Lära hund vacker tass – så gör du! (2 enkla metoder)

Att lära sin hund vacker tass är inte svårt med dessa två enkla metoder!

Lära hund vacker tass

Visst vill alla hundägare att deras hundar ska uppföra sig korrekt och vara artiga? Att lära sin hund “vacker tass” är perfekt när din hund eller valp vill ha något, men samtidigt ska visa hyfs. Alla som ser din duktiga hund slänga upp tassen i din hand på kommando kommer att bli imponerade. Det finns olika tekniker för att lära en hund vacker tass och här ska vi nu gå igenom 2 av dessa du kan prova snabbt och smidigt!

Varför ska man lära sin hund vacker tass?

Vacker tass innebär att hunden lyfter sin ena tass och lägger den i din handflata, som att ni ska hälsa på varandra. Det är alltid bra att ha några tricks på repertoaren med din hund. Både för att hålla den stimulerad i vardagen men också för att den ska lära sig att det inte bara är att “få” någonting så där utan ansträngning. Man måste först göra det som husse och matte vill. 

Ofta lägger hundar sin tass naturligt på dig om den vill något väldigt mycket. Men om du kan lära din hund vacker tass på kommando kommer du också charma de i närhet eller som kommer på besök och ska ge hunden något gott. 

Det kan dock bli så att den slänger upp vacker tass så fort du tar fram godiset/handen, i all iver och utan kommando. Vilket är gulligt och svårt att motstå. Men det får inte bli till en dålig vana och något hunden använder för att tigga till sig godsaker var och varannan minut.

Så lär du hunden vacker tass – steg för steg guide

Innan du kör igång och ska lära din hund eller valp vacker tass måste den kunna grundkommandot sitt, vilket är grundregeln för nästan alla trick du ska lära din hund. Kom också ihåg att utföra övningen på en plats där ni får vara ifred utan störande ljud eller andra människor. Ha inte bråttom. Tålamod är A och O när det gäller hundträning, kanske speciellt med en liten valp. Tänk på att alltid belöna och förstärka minsta steg i rätt riktning av hunden. Inte påpeka eller skälla ut när den gör fel. Vi tipsar här om två tekniker för att lära hund vacker tass:

Lära hund vacker tass – Teknik 1

 1. Ta med dig några hundgodisar i handen och sätt dig på golvet
 2. Locka till dig hunden, få den att sätta sig utan ordet “sitt” (det kan förvirra)
 3. Visa den handen och prata om godiset glatt
 4. Håll handen knuten och försök att få hundens intresse
 5. Så fort den lägger tassen på din hand ger du belöning och beröm
 6. När detta sitter lägger du på kommandot “vacker tass” straxt innan du tar fram den knutna handen med godiset
 7. Slutligen kan du ta bort belöningen och räcker bara fram handflatan, men själva vitsen med vacker tass är ändå att hunden ska få något gott. 

Lära hund vacker tass – Teknik 2

 1. Ta med dig hundgodis i handen och sätt dig på golvet
 2. Locka till dig hunden, få den att sätta sig utan att använda ordet sitt
 3. Låt hunden lukta på den knutna handen med godiset
 4. Peka/nudda med handen/fingrarna på hundens ena tass
 5. Om/när den lyfter minst lilla på tassen belönar du direkt och ger beröm
 6. Sedan ökar du kraven successivt tills tassen ligger i din handflata
 7. När du lägger kommando säger du “vacker tass” och lägger fram handflatan

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning