Lära hund spela död – så gör du! (5 enkla steg)

Hur coolt är det inte med hundar som kan spela döda? Med vår guide kan din hund också lära sig spela död!

lära hund spela död

Ett riktigt showstopper-trick att plocka fram inför bekanta och familj är att lära sin hund spela död på kommando! Alla kommer garanterat att älska denna uppvisning som är väldigt komisk och charmig. Du kanske tror att det är svårt att lära en hund spela död? Men faktum är att bara din hund eller valp har lärt sig de vanligaste grundkommandona först kommer inlärningen gå mycket smidigare sedan om du använder rätt teknik och anpassar dig efter just din hunds förutsättningar. I den här artikeln ger vi dig stegen till att lära en hund spela död. Läs vidare!

Varför ska man lära sin hund spela död?

Om du vill lära din hund ett riktigt kul trick som imponerar på de flesta (djurvänner eller icke djurvänner), ska du lära din hund spela död på kommando. Det blir lite som att ni spelar upp en scen ur en vilda västern film, mitt framför ögonen på folk. Det ingår nämligen även lite skådespel från husse och mattes sida, i form av att den som utför kommandot säger “pang!” och pekar med handen som en pistol mot hunden, varpå hunden slänger sig på sidan och “spelar död”. 

Ja du hör ju själv, bara att läsa detta låter kul! I övrigt har du kanske inte någon speciell nytta av detta trick i vardagen, men ni kommer ha mycket skoj under inlärningen och det är nyttigt för både dig och hunden att göra sådana här övningar. Hunden får använda sin hjärna och ni stärker er relation när ni umgås och tränar ihop. 

Vad du behöver tänka på innan ni sätter igång

Innan du ska lära din hund spela död måste du se till att den kan grunderna för en valp eller hund. Alltså sitt och ligg. Det är nämligen från liggläget som du ska börja öva med hunden. Tänk på hur hunden ligger och vilket sida som är mest naturligt för den att lägga sig på i utgångsläget. 

Hundar har oftast ett ben som pekar ut lite grann när de sitter eller ligger och då är det enklast att “ramla” åt det det motsatta hållet, vid det benet som så att säga är vikt under kroppen. Om du själv testar att sitta som en sjöjungfru med benen böjda åt ena sidan så är det enklast för dig att lägga dig åt andra hållet. Samma sak för hunden. Du ska alltid ge hunden så bra förutsättningar som möjligt för att den snabbare ska lära sig tricket.

Miljön är också viktig för att din hund eller valp ska kunna fokusera och inte bli distraherad av ljud och rörelse. Ni kan exempelvis stänga in er i ett eget rum om det är stökigt hemma, eller vara ute om det finns möjlighet att ha hunden lös. All fokus ska vara på dig och inte på andra intressanta saker. 

Vilken belöning ska man använda?

När det gäller hundträning och belöning så brukar det fungera väldigt bra med hundgodis eller hundens eget torrfoder. Ibland kan en riktigt smaskig godis nästan bli för distraherande för hunden, så testa er fram.

Vissa hundar tycker dock att en boll eller annan leksak är betydligt roligare än godis, och klassiskt beröm ska man inte underskatta. Beröm på något sätt ska man alltid inkludera när hunden gör rätt, så att den förstår när den gör rätt. Du förstärker helt enkelt det beteende som är korrekt. När hunden sedan kan tricket använder du bara kommandot och inget godis (bara någonn gång ibland).

Att använda klicker

En del hundägare som tränar in många tricks med sin hund använder sig av en så kallad klicker. Det är en liten grej du har i handen som ger ifrån sig ett klickande ljud när du trycker på den. Klickandet fungerar också som positiv förstärkning och används ofta tillsammans med annan belöning (som godis) under inlärning av konster, kommandon och tricks. Klickandet ska ske direkt efter hunden gjort det som du vill, i kombination med godis.

Relaterat: Hur du klickertränar med din hund (3 Enkla steg)

Till en början klickar du och belönar direkt när hunden gör minsta försök till att göra rätt, för att leda den på rätt väg. Tänk också på att inte köra för långa träningspass. När ni kommit en bit kan ni ta en paus och fortsätta nästa dag. Ett förslag är att lära in ett trick varje månad så att det får tid att sätta sig innan ni går på nästa.

Lära hund spela död – Så här gör du steg för steg

Vår guide på 5 steg lär dig hur du lär din hund att spela död.

 1. Sätt dig på golvet

  Sätt dig ner på golvet eller marken och kalla på din hund. Du har godis och eventuell klicker redan i handen. Ha godiset i handen på den sida du vill att hunden ska lägga sig åt.

 2. Gestikulera eller säg att hunden ska lägga sig

  Få din hund att lägga sig ner framför dig.

 3. Håll godisen i handen framför nosen

  Håll den supersmaskiga godisen i handen framför hundens nos och dra handen sakta bakåt och ner mot golvet, som en båge. Hunden kommer naturligt att vilja följa efter ner med nosen/huvudet mot golvet. Så fort hunden gör minsta rörelse i rätt riktning ger du beröm och godis (eller klickar och ger godis). 

 4. Repetera

  Upprepa proceduren till dess att det sitter och hunden gör helt rätt.

 5. Lägg till kommandot

  Sista steget är att lägga till det roliga kommandot med handen och rösten; PANG!, och få hunden att lägga sig och spela död framför dig. Innan du för handen med godis ner mot golvet för att visa hunden att lägga sig platt på sidan, ska du säga detta kommando, forma handen som en pistol och rikta den mot hunden och säga “pang!”. När hunden gör rätt belönar du som vanligt. Efter en tid kan du plocka bort godiset och göra kommandot utan belöning. Lycka till!

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning