Min hund åt choklad (symtom & hur du förhindrar det)

Det kan vara livsfarligt för hundar att äta choklad, jag berättar varför

Hund åt choklad symtom

Lär dig hur mycket som är för mycket, vilka typer av choklad som är de farligaste och vilka tecken du ska leta efter som kan signalera att din hund behöver vård.

 • Choklad är giftigt för hundar och kan orsaka en allvarlig allergisk reaktion.
 • Tecken på chokladförgiftning uppträder vanligtvis inom 6 till 12 timmar.
 • Att veta hur mycket och vilken typ av choklad din hund åt viktigt.

Choklad är giftigt för hundar, och beroende på vilken typ och mängd choklad som konsumerats samt din hunds vikt kan det orsaka en allvarlig allergisk reaktion. Om du vet att din hund har fått i sig choklad är det viktigt att ha uppsyn över den och leta efter tecken på förgiftning.

Symtom på Chokladförgiftning

Symtom på chokladförgiftning uppträder vanligtvis inom 6 till 12 timmar efter att din hund har fått i sig det. Allergiska reaktionen kan vara i upp till 72 timmar och inkluderar följande:

 • Kräkningar
 • Diarré
 • Rastlöshet
 • Ökad urinering
 • Skakningar
 • Förhöjd eller onormal hjärtfrekvens
 • Krampanfall
 • Hundar riskerar att dö av chokladförgiftning

Vad ska jag göra om min hund åt choklad?

Om du tror att din hund åt choklad, ring omedelbart din veterinär eller akutdjursjukhus. Beroende på din hunds storlek, mängden och typen av choklad som konsumerats kan din veterinär rekommendera att du akut tar med din hund för behandling.

Om din hund åt choklad för mindre än två timmar sedan kan din veterinär framkalla kräkningar genom att ge hunden stora doser aktivt kol. Aktivt kol binder sig med toxinerna och för dem ut ur kroppen främst genom kräkningar, men även ur avkomman utan att absorberas i blodomloppet.

I svårare fall kan kompletterande behandling behövas, såsom läkemedel eller IV-vätskor, för att kontrollera förgiftningens effekter. Hundar som lider av kramper kan behöva övervakas på kliniken över natten.

Hur förhindrar jag att min hund äter choklad?

Även om små mängder mjölkchoklad inte nödvändigtvis orsakar problem hos större hundar, rekommenderas det fortfarande inte att husdjursägare erbjuder sin hund choklad. Följ dessa tips för att förhindra att din hund äter choklad när du inte kollar:

Lägg bort det: Se till att alla chokladprodukter, inklusive kakaopulver och O’Boy, förvaras där hunden inte når dem, till exempel på en hög hylla i ett stängt skafferi. Påminn dina barn och gäster om att choklad ska hållas utom räckhåll för hunden och inte lämnas på bänkskivor, bord eller i väskor.

Tänk också på detta under semestern. Se till att placera godispåsarna, påskägg, alla hjärtans daggodis och julstrumpor till exempel, på en plats där en hund inte kan komma till dem.

Lär ”Låt Vara”: Kommandot ”låt vara” är extremt effektivt för att förhindra din hund från att äta något som faller på marken eller lämnas inom räckhåll under en promenad. Det är också ett mycket enkelt kommando att undervisa.

Bäddträna din hund: Ett av de säkraste sätten att se till att din hund inte äter något skadligt medan du inte är hemma är att bäddträna honom. Hitta en bekväm hundbädd som är tillräckligt stor för att din hund ska kunna göra den till en bekväm, säker plats för honom att dra sig tillbaka till när han vill vara ensam eller när du inte är där.

Erbjud leksaker, en uppstoppad Kong, en favoritleksak eller godis som hjälper honom att känna att bädden är hans personliga säng.

Varför choklad är giftigt för hundar

Choklad innehåller metylxantiner teobromin, koffein och teofyllin, varav
teobromin är huvudorsaken till chokladförgiftning hos hundar. Dessa metylxantiner kan påskynda hjärtfrekvensen och stimulera hundens nervsystem. Risken för att din hund blir sjuk av intag av choklad beror på vilken typ och mängd choklad som konsumerats samt hundens vikt. Koncentrationerna av dessa giftiga ämnen varierar mellan olika typer av choklad. Här är några typer av choklad:

 1. Kakaopulver
 2. Osötad bagarchoklad
 3. Halvsöt choklad
 4. Mörk choklad
 5. Mjölkchoklad

Att veta hur mycket och vilken typ av choklad din hund åt kan hjälpa dig och din veterinär att avgöra om du har en nödsituation. I allmänhet uppstår milda symtom på chokladtoxicitet när en hund konsumerar 20 mg metylxantiner per kilo kroppsvikt. Hjärtsymptom av chokladförgiftning förekommer oftast vid ett intag av 40 till 50 mg/kg – och kramper förekommer oftast vid doser högre än 60 mg/kg.

I enklare termer betyder det att en mycket oroande dos är ungefär 10 gram mjölkchoklad per kilo kroppsvikt. Eftersom en genomsnittlig mjölkchokladkaka är 200 gram kan konsumtion av en chokladkaka få allvarliga konsekvenser, särskilt för små hundar. Att äta en smula chokladtårta eller en mycket liten bit chokladkaka, å andra sidan, kommer troligen inte att döda din hund, speciellt om det är en större ras, men generellt ska en hund aldrig få i sig det.

Kategorier: Artiklar, Hundar