Mastiff

Mastiff - en lojal följeslagare med en imponerande närvaro och en hjärta fullt av kärlek. Följ med oss i en tur genom mastiffens värld!

Mastiff

Mastiffen, en av världens största hundraser, har erövrat hjärtan över hela världen. Denna hundras, vars storlek och närvaro fyller rummet, är inte bara en syn att skåda, utan också en följeslagare med en oerhörd kärlek och hängivenhet. Med sin muskulösa kropp, breda bröst och mjuka, lugna ögon har mastiffen en magnetisk dragningskraft som lockar människor från alla hörn av jorden.

Men det är inte bara den yttre ståtliga skönheten som gör mastiffen så enastående. Det är deras innersta väsen, deras djupgående lugn och godmodighet, som verkligen berör själen. Att ha en mastiff vid sin sida är att ha en trogen vän, en själfull följeslagare som alltid finns där för att ge tröst och stöd. Deras lojalitet och hängivenhet till sin familj är nästan oslagbar, och deras förmåga att läsa och förstå sina ägare är nästan övernaturlig.

I den här artikeln djupdyker vi i mastiffens alla behov, från mastiffens aktiveringsbehov till päls- och klovård.

Basfakta om mastiff

Mastiffens energinivå är låg men med en stark personlighet, med en mankhöjd på cirka 70-91 cm för både hanar och honor, en vikt på cirka 73-100 kg för hanar och 54-77 kg för honor och en förväntad livslängd på cirka 6-12 år.

  • Rasgrupp: 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)
  • Energinivå: Låg
  • Mankhöjd: Hane 70-91 cm, hona 70-91 cm
  • Vikt: Hane 73-100 kg, hona 54-77 kg
  • Förväntad livslängd: 6-12 år
  • Fäller päls: Ja

Historia

Mastiffens historiska rötter sträcker sig ända tillbaka till romerska erövringen av England omkring år 55 f.Kr. Här stötte romarna på en mäktig hundras som skulle komma att bli känd som mastiffen, en hund vars likhet med dagens mastiff är förbluffande. Fascinerade av hundens storlek och styrka, transporterade romarna dessa hundar tillbaka till det romerska imperiet för att delta i arenakamp.

Trots deras ursprungliga användning som stridshundar har mastiffens roll utvecklats mycket genom tiderna. Från de brutala arenakampen blev de hundar som beskyddade gårdar, vakande över boskap och mänskliga hem med orubblig beslutsamhet. Under senare år har mastiffen övergått till att vara en sällskapshund, uppskattad för sin lugna natur och lojala karaktär.

Under det svåra klimatet efter andra världskriget var mastiffens existens i Storbritannien hotad, med en radikal nedgång i populationen. Tack vare insatser från dedikerade entusiaster, som importerade mastiffer från andra delar av världen, kunde rasen återhämta sig.

Namnet ”Mastiff” gör sin första dokumenterade entré i skrift år 1251 i England. Detta ord härstammar från det anglo-saxiska ordet ”Masty”, vilket översätts till ”stabil” och ”kraftfull”, en passande beskrivning för denna magnifika hundras.

Temperament

Mastiffen, känd för sin imponerande storlek och majestätiska utseende, bär på ett temperament som är lika remarkabelt. Som sällskapshund skapar mastiffen en stark och djup anknytning till sin familj. Dess raseristandard, som betonar en kombination av ”storhet med godmodighet, mod med foglighet”, speglar dess temperament perfekt.

Fastän dess historiska roller är en viktig del av mastiffens arv, har rasens roll idag förändrats drastiskt. I dagens samhälle är mastiffen mest känd som en sällskapshund, ett jobb de utför med lika mycket entusiasm och engagemang som de gjorde i deras tidigare roller som arenahundar. Mastiffens lugna temperament, tillsammans med deras kärleksfulla och lojala natur, gör dem till underbara sällskap i hemmet.

Trots sin storlek och styrka är mastiffen känd för sitt milda och vänliga temperament. De är trots allt riktigt stora ”gossedjur” och deras favoritsyssla är ofta att koppla av tillsammans med sin älskade familj. Ändå, trots deras kärleksfulla natur, bär de fortfarande med sig sitt historiska arv av beskyddande instinkter, vilket gör dem till utmärkta vakthundar när behovet uppstår.

Aktivering

Trots att mastiffer kan vara ganska imponerande att se, är de i grund och botten lugna och sansade hundar. De är inte överdrivet aktiva och kräver inte en överväldigande mängd motion, särskilt under sina ungdomsår. De tycker om att tillbringa tid utomhus, gärna strosande runt på gården, men också inomhus där de ofta hittas slappande vid ägarens fötter.

En av nycklarna till att uppfostra en välanpassad mastiff är tidig och kontinuerlig social träning. Som med alla hundraser kan brist på socialisering leda till att mastiffer blir reserverade som vuxna. Därför är det viktigt att ge unga mastiffer möjligheter att träffa och interagera med olika människor och djur på ett positivt och kontrollerat sätt.

Hälsa

Som en stor hundras är mastiffer naturligt mottagliga för ett antal hälsoproblem. Bland dessa är höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED), som båda är gemensamma tillstånd där lederna inte utvecklas korrekt, ofta vilket resulterar i smärta eller svårigheter att röra sig. Knäledsproblem är också en potentiell risk för mastiffer, med tanke på deras storlek och vikt.

En särskilt allvarlig hälsorisk för mastiffer är magsäcksomvridning, även känd som gastrisk dilatation-volvulus (GDV). Detta potentiellt livshotande tillstånd inträffar när hundens mage vrids och får gas eller vätska att bli fångad inuti, vilket kräver omedelbar veterinärvård.

Mastiffer har också en förhöjd risk för vissa ögon- och hudproblem. Lösa ögonkanter, ett tillstånd som kan leda till ögonirritation, och olika hudproblem, inklusive irritation och missfärgning, kan förekomma hos denna ras. Regelbundna veterinärbesök och lämplig hud- och ögonvård kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Mastiffen finns med i Svenska Kennelklubbens (SKK) Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar (SRD), som ger riktlinjer för att upprätthålla och förbättra rasens hälsa och välbefinnande. Det är viktigt för mastiffägare och uppfödare att vara medvetna om dessa potentiella hälsoproblem och att arbeta för att minimera riskerna genom hälsoundersökningar, ansvarsfull avel, och korrekt vård och motion.

Skötsel

Mastiffen har en kort och tät päls som ger en relativt underhållsfri pälsförvaltning jämfört med andra hundraser. Men trots att mastiffens päls inte kräver någon specialiserad vård, behöver den fortfarande regelbunden borstning. Borstningen inte bara håller pälsen frisk och skinande, utan den bidrar också till att minska mängden hår som mastiffen fäller, särskilt under fällningssäsongerna. Dessutom hjälper regelbunden borstning till att sprida hudens naturliga oljor, vilket bidrar till att hålla pälsen hälsosam och glänsande.

Badning av en mastiff bör ske efter behov, till exempel om hunden blir smutsig eller börjar lukta illa. Eftersom de är stora hundar, kan badning vara en utmaning, men det är en viktig del av skötseln. Använd alltid hundschampo för att skydda hundens hud och päls.

Klovård är en annan viktig del av mastiff-skötseln. Med tanke på deras storlek kan ouppmärksammade klor bli ett problem. För att förebygga detta bör klorna klippas regelbundet, oftast 2-4 gånger i månaden. Klovård är inte bara viktigt för mastiffens komfort, det bidrar också till att förhindra eventuella kloproblem som kan påverka hundens gång och allmänna välbefinnande.

Barn & Djur

Mastiffer har vanligtvis en mild och kärleksfull natur gentemot barn och kan vara utmärkta kompanjoner för dem. Deras tålamod och försiktighet gör dem till en bra hundras att ha i närheten av barn. De är ofta försiktiga när de leker med barn och kan vara lugna och skyddande mot dem. Mastiffer är kända för att vara tillgiven och lojala mot sina familjer, inklusive barnen, och kommer ofta att skapa starka band med dem.

När det gäller andra djur beror det på mastiffens individuella personlighet och socialisering. Med rätt introduktion och tidig socialisering kan mastiffer vara vänliga och toleranta mot andra husdjur, inklusive katter eller mindre hundar. Det är dock viktigt att övervaka interaktionen mellan mastiffen och andra djur och att introducera dem på ett kontrollerat och positivt sätt. En korrekt socialiserad mastiff kan ofta lära sig att leva i harmoni med andra djur i hemmet.

Det finns några saker att tänka på när man har mastiffer tillsammans med barn eller andra djur. För det första är det viktigt att undervisa barn hur man på ett respektfullt sätt interagerar med hunden och att aldrig dra i eller störa hunden när den äter eller sover. Övervakning av interaktionen mellan barn och hund är också viktigt för att säkerställa att inga olyckor sker.

När det gäller andra djur är en grundlig introduktion i en kontrollerad miljö en bra start. Det kan vara bra att separera djuren initialt och gradvis introducera dem för att undvika stress och konflikter.

Vanliga frågor om Mastiff

Vad kostar en mastiffvalp?

Priset på en mastiff valp kan variera beroende på olika faktorer som rasens kvalitet, uppfödarens rykte och geografiskt läge, men generellt kan en mastiffvalp kosta mellan 15,000 och 30,000 kronor eller mer.

Hur är det att ha en mastiff?

Att ha en mastiff kan vara en underbar upplevelse för rätt ägare. De är kärleksfulla, lojala och ofta mycket tålmodiga mot sina familjer. Deras storlek och vaktinstinkt kräver dock en ansvarsfull ägare som kan ge dem den nödvändiga träningen, socialiseringen och mentala aktiviteten de behöver.

Klassas mastiff som kamphund?

Nej, mastiffer klassas inte som kamphundar. De har historiskt sett haft olika användningsområden som stridshundar och jakthundar, men i dag är de mest kända som sällskapshundar och har en vänlig och mild natur.

Vad kostar det att ha en mastiff?

Kostnaderna för att ha en mastiff kan variera beroende på faktorer som fodring, veterinärvård, försäkringar och andra utgifter. Det är vanligt att räkna med att det kan kosta cirka 8,000 till 15,000 kronor per år för att täcka de grundläggande behoven för en mastiff, inklusive mat, vård och andra utgifter.

Kategorier: Hundraser, Hundar