Lära hund loss – så gör du! (3 enkla steg)

Att lära hund loss är inte så svårt med lite tålamod, vi berättar hur du gör!

Lära hund loss

Ett av det mest användbara kommandon man bör lära sin hund är “loss”. Annars kan det bli riktigt svårt att få hunden att släppa det som den har i munnen. Det kan handla om lek där den ska släppa exempelvis bollen eller trossen på kommando, eller om en farlig situation där hunden plockat upp något som kan vara dåligt för den att få i sig. Om du övat in “loss” med din valp tidigt så blir det så mycket enklare i vardagen. I den här artikeln ger vi dig 3 tips på hur du kan lära din hund loss!

Varför ska man lära en hund loss?

Att få en hund att släppa en leksak eller förbjudna föremål den plockat upp kan bli en krånglig historia, om ni inte övat in kommandot “loss” tidigt när hunden fortfarande är valp. Det går att lära in senare också men då kan det bli svårare, speciellt om den blivit könsmogen precis och inte riktigt lyssnar på dig som den brukar. Grundkommandon är alltid bra att börja tidigt med. Just detta kommando är också viktigt för att kunna instruera hunden att spotta ut något som den inte får äta. 

När man övat in loss med valpen kommer den att släppa föremålet den har i munnen när du ger kommandot. Perfekt om ni till exempel ska leka apport där hunden springer efter en boll eller liknande. När hunden kommer fram till dig ska den släppa bollen på marken eller i din hand så att du kan kasta den på nytt. 

Unga hundar tycker det är lite extra kul att jäklas med sin husse och matte och inte komma med bollen eller vägra släppa. Lite tålamod krävs innan man får snits på det hela och hunden fattar grejen. Det finns olika knep för att lära hund loss och nu ska vi gå igenom några av dessa – Läs vidare!

Så lär du hunden loss

Hundar är olika individer, precis som oss människor. För någon hund fungerar en teknik bättre än andra och vise versa. Man får testa sig fram och se vad som fungerar, om man stöter på problem. En sak som är bra att tänka på är att du inte ska dra föremålet uppåt när du ska ta det från hundens mun. Det kommer nämligen göra att den automatiskt vill “kampa” med dig och dra tillbaka. Dra istället nedåt mot marken. Här kommer nu våra 3 bästa tips på hur du kan lära din hund loss på olika sätt.

  1. Byt föremål mot godis

    När hunden kommer tillbaka med föremålet visar du en godis. När hunden släpper föremålet säger du kommandot “loss” och ger den godisen.

  2. Byt föremål mot samma föremål

    Alla hundar är inte tokiga i godis. För vissa individer är exempelvis bollen eller trossen mycket viktigare. Då kan du testa att byta ut trossen mot en likadan. När hunden släpper den första trossen för att få den andra säger du “loss” och ger hunden den andra istället.

  3. Vänta ut och ignorera

    Har du svårt att få hunden att komma tillbaka med bollen och släppa den, kan du använda dig av tekniken där du struntar i hunden och inte verkar intresserad. Efter en stund kommer den att komma fram till dig och släppa bollen självmant, eftersom det inte är så kul att leka själv trots allt.

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning