Lära hund ligg – så gör du! (6 enkla steg)

Med dom här 6 enkla stegen lär du din hund ligg på nolltid

Lära hund ligg

När du har bemästrat Sitt med din hund är det dags att lära din hund ligg. Ligg är väldigt lätt att lära en hund, om det görs rätt. Med den här lätta guiden på 6 steg kommer du lära din hund ligga ner på nolltid. Det är så lätt att du kan lära hunden det här medans du kollar på tv eller lyssnar på en pod.

Att lära sin hund ligg kan vara användbart i oändligt många situationer. Det kan vara perfekt för hunden att kunna när det kommer gäster, på en uteservering, i bilen eller vid ett övergångsställe.

Lär din hund Ligg med 6 lätta steg

Med endast 6 lätta steg kan du lära din hund ligg som du sedan kan vidareutveckla till att din hund kan ligga tryggt vid dina fötter på t.ex. en uteservering.

Lästid: 3 minuter

 1. Använd riktigt gott godis

  Det är viktigt att du har riktigt gott godis till din hund. Alla hundar är individer och alla gillar inte samma sorters godis, en del hundar är okej med torrfoder som belöning, medans andra vill ha frystorkat kött. Prova dig fram för att se vad din hund föredrar.

  En belöning kan också vara klappar, tjoande, bus eller verbal belöning – men se till att din hund verkligen uppskattar det!

 2. Håll en godis framför hundens nos

  Det är lättast att börja med hunden i sittande position. Ta en godis och håll den framför hundens nos. Precis som med övningen Sitt, så ska vi lura hunden till att lägga sig för att visa att hunden får en godis för det fina beteendet.

 3. För godisen ner mot golvet och mot dig

  För godisen nedåt mot marken och sedan mot dig – se till att hunden följer efter med nosen. Rörelsen ska se ut ungefär som ett L.

  I och med att huvudet följer efter lågt ner vid golvet så måste hunden lägga sig ner.

 4. Belöna direkt hunden lägger sig ner

  Så fort hunden lägger sig ner ger du belöningen. Det här är den viktigaste delen, det är vad som får hunden att vilja göra om det. Du kan inte belöna din hund för mycket, det är trots allt din hunds drivkraft. Igen vill jobba gratis, inte ens din hund.

 5. Repetera

  Repetera övningen ett par gånger per omgång, och glöm inte att ta många pauser. Pausa gärna när ni ligger på topp, så att hunden kommer ihåg hur kul det var och vill göra om det.

 6. Betinga ordet ”ligg”

  Nu när din hund har lärt sig att ligga för godis så är det dags för det sista steget, att betinga in ordet ligg. Medans hunden lägger sig, och det här är viktigt, säger du ligg. Varken före eller efter hunden har lagt sig, samtidigt som hen är på väg ner att lägga sig.

Belöna, inte bestraffa – det ska vara kul för hunden att ligga ner

Genom att belöna hunden lär du hunden lättare, jämfört med den uråldriga bestraffningsmetoden. Att använda sig utav positiv förstärkning gör du genom att belöna när hunden gör rätt, och ignorera när hunden gör fel. Genom att belöna ett visst beteende så kommer hunden automatiskt att vilja göra om det beteendet.

Om du bestraffar din hund när hen utför ett oönskat beteende så kommer du endast förstöra din relation med din hund, samt att din hund kommer att bli stressad och rädd – framförallt från att prova nya saker.

Vanliga frågor om lära hund ligg

Kan man ge valpen godis?

Ja, men på grund av risk för vätskebrist och kvävning bör du endast ge väldigt små bitar samt rikligt med vatten till din valp. Hundgodis ska inte bestå av mer än 10% av valpens dagliga intag av kalorier.

När kan man börja träna en valp?

Hunden bör börja tränas så tidigt som möjligt då valpen naturligt har en extremt bra inlärningsförmåga. Dem första 12 veckorna i valpens liv är viktigast för nya intryck, det gäller även träning.

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning