Älskar du att träna med din hund och vill att den ska vara med i allt du gör i din vardag? Då ska du lära din hund nostarget. Det är ett väldigt bra sätt att inkludera din vovve i det lilla i livet, såsom att släcka en lampa eller stänga en byrålåda, vilket även kan komma till bra användning i olika situationer. Target-träning finns i varierande former såsom hand- och nostarget, men i den här artikeln ska vi gå igenom hur du kan lära din hund nostarget. Läs vidare för mer information och en steg för steg guide!
Vad är nostarget?
Target betyder “mål” på svenska. Nostarget innebär alltså att hunden ska nudda ett mål med sin nos på kommando. Exempelvis en lysknapp, din hand, eller lite vad som helst. Om man tycker om att öva in olika tricks med sin hund för att hålla den glad, pigg och tillfreds så är targetträning en väldigt rolig övning ni kan göra tillsammans.
Här kommer hunden verkligen få använda hjärnkontoret och försöka förstå vad det är du är ute efter. När tricket sitter kan du variera och utveckla, göra det hela mer avancerat och testa andra target-övningar. Men börja lätt och ha inte för höga krav, speciellt inte på en valp.
Innan ni börjar med nostarget är det bäst att hunden kan grundkommandona sitt, ligg, stanna etc. Target kan nämligen vara lite mer avancerat beroende på hur lättlärd hund du har, och det är bra om grunderna sitter så att hunden är van vid att följa dig.
På vilket sätt är nostarget användbart?
Nostarget eller alla former av targetkommandon är väldigt användbara på olika sätt. Speciellt när vi talar om servicehundar som hjälper blinda, döva och andra handikappade människor. För dessa människor är det ovärderligt att hunden kan nos- och tasstarget med mera så att deras vardag kan bli enklare och även mer glädjefylld, med en fyrfotad vän vid sin sida som löser alla problem.
Du kan lära din hund och valp att nudda saker med olika kroppsdelar, beroende på vad syftet är. Vid nostarget kan du träna hunden att släcka/tända lysknappar, stänga lådor, fönster, dörrar med bara nosen, ja lite allt möjligt faktiskt!
Vad du ska tänka på innan du sätter igång
Om du ska ägna dig åt hundträning av något slag får du inte ha dåligt tålamod. Då kommer ni ingenstans och hunden blir bara stressad, osäker och förstår inte vad den ska göra.
Läs mer: Positiv Förstärkning – Så gör du!
Tänk på att inte ha för höga krav tidigt i övningen, utan att istället successivt arbeta fram det resultat du är ute efter. Minsta lilla framsteg ska belönas och uppmuntras i det här läget. Ju duktigare hunden blir, desto högre krav kan du ställa och slutligen lägger du på det kommando du vill använda.
Vilken belöning ska jag använda vid nostarget?
När ni tränar nostarget kan du använda antingen hundgodis (kanske inte för smaskigt så att hunden distraheras) och beröm, eller klicker och hundgodis. Vid det senare alternativet fungerar klickern som positiv förstärkning och beröm.
En klicker är en liten grej du kan hålla i handen och trycka på för att den ska ge ifrån sig ett ganska högt (men inte störande), snabbt klickande ljud som hunden uppfattar som något positivt (eftersom du redan innan övat/vant in med godis att när du klickar så gör hunden något bra). Det är en väldigt bra grej för att enkelt och smidigt kunna träna med din hund utan att hela tiden ge beröm via rösten, gester eller via godis.
Läs mer: Klickerträning hund – Så kommer du igång! (3 Enkla steg)
Men i början av en inlärning av ett specifikt tricks kan det vara bra att använda både klicker och godis, för att hunden verkligen ska fatta grejen. Men det är också olika från individ till individ hur glada i godis de är och hur snabbt de lär sig. Läs nu vidare för att ta del av vår steg för steg guide till hur att lära hund nostarget!
Hur du kan lära hunden nostarget – steg för steg guide
För den här övningen är det många som använder sig av post-it lapp som mål, eftersom den är så lätt att flytta från plats till plats. Men om du kommer på något liknande eller ännu bättre än en post-it, så kör på bara. Innan du lockar till dig hunden ska du ha godis i ena handen och en post-it på den andra handflatan.
- Kalla hunden till dig. Den behöver inte sitta.
- Håll ut din hand med post-it lappen på handflatan åt ena sidan.
- Nu kommer hunden troligen vilja gå fram och nosa på lappen för att se vad det är och så fort den gör det ska du berömma och ge belöning direkt. Men tänk på att inte göra detta för tidigt eller för sent. Det måste ske precis när hunden nuddar lappen med nosen.
- Nästa steg är att göra övningen lite mer komplicerad och flytta handen åt olika håll och positioner. För att hunden ska förstå att det inte bara gäller just den första eller andra gesten, utan att målet är att nudda lappen – vart den än sitter.
- Nu blir nästa steg att lägga på det kommando du vill använda när hunden ska trycka med nosen på lappen. Exempelvis “tryck” eller “push”. För att öva in detta säger du kommandot direkt när vovven nuddar lappen.
- Sista steget är att sätta lappen lite varstans i hemmet och testa om hunden förstår vad den ska göra när inte din hand är inblandad. Om detta är svårt kan du först hålla handen med lappen på väldigt nära målet. För att successivt ta bort handen och sätta lappen på målet. När hunden fattat grejen kan du också successivt ta bort godiset.
Sammanfattning
Nu har du lärt dig en del om varför det är så bra att lära sin hund nostarget eller andra former av targetkommandon. Även om man inte äger en servicehund som man kan ställa högre krav på så är det både kul för hunden med mental träning och en praktisk egenskap i vardagen.
Tänk bara att du precis krupit ner i sängen och glömt släcka taklampan, eller att du ser från ditt “soffläge” att kylskåpsdörren är öppen. Har du övat nostarget med din hund behöver du kanske inte ens resa dig upp för att släcka lampan eller stänga kylskåpet – din hund fixar det lätt som en plätt!