american shepherd och dess temperament, aktiveringsnivå, historia och mycket mer!

Basfakta om Miniature American Shepherd

Miniature american shepherd är en hundras som i stora drag är avlade på små australian shepherd hundar. En miniature american shepherd väger mellan 9 till 14 kilo och har en mankhöjd på 35 – 46 cm. Dem har ett stabilt temperament och är väldigt intelligenta, lojala och lekfulla.

Ursprungsland: USASmeknamn: MAS, Mini Aussie
Ursprungsår: 1980Pälsstruktur: Medellång päls med tät underull
Rasgrupp: 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)Färger: Färgerna är många och färgteckningen mycket individuell
Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Medel
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejLivslängd: 13-15 år
Mankhöjd: 35 – 46 cmVikt: 9 – 14 kg

Miniature american shepherd är kanske inte en av de vanligaste hundraserna i Sverige men det finns en svensk förening för de som äger en MAS, eller mini aussie som vissa kallar dem.

Miniature american shepherd passar både barnfamiljer och ensamstående personer, så länge de får den träning och uppmärksamhet som de behöver.

Dom trivs både på landet och i stan då miniature american shepherds lätt anpassar sig.

Något du bör ha i åtanke är att miniature american shepherds har mycket energi, så en hel del motion är ett måste för att den här hundrasen ska må bra.

Med det sagt finns det några saker att tänka på innan du tar hem en mini aussie.

Den här hundrasen kräver tid för aktivering och långa promenader, så var redo att investera tid för att kunna uppfylla din miniature american shepherds behov.

Dom har en lång yttre päls med en tjock underull vilket kräver pälsvård i form av borstning minst en gång i veckan för att undvika att pälsen tovas.

Miniature american shepherd är från början avlade på små australian shepherds. Det betyder också att miniature american shepherd kan ha dem fina merle färgerna som dem här hundraserna är kända för.

Historia

Miniature american shepherd är en amerikansk hundras som härstammar från hundrasen australian shepherd.

Målet med att avla fram miniature american shepherds var för att amerikanerna ville ha en mindre och smidigare vallhund.

Med det i åtanke bestämde dem sig för att avla fram en miniatyr-vallhund i Kalifornien under 80-talet, vilket resulterade i miniature american shepherd.

Det var inte fören 2015 som American Kennel Club erkände miniature american shepherd som en egen hundras.

År 2019 erkände också FCI, som är den internationella sammanslutningen av kennelklubar, miniature american shepherd som en egen hundras.

Temperament

Miniature american shepherd är en smart, lojal och energisk hund som är lätt att träna och som anpassar sig lätt efter olika miljöer och den situation den befinner sig i.

Så länge miniature american shepherds får tillräckligt med motion och stimulans kommer du att få en glad och stabil hund som passar i de flesta hushåll.

Dom här hundarna är ofta väldigt anpassningsbara och har sällan något problem med att bo i lägenhet eller radhus, även om miniature american shepherds ofta föredrar hus med större tomter.

Miniature american shepherds är alltid redo för äventyr och kan med fördel tas med på det mesta i vardagen och fritiden.

Om du vill ha en hund som endast nöjer sig med soffhäng och korta promenader så är miniature american shepherd inte en hundras för dig.

Aktivering

Eftersom miniature american shepherd är en hundras som är avlad för att valla boskap så gillar den att få använda både kropp och intellekt.

Minst 1 timmes motion om dagen är viktigt för din miniature american shepherd, men de har inget emot att gå längre.

Mini aussies älskar att samarbeta och tränar mer än gärna någon hundsport som agility, lydnad eller rallylydnad.

En rolig lekstund då och då uppskattas också av en miniature american shepherd, som gärna lär sig nya tricks och kommandon. 

Hälsa

Miniature american shepherd räknas som en relativt frisk hundras men de kan råka ut för ärftliga ögonsjukdomar och ledproblem.

Precis som vid all avel är det alltid bra att ta hunden till veterinär för att undersöka ögon och röntga lederna innan man eventuellt går vidare med parning.  

Rastypiska sjukdomar och defekter hos miniature american shepherd:

  • Ärftliga ögonsjukdomar
  • Höftledsdysplasi
  • Armbågsdysplasi

Skötsel

Rasen är ganska liten i kroppen men räknas som en mellanstor hund.

Miniature american shepherd har en kortare men ganska tjock underpäls med en längre ytterpäls.

Pälsen är ganska tjock och medellång på en miniature american shepherd, men längden ska aldrig vara överdriven.

Det är viktigt att borsta pälsen på din miniature american shepherd minst ett par gånger i veckan för att den ska hålla sig i bra skick utan att tovas.

Likt oss människor är det viktigt med tandyhygien för din hund.

Borsta tänderna minst 3 gånger i veckan, men helst varje dag, för att undvika tandstensuppbyggnad.

Klorna bör klippas två till fyra gånger i månaden. Om du kan höra hur klorna klickar mot golvet är dem för långa.

Barn & Djur

Miniature american shepherd fungerar bra ihop med barn om den respekteras.

Många upplever miniature american shepherd som en riktigt rolig familjehund som alla kan ha roligt med.

Lämna dock aldrig en hund och ett barn utan uppsyn då olyckor lätt kan ske.

Miniature american shepherd är en ras som går bra ihop med andra hundar och djur.

Glöm inte bort att aktivera hunden tillräckligt om din miniature american shepherd bor i en stor familj med småbarn, så att den inte känner sig frustrerad och understimulerad, vilket kan leda till en obalanserad hund.

Vanliga frågor om Miniature American Shepherd

Vad kostar en miniature american shepherd?

En miniature american shepherd kostar från 18 000 kr till 25 000 kr. Priset varierar ofta beroende på avelsstrategi och stamtavla.

Hur mycket motion behöver en miniature american shepherd?

En miniature american shepherd behöver mycket motion. Dem behöver cirka 1 timme promenad om dagen. Utöver det behöver dem aktiveras mentalt, gärna genom vallning eller annan hundsport.

Hur är miniature american shepherd?

Miniature american shepherd är energifulla hundar som har ett stabilt temperament om dem stimuleras korrekt. Dem är intelligenta, lojala och älskar att träna mer än något annat. Dem lär sig gärna trick och älskar att vara i centrum av uppmärksamheten.

Sammanfattning om Miniature American Shepherd

Det finns många egenskaper hos miniature american shepherd som gör det här till den perfekta hundrasen.

Miniature american shepherd passar dock inte alla. Det är viktigt att du har tid att investera i din hund för långa promenader och mental aktivering – annars kommer din miniature american shepherd förmodligen hitta på massa bus och dumheter för att stimulera sig själv.

Dom kräver inte särskilt mycket pälsvård, det räcker med att du borstar din miniature american shepherd ett par gånger i veckan och badar den vid behov. Klorna bör klippas två till fyra gånger i månaden.

Har du en miniature american shepherd eller funderar du på att skaffa en valp? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Kategorier: Hundraser, Hundar