Lära hund high five – så gör du! steg för steg)

Att lära hund high five är väldigt enkelt med rätt metod. Med våra 6 steg kommer du att lyckas!

lära hund high five

Vill du styla lite framför en “publik” kan du lära din hund “high five” kommandot som är väldigt charmigt och kul! Det är också ett bra sätt att stimulera din hund eller valp med olika övningar som den här, så att ni blir samspelta och hunden förstår bättre vad du är ute efter sedan när ni ska börja lära er svårare saker. För att lära din hund göra high five behöver du en dos tålamod, hundgodis och en klicker, om du gillar att använda klicker. Men det går också jättebra utan den, med bara godis. Läs vidare för en steg för steg guide till hur du kan lära hund high five. 

Relaterat: Hur du klickertränar med din hund (3 Enkla steg)

Varför ska man lära sin hund high five?

När du lär din hund att ge “high five” betyder det att den lägger sin trampdyna mot din handflata som du håller upp i luften.

Det finns inget specifik praktisk syfte med att lära hund high five. Det är mest en kul grej att visa upp för vänner, bekanta och familj. Däremot är detta ett riktigt bra sätt att lära känna din hund och bygga en relation där den lyssnar på dig. 

Hundens hjärna behöver stimulans, vilket den får när den används på det här sättet. Hunden lär sig fokusera på dig och vad det är du vill. Ett alldeles utmärkt mentalt träningspass för en hund som behöver lära sig grunderna i att lyssna och följa dig. 

Att tänka på innan du sätter igång

När du ska öva in detta trick är det bra att befinna sig i en lugn, stressfri miljö utan distraktionsmoment för hunden, såsom lekande barn, smällande ljud eller andra djur till exempel. När det är lugn och ro omkring blir det lättare för hunden att fokusera och lära sig snabbt.

Det är också bra om du redan innan har lärt dig lite om hur man tränar en hund med belöning och signaler. Om man exempelvis ger belöningen vid fel tillfälle så lär sig hunden fel sak. Samma sak när du sedan lägger till ett kommando på tricket. Om du säger kommandot efter att hunden redan gjort tricket och fått godisen kommer den troligen inte associera det med att ge dig high five med tassen.

Relaterat: Hur du tränar din hund med positiv förstärkning (9 Enkla steg)

Kör heller inte för långa träningspass med hunden. Det är bättre med flera korta pass där ni har bus och lek emellan till exempel. Annars kan hunden tappa koncentrationen och inte tycka det är kul längre, vilket inte är bra. Vitsen med övningen är att det ska vara både roligt, lärorikt och stimulerande för hunden.

Lära din hund high five – 6 Lätta steg

Innan ni sätter igång med övningen ska du se till att ha tillräckligt med små godbitar till hunden förberett så att du snabbt kan plocka fram. Ha några bitar i ena handen som du gömmer och plocka fram en godisbit i taget. Övningen utförs förslagsvis på golvet hemma. 

 1. Sätt dig ner på golvet

  Sätt dig på golvet och kalla på din hund.

 2. Placera hunden framför dig

  Se till att du sitter ner med hunden mitt emot dig.

 3. Håll upp den hand du inte har godis i

  Ta den hand du inte har godis i och håll handflatan utåt framför hunden.

 4. Nu är det viktigt att belöna allt intresse

  Belöna varje gång din hund visar intresse för handen. Den kommer troligen inte att lägga tassen direkt på handflatan utan mer testa sig fram för att förstå vad du är ute efter. För att leda hunden på rätt spår belönar du därför minsta intresse den visar av handen i början av övningen. Använder du en klicker kan du klicka som uppmuntran, men utan klicker kan du använda ett uppmuntrande ord så att hunden vet att den är på rätt väg. Exempelvis “bra!” eller “rätt!”. Gör samma procedur flera gånger innan ni går vidare till nästa steg.

 5. Nästa steg handlar om att få hunden att nudda din handflata

  Hunden ska nu på något vis nudda din handflata. Du kan själv hjälpa till genom att liksom följa hundens tass och möta den, om den åker upp. Då kommer den förstå snabbare att det är vad du vill uppnå. Varje gång hunden nuddar handflatan ska du ge beröm och en godis. Upprepa detta tills det satt sig ordentligt och inte fuskas.

 6. Öva in kommandot

  På det sista steget ska ni öva in kommandot för tricket. Alltså “high five!”. Locka fram hunden till dig på golvet. Säg “high five”, håll upp handen, vänta på att hunden lägger sin trampdyna mot handen, beröm och belöna direkt! Upprepa tills det satt sig.

Sammanfattning

Mental träning ska vara roligt för hunden och att lära en hund high five är ett jättebra tillfälle då den får använda hjärnan på ett stimulerande sätt. Dessutom bygger du även en bra grundrelation till din fyrbenta bästa vän, som ni kommer ha stor nytta utav senare i er relation när hunden växer och utvecklas. 

Sedan är det ju också väldigt kul att lära sin hund nya tricks som man kan imponera lite på andra med, kanske i hundparken eller på släktfesten! High five är en klassiker som alltid går hem hos publiken.

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning