Lära hund sitta fint – så gör du! (5 lätta steg)

Med 5 lätta steg kan även du lära din hund sitta fint!

lära hund sitta fint

Ett riktigt kul och lyckat “party trick” du kan öva in med din hund eller valp är att sitta fint. Vilket betyder att hunden sitter på bakbenen och håller frambenen i luften. Vissa kallar det även för att sitta vackert. Med det här tricket blir din hund en riktig moviestar för en sekund. Vi har väl alla sett de söta, duktiga hundarna på film som kan sitta så fint med tassarna i vädret! Efter att du läst den här steg för steg guiden till hur du kan lära din hund sitta fint, kommer du ha kommit en bit på vägen. Sedan är det bara att sätta igång! Det är inte så svårt som man kan tro.

Vad innebär tricket att sitta fint?

Man ska inte förväxla kommandot “sitt” med “sitt fint”. Sitt är grundkommandot där hunden sitter med alla tassar i marken. Sitt fint innebär att framtassarna åker upp från marken och hålls mot kroppen med en liten böj. Alla hundar kan inte göra den där böjen på benen riktigt och här får du själv avgöra hur petnoga du vill vara. Kom bara ihåg att övningen ska vara rolig för hunden och inte tvång eller stress.

Varför ska man lära sin hund sitta fint?

Att sitta fint är bara ett av alla roliga tricks du kan lära din valp eller vuxna hund. Du kanske inte har så hemskt mycket nytta av det i vardagen, men det är alltid bra att öva in olika moment med din hund så att den blir stimulerad mentalt. Samtidigt lär sig hunden att lyssna och ta dina kommandon mycket lättare om ni ofta övar in olika tricks. Ni får liksom ett bättre samspel du och din hund, vilket är viktigt för en bra relation.

De flesta lär sin hund att sitta fint för att stimulera och aktivera den med något kul, som man sedan kan visa upp för vänner och familj till exempel. Efter ett tag har ni fler och fler tricks på repertoaren samt en lydig hund som lyssnar på dig. Vilket är både praktiskt och imponerande.

Att tänka på innan du sätter igång

En hund som har dålig muskulatur i ryggen kan ha svårare att lära sig sitta fint. Det blir helt enkelt tuffare att hålla balansen och sitta still på bara bakbenen. Du kan med fördel träna hunden en tid innan (om den inte är valp längre) för att bygga och stärka ryggen på hunden innan ni sätter igång med att öva in detta kommando.

Som sagt är det inte alla hundar som får till den där perfekta fina böjen på framtassarna under övningen. Du avgör själv vilka krav som du vill ställa på hunden vad det gäller detta, men ta det alltid successivt. Stressa inte fram resultat, det kommer bara sluta med att hunden inte lär sig nåt och förknippar träningen med något som är obehagligt.

Slutligen är det en sak som är grundläggande innan du ska lära din hund sitta fint. Ni måste ha övat in grundkommandot “sitt” innan ni startar. Och inte samma dag som “sitt fint” ska övas in. Hunden behöver alltid en paus mellan träningspassen för att inte bara gå på slentrian med att få godis när den blir utrråkad och inte egentligen lära sig något. Det kommer sätta sig bättre om ni har korta, positiva träningspass med ett uppehåll på en dag eller några timmar emellan.  

Lära hund sitta fint – Steg för steg guide

 1. Locka in hunden till dig

  Locka hunden till dig på golvet eller ute någonstans där ni kan vara utan koppel och känna er fria och säkra, samt utan distraktioner såsom annat folk eller bilar, cyklar etc.

 2. Få hunden att sitta ner

  Hunden ska sitta framför dig, men det är bra om du undviker att använda kommandot “sitt” i den här övningen då hunden kan förväxla de olika signalerna du ger annars. Låt den istället sätta sig naturligt framför dig, vilket oftast sker om du bara lockar på den och väntar en stund.

 3. Visa godisen

  När hunden satt sig tar du fram godisen (eller leksaken beroende på vad hunden gillar mest) och håller den framför nosen. Inte för långt bort för då kanske hunden ställer sig upp istället. För sedan godiset/leksaken sakta bakom hundens huvud, men samtidigt ganska nära nosen.

  Den naturliga reaktionen brukar då bli att hunden vill följa din hand och godsaken/leksaken. Så fort detta sker berömmer du hunden och ger en godis/leksaken. Du kan även använda en klicker samtidigt. Upprepa processen så att det sitter. Sedan höjer du kraven. Här kan ni sedan pausa träningen för att fortsätta nästa dag så att hunden får chans att processa det hela. 

 4. Repetering

  När ni tar upp övningen igen kan ni träna på att lyfta tassarna och även att sitta längre i den positionen. Varför det också är viktigt med bra ryggmuskler på hunden. För att få till detta kan du föra handen högre och högre upp för varje gång. Så fort hunden lyfter framtassarna från golvet ger du beröm och ger godis/leksak (och klickar om du använder klicker).

 5. Inför kommandot

  Nu lägger du även till ett kommando på tricket genom att säga “sitt fint” straxt innan du för godisen/leksaken bakom nacken på hunden. När allting sitter riktigt bra tar du bort alla hjälpmedel och bara använder kommandot. Sedan kan du ge godis någon gång ibland istället, för att uppmuntra hunden.

Sammanfattning

Så där! Nu har du allt du behöver för att lyckas med att lära din hund sitta fint. Glöm aldrig bort att alla hundar är olika individer och att inlärning som detta kan gå olika smidigt. Börja gärna tidigt när hunden är valp, men låt den då inte sitta för länge i den positionen. Bara en kort stund för att fatta grejen och sedan beröm, belöning och ner igen. 

Det är också bäst att utföra övningen i en lugn miljö utan stressande och störande moment som kan distrahera hundens fokus från dig. Men vill du höja svårighetsgraden och öva hunden att fokusera på dig kan du självklart utföra övningen där det är lite mer stökigt. Men det kan vara mer utmanande för husse och matte som måste ha bra tålamod och teknik. 

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning