Lära hund puss på kommando – så gör du! (steg för steg)

Här är en enkel teknik för att lära hunden puss på kommando!

Lära hund puss

Att pussas är ju kul och ett uppenbart sätt att visa kärlek på – även med din vovve då och då! Men vore det inte kul och charmigt att lära din hund puss på kommando? Förutom att det är ett roligt trick att öva in med din jycke så blir det också en riktig show om ni råkar ha publik. Ni kommer också garanterat ha en rolig stund medan ni övar. Det är inte speciellt svårt att lära en hund puss – i den här artikeln ger vi dig en steg för steg guide till hur man gör. Läs vidare!

Varför ska man lära sin hund puss och är det svårt?

När din hund kan kommandot puss betyder det att den ska nudda din mun med sin mun eller slicka på din mun. Du bestämmer själv vilket du ska lära hunden och du kan öva in båda med olika kommandon. Exempelvis “kyss” för en vanlig puss och “tunga” för ett slick. Vill ni imponera lite extra på folk så ska ni repa in båda två.

Nej, det är inte svårt att lära en hund puss eftersom det är godis inblandat och för att hundar gärna söker sig till din mun naturligt för att ge en puss. Bara den får chansen och du är i rätt höjd etc.

För att förstärka övningen lite extra kommer du att lägga en godis mellan läpparna under övningen och lägga till ett kommando precis innan. Men allt sker stegvis, utan stress och med pauser emellan ifall det tar lång tid för hunden att förstå.  

Att tänka på innan du sätter igång

Innan du sätter igång och lär din hund eller valp tricks som puss eller andra saker är det bra om den kan grunderna. Alltså sitt, ligg, stanna, kom hit och så vidare. Dessa är också bland de lättaste sakerna du kan lära din vovve och som ofta kommer ganska naturligt om man är lite smart med vilken teknik man använder. 

Kom ihåg att alltid berömma hunden direkt efter att den gjort minsta lilla rätt rörelse i rätt riktning i början. Sedan gör du det svårare och svårare efter hand till dess att ni uppnått målet. Just i det här fallet kommer det gå ganska snabbt många gånger, eftersom både hundgodis och husses/mattes mun är intressanta saker för en jycke. 

När du ska lära en hund puss eller vilket annat trick som helst kommer det underlätta betydligt om nu valt en lugn och stressfri miljö. Om det är mycket folk hemma kan man stänga in sig i ett rum och öva till exempel. 

Det är viktigt att hunden kan ha full fokus på dig och vad du vill uppnå. Lekande barn, smällande ljud eller spännande dofter från köket eller andra husdjur som stryker förbi. Kanske en katt som är nyfiken och vill jäklas lite med sin kompis. Bort med alla störningsmoment helt enkelt så kommer resultaten rulla in på löpande band. Men glöm inte att ta tid på er och även ta pauser emellan om det blir långa träningspass. Då hinner övningen marineras lite mellan varven och verkligen sätta sig hos hunden.

Så kan du lära din hund puss – steg för steg guide

Det enda du egentligen behöver för den här övningen är en hundgodis eller något annat smaskigt som du också kan tänka dig att ha i munnen, eftersom det är du som ska överlämna godbiten till hunden med din mun i den här övningen. Det brukar krävas för att få hunden förstå vad den ska göra sedan när du säger puss!

  1. Övningen börjar med att du tar en hundgodis i mellan dina läppar och väntar på att hunden självmant söker upp din mun.
  1. Så fort den hittar din mun och godbiten ger du beröm.
  1. Upprepa samma sak några gånger.
  1. I nästa steg ska du locka till dig hundens uppmärksamhet, säga puss, och stoppa in hundgodisen mellan läpparna direkt efter. Varpå hunden tar godbiten. Upprepa tills det sitter.
  1. I det sista steget ska du bara säga puss utan att stoppa in en godis i munnen. Om hunden då pussar dig på kommando har ni lyckats!

Sammanfattning

Hundar är glada varelser som sällan tackar nej till en puss, men vore det inte praktiskt att även kunna kontrollera när du vill ha en puss från en slemmig hundmun? Om du kan lära din hund kommandot “puss” kommer ni att få vem som helst på fall. Tekniken är snabb och enkel och de flesta hundar fattar grejen ganska fort om förutsättningarna är rätt. 

Man kan aldrig stressa fram ett bra resultat från en hund. Den som lär upp hunden kan inte ha kort stubin och tappa tålamodet. Hundar känner av om du blir stressad och irriterad, så försök fokusera på att all hundträning ska vara en rolig upplevelse för hunden där man fokuserar på att belöna och berömma positivt beteende istället för att uppmärksamma “fel” beteende.

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning