Klickerträning hund – så kommer du igång! (3 enkla steg)

Kom igång med klickerträning på nolltid!

Klickerträning hund

Klickerträning blir allt mer populärt. Klickern är ett redskap som används i jättemånga sammanhang. En välfungerande klickerträning är ovärdelig, och jag ska lära dig allt om hur det fungerar.

Tips: Med positiv förstärkning tränar du din hund som stärker din hund till att bli trygg!

Vad är en Klicker?

Klickern är oftast en liten plastdosa med knapp som avger ett klick då du trycker in den. Detta är en positiv markör; den talar om hunden exakt när hunden har utfört rätt beteende – som ska följas av en belöning. Det finns några viktiga regler som måste följas när man klickertränar:

klickerträning

  1. Klick=belöning. Vanligast är att man ger hunden en liten bit godis varje gång hunden hör klicket. Med det menas exakt. varje. gång. Även ifall du av misstag klickat vid fel tillfälle. Det är bättre att lära om hunden ifall den skulle missuppfatta, än att hunden tappar tillit till klickern. Detta innebär alltså att risken för att någon som kanske inte förstår börjar klicka med den ska reduceras, och att du alltid måste se till att ha en belöning att erbjuda när du klickar.
  2. Klickerträning ska alltid vara roligt för hunden. När man klickertränar så vill man att hunden ska prova sig fram tills den gör rätt. Ifall hunden inte tycker det är kul eller upplever negativa känslor i samband med klickerträningen så kommer den inte vilja erbjuda några beteenden. Ifall en klickersession inte går som du önskar och du blir frustrerad – avbryt. Ta ett steg tillbaka, fundera på vad som kan vara problemet, testa igen när frustrationen har lagt sig.
  3. Var noga med att klicka vid rätt ögonblick. Jobba upp detta! Det kan vara svårt, men kommer definitivt att minska risken för förvirring. Ivriga hundar kan vara blixtsnabba i vissa sammanhang, ifall önskat beteende erbjuds i 0,5 sek så vill du kunna klicka på exakt den halva sekunden. Klickar du för sent kan hunden tro att det är beteendet som kommer direkt efter som du efterfrågar.

Clix Multi är den klicker som jag använder. Den är liten, smidig, droppformad för att lättare får plats i små utrymmen, och bäst av allt; man kan styra volymen! Klickrar kan låta olika högt, vissa är dovare medan andra är gällare, men denna behöver inte testas eftersom den fungerar bra även till ljudkänsliga hundar. Ett annat plus är att knappen sticker ut lite, vilket gör knappen enkel att trycka på, till skillnad från vissa andra där knappen är inbucklad. Den lilla snodden på klickern kan lätt sättas runt handleden för att man inte ska tappa den eller alltid ha lätt tillgång till den när den behövs.

klickerträning

Hur börjar jag med klickerträning?

Som nämnt så är det jätteviktigt att det kommer en belöning efter klicket. Det är busenkelt att klicka in en hund. Börja med att helt enkelt klicka och mata hunden med godis direkt efteråt. Gärna så många gånger du bara orkar. Tänk att detta ska göras 30 gånger i följd under flera sessioner.

När du tror att hunden har förstått grejen kan du kontrollera detta genom att klicka när hunden inte är beredd på det. Vänta tills den kanske tittar bort eller har annat i tankarna. Klicka en gång och se hur din hund reagerar. Om du inte får någon reaktion så är det bara att fortsätta nöta. Hunden är inklickad när den uppmärksammar klicket och förväntar sig en belöning.

Att komma igång med inlärning av klicker

När hunden är inklickad så behöver du få din hund att förstå vad du förväntar dig av hen. Man kan bland annat locka hunden till att utföra ett beteende för att sedan klicka och belöna, men denna metoden visar sig sällan fungera lika bra som så kallad shaping. Shaping innebär att hunden ska ”formas” av sig själv till att utföra beteendet. Det kan ta lite längre tid, men i och med att hunden får fundera mycket på vad den gör så kommer beteendet att sätta sig bättre.

Tänk dig exempelvis att du vill lära din hund att gå och lägga sig i sin hundbädd på kommando. Börja med att se till att ni är nära hundbädden. Det första kriteriet du vill att din hund ska uppfylla är att så lite som kolla mot hundbädden. Klicka och belöna varje gång hunden gör minsta antydan till att titta åt det hållet.

När hunden fattat galoppen lägger du till ett kriterium; Hunden ska börja vända sig mot hundbädden. Beroende på hur erfaren din hund är kanske den snart börjar röra sig så smått i riktningen. Nästa steg är att hunden då ska börja gå åt rätt håll, och slutligen ska hunden ställa sig i hundbädden. Nu kan du lägga till kommandot ”ligg” ifall hunden kan det. När ni kommit så långt kan du börja nöta in detta för att skapa ett muskelminne.

Viktigt är att inte lägga till kommando förrän hunden har lärt sig beteendet utantill, annars tenderar man att skapa förvirring eller stress.

Det kan vara klurigt att komma igång med shaping; det faller sällan naturligt för hunden att erbjuda beteenden bara sådär. Ett bra sätt att introducera beteendet är att ha som mål att hunden ska göra någonting. Vad som helst, det vill säga. Exempel på beteenden då du ska klicka är; hunden kollar åt höger, hunden kollar åt vänster, hunden nosar på någonting, eller bara så lite som rör sin tass. Klicka för allt som hunden gör under en period; till slut kommer det bli en rolig grej att bara röra på sig. Efterhand, när hunden verkligen förstår grejen, kan du börja välja ut beteenden att klicka för.

klickerträning

Tänk på detta när du klickertränar

Det finns några saker att undvika vid klickerträning;

  • Låt inte hunden ta emot godis hur som helst. Var noga med att det ska ske på ett lugnt och sansat sätt, annars kan det hända att hunden börjar bita mot dina fingrar. Klickerträning kan gå fort, hunden blir kanske lite hetsig och då är detta en vana som enkelt kan bli ett problem.
  • Eftersom klickerträning många gånger blir en form av mängdträning så finns risken att hunden får i sig lite för mycket godis. Var noga med att hålla koll på hull och dra ner lite på fodergivan för att ge utrymme till att belöna med godis. Annars kan du söka upp godis som inte innehåller så mycket energi. Mina hundar älskar morötter; ett tag belönade jag enbart med små morotsbitar.
  • Som nämnt så kan klickerträning gå fort och riskerar skapa hets eller stress hos hunden. Detta ökar risken för att hunden skulle sätta i halsen. Dela gärna upp godisarna i så små bitar som möjligt och försök att hålla dig uteslutande till mjuka godisar. Det är även en fördel att bryta upp godisar i pyttebitar för att kunna ge fler givor.

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning