Maltipoo

Är du nyfiken på designerhunden maltipoo? Vi har faktan du behöver innan du tar beslut att köpa en maltipoovalp!

Maltipoo

Maltipoo – den bedårande blandrasen som erövrar hjärtan världen över! Maltipoo är inte en erkänd hundras av Svenska Kennelklubben utan det är en populär korsning av malteser och pudel och är känd för sin roliga och tillgivna personlighet

I denna artikel kommer vi att utforska allt du behöver veta om maltipoo, från deras ursprung och historia till deras unika personlighet, hälsa, pälsvård och mycket mer. Låt oss dyka in i maltipoos värld och upptäcka varför dessa pälsklädda pärlor har blivit så populära som sällskapshundar och familjemedlemmar.

Basfakta om Maltipoo

Maltipoo är känd för sin tillgivna och lekfulla personlighet. De är sociala, vänliga och älskar att vara i närheten av sina människor. Deras aktiveringsnivå är måttlig till hög, vilket innebär att de behöver regelbunden motion och mental stimulans för att hålla sig lyckliga och friska.

 • Rasgrupp: Blandras
 • Energinivå: Medel
 • Mankhöjd: 20-30 cm
 • Vikt: 3-4 kg
 • Förväntad livslängd: 10-12 år
 • Fäller päls: Vissa individer fäller

Historia

Maltipoos har en intressant historia som börjar med de två ursprungliga raserna i deras mix: malteser och pudlar. Både malteser och pudlar har lång historia och anses vara ädla raser.

Malteser är en liten hundras med anor från antikens Grekland. Deras ursprungliga syfte var att vara sällskapshundar för adeln och de var mycket uppskattade för sin vackra vita päls och älskvärda temperament. Malteser blev snabbt populära runt om i Europa och nådde så småningom England där de fick erkännande från The Kennel Club.

Pudlar, å andra sidan, har en mer mångsidig bakgrund. De har sitt ursprung i Tyskland och har funnits i flera storlekar, inklusive toypudlar som användes som cirkushundar och dvärgpudlar som var sällskapshundar för adeln. Pudlarnas intelligens och träningsbara natur har gjort dem till en favorit bland hundägare och de används också ofta inom hundsport och tävlingar.

Maltipoos avlas genom att para malteser med pudlar för att skapa en allergivänlig sällskapshund med en blandning av de två rasernas egenskaper. Denna korsning syftar till att ta fram hundar med en mjuk, lockig päls som är mindre benägna att orsaka allergiska reaktioner hos människor med pälsdjursallergier. Maltipoos har också ärvt sin föräldrars vänliga och lekfulla temperament, vilket gör dem till utmärkta sällskapshundar.

Även om Maltipoos ännu inte erkänns som en egen ras av många hundklubbar, fortsätter de att vinna popularitet runt om i världen. Deras gulliga utseende, vänliga natur och allergivänliga egenskaper har gjort dem till eftertraktade hundar för människor som letar efter en kompis som inte utlöser allergier.

Med sin fascinerande historia och charmiga personlighet är maltipoo en unik ras som erbjuder både sällskap och potentiell lättnad för allergiker som drömmer om att ha en pälsbeklädd följeslagare vid sin sida.

Temperament

Maltipoo

Maltipoo är en intelligent, tillgiven och rolig blandrashund som snabbt vinner över alla som möter dem. Deras personlighet och egenskaper gör dem till en perfekt följeslagare för både nyblivna hundägare och erfarna hundälskare.

Deras tillgivenhet är en av deras mest framträdande egenskaper. Maltipoos älskar att vara nära sina människor och trivs bäst när de får tillbringa mycket tid i deras sällskap. De är känsliga och ogillar att lämnas ensamma under långa perioder. Därför passar de bäst i ett hem där någon är närvarande större delen av dagen eller där de kan få sällskap av en annan hund.

Maltipoos anpassar sig väl till olika typer av hemmiljöer. Oavsett om det är en lägenhet eller ett hus, och oavsett om det är en familj med barn eller en äldre singel, kommer dessa charmiga hundar att trivas och sprida glädje omkring sig. De är mycket flexibla och anpassningsbara.

Som sällskapshundar är maltipoos ofta beroende av sina människors närvaro och kan utveckla separationsångest om de inte får tillräckligt med uppmärksamhet och kärlek. Om du kan erbjuda ett kärleksfullt hem som uppfyller deras behov kommer de att bli en hängiven familjemedlem och ge dig massor av glädje och sällskap.

Dessa hundar är inte bara tillgivna utan också aktiva och livliga. De älskar att leka och njuter av en god lekstund lika mycket som de njuter av att koppla av bredvid sina ägare i soffan. Det är viktigt att ge dem tillräckligt med motion och mental stimulans för att hålla dem nöjda och balanserade.

En sak att ta hänsyn till är att maltipoos kan vara lite högljudda och benägna att skälla när de ser något eller någon som verkar misstänkt. Detta är en del av deras natur och kan vara något att överväga om du bor i en lägenhet med grannar i närheten.

Aktivering

Maltipoo är en intelligent blandras som inte har något emot träning. Med rätt tillvägagångssätt och positiv förstärkning kan du snabbt och effektivt träna din maltipoo.

Positiv förstärkning är nyckeln till framgångsrik träning med maltipoo. Använd belöningar som godis, lek och beröm för att uppmuntra önskat beteende. Genom att belöna din hund när den utför önskade kommandon eller uppför sig på rätt sätt, kommer den att förstå vad som förväntas av den och vara motiverad att fortsätta lära sig och utvecklas.

Maltipoos är aktiva hundar som behöver daglig motion för att hålla sig friska, glada och förhindra att problem uppstår. Regelbundna promenader, lek i trädgården eller engagerande aktiviteter som agility eller nosarbete kan hjälpa till att bränna överskottsenergi och stimulera deras sinne.

Att ge din maltipoo mental stimulans är lika viktigt som fysisk träning. Dessa intelligenta hundar älskar utmaningar och behöver intellektuella uppgifter för att hålla sig engagerade. Lekar som gömställen, interaktiva leksaker och enklare lydnadsövningar kan hjälpa till att hålla deras sinne aktivt och förhindra destruktivt beteende som kan uppstå av uttråkning.

Det är också viktigt att komma ihåg att träning och aktivering inte bara handlar om fysiska och intellektuella utmaningar. Socialisering är också en viktig del av hundens utveckling. Exponera din maltipoo för olika människor, djur och miljöer för att hjälpa dem att känna sig trygga och bekväma i olika situationer.

Genom att kombinera fysisk träning, mental stimulans och socialisering kan du hjälpa din maltipoo att bli en frisk och balanserad hund. Kom ihåg att anpassa träningen och aktiviteterna efter din hunds individuella behov och förmågor.

Hälsa

När man överväger att skaffa en maltipoo är det viktigt att vara medveten om några vanliga hälsoproblem hos föräldraraserna. Även om det inte är alla maltipoos som drabbas av dessa sjukdomar, är det bra att vara informerad och kunna ta rätt åtgärder för att hålla din hund frisk och välmående.

 • Epilepsi är en neurologisk sjukdom som kan påverka maltipoos, precis som det kan påverka andra hundraser. Detta kan leda till anfall och kräver ofta medicinsk behandling för att hantera symtomen och förhindra ytterligare komplikationer.
 • White shaker syndrom är en annan sjukdom som kan påverka maltipoos. Den kännetecknas av ofrivilliga skakningar och kan kräva medicinsk behandling för att lindra symtomen och förbättra hundens livskvalitet.
 • Progressiv retinal atrofi är en ärftlig ögonsjukdom som kan förekomma hos maltipoos. Den leder gradvis till förlust av synen och kan vara mycket smärtsam för hunden. Regelbundna ögonundersökningar hos en veterinär kan hjälpa till att upptäcka sjukdomen i tid och vidta lämpliga åtgärder.
 • Tandsten är ett vanligt problem hos små hundraser som maltipoos. Det kan leda till tandlossning och infektioner i tandköttet om det inte behandlas. Regelbunden tandborstning och professionell tandrengöring hos veterinären är viktiga för att upprätthålla en god munhälsa.
 • Patellaluxation är en ledsjukdom som kan påverka maltipoos. Det innebär att knäskålen glider ur sin plats och kan orsaka smärta och rörelsebegränsning. I allvarliga fall kan kirurgi vara nödvändig för att korrigera problemet.
 • Portosystemisk shunt är en medfödd defekt där blodflödet kring levern inte fungerar som det ska. Detta kan leda till olika symtom och kan kräva medicinsk behandling eller kirurgi för att korrigera.
 • Legg-Calvé-Perthes sjukdom är en sjukdom som påverkar höftleden och kan leda till smärta och hälta hos maltipoos. Behandlingsalternativen kan inkludera mediciner och i vissa fall kirurgi.

Skötsel

Maltipoo har en päls med lågt håravfall, lite mjäll och en unik, fluffig och mjuk struktur. Denna päls kan variera från lätt vågig till lockig och finns i en mängd olika färger, med svart, brun och vit som de vanligaste.

För att hålla pälsen ren och fri från mattor och tovor är daglig borstning viktigt för en maltipoo. En mjuk borste eller kam används för att varsamt reda ut eventuella trassel och för att ta bort löst hår. Det är också bra att använda en kam med tänder av rostfritt stål för att ta itu med eventuella envisa tovor. Genom att göra detta regelbundet kan du undvika att pälsen trasslar sig och hålla den i gott skick.

För att hålla din maltipoo snygg och fräsch är det nödvändigt att trimma pälsen regelbundet. Generellt sett räcker det med att klippa en maltipoo två till fyra gånger om året, men huvudet kan behöva klippas oftare för att behålla en vältrimmad look. Det kan vara en bra idé att anlita en professionell hundfrisör för att få rätt klippning och för att undvika att skada pälsen.

Badning är också en viktig del av pälsvården för maltipoo. En gång i månaden är en bra riktlinje för att hålla pälsen ren och mjuk. Använd ett milt hundschampo och se till att skölja ordentligt för att undvika att irriterande rester av schampo kvarstår på huden. Efter badet är det bra att försiktigt torka pälsen med en handduk eller använda en fön på en låg värmeinställning för att undvika att skada huden.

För att hålla ansiktet snyggt kan det vara nödvändigt att trimma håret runt ögonen för att undvika irritation och för att säkerställa att ögonen är fria från hår som kan störa synen. Öronen bör också hållas rena genom att regelbundet inspektera och rengöra dem. Rengöring av öronen hjälper till att undvika uppbyggnad av smuts, skräp och fukt som kan leda till infektioner.

Klovård är också en viktig del av skötseln för maltipoo-hundar. Klorna på hundens tassar behöver klippas regelbundet för att hålla dem på en lämplig längd. Hur ofta klorna behöver klippas varierar beroende på individens aktivitetsnivå och underlaget den går på. Generellt sett bör klorna klippas ungefär två till fyra gånger i månaden för att undvika att de blir för långa.

Barn & Djur

Maltipoos är vanligtvis väldigt bra med barn och andra djur. De har en tillgiven och vänlig natur och trivs i familjemiljöer. Deras lekfulla och milda temperament gör dem till utmärkta följeslagare för barn i olika åldrar. De är ofta tålamodiga och kan vara försiktiga runt små barn.

När det gäller andra djur, inklusive andra hundar och katter, har maltipoos oftast inga problem med att interagera och samexistera. Deras sociala natur gör att de kan anpassa sig väl till olika sällskap och skapa positiva relationer. Det är dock viktigt att introduktioner mellan maltipoos och andra djur sker under övervakning och gradvis för att säkerställa att det blir en positiv och harmonisk samexistens.

Det finns några saker att tänka på när det kommer till att ha en maltipoo i en familj med barn eller andra djur. För det första är det viktigt att undervisa både barn och hundar om rätt sätt att interagera med varandra. Barn bör lära sig att vara respektfulla och försiktiga med hunden, undvika att dra i pälsen eller störa den när den äter eller sover. På samma sätt är det viktigt att övervaka interaktionen mellan hunden och andra djur för att säkerställa att det inte uppstår konflikter eller osäkerhet.

Det är också viktigt att ge maltipoos tillräckligt med tid och utrymme för att ha sin egen plats och vila när de behöver det. Att ha en fristad eller en plats där de kan dra sig tillbaka och vara ostörda kan vara viktigt för deras välbefinnande.

Som med alla hundar är det viktigt att lära barn och andra familjemedlemmar att respektera hundens gränser och läsa dess signaler. Oavsett hur vänlig och väluppfostrad en hund är, är det viktigt att vara försiktig och övervaka interaktionen för att förebygga oavsiktliga incidenter.

Genom att ge rätt introduktion och övervakning kan maltipoos vara fantastiska sällskap för både barn och andra djur. De kan bidra till en rolig och kärleksfull atmosfär i hemmet och skapa starka band med alla familjemedlemmar.

Vanliga frågor om Maltipoo

Hur mycket kostar en maltipoo?

Priset på en maltipoo kan variera beroende på faktorer som uppfödare, meriter och geografisk plats, men generellt sett kan en maltipoovalp kosta mellan 20,000 och 50,000 kronor.

Vad är maltipoo för ras?

Maltipoo är en blandras som är en korsning mellan en malteser och en pudel. Denna kombination skapar en charmig sällskapshund med egenskaper från båda raserna.

Hur stor kan en maltipoo bli?

Storleken på en maltipoo kan variera, men de är vanligtvis små hundar. En vuxen maltipoo kan vanligtvis väga mellan 3 och 4 kilo och mäta runt 20 till 30 centimeter i mankhöjd.

Hur långt kan en maltipoo gå?

Maltipoos är energiska hundar som behöver daglig motion, men den exakta sträckan de kan gå beror på flera faktorer, inklusive ålder, hälsa och individuell kondition. Generellt sett kan maltipoos gå promenader på mellan 30 minuter till en timme om dagen för att upprätthålla en god hälsa och trivsel.

Kategorier: Hundraser, Hundar