Labrador retriever

Lär dig mer om labradoren och hur det är att äga en labrador retriever

Labrador Retriever

Labrador retriever är en härlig hundras som är framavlad att vara vänlig, social, spontan, glad och en riktigt bra arbetande hund. Historiskt har de varit fiskares hjälpreda för att simma i land med förtäjningsrep till båtar, samt apportera rep, fisk och nät i kyliga Kanada. Idag används labradoren främst som sällskapshund eller för att apportera fågel och småvilt efter skott.

Uppfödare har idag olika målsättning med sin avel. En del avlar fram labradorer som främst lämpar sig för jakt, medans andra uppfödare avlar efter exteriöra egenskaper, sk. utställningslabrador. Utställningslabradorer tenderar att vara lugnare och mindre intensiva än jaktlabradorer – var noga med att du väljer en uppfödare som passar dig.

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Idag är labradorer väldigt bra allround hundar men precis som sina förfäder så gillar de att arbeta och hålla sig sysselsatta. Labrador retriever är en av Sveriges tre populäraste hundraser och används framförallt som jakthund och sällskapshund – men också inom tävlingar.

Allmän information om Labrador Retriever

Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MedelBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Nej
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejLivslängd: 10-12 år
Mankhöjd:
Hane: 56-57 cm
Hona: 55-56 cm
Vikt:
Hane: 29-36 kg
Hona: 25-32 kg
 • Ursprungsland: Storbrittanien
 • Ursprungsår: 1800-tal
 • Rasgrupp: 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)
 • Smeknamn: Labbe, Labrador
 • Pälsstruktur: Kort och tät utan vågor med en vattenavvisande underull.
 • Färger: Svart, gul och leverbrun

Labrador retriever är en snäll och intelligent hundras som är en av Sveriges mest ägda hundar. De är till och med så populära att även icke-hundmänniskor känner igen rasen på långt avstånd. Fotografer och konstnärer har har fångat labradorer stående vid sin ägares sida på bild i århundraden.

Eftersom dom är avlade för jakt och sport så har labrador retriever slanka och smidiga kroppar – och dom har extremt lätt för övervikt. Dom har en päls som är kort och tät, som är lätt att ta hand om. Dom är intelligenta, har ett lugnt beteende och har massor av energi. Labradorer är väldigt följsamma, kärleksfulla och tillgivna hundar som lever för att att tillfredsställa sin familj och ägare.

Rasen har sitt ursprung från Newfoundland utanför Kanadas nordöstra kust och labradorens förfäder är dom så kallade St. John’s Dogs, döpt efter huvudstaden i Newfoundland. Rasen var främst avlad för att hjälpa fiskare dra båtar i land och apportera byten, nät och rep.

Man brukar säga att det finns två typer av labradorer, utställningslabrador och jaktlabrador. De flesta labradorer i dagens läge avlas inte för jakt utan för att vara lugna och trygga familjehundar med en utmärkt exteriör, så det är viktigt att du ser till att du köper den typ som passar dig bäst. Den populäraste labradoren idag är utställningslabrador.

Labrador retrievers används väldigt mycket inom sök och spår, tack vare deras uthållighet, starka nos och nyfikna natur. Rasen har också blivit allt mer populär inom hundsporter såsom agility, lydnad och rallylydnad. Jaktlabradorer är även experter på att apportera jaktbyten så som småvilt eller fåglar efter skott.

Det finns dock ett arbetsområde som labradoren är helt värdelös inom, och det är att vara vakthund. Faktum är att din labrador retriever förmodligen kommer att hälsa på inbrottstjuven mer än att skälla på honom.

Labradorer har visat sig vara mångsidig, användbar och en utmärkt brukshund i över 100 år.

Sammanfattning

 • Labrador retrievers är kärleksfulla och tillgivna.
 • Dom har en medel livslängd på 10-12 år.
 • Labradorer har en hög energinivå och vill utmanas mentalt och fysiskt, utan aktivering riskerar dom att få problem med bland annat beteendet.
 • Valpar har mycket mer energi än vuxna labradorer, deras energinivå brukar tona ner ganska mycket när hunden blir äldre.
 • Många tror att labradorer är en ren sällskapshund, men så är inte fallet. Labradorer behöver träning och aktivering varje dag.
 • Labrador retrievers älskar att äta mat och dom har väldigt lätt för att gå upp i vikt.
 • Dom älskar att tugga och leta efter något att äta, så se till att soporna är slängda och diskbänken ren från mat.
 • Labradorer är inte kända för att smita hemifrån, men med tillräckligt bra motivation så kan jaktinstinkten ta över.
 • Ansträng inte din labrador retriever för mycket fysiskt innan 18 månaders ålder – detta för att minimera höft- och ledproblem.
 • Köp aldrig en importerad eller korsblandad labrador retriever om du inte är medveten om risker och sjukdomar.

Historia

Labrador Retriever har sitt ursprung i Newfoundland, en ö utanför Kanadas nordöstra kust. Labradorer kallades ursprungligen för St. John’s Dog – döpt efter huvudstaden i Newfoundland. Ursprungshundarna användes redan på 1700-talet som hjälpredor till fiskare. Labradorer spenderade sina dagar tillsammans med sin ägare som arbetande hundar.

Snart skulle omvärlden få nys på den här rasen på grund av dess mångsidighet och användbarhet. Engelsmän importerade St. John’s Dogs till England under 1830-talet med syfte att jaga med dem. Earl of Malmesbury den Tredje var den första personen att börja kalla dem för labradorer.

Rasen som idag är en av Sveriges mest ägda hundraser var nära att utrotas under 1880-talet. Det var Malmesbury-familjen tillsammans med andra familjer som lyckades rädda rasen från att dö ut. St. John’s Dogs dog ut på grund utav restriktioner från regeringen tillsammans med nya skattelagar.

1903 erkänner Engelska the Kennel Club labrador retriever som en självständig ras.

Idag är labrador retrievers allt från härliga utställningshundar med en stabil mentalitet, till jakthundar och arbetshundar som används inom spcialsök, personsök och mycket mer.

Storlek

Hanar har en ideal mankhöjd på 56 till 57 cm men kan bli upp mot 62 cm, med en vikt på 29 till 36 kg.

Honor har en ideal mankhöjd på 55 till 56 cm men kan bli upp mot 60 cm, med en vikt på 25 till 32 kg.

Temperament

Labradorerna är en av dom mest ägda hundarna i Sverige utav en anledning, dom är en av dom trevligaste och godhjärtade hundraserna. Dom är väldigt sociala, nyfikna, utåtriktade och allmänt trevliga – och dom är generellt vänliga mot andra människor och djur.

Med den utmärkta personligheten kommer också en högre intelligensnivå. Hundar med en högre intelligensnivå kräver generellt mer aktivering, både fysiskt och mentalt. Labradorer är ivriga på att lära sig och dom är även väldigt lättlärda.

Träning och aktivering är definitivt ett måste för en labrador retriever eftersom dom har mycket energi att göra av med. Det är dock rekommenderat att du inte utsätter din valp för fysiska påfrestningar innan valpen är 18 månader gammal.

Energinivån kan variera beroende på gener och avelsstrategi, vissa labradorer kräver mer aktivering medans andra labradorer är mer avslappnade och lugna. Något alla labradorer har gemensamt är att dom älskar aktivering och äventyr.

Hälsa

Labrador Retriever är generellt en frisk och sund hundras, men det finns några områden du bör hålla koll på.

Vanliga sjukdomar och defekter:

 • Höftledsdysplasi (felaktigt utvecklad höftled)
 • Armbågsdysplasi (felaktigt utvecklad armbåge)
 • Progressiv retinal atrofi (näthinnesjukdom)
 • Fetma (kraftig övervikt)
 • Hältor (skada i rörelseapparaten)

Höft- och armbågsdysplasi är något som alla hundägare bör vara försiktig med, en påverkande faktor är hur mycket hunden aktiveras fysiskt under uppväxten. Försök att inte överanstränga din växande valp till ca. 18 månaders ålder.

Skötsel

Labrador Retriever är definitivt en hundras som vill vara bland sin familj, dom passar därför inte för att bo i t.ex. en hundgård. Om dom lämnas ensamma för länge utan tillräcklig träning kommer dom förmodligen vilja göra sig av med överskottsenergi, och det gör dom lättast genom att tugga på saker.

Labradorer har olika energinivå beroende på avelsstrategi, men alla labradorer behöver aktivering – både mentalt och fysiskt. Två 30-minuters promenader om dagen, med ett par kortare eller längre promenader där emellan samt 30-minuter mental aktivering bör hålla energinivån nere.

Valpar ska dock aldrig överansträngas, varken fysiskt eller mentalt. Du bör helst träna din hund korta stunder, flera gånger. Labradorer har lätt för att bli överexalterade om dom tränar för länge, så det är upp till dig att bestämma när det är dags att ta en paus.

Många tror att labrador retrievers är rent utav en sällskapshund, och att dom inte behöver någon träning eller uppfostran alls. Det är helt fel. Utan träning och uppfostran så kommer du ha en hund som drar i kopplet och aldrig lyder, som helt enkelt gör som den vill. Om du har eller tänker köpa en labrador retriever så bör du utnyttja deras intelligens till att träna dom, för dom är väldigt lättlärda. Labradorer är utmärkta hundar för lydnadssporter.

Det är rekommenderat att gå en valpkurs med din hund, oavsett om du har haft hund förut eller inte. Det är inte bara för att du ska lära dig hantera din valp, utan även för att valpen ska få träffa och socialisera med andra hundar och människor – och lära sig vara bekväm med det. Kolla efter en kurs som använder sig utav positiv förstärkning, vilket går ut på att belöna när hunden gör rätt istället för att bestraffa, så kommer du bygga ett starkt band till din labrador.

Precis som andra retrievers så leker labradorer väldigt mycket med munnen, och dom är som lyckligast när dom får bära eller bita på någonting. Se till att du har en hundbädd och leksaker som tål att bitas på, annars kan du riskera att soffan eller sängen får sig ett naffs.

Utfodring

Rätt typ av foder och foder mängd är extremt viktigt för valpar, en labrador retriever valp ska äta foder för storväxta hundraser. Det rekommenderas att du köper ett foder av hög kvalité utan spannmål.

Hur mycket din hund äter beror på deras vikt, ålder, kroppsbyggnad, metabolism och aktivitetsnivå. Precis som oss människor så är hundar individer, en hund som aktiveras dagligen behöver äta mer än en hund som endast går promenader. Kvalitén på fodret gör också stor skillnad i hur mycket din hund måste äta, ett bra foder kostar inte alltid mer, och det blir mindre att plocka i påsen när hunden utgör sitt behov.

Det här är en ungefärlig tabell för att ge dig en uppskattning av hur mycket hundar äter. En detaljerad fodergiva hittar du på förpackningen av fodret du köpt.

 • Två till sex månader: honor, 270 till 500 gr; hanar, 300 till 550 gr.
 • Sex till tolv månader: honor, 300 till 530 gr; hanar, 350 till 600 gr.
 • Unghundar: honor, 250 till 40 gr; hanar, 350 till 500 gr.
 • Vuxenhundar: honor, 220 till 360 gr; hanar, 340 till 460 gr.

Håll din labrador i form genom att väga upp maten och utfodra hälften två gånger om dagen istället för att låta maten stå framme. Valpar ska utfodras 4 gånger om dagen till hen är ca. fem månader gammal, därefter kan du ta bort en måltid (minska inte mängden foder), för att sedan gå ner till två gånger om dagen permanent efter ytterligare några månader. Detta gör du för att du ska kunna kontrollera din hunds matvanor så att du enkelt kan se om du din hund beter sig annorlunda eller fodervägrar, du har också lättare att öka eller sänka mängden mat utan att hunden märker något.

Om du är osäker om din hund är överviktig så kan du smeka den över revbenen. Revbenen ska vara lätta att känna utan att du behöver lägga tryck med handen. Känner du inte dom kan det vara dags att dra ner lite på fodret och gå en extra promenad med hunden.

Pälsvård

Labrador retriever har en lättskött päls som består av två lager, yttre lagret och den vattenavvisande underullen som skyddar mot både kyla och värme – vilket gör att dom klarar av att vara jakthundar i alla väder.

Labrador Retriever finns i följande färgvarianter:

 • svart
 • gul
 • leverbrun

Eftersom labradoren har en kort och strukturerad päls så är den väldigt lättskött, du får dock inte missta lättskött med att dom inte fäller päls. Labrador retrievers fäller päls, framförallt är det underull som fälls. Borsta igenom din labrador ett par gånger i veckan, och under höst och vårsäsongen när hunden byter päls så bör du borsta igenom den varje dag för att slippa päls i soffa och säng.

Labrador retrievers behöver inte bada särskilt ofta för att dofta gott och se fräscha ut, det räcker med ett bad varannan månad eller så. Självklart går det bra att bada oftare om hen rullar sig i lera, vilket är naturligt för hundar.

Klorna bör klippas en gång i veckan för att undvika att klorna blir långa och skadar tassen. Om du kan höra klorna slå mot golvet så är dom för långa. Lär mer om hur du klipper klor.

Borsta din labradors tänder minst 3 gånger i veckan för att förebygga tandsten och uppbyggnad av plack. Om du har möjlighet så är det bäst om du borstar din hunds tänder dagligen för att undvika munsjukdomar och dålig andedräkt.

Deras öron bör kollas en gång i veckan efter dålig lukt eller rodnad, vilket kan tyda på en infektion. Om du misstänker att din hund har en öroninfektion bör du uppsöka veterinär snarast.

Börja hantera din valps klor, mun, tänder, päls m.m. tidigt. Hundar ogillar naturligt när vi rör vid vissa delar, till exempel tassen eller munnen. Gör det till en positiv upplevelse och ge massor av godis och beröm medans du håller på. Om det inte är värt för hunden så kommer hen inte att ge med sig.

Barn & Djur

Inte nog med att labrador retrievers älskar barn, dom matchar deras energinivå! Det är dock viktigt att barnen kan respektera hundens gränser, och hunden måste tränas till att vara lugn bland barn. Precis som med alla andra hundraser så måste du som ägare se till att din hund får ha sina leksaker och sin måltid i fred, utan att någon klänger och försöker ta det ifrån hunden.

Om du socialiserar och miljötränar i tidig ålder genom att träffa olika djur och människor på olika platser så kommer din labrador inte ha några som helst problem med att vara runt andra djur senare i livet.

Är labrador retriever för mig?

Nu när du vet lite mer om den här kärleksfulla allround hunden så finns det fortfarande några saker att tänka på.

Labrador Retriever kan vara en bra hundras för dig om du är villig och kan hantera:

 • En aktiv hund
 • Mycket hundhår
 • En hund som kräver mental aktivering
 • En hund som kräver fysisk aktivering
 • Någon som alltid vill följa med överallt
 • Lätt att ha att göra med
 • Lätt att lära saker
 • En hund som vill arbeta

Då är detta definitivt hunden för dig!

Men om du inte kan hantera eller betala för:

 • Veterinärvård
 • En pigg och aktiv hund
 • En hund som behöver tränas relativt mycket
 • En hund som hårar mycket
 • En hund som vill hänga med på allt

Då är nog den här hunden inte rätt för dig.

Vanliga frågor om Labrador Retriever

Vad kostar det att ha en labrador retriever?

Priset för en Labrador Retriever valp är vanligtvis runt 15 000-20 000kr, pga. hög efterfrågan kan priset hos vissa kennlar ha ökat upp till 30 000kr. Månadskostnaden för en labrador är ca. 300-600kr med foder och hundförsäkring.

Hur är det att ha en labrador retriever?

Labrador retrievers är en favorit i Sverige av en anleding – dom är fantastiska. Dom älskar barn och har en hög energinivå. Dom fäller ganska mycket päls och är inte allergivänliga.

5/5 - (2 votes)

Kategorier: Hundraser, Hundar