Lära hund sitt namn – så gör du! (den roliga namnleken)

Namnträning är en av dom viktigaste kommandon en hund behöver kunna, med våra 5 steg lär du hunden sitt namn på nolltid!

Namnträning - Lära hund sitt namn

Molly, Bella, Ludde, Doris och Bosse – Om du har funderat på något av dessa namn så är det för att dem var bland de populäraste hundnamnen 2020. Men vad betyder ett namn om din valp inte vet hur den ska svara? Här är en rolig namnlek som du kan leka hemma med din valp som lär den sitt helt nya och alldeles egna namn!

Något av det allra första, om inte det allra första du kommer att träna din valp på är att komma när du ropar på hunden! Det är grunden för deras framtida träning och framför allt deras relation till dig. Din valps namn blir det som hunden kommer att lyssna på när du ropar på den, och det är så din valp kommer att identifieras resten av livet. Om det är din första hundvalp ska du veta att det är ganska enkelt att lära hunden sitt namn, och det är en rolig aktivitet för er båda som börjar stärka ert band!

Namnleken: Lär hunden sitt namn med 6 enkla steg

Namnleken är en rolig aktivitet som du kan träna med din hundvalp eller vuxna hund för att lära hunden sitt namn och hur hunden ska reagera när du ropar på den.

 1. Mitt namn är _______

  Namnträning - Så lär du hunden sitt namn

  Oavsett vilket namn du väljer till din valp ska du börja använda det från dag ett! Det går oftast ganska fort att lära valpen sitt namn (de flesta kan lära sig det inom 1-3 dagar!). Spara smeknamnen till senare så att du inte förvirrar din valp!

  Börja med att ta din valp till en plats i ditt hem med minimal eller ingen distraktion. Fånga valpens uppmärksamhet genom att tydligt ropa valpens namn, för sedan en godis framför hundens nos och styr sedan godis upp framför ditt ansikte (vilket kommer att leda hundens ögon upp till dina och etablera ögonkontakt), säg ”Bra!” när hunden tittar på dig och belöna med godiset och en glad röst!

 2. Belöningen ska vara värd att arbeta för

  Namnträning - Så lär du hunden sitt namn

  Godis fungerar utmärkt för att förstärka och motivera valpen till att lära sig sitt namn! Genom att belöna din valp i samband med att du säger hundens namn hjälper du din valp att associera namnet med gott godis. Dem första gångerna du säger din valps namn kommer den kanske bara att titta på dig av nyfikenhet. Säg namnet och ge hunden en belöning direkt.

  Om du inte planerar att använda hundgodis när du tränar hunden bör du använda deras valpfoder till träningen. Med hundfoder blir det enkelt att fånga din valps uppmärksamhet, påskynda inlärningsprocessen och för att inte nämna att valpar älskar att arbeta för sin mat, så hunden kommer att lära sig på nolltid!

  Tips: Använd en godis som valpen älskar när du tränar i ett område med distraktioner. Det hjälper hunden att fokusera på dig.

 3. Övning ger färdighet

  Namnträning - Så lär du hunden sitt namn

  Upprepa steg ett och två dagligen i tre till fem minuter per träningspass. Du kan också dela upp träningspassen genom att säga hundens namn under dagens gång – men glöm inte belöna. Man bör hålla träningarna korta i början eftersom små valpar inte har så bra koncentrationsförmåga och blir snabbt trötta.

  Nyblivna hundägare gör ofta misstaget att försöka få sin valp att lära sig för mycket för tidigt. Samma sak gäller vid namnträning! Om du märker att din valp börjar tappa intresset under träningspasset bör du avrunda och avsluta med lite lek. Avsluta alltid träningen med något roligt så att din valp alltid vill göra mer av det och se fram emot nästa gång.

  Inom ett par dagar kommer du märka att din hundvalp kommer att börja titta på dig snabbare när du säger hundens namn! När din hund reagerar klockrent på namnet utan distraktioner kan du börja träna på andra ställen i hemmet och långsamt lägga till fler distraktioner.

 4. Lägg till distraktioner och nya miljöer

  Namntraning Sa lar du hunden sitt namn Steg 4

  Nu kommer den utmanande delen! Att introducera nya miljöer väcker alltid nyfikenheten hos valpar. Du måste dock öva på att få hunden att reagera på sitt namn i andra miljöer. Du vill fortfarande begränsa distraktioner i början så att valpen inte kan misslyckas. Hunden kan komma att bli distraherad bara av att vara på en ny plats, så se till att godiset är värt att jobba för. Vid nya miljöer kan du börja om på steg 1 där du visar godisen och för den mot ditt ansikte för att säkra ögonkontakt.

  Tips: Ta god tid på dig och öka långsamt svårigheten med nya miljöer och distraktioner. Det är lätt att försöka skynda på det, men små valpar behöver tid för att bli riktigt bra på detta, så ha tålamod och öva ofta!

 5. Se till att det sitter och avancera

  Namnträning - Så lär du hunden sitt namn

  Vartefter din valp utvecklas så kan du börja namnträna genom att ta ett steg bakåt, säga hundens namn och sedan belöna med hundgodis när hunden kommer till dig! Du kan successivt öka antalet steg mellan dig och hunden genom att gradvis öka avståndet, kalla på hunden och belöna varje gång hunden kommer till dig.

  Så snart hunden kommer varje gång när du säger namnet (det kan ta flera veckor, så stressa det inte!) så kan du öka avståndet ännu mer, till exempel kan du ha din hundvalp i ett rum och ropa namnet från ett annat rum. Alla hundar klarar inte av den här delen direkt, men med tålamod och regelbundna träningspass kommer dem att klara av det!

  Att använda din hunds favoritgodis kommer att ge hunden motivation till att komma till dig, så se till att det är belönande för hunden så att hen vill fortsätta att komma till dig. Regelbunden träning hjälper dessutom till att bygga upp hundens muskelminne så att det blir till en vana för hunden att komma när du ropar. När hunden blir lite äldre och blir riktigt bra på detta kan du börja ersätta godiset med andra typer av belöning som bus och lek eller en leksak.

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning