Lära hund buga – så gör du! (6 enkla steg)

Så lär du din hund buga med 6 enkla steg!

lära hund buga

Det finns många roliga tricks du kan lära din hund för att stimulera dess hjärna och intellekt. Att lära din hund buga är ett av dessa tricks som kommer att göra succé när du vill imponera på någon. Det kan också komma till användning i vardagen om du har en mycket aktiv hund som rör sig mycket i skog och mark och som ibland kan behöva instrueras ur en knepig situation exempelvis.  I den här artikeln ger vi dig en steg för steg guide till hur du lär din hund buga!

Varför ska man lära sin hund att buga?

När hunden “bugar” menar man att den i stående position sänker framtassarna och låter rumpan vara kvar i vädret. Som att den precis ska lägga sig ner men inte gör det. 

Egentligen finns det ingen specifik anledning till varför du ska lära din hund buga, men det är en rolig grej att kunna visa upp för bekanta (eller främlingar) och ett av alla mängder tricks man kan lära sin vovve. All form av lek och träning där hunden får använda hjärnan är nyttigt för att hunden ska må bra mentalt och kroppsligt. Ju mer du aktiverar vovven på det här sättet desto lättare blir det varje gång du ska lära in något nytt, eftersom hunden har lärt sig att följa dig.

Funktionshundar av olika slag kan dock ha mer nytta av att kunna buga på kommando. Kanske för att krypa under ett hinder ute i skogen eller ducka för någon typ av fara. Men först och främst är det ett kul tricks att träna in och ha på sin repertoar för att eventuellt styla lite med.   

Innan du sätter igång – tänk på detta

Innan du ger dig på att lära din hund buga måste ni redan ha övat in sitt, ligg och kom hit som är grundkommandon för alla hundar. När den kan dessa blir det betydligt enklare att öva in bugandet. Det beror på att du ska stoppa hunden mitt i “ligg-rörelsen” när du övar in bugandet. 

I vanlig ordning när det gäller hundträning är det också viktigt att tänka på att inte tappa tålamodet med hunden om den inte hänger med i svängarna på en gång. Det kan ta en stund innan den förstår exakt vad du är ute efter. Om du blir stressad och arg blir det en obehaglig upplevelse för hunden och inlärningen går trögare. 

Klicker eller vanlig belöning?

Alla hundägare har olika tekniker för att lära in önskade beteende och tricks. Många använder sig av en så kallad “klicker”, vilket är en liten mojäng som du håller i handen under träningen. När du trycker på den ger den ifrån sig ett klickande ljud och direkt efter ger du en en belöning, vilket hunden uppfattar som positiv förstärkning. Varje gång vovven gör rätt klickar du och upprepar proceduren.

Läs mer: Hur du klickertränar med din hund (3 Enkla steg)

Andra hundägare använder klassisk vanlig belöning i form av hundgodis eller hundens egen mat. Oavsett vilket, är tanken att belöningen och klickern ska fasas ut när hunden lärt sig tricket och att du då bara ska kunna använda ett muntligt kommando och/eller tecken ni övat in.

Läs mer: Hur du tränar din hund med positiv förstärkning (9 Enkla steg)

Lära din hund buga – steg för steg guide

Det är ingen speciellt komplicerad teknik för att lära sin hund buga. Kom ihåg vad vi sa om att hunden först måste kunna kommandot ligg. Det kan verkligen underlätta även om det kan ta en stund innan den förstår skillnaden mellan ligg och buga. Ha också klicker eller hundgodis redo innan ni startar och ha en positiv attityd. Hunden känner din energi. Så här går det till steg för steg:

  1. Ställ hunden en liten bit framför dig. Den ska stå, inte sitta.
  2. Håll godisbiten eller klickern i handen. Hunden får inte ta godisen.
  3. Rör sakta handen neråt med hundens fokus på godiset/handen
  4. När hunden är i buga positionen och nästan har lagt sig belönar du direkt
  5. Upprepa rörelsen ett antal gånger tills det sitter
  6. Nästa steg är att lägga på ett muntligt kommando samtidigt, exempelvis “buga”

Det tar olika lång tid för olika individer och raser att lära in det här trickset, men ibland kan det gå förvånansvärt snabbt. Så småningom tar du bort både klickern och belöningen med godis när allting satt sig hos hunden och det är dags att lära sig nästa tricks!

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning