10 Lugna hundraser med bra temperament (bilder och fakta)

Är du och din familj nyfikna på lugna hundraser? Här är våra topp 10 lugna hundraser som passar i de flesta hem!

Lugna hundraser

När det gäller lugna hundraser innehåller vår lista bland annat hundar med lite underhåll, lata hundraser och de några av de bästa lägenhetshundarna.

Naturligtvis glömde vi inte de stora hundraser som trots sin storlek älskar att lägga sig ner och breda ut sig över dina ben som en knähund. Dessa lugna hundraser kan klara sig med att leka med barnen på bakgården eller vardagliga promenader, men de flesta älskar att aktiveras och gå långt.

Här är våra topp 10 lugna hundraser som passar i de flesta hushåll och familjer!

Topp 10 lugna hundraser

1. Bichon havanais

Lugna hundraser - bichon havanais

Adjektiv som lekfull och alert kanske inte verkar passa in i kategorin lugna hundraser, men bichon havanais är en god balans mellan lugn och lekfull.

Denna glada och förtjusande toyhundras är så utåtriktad och tillgiven att de blir vänner med alla dem träffar.

Alla havanais jag har träffat har varit underbara och lekfulla men inte för mycket för en typisk familj.

Precis som alla andra hundar behöver de någon form av fysisk aktivitet varje dag, men det kan vara en längre promenad eller en lekstund inomhus.

2. Cavalier king charles spaniel

Lugna hundraser - cavalier king charles spaniel

Om det finns något som din familj är överens om är det cavalier king charles spaniels oemotståndligt söta ansikte och ljuvliga attityd.

En enda blick i de stora vackra ögonen och du är fast. De flesta hundar av den här rasen är lugna, snälla, älskar människor och kommer bra överens med andra hundar.

Dom passar perfekt in i aktiva familjer. Dem älskar att leka, busa och träna, men nöjer sig ofta med lite längre promenader och lite trickträning inomhus och är därför en av våra utvalda lugna hundraser!

3. Cocker spaniel

Lugna hundraser - cocker spaniel

Man skulle kanske inte tro att en cocker spaniel som är framavlad för att stöta och apportera fåglar skulle vara en av de lugna hundraser som är nöjd med att vara inne och ligga ihopkrupen bredvid familjen, men det är den.

Det betyder inte att den inte är glad över att gå en nyfiken promenad eller apporterade uppstoppade leksaksankor på gården.

Cocker spaniel har en glad, viftande svans som sällan stannar upp. De är alltid glada och älskar gott sällskap och lek.

Cocker spaniel är en lugn hundras som är ivrig att behaga och lätt att träna.

Var inte förvånad om de, när du myser nära den och klappar den, pussar på dig eller slickar dig i ansiktet som en försiktig påminnelse om att fortsätta.

4. Corgi

Lugna hundraser - corgi

Både welsh corgi cardigan och welsh corgi pembroke är två lugna hundraser som har liknande egenskaper.

De två viktigaste egenskaperna är deras förkärlek till människor och dem är lyckligast när de tillbringar tid med sina människor.

Dessutom kommer du inte att hitta någon annan hund med en unik kroppsbyggnad som corgi, förutom den svenska hundrasen västgötaspets så klart.

En del människor beskriver corgi som en hund som ser ut som om den sattes ihop av en kommitté i mörkret – det vill säga att kroppsdelarna inte riktigt passar ihop.

Det är sant att de har korta ben, och de passar bäst ihop med en familj som söker en vänlig familjehund som gillar att slappna av och leka i huset.

De leker gärna kurragömma med barnen och bli inte förvånad om corgin smyger sig på dig när den tror att du gömmer dig!

5. Engelsk bulldogg

Lugna hundraser - engelsk bulldogg

Vi är inte säkra på vad som är mest förtjusande, engelsk bulldoggs karakteristiska härliga gångstilen från den kraftiga och stora kroppen eller den (oftast) underbara snarkningen som kommer från deras söta trubbiga nos.

Engelsk bulldogg är en härlig följeslagare för den familj som inte vill ha de krav som en energifull hund ställer efter en lång dag på jobbet.

De tenderar att vara relativt lugna och hänger gärna på soffan.

De kanske inte ser ut som knähundar med sin muskulösa fysik dryga 25 kg, men det hindrar dem inte från att försöka vara en knähund.

Även om engelsk bulldoggs trubbiga nos är förtjusande kan den göra det svårare för dem att reglera temperaturen och hålla sig svala i varmt väder vilket ökar risken för värmeslag.

6. Golden retriever

Lugna hundraser - golden retriever

Det är inte konstigt att en av de lugna hundraser vi har valt är golden retriever som ständigt hamnar på topp 10 över de mest populära hundraser.

De är lättsamma, tillgivna och lekfulla men försiktiga mot barn, vilket gör dem till en idealisk familjehund.

Deras temperament gör dem ofta till utmärkta service- och terapihundar, och även om de kan vara lekfulla och ha mycket energi i sin ungdom kommer en fyraårig golden retriever som är känslomässigt och fysiskt nöjd med största sannolikhet att vara lugnare än en valp av samma ras.

Och eftersom de är ivriga att vara till lags svarar de bra på lydnadsträning. Ett roligt faktum är att de är en av de bästa hundraserna för nybörjare.

7. Mops

Lugna hundraser - mops

Familjen kommer att behöva dra lott om vem som får gosa och mysa med det här gulliga intryckta ansiketet.

Mops är en så lugn och lättsam hundras att den inte kommer att välja någon favorit i hushållet, så länge någon ger den uppmärksamhet.

Men de är inte bara själviska och utnyttjar långa godtillfällen om dagarna.

Lugna hundraser som mops vill fortfarande stå i centrum för uppmärksamheten med jämna mellanrum och underhålla familjen med sina lekfulla och glada upptåg.

Mopsen har visat sig vara en lugn, välanpassad och lättsam familjehund.

Den behöver minimalt med motion, älskar barn, förvandlar snabbt främlingar till vänner och trivs i en mängd olika miljöer, från små lägenheter till större hus.

8. Newfoundlandshund

Lugna hundraser - newfoundlandshund

Newfoundlandshundar älskar barn och du kommer inte att hitta en mer hängiven och empatisk hund till dina barn.

Newfoundlandshundar är stora hundar på upp till 80 kilo av päls och dregel, men människor som äger den hundar av den här lugna hundrasen älskar dessa hundars tillgivna och godmodiga temperament.

De älskar barn och är lätta att träna. Du kanske tror att deras överdimensionerade storlek är likvärdig med att vara en vakthund, men de lutar mer åt ”skydda barnen”-sidan och håller ett vaksamt öga på barnen.

De är också utmärkta simmare och är kända för sina livräddande färdigheter när det gäller att dra upp människor ur vattnet och föra dem till säkerhet.

9. Sankt bernhardshund

Lugna hundraser - sankt bernhardshund

Sankt bernhardshund som är känd för heroiska räddningsaktioner är mest troligt en hundras som passar i kategorin lugna hundraser, men de egenskaperna är inte nödvändigtvis givna.

Om du har en vuxen sankt bernhardshund som är vältränad och välsocialiserad och som får sina fysiska och känslomässiga behov tillgodosedda, kommer i allmänhet att vara mycket lugnare och mer avslappnad i huse.

Generellt sett är sankt bernhardshundar kända för att vara tålmodiga, fridfulla och milda.

De älskar att umgås med sina människor, särskilt när de har ett jobb att utföra.

Sankt bernhardshundar avlades också för att dra, så du kanske vill fundera på att ge hunden en joggingtur eller låta den dra en vagn, eller gå en promenad med en klövjeväska.

10. Whippet

Lugna hundraser - whippet

Whippet är en av de lugna hundraser som avgudar sin familj, är barntoleranta och träffar sällan en person som de inte avgudar.

Det inkluderar att vinna domarnas hjärtan på utställningar.

Med rätt motion älskar whippets att tillbringa dagen som soffpotatisar.

Whippets är avlade för att springa (de är trots allt en av de snabbaste hundraserna) så att ha ett inhägnat område där de kan sträcka på benen är idealiskt.

De är bra lekkamrater för barnen eftersom de kan trötta ut varandra.

De är inte kända för att vara skälliga, men de har en hög jaktlust så en familj som har en katt, kanin eller något annat litet husdjur i huset bör välja en annan ras.

Kategorier: Artiklar, Hundar