Lära hund stanna – så gör du! (3 enkla övningar)

Att lära hunden stanna eller vänta är ofta livsviktigt, och det är inte så svårt som många tror!

Lära hund stanna

Med kommandot ”stanna” ber du hunden att fokusera på dig, att stanna där den är och att inte göra något förrän du ger ett frikommando. Det här kommandot är framför allt ett bra sätt att undvika att din hund springer ut genom dörren eller ut ur bilen.

Du behöver som tur är inte någon särskild utrustning när du ska lära din hund stanna. I stället för att belöna med godis så kan du i stället belöna din hund med att hämta bollen, lukta på en spännande doft eller gå fram och hälsa. Det kan visserligen vara en utmaning att lära ut ett nytt kommando, men det här kommandot är ganska enkelt att lära ut och det är väldigt användbart i många olika situationer.

Introducera kommandot ”stanna”

Du behöver inte planera separata träningspass för att lära din hund stanna. Använd kommandot ”stanna” innan du låter hunden gå ut eller hoppa ur bilen. När hunden tar ögonkontakt ger du ett varsågod och belönar hunden genom att öppna dörren och låta hunden gå ut. När du väl har introducerat ”stanna” ska du aldrig låta din hund springa ut innan du ger ett varsågod.

När du ska gå ut med din hund ber du din hund stanna. Öppna sedan dörren lite grann och om hunden rusar fram för att ta sig ut, stäng dörren snabbt om hunden gör om det. Därefter ger du din hund kommandot stanna igen. Varje gång du ger kommandot ska du öppna dörren en aning och stänga den snabbt om hunden försöker ta sig ut – belöna när hunden stannar!

Belöna det förväntade beteendet

När du börjar med träningen bör du belöna varje gång hunden är duktig och inte spriger fram. Om du säger ”stanna” till din hund och den stannar, beröm din hund och öppna dörren. När du öppnar dörren använder du ett kommando som låter din hund veta att det är okej att gå ur, till exempel ”varsågod”.

När din hund verkligen ”stannar” på kommandot, låt den vänta några sekunder innan du släpper ut den. När din hund lyckas vänta i några sekunder eller längre på kommandot ”stanna” så kan du börja öppna dörren lite mer och snabbare. Du ska dock vara redo att stänga dörren snabbt om hunden försöker springa ut.

Stanna stärker tålamodet

Om du övar på att stanna i några dagar så bör din hund kunna stå kvar med dörren vidöppen tills du ger frikommandot ”varsågod”. Se till att öva på detta så ofta du kan och glöm inte att belöna din hund.

Att stanna för andra saker

Du kan även lära din hund att stanna i andra sammanhang, till exempel när din hund väntar på mat. Det kan vara svårt för hundar att lära sig självkontroll, men på samma sätt som i övningen med dörren kan du använda en matskål fylld med riktigt gott hundfoder. Det är bara att sänka ner matskålen mot golvet och be hunden att stanna. Lyft upp skålen igen om hunden rör sig. Om du kommer ner till knähöjd och din hund stannar kan du erbjuda en godisbit som belöning. Det är bara att upprepa den här rutinen så länge som hunden behöver för att förstå kommandot ”stanna”.

Svårigheter och att stärka beteendet

Precis som med alla andra kommandon ska du använda ”stanna” regelbundet för att stärka beteendet och inte låta din hund glömma bort det. Ganska snart kommer det troligen att bli naturligt för er båda.

Om du märker att din hund börjar ignorera kommandot kan du gå tillbaka till början och lära om din hund stanna. Kör några träningspass vid dörren eller med matskålen för att få hunden att förstå vad du ber om. Det borde inte ta lika lång tid den här gången att lära hunden stanna eftersom det helt enkelt är repetition.

Du kan även ta det här kommandot till nästa steg och introducera ett trick. Många hundägare tränar till exempel sin hund att inte ta en boll eller en favoritleksak förrän de fått frikommandot. När din hund förstår kommandot ber du hunden ”sitt” och placerar sedan sakta leksaken en bit framför hunden samtidigt som du säger ”stanna” och tar ett steg bakåt. Se till att avbryta hunden från att ta sig fram till leksaken om du inte sagt frikommandot.

Med konsekvens och tålamond kommer din hund att hämta bollen efter att ha fått ett frikommando från dig. Den här strategin är även användbar för att lära hunden roliga tricks som att hålla en godis på nosen eller andra roliga trick som stärker självkontrollen.

Berätta gärna i kommentarsfältet hur det går för dig att lära din hund stanna!

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning