Lära hund sitt – så gör du! (6 enkla steg)

Alla hundar kan lära sig sitt med dom här 6 stegen

lära hund sitt

Att lära din hund sitta är den perfekta övningen att börja med om du precis har skaffat en hund eller valp. Det är ett väldigt värdefullt beteende för en hund att lära sig som kommer att kunna användas i många framtida situationer.

Att lära din hund sitta kan vara användbart vid t.ex vägkorsningar eller uteserveringar. Det kan också vara perfekt att lära in det när gäster kommer för att hunden ska hålla avstånd och låta gästerna komma in innan den hälsar. Det är också en lätt övning att ta till ifall ni ändå bara tar det lugnt hemma i tv-soffan.

Lär din hund sitta fint med 6 enkla steg

Med dem här 6 lätta stegen kommer du få din hund att lära sig Sitt fint på nolltid.

Lästid: 3 minuter

 1. Hitta en belöning som hunden gillar

  Man får ha i åtanke att alla hundar är individer. Steg ett är att hitta en belöning som passar just din hund, vi vill att hunden ska vilja arbeta för sin belöning. En belöning kan vara godis, pastej, klappar, bus och lek, tjoande eller helt enkelt en verbal belöning – det ska vara värt för hunden att lära sig sitta.

  Prova dig fram med din hund för att se vilken belöning hen föredrar. En bra idé är att variera belöningarna!

 2. Håll en godis vid nosen

  Börja med att få din hund att stå upp. Ta sedan en godis och håll den nära hundens nos. Tanken här är att lura hunden att utföra ett beteende.

 3. För godisen bakåt och uppåt

  För sedan godisen lite uppåt samtidigt som du för den över hundens huvud, ungefär som en halvmåne. Hunden följer då efter med huvudet, och när huvudet följer med upp, så åker rumpan ner.

 4. Belöna ögonblicket hunden sätter sig

  Ögonblicket hunden sätter sig ska du ge hunden belöningen. Det här är den viktigaste delen som berättar för hunden att ”Vad kul det var att sitta! Det här vill jag göra om!” Var inte blyg med belöningen, desto godare och roligare belöning, desto mer vill hunden sitta.

 5. Repetera i korta regelbundna sessioner

  Öva det här ett par gånger i omgångar om minuter. Ta ofta paus, och pausa gärna när hunden tycker att det är som roligast, när ni ligger på topp, så kan du vara säker att hunden vill göra om det här.

 6. Betinga ordet ”sitt”

  När din hund har lärt sig att det går att sitta ner för godis, så är det dags att betinga in ordet sitt. Det gör du genom att säga ”Sitt” samtidigt som hunden sätter sig. Inte före, och inte efter hunden sitter, samtidigt som hunden sätter sig.

 7. Bonus: Fri-ord betyder slutlekt

  När din hund kan sitta ner på kommando är det smart att lära in ett fri-ord. Med det menas att hunden inte får gå iväg fören hen har fått ett ”Varsågod” eller ”Slut”, och att leken är slut så att hunden behärskar sig. Det kommer i sin tur ge dig en lydigare hund som inte springer iväg så fort hen har fått godisen.

När du och din hund har bemästrat Sitt är det dags att lära din hund ligg.

Använd positiv förstärkning

Positiv förstärkning är en belöningsform där du belönar hunden när hunden gör rätt. Genom att belöna ett visst beteende kommer hunden vilja göra det om och om igen – hunden kommer även ha lättare att lära sig beteendet jämfört med att bli bestraffad, hunden vet inte varför hen blir bestraffad.

Du ska med andra ord aldrig bestraffa din hund på grund utav ett oönskat beteende. Genom att bestraffa din hund kommer du endast göra hunden stressad och rädd, och den kommer inte veta varför den blir bestraffad. I värsta fall avstår hunden från att pröva utföra beteenden i rädsla för att bli bestraffad.

Vanliga frågor om att lära hunden sitt

Vad är det första man ska lära en valp?

Det första dem flesta lär sina valpar i början är att kissa ute. Övningar som är perfekta för en valp att lära sig är Sitt, Ligg, Stanna och Varsågod.

När ska man lära hunden sitt?

Så fort du får hem din valp kan du börja träna smått. Övningar som Sitt, Ligg, Stanna är perfekt att lära en hund hemma. Glöm inte att ta pauser när ni ligger på topp så hunden vill göra om det.

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning