Belgisk vallhund (malinois)

Malinois är en brukshund som lämpar sig väl som skydd-, vakt-, och tjänstehund. Vi berättar det du undrar om den här självsäkra hundrasen som kallas Malinois!

Malinois/Belgisk Vallhund

Malinois är en typ av belgisk vallhund. Det finns fyra olika typer av belgisk vallhund som endast skiljer sig åt i pälsstruktur och färg. Groenendael, Laekenois och Malinois kan vara rakpälsade medan Tervueren är lockigt pälsad; de skiljer sig inte mycket mer åt förutom strukturen och färgen.

I den här artikeln kommer jag prata om den belgiska vallhunden som kallas Malinois. Malinois är en ganska sällsynt och skarp hundras med många ståtliga egenskaper, vilket gör att den ofta används som tjänstehund.

I den här artikeln kommer jag att fokusera på malinois och ge dig information om vad du bör tänka på innan du bestämmer dig för att köpa en malinois valp.

Basfakta om Malinois

Malinois är en typ av Belgisk vallhund som är en energisk och intelligent hundras som kräver en ägare med erfarenhet. Malinois går under kategorin brukshundar och lämpar sig för alla brukshundsporter samt som vakt- och tjänstehund. Hanar har en mankhöjd på 61-66 cm och honor 56-61 cm, dem väger 25-30 kg.

Malinois är inte en hundras som lämpar sig för dig som bara vill ha en sällskapshund. Dem är för all del en fantastisk sällskapshund, men dem kräver också väldigt mycket aktivering och motion.

Dom här hundarna är modiga och har ett väldigt bra självförtroende vilket är perfekta egenskaper för tjänstehundar samt vakt-, bruks- och skyddshundar. En malinois som inte får aktivera hjärnan och bränna energin i kroppen kan bli reaktiv och vad många upplever som en jobbig och aggressiv hund.

Ursprungsland: BelgienSmeknamn: Malinois
Ursprungsår: 1897Pälsstruktur: Tjock och tätt åtliggande med underull
Rasgrupp: 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)Färger: Röd fawn med svart mask
Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Medel
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: JaLivslängd: 10-14 år
Mankhöjd:
Malinois Hane: 61-66 cm
Malinois Hona: 56-61 cm
Vikt:
Malinois Hane: 27-30 kg
Malinois Hona: 25-27 kg

Historia

Malinois rasen har en lång och intressant historia. De avlades fram av belgare som använde rasen som vall- och vakthund under 1800-talet. Första rasstandarden skrevs 1897, men det var först på 1940-talet som de blev allmänt kända runt om i världen.

Malinois hundrasen är relativt ung men har blivit väldigt populär tack vare sina många goda egenskaper. Idag används Malinois hundar främst som tjänstehundar över hela världen vilket dem tidigt utvecklades till.

Temperament

Malinois är en mycket intelligent och energiskt hundras med ett gott självförtroende som alltid är vaksam och aktiv, vilket gör att de ofta används i polis- och militärtjänst eftersom dem alltid är redo för handling.

Dom har medfödda anlad som vallhund och malinois lämpar sig väl som vakthundar. Dem har alla egenskaper man vill ha från en vakthund, skyddshund och tjänstehund.

Malinois hundar älskar att träna och behöver daglig mental stimulans för att må bra. De kan vara lite envisa, men med rätt och konsekvent träning kommer du att kunna samarbeta bra med din malinois.

Fem bra egenskaper hos Malinois:

 1. Intelligent, modig, självsäker och aktiv hund, med en stark drivkraft att arbeta
 2. Lär sig snabbt nya uppgifter och har en intensiv önskan om att utföra dessa uppgifter
 3. Har en hög energinivå och älskar att träna. Malinois lämpar sig för alla slags brukshundsporter
 4. Kan användas inom flera områden, t.ex. polis-, militär- och specialsökhund
 5. Passar bra för familjer med barn, men malinois kräver mycket motion samt konstant och konsekvent träning. Har annars lätt för att bli understimulerad eller aggressiv.

Aktivering

Malinois är en lättlärd hundras som tar till sig träningen väldigt snabbt. De behöver dock regelbundet träning för att hålla deras energi och nyfikenhet på topp. Det är viktigt att träningen är varierad och rolig, annars kan de lätt bli uttråkade och gnälliga.

Det räcker inte med att gå en rask promenad för att din malinois ska bli nöjd. Dem behöver minst en till två timmar promenad om dagen tillsammans med fysisk och mental träning. Malinois är väl lämpade för alla slags brukshundsporter så väl som att vara tjänstehund.

Hälsa

Malinois är i allmänhet men vissa sjukdomar och defekter förekommer i mindre grad. Inte alla malinois kommer att få någon av dessa sjukdomar men det är viktigt att du är medveten om att din malinois kan få någon eller några av dessa sjukdomar och defekter.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Hundras:

 • Höftledsdysplasi (HD)
 • Armbågsdysplasi (AD)
 • Osteokondros (Bogskador)
 • Epilepsi
 • Gråstarr
 • Bakre polär katarakt
 • Hornhinneinflammation
 • Kryptorchism

Skötsel

Malinois päls kräver inte mycket pälsvård. En borstning i veckan räcker. Tvätta aldrig deras päls med schampo om det inte behövs, eftersom det kan skada deras naturliga oljor och orsaka håravfall.

Malinois päls skyddar naturligt mot regn och kyla med dess tjocka täckhår och underull.

Barn & Djur

Malinois är en mycket intelligent och energisk ras som passar bra för familjer med barn. De älskar lek och passar bra in i aktiva familjer, vilket gör att de är väldigt goda med barn.

De kan dock vara lite envisa mot andra hundar och behöver träna på detta från tidig ålder för att undvika problem senare i livet.

Vanliga frågor om Malinois

Vad kostar en malinois?

En malinois valp kostar i snitt 12 000kr till 14 000kr. Det är dock fri prissättning i Sverige och under senare åren har priset för en hundvalp ökat något.

Hur gammal blir en malinois?

En malinois har generellt en livslängd på 10-14 år. Det är viktigt att komma ihåg att vissa individer kan leva längre, men även kortare på grund av olika omständigheter.

Kategorier: Hundraser, Hundar