Koppelträning – lär hunden gå fot (8 enkla steg)

Lär din hund gå fot genom att koppelträna med 8 enkla steg

Koppelträning - Lära hund gå fot

Vore det inte skönt att ha en hund som följer dig? Som stannar när du stannar? Som svänger när du svänger? Det är faktiskt inte så svårt att lära en hund gå fot, och du kan vara väldigt nära den verkligheten om du börjar träna din hund att gå fot redan idag.

Innan vi börjar så vill jag påtala hur viktigt det är att du använder sele, speciellt med hundar som drar på promenader. Hundar, framförallt valpar, är väldigt sköra i nacken. Det kan räcka med ett litet ryck från din hund som kanske ser en annan hund, eller en fågel, för att din hund ska ta skada. En hund som har ont i nacken blir ofta stressad och reaktiv.

Tips: Antidragsele är en sele med en fästpunkt för kopplet vid hundens bröst, istället för att fästa kopplet på ryggen, eller i ett vanligt halsband. När hunden drar kommer antidragselen automatiskt att föra hunden åt sidan, vilket avleder hunden och gör det lättare för dig att få kontakt.

Förväntningar

Det vi förväntar oss efter att du har läst den här artikeln och tränat hunden enligt stegen nedan är följande:

 1. Hunden ska avslappnat kunna sitta vid din sida och hålla kontakten när du säger fot.
 2. Hunden ska resa sig upp och följa efter dig när du börjar gå.
 3. När du stannar igen, ska hunden sätta sig vid din sida och förvänta sig en belöning.
 4. När du säger varsågod vet din hund att hen får nosa/kissa.

Så lär du din hund gå fot i kopplet:

Lästid: 10 minuter

 1. Börja med att ta din hund till en neutral plats.

  Börja med att träna på ett väldigt neutralt ställe, antingen inuti hemmet, på gården eller utanför ditt hem, någonstans där hunden känner sig trygg utan massor av distraktion – det här är en väldigt viktig del för din hund. Vi vill att det ska vara väldigt, väldigt lätt för din hund att göra rätt.

  Bestäm vilken sida du vill att hunden ska gå på, det vanligaste är nog vänster sida. Oavsett vilken sida du väljer så måste Du vara konsekvent, du ska ge godbiten väldigt nära ditt ben på den sidan, varje gång! Snart kommer din hund att börja hålla sig på den sidan, för det är ju där alla godisar dyker upp – mums!

 2. Koppla din hund i selen och ta fram favoritgodisen.

  Börja med att fästa din hunds koppel i hundens sele. Du ska helst ha ett koppel som är 160-200 cm (dock inte ett flexi-koppel) när du tränar din hund att gå fot. Ta din hunds favoritgodis, vare sig det är kyckling, ost, hundmat eller hundgodis och skär upp dem i bitar som små ärtor.

  Tips: En tub mjukost är smidigt och riktigt gott!

 3. Gå livligt och slumpmässigt runt på en liten yta

  Gå runt på din träningsyta i slumpmässiga mönster och håll din hund på rätt sida av dig. Försök nu att inte dra i kopplet eller locka på hunden, vi vill att hunden själv ska ta initiativ till att ta kontakt med dig. När hunden väl söker kontakt med dig ska du bli glad och verbalt belöna hunden (”Vad duktig du är!, Bra Jobbat!” osv.) samt belöna hunden med den där smaskiga godisen nära ditt ben. Det ska vara riktigt smaskigt och roligt att gå nära dig!

  Om din hund fortsätter gå nära dig, belöna hen varje steg ni tar! Fortsätt att förstärka det positiva beteendet din hund utför!

  Om det är så att din hund inte alls är intresserad utav dig så är du antingen för tråkig, har för tråkigt godis, eller så har din hund helt enkelt inte lust. Prova igen vid ett senare tillfälle, det kan vara perfekt att träna med hundmaten när din hund är hungrig.

  Repetera på den neutrala platsen tills din hund håller sig bredvid dig mer ofta än sällan.

 4. När hunden drar i kopplet..

  När din hund drar i kopplet stannar du. Punkt. Låt din hund själv söka kontakt med dig och när hen väl gör det – belöna rikligt! Det spända kopplet och trycket som hunden utsätts för är tänkt att det ska vara en påminnelse om att ta kontakt med dig. Det ska som sagt vara värt att söka kontakt och gå nära dig! Fortsätt att belöna var eller vartannat steg ni tar, om din hund är snabb med att fortsätta följa efter, belöna lite extra.

  Tips: Ibland är den bästa belöningen ett ”Varsågod”, alltså att hunden får gå fram och dofta på den superintressanta doften. Prova det emellanåt!

  Om din hund håller kopplet spänt och inte är intresserad av dig, prova att göra pussljud, prata glatt eller kanske slå lite med handflatan på låret för att fånga hundens uppmärksamhet – men vi vill inte tvinga hunden till dig. Det kan också vara så att det är för mycket distraktion, få undan distraktionen och belöna när hunden kommer till dig som innan.

 5. Betinga in ordet ”Fot” och ”Kom nu”

  Fortsätt att gå på den neutrala platsen som din hund är bekväm vid. Nu när din hund tycker om att ta kontakt med dig så är det dags att du betingar in ordet ”Fot”. Det gör du väldigt enkelt genom att säga Fot och ge hunden en godis, när hunden är i fotposition. Repetera väldigt ofta i korta sessioner.

  För att betinga in ordet ”Kom nu” så låter du hunden göra vad hen vill. Säg ”Kom nu” med en ljus och hög ton, se till att din hund lägger märke till dig, vänd dig om och börja gå. När din hund kommer ikapp belönar du hunden ordentligt med både verbal belöning och godis, fortsätt framåt och belöna varje steg du tar.

  Tips: Det kan bli väldigt överväldigande att träna in båda kommandona samtidigt, jag rekommenderar att du lär in ett i taget.

  Fortsätt med det här steget tills din hund kan både ”Fot” och ”Kom nu”.

 6. ”Varsågod” betyder lukta eller kissa

  Din hund behöver emellanåt tid att utföra sina behov och få lukta på intressanta dofter. Låt din hund ofta få gå fram till objekt eller dofter hen tycker är intressant, men innan du gör det tar du in hunden i Fotposition, belönar, och ger ett ”Varsågod”. Din hund kommer snart att lära sig att det är du som bestämmer när jag får gå fram.

 7. Repetera och variera

  Repetera steg 3-6 och variera övningarna genom att ibland gå jättensabbt, ibland jättesakta, stanna plötsligt eller sväng oförutsett och belöna riktigt när din hund följer efter.

 8. Träna fot på promenader, nya platser och inför distraktioner

  Det här är ett moment som är jätteviktigt att du tar i hundens takt. När din hund väl kan det vi har gått igenom ovan är det dags att börja införa träningen på dem vardagliga promenaderna – med lätta distraktioner på platser ni ofta har gått på. Det ska fortfarande väldigt tryggt för hunden och det ska vara enkelt att göra rätt. Prova dig fram och se hur det går för din hund, blir det för jobbigt med alla distraktioner får du gå tillbaka till en tryggare plats där din hund är bekväm.

Vanliga frågor om Koppelträning – Lära hund gå fot

Min hund vill bara dra framåt, vad ska jag göra?

Troligtvis är du för tråkig och har för osmakliga godisar! Prova gör roliga ljud, prata glatt och var lite flamsig! Prova lite olika godisar och se vad just Din hund älskar!

Min hund håller sig långt bakom mig och vill inte gå, varför?

Det kan vara så att din hund inte mår bra. Det kan också vara så att din hund är rädd, antingen för dig eller något annat. Det kan också vara så att din hund tycker det är intressantare där bakom. Det är viktigt att du inte drar i hunden och tvingar hen fram, använd dig utav positiv förstärkning och belöna din hund. Visa att det bara finns gott här framme.

Min hund går bara bredvid mig i några sekunder innan hen drar igen, vad ska jag göra?

Om du har övat in dessa steg och din hund konstant väljer mellan att dra och gå fot så bör du sluta belöna när hunden ställer sig i fotposition, och istället koncentrera dig på att belöna din hund när ni har tagit några steg.

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning